Orijinalini görmek için tıklayınız : Çekme belgesinde prosedür
Merhaba.
Bir araç var, satın alacağız kısmetse. Araç 85 model ve tabi ki çekme belgeli.
Zaten 3 kuruşa alacağımız bu araçtan kar etmek gibi bir derdimiz yok, ihtiyaç sahibi, durumu sonradan kötüleşen bir kardeşim dostuma aracı alacağız. Bu yüzden bize mekanik olarak sorun çıkarmasın, freni tutsun, farı yansın, çürüğü falan önemli değil dedik.
Aracın çekme belgesinden kurtulması için muayene gerekiyor. Sorularım da burada başlıyor:
1) araç lpgde problemsiz fakat tek nokta enjeksiyonlu standardında ve benzinde çalışmıyor. Sadece lpgde muayeneden geçebilir mi? İlerleyen zamanda motor için başka şeyler düşündüğümiz için pek para harcamak istemiyoruz.
2)çürük boyutuna ulaşmamış paslanması olan araç muayeneden geçer mi?
3) çekme belgesinden kurtulmak, tekrar tescil için gereken yol nedir? Kaç tlmiz gider?
Şimdiden teşekkür ediyorum.
hddsheriff
17-03-2016, 21:59
Tüp en fazla 10 yıllık olmalı
Sızdırmazlık raporu olmalı
Çalışması yeterli benzin veya lpg de olmasına bakmıyorlar
Şase ve taşıyıcılarda çürük olmaması yeterli gerisi sorun değil
Gerisi normal muayene prosedürleri
Masrafları ise
Tüv den telefon ile randevu alın çekme belgeli araçlarda internetten randevu alınmıyor
Ek-1 doldurulması
Ruhsat ve plaka parası
Bulunduğu dönemin mtv ücreti
Muayene parası
Egzoz pulu
Sanırım 500 ü geçmez evrak ücretleri
livaneli
17-03-2016, 22:01
1) Geçmez efendim, benzinde de çalışması gerekiyor.
3) Fiyat söyleyemem ama işlem sırası şöyle: trafik sigortası yapılması, ek-1 formu düzenlenerek muayene yaptırılması, Trafik Tescil şubesinden tescilin yapılıp ruhsat ve plakaçıkarılması, vergi dairesine kayıt yaptırılması.
benzinde çalışması zorunlu
tlgylmz106
17-03-2016, 23:24
1) Geçmez efendim, benzinde de çalışması gerekiyor.
3) Fiyat söyleyemem ama işlem sırası şöyle: trafik sigortası yapılması, ek-1 formu düzenlenerek muayene yaptırılması, Trafik Tescil şubesinden tescilin yapılıp ruhsat ve plakaçıkarılması, vergi dairesine kayıt yaptırılması.
Benzin zorunlu abi arkadaşımın r19 u götürdüm geçmedi benzine bıraktılar direkt.
anilatasy
17-03-2016, 23:52
bizde çekme belgeli bir şahin satışı verdik benzinde çalışmaz ise direk bırakıyorlar ve lpde #2 deki gibi 10 yılı geçmemiş tüp olcak, sızdırmazlık raporu lazım. aracın şaselerinde ve altında çürük varsa çürüme kırılma durumu bırakıyolar (şahinin altı yapılıydı şaseden gene takıldı) dış kaportada çok elzem komple çürük olmadığı sürece geçiyor mesela bi kapı baya çürükse gene bırakabiliyolar.
çekme belgeli aldıp sigorta yapıldıkdan sonra muayneye gidiyorsunuz daha sonra muayne bir kağıt veriyor onla emniyetten plaka ve ruhsat çıkartıp gelip tüve onaylatıyorsunuz (bize öyle anlatılmıştı tüv türkü aradığımızda) gerisi hakkında birşey söylemediler bizede baktık olmuyor sattık kurtulduk ancak
aracın orta halli çürüğü az tamiri olabilir halde ise abi al ancak durumu pek iyi değilse 3 yerine 5 ver uğraşma emin ol zaman açısındanda nakit açısındanda yoruyor bu süreç insanı (tabi aracın durumu toparlanabilir uğraşmaya değer ise o başka abi )
hddsheriff
17-03-2016, 23:59
Benzinde çalışma zorunluluğu olduğunu bilmiyordum. Trafik sigortası çok yüksek çıkabilir , önce onu öğrenip ona göre işlemlere başlayın bence
Hepinize çok teşekkür ederim. Yarın bakacağız bakalım, aracı alacak olan arkadaşımın üstüne 2015 dsg dizel polo var trafik sigortalı,
bir anda çok fena para eksildi bu araç sadece 6-7 aylık, durumu toparlamak için. Sigortayı soracağız, çok yüksek çıkmayabilir o yüzden, hep sigortası vardı yeni yeni araçlara hiç sorun yaşanmamıştı.
Hepinize çok teşekkür ederim. Yarın bakalım bir. Allah razı olsun.
edit olmadığı için üst mesajla bir okuyun artık. Yanlışlıkla gönderdim üsttekini bitiremeden.
devil_berk22
18-03-2016, 10:19
benim anlamadığım nokta şu çekme belgeli araç satın aldığınızda araç doğal olarak plakasız oluyor, muayneye götürdüğünüz zamanda plakasız diye geçirmiyorlar e nasıl olucak bu iş ben bunu çözemedim :D
hddsheriff
18-03-2016, 11:19
benim anlamadığım nokta şu çekme belgeli araç satın aldığınızda araç doğal olarak plakasız oluyor, muayneye götürdüğünüz zamanda plakasız diye geçirmiyorlar e nasıl olucak bu iş ben bunu çözemedim :D
Çekme belgeli araç için telefondan randevu alınca sıkıntı çıkmıyor. Plaka numarası gibi bir numara belirliyorlar işlemler onun üzerinden ilerliyor.
Araca kaç senesinde çekme belgesi alınmış ve en son ne zaman muayeneye girmiş özellikle bunu kontrol edin... Muayenede gecikme olarak süpriz rakam çıkmasın...
ugurcan52
18-03-2016, 11:54
Aracın fotolayarak konu acsaydınız daha net yorumlar olabılırdı dusuncesındeyım
fasterhan
18-03-2016, 13:28
1-Araç mutlaka 2 yakıt tipi ilede çalışmalı hem benzin hem lpg
2-Sigorta zorunlu muayene için
3-çürükler taban sacı , şasi veya taşıyıcılarda olmamalı
4-jantlarda çift aplikasyon artık ağır kusur olmuş bilginiz olsun
5-Emniyetdeki tescil işlemleri için , Ek-1 belgesi , Muayene istasyonundan alınmış tespit raporu ve sigorta poliçesini istiyor emniyet
6-Kaba taslak muayene ücreti , ruhsat yaprakları vs felan 500 tl felan tutar size
Hepinize çok teşekkür ederim. Dediklerinizi dinledik, muayenesi olan başka bir araç aldık. Hayırlısı olsun.
Şimdi trafik sigortası var. Pazartesi notere gideceğiz. Aracı arkadaşım veya ailesinden birinin üstüne alabiliriz. Arkadaşım 25 yaşında. Önceden bir sürü aracı oldu, durumları iyiyken. Sıfır araçları da bolca oldu. Bu kişinin üstüne mi alalım daha uygun trafik sigortası için? Yoksa annesi ve kardeşi var bu kişilerin üstüne mi almalı? Bu konuda da tecrübeniz varsa çok makbule geçecek.
Bir nevi yardım gibi düşünün. Arabayı ben aldım zaten hediye olarak...
Sigorta tamamen süpriz ama genelde 50-60 yaş arasına düşük rakamlar çıkıyor.
Teşekkür ediyorum, öyle deneyelim. :)