PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Düşmeyecek Piyasa

Fatih
29-05-2016, 17:18
Merhaba arkadaşlar konu açmadan önce arama yaptım ve şu konuya denk geldim http://www.techturkey.com/forum/sohbet/204165-otomotiv-piyasasi-coker-mi-3.html fakat konu kapatılmış. Güzel yorumlar var konu sahibi mutlaka fiyatlarından düşeceğinden bahsetmiş üzerinden 1 yıl geçti ve durum ortada. Hiç bir marka modelin piyasası düşmedi.

Dolar ve euro bu seviyede olduğu sürece fiyatlar düşmeyecektir. Mesela denk geliyorum bazen işte 4 sene önce yada 5 sene önce şu fiyata aldım şimdi bu fiyata satabiliyorum kardayım. Hiç alakası yok tam tersine zarardasın. Bir hesapla bakalım 5 sene önce aracın kaç dolar ediyordu şuan kaç dolar ediyor?

Benim umudum yok. Fiyatlar düşmeyecek.
Hayır birde öyle tezatlar var ki misal 00-01 golf yada bora 30 bin ediyor. Civiclerde aynı. Corolla da Astrada. E36 hiç bahsetmiyorum. Fakat üzerine 2-3 bin daha koyup beğenilmeyen linea, 301,symbol, era gibi araçlarında 2012 modelini alabiliyorsun. Hatta 2008 lancer 2007 almera falan rahatlıkla alıyorsun. Böyle tezatlar da var. Tercih meselesi tabi.

Neyse özet olarak konuyu açma sebebim üstteki konuda 6 ay sonra konuyu güncelleyelim fiyatlar düşecek denmiş de yok öyle bir dünya.

Emre-Dylan
29-05-2016, 17:23
Düşmez abi düşseydi çoktan düşerdi hikaye bunlar artık düşeşe araç kovalamak şart ne dolar euro düşer nede 2. el araç hele birde 200sx e36 filan varsa araç üstüne habire değer koyuyor :)

MCN21
29-05-2016, 17:27
Arz talep...

Seven7
29-05-2016, 17:32
Düşme gibi bir durum söz konusu değil bence, olacağını sanmıyorum.
Nasıl olur, örnek veriyorum yeni çıkan Civic 50-60bin lira olur, o fiyatlar istenen 2008 kasaları alacağıma sıfır alırım der insanlar fiyatlar düşmeye başlar, ta 91 model Civic'e kadar etkilenir. Bu her araba için geçerli bir durum bence, sadece Honda piyasası için de değil.

Mr.Bilal
29-05-2016, 17:37
Gümrük vergisi düşmedikçe otomobil fiyatlarında azalma olmaz.

immortalboss
29-05-2016, 17:50
Aslında araç fiyatları çok çok pahalı.Ama insanlar o kadar kabullenir oldular ki artık alıştık...Benim anlayamadığım nokta bizim insanımızın tuttu mu tutması.
5-6 yıl önce bir galeriye gittik.Arkadaşımın babası araba alacak.Galeride 1.5 hyundai accent mk1 bir de doğan slx var.Hyundai ve doğan aynı para.(Şu an tam hatırlamıyorum.)
Galerici tanıdık.Abi accent vereyim klima hidrolik direksiyon vs var bak diyor.Yok Doğan alalım diyor.Ya abicim bak bu çocuk benim arkadaşım.Accent daha temiz,daha donanımlı diyor.Bunlar iyi değil dedi çıktı adam.Şu anda da aşağı yukarı fiyatlar böyle gidiyor.Golf 4 bakayım dedim.Eli yüzü düzgün (1-2 parça boyalı.) golfe 30 000 istediler.Ae101 corolla,civic falan saymıyorum zaten.Çok fazla vergi olduğu kanısındayım.3 kuruşluk araçtan 5 kuruş vergi alınmaz.Vergi dediğin % ile hesaplanır.Bizimki %'yi geçiyor zaten matematik napsın.:o İçimi döktüm biraz kusura bakmayın.

darkmoon
29-05-2016, 18:08
Türkiyedeki yeni araba pazarını görmeyen anlayamıyor.. artık araba satın alma kültürü git gide bitiyor.. ufak esnaf bile artık kiralık araç almayı tercih ediyor hem iş hem şirketi üstünden kişisel kullanım için..

bunu anlayamadınızmı türkiyedeki araba pazarı niye bu kadar pahalı yada niye düşmüyor asla anlayamassınız..

piyasa düşücek hemde kafa aşağı düşücek şu anda pazar stoklama depolama aşamasında aldıkça alıyor.. pazar o yüzden yüksek.. Alım çok çünkü..

bu stokları eritme noktasında bir sürü galeri esnaf firma ellerindeki araçları yenileme aşamasında yada satma aşamasında arzın talepden fazla olmasından ötürü ellerinde o araçları satarken inanılmaz zorlanıcaklar kaba tabirle patlıycak.. nedenide en başda dediğim gibi insanlar satın almakdan çok kiralamaya yöneliyorlar..

kiralama şirketleri şahıslara inebilirse yani öğretmen ahmete memur mehmete emekli ali amcama güzel paketler halinde güzel ödeme koşulları içinde paketler yaparlarsa... ilerde kimse araba satın almıycak ancak araba hastası yada eski mantıkda araba süren bir avuç insan alıcak..

çünkü araba satın almak mantıksız ve zarar olucak.. kiralama şirketi bakımı kazası sigortası vergisi lastiğine kadar osu busu herşeyiyle kendi ilgilenicek sen sadece kontağı çevirip gidiceksin .. derdin yok tasan yok..

o zaman pazardaki bu kadar milyonlarca araca ne olucak satılıkda... tabiki fiyatlar dibin dibine vurucak..

Anıl E.
29-05-2016, 19:09
Kimse arz talep muhabbetine girmesin boşuna beyler .
Honda Civic'in sıfıri çıkıyor da 106 nın çıkıyor mu mesela ? Ha Pardon o ender bulunan arabalardan olduğu için fiyatı yüksek temiz araba iyi para vs ..

Tek suçlusu m à l u m site ve onların istedikleri fiyatları gidip alan bizler . Boşverin şimdi ÖTV fiyatlarını falan filan tek salaklık bizde . Ben de dahil belki iki gün sonra bu salaklığı yapıcam .

pirasa
29-05-2016, 19:19
düşmeyecek piyasa, bitmeyecek Fatih in piyasa konuları :)

kusuruma bakma kardeşim seni görünce aklıma otomotiv 2. el piyasası geliyor :D

Fatih
29-05-2016, 19:35
düþmeyecek piyasa, bitmeyecek Fatih in piyasa konularý :)

kusuruma bakma kardeþim seni görünce aklýma otomotiv 2. el piyasasý geliyor :D
Hahaha:D
Yok ne kusuru haklısın.
O kadar konu açtık başkalarıda açmış.
Bir kişide çıkıp şöyle yapmalıyız dememiş arkadaş.
Kabullenmekten başka birşey yapamıyoruz ya o da beni deli ediyor.

lowfamilia
29-05-2016, 19:51
bu piyasayı bu hale getiren kim nederse desin sahibinden'dir. sebebi mesela adamın biri 25 yazıyo diyeri geliyo bu araba 25se benim araba 28 eder öteki geliyo benimki 30 eder diyo fiyat uçup gidiyo. bayideki arabanın sıfırı 70 lirayken 10k daki arabaya 66-67 istiyorlar adam demez mi ben salakmıyım 3bin tl için 10klık arabaya bincem diye. hayır arabanın ikinci elinin ilanı sıfırının fiyatından nasıl yüksek olabilir? 2012de 62 lira olan passat 1.4 tsi comfortlinenın şuan ikinci eli 70lerde geziyorsa bu durumun kimse düşeceğini söyleyemez.

i-vtec07
29-05-2016, 19:55
Benim düşüncem sıfır fiyatları düşmeden ikinci el düşmez.

Bakınız mesela yaw bu caddy 90 lira olabilir mi ? Başka hangi ülkede bu kadar pahalı?
https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-minivan-van-panelvan-volkswagen-2016-sifir-caddy-exclusive-akapulko-mavisi-2.0-tdi-otomatik-full-302463646/detay

Anıl E.
29-05-2016, 20:07
Ya kardeşlerim eskidendi bu düşüncelerimiz mesela 3 yıl öncesine kadar . Misal yeni golf şu kadar oldu insanlar eski golflerini doğal olarak bu fiyattan satıyor vs. Geçelim artık bunlarla avunmayi. Hadi diyelim bu arabaların sıfıri hâla üretiliyor bunun tartışmasını yapabiliriz belki .

Ya sıfıri üretilmeyenler ne hakla fiyatlarını yükseltiyor? Onun da bahanesi hazır ,ender bulunuyor bebekler bebeği arz talep meselesi vs. Herkes artık o kadar alışmış ki birbirini s... başımızda ki yapınca insanlarda normal olarak görmeye başladı .

Galericiler sitesi yok mu zaten yıllardır bu ülkede ? Çok meraklıysa her galeri açsın kendi adlarına bi internet sitesi.
Sosyal medyayı belkide kullanmayı bilmeyen ender ülkelerden biriyiz her şeyin doku çıktı artık .
Sahibindn kaldırılsın yeminle kaldırılsn. Kalkmıyorsa bile bi yenilik içine girsin . Öyle yılda 3 ilan falan ücretsiz değil her ilan ücretli anasını satayım .20 tl değil 250 300 tl versin paylaşsın ilanını.
Nasıl olsa herkes zengin ? 20 liralık arabaya 40 lira istemeye başladıysan milleti düdükleme yoluna girdiysen yigitligini görelim 300 500 liradan ilan paylaş durmadan her hafta her ay :) .
Diğer suçlusu da bizleriz, bir şekilde gidip bu paralara araba alıyoruz.

lowfamilia
29-05-2016, 20:09
Benim düşüncem sıfır fiyatları düşmeden ikinci el düşmez.

Bakınız mesela yaw bu caddy 90 lira olabilir mi ? Başka hangi ülkede bu kadar pahalı?
https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-minivan-van-panelvan-volkswagen-2016-sifir-caddy-exclusive-akapulko-mavisi-2.0-tdi-otomatik-full-302463646/detay

araç sıfır diyo plakası var millet ne yapmaya çalışıyor anlamış değilim.

lowfamilia
29-05-2016, 20:14
Ya kardeşlerim eskidendi bu düşüncelerimiz mesela 3 yıl öncesine kadar . Misal yeni golf şu kadar oldu insanlar eski golflerini doğal olarak bu fiyattan satıyor vs. Geçelim artık bunlarla avunmayi. Hadi diyelim bu arabaların sıfıri hâla üretiliyor bunun tartışmasını yapabiliriz belki .

Ya sıfıri üretilmeyenler ne hakla fiyatlarını yükseltiyor? Onun da bahanesi hazır ,ender bulunuyor bebekler bebeği arz talep meselesi vs. Herkes artık o kadar alışmış ki birbirini s... başımızda ki yapınca insanlarda normal olarak görmeye başladı .

Galericiler sitesi yok mu zaten yıllardır bu ülkede ? Çok meraklıysa her galeri açsın kendi adlarına bi internet sitesi.
Sosyal medyayı belkide kullanmayı bilmeyen ender ülkelerden biriyiz her şeyin doku çıktı artık .
Sahibindn kaldırılsın yeminle kaldırılsn. Kalkmıyorsa bile bi yenilik içine girsin . Öyle yılda 3 ilan falan ücretsiz değil her ilan ücretli anasını satayım .20 tl değil 250 300 tl versin paylaşsın ilanını.
Nasıl olsa herkes zengin ? 20 liralık arabaya 40 lira istemeye başladıysan milleti düdükleme yoluna girdiysen yigitligini görelim 300 500 liradan ilan paylaş durmadan her hafta her ay :) .

aynen katılıyorum mesela s2000 yaaa bu arabayı ben 2012de ehliyetimi aldığımda 60 liraya doluydu alıcaktım vazgeçmiş sıfır clio almıştım hayır nolduda 4 senede bu arabanın ikinci eli en düşük 90-100 lira oldu. mesela kuzenime almanyada araç almıştık komple boyalı araba güneş yanıklı araçlardan daha pahalı ama türkiyede güneş yanıklı boyasız araba daha pahalı türkiye gerçekten ilginç bi ülke.

Anıl E.
29-05-2016, 20:14
Biraz araştırma yapın Allahınızı severseniz, yurtdışı satılık ilanlarını takip edin . Çok mu iyi bir ülkeyiz ekonomi yönünden? İngiltereden iyiyiz herhalde ki adamlar 106 ya 850 Euro istiyor ,s2000 türkiye parasıyla 25 bin 30 bin liraya gidiyor .

ÖTV işleriyle alakası yok birbirimizi öpmeyi, kolay yoldan para kazanmayı seven insanlarız . En son sattığım ep3 typer konusunda aldigim ve sattığım fiyatı söylediğim için çarşı karışmıştı, çünkü kimse dogalliktan yana değil işlerine gelmedi kolay yoldan para kazanmak varken dürüstlük herkese göre değil .
İşini düzgün yapan galericilerde bu ***** siteden sonra azaldılar, aynı örneği mahalledeki bakkallarımız için de verebiliriz marketler geldi bakkallar bitti . Herkes herkesin ekmegiyle oynamaya merak saldı .

LightSide
29-05-2016, 20:15
Elektrikli acilir arka camlar ve bagimsiz suspansiyon gibi ozellikler barindiran bir arac olsa anlarim ama 90.000 caddy icin komik.

Fatih
29-05-2016, 20:18

Anıl kardeşim doğru söylüyorsun.
İlanlar ücretli olmalı 300 lira civarında olmalı ve en fazla 1 hafta ilanda kalmalı. Gerçek satıcı bak o zaman nasıl adam gibi fiyat çekiyor.

Bizler ne yapalım? Bizlerde de aslında çok suç yok.İnsanlar bir marka model belirliyor, arıyor da arıyor fakat bütçesine uygun istediği aracı bulamıyor fakat biliyorki 3 sene önce bu fiyatlarda değildi. Nolmuş? araç hem eskimiş hem pahalanmış. Bir süre dirense de bakıyor ki olacak gibi değil bu piyasadan aracı alıyor.

Fatih
29-05-2016, 20:20
Türkiyedeki yeni araba pazarını görmeyen anlayamıyor.. artık araba satın alma kültürü git gide bitiyor.. ufak esnaf bile artık kiralık araç almayı tercih ediyor hem iş hem şirketi üstünden kişisel kullanım için..

bunu anlayamadınızmı türkiyedeki araba pazarı niye bu kadar pahalı yada niye düşmüyor asla anlayamassınız..

piyasa düşücek hemde kafa aşağı düşücek şu anda pazar stoklama depolama aşamasında aldıkça alıyor.. pazar o yüzden yüksek.. Alım çok çünkü..

bu stokları eritme noktasında bir sürü galeri esnaf firma ellerindeki araçları yenileme aşamasında yada satma aşamasında arzın talepden fazla olmasından ötürü ellerinde o araçları satarken inanılmaz zorlanıcaklar kaba tabirle patlıycak.. nedenide en başda dediğim gibi insanlar satın almakdan çok kiralamaya yöneliyorlar..

kiralama şirketleri şahıslara inebilirse yani öğretmen ahmete memur mehmete emekli ali amcama güzel paketler halinde güzel ödeme koşulları içinde paketler yaparlarsa... ilerde kimse araba satın almıycak ancak araba hastası yada eski mantıkda araba süren bir avuç insan alıcak..

çünkü araba satın almak mantıksız ve zarar olucak.. kiralama şirketi bakımı kazası sigortası vergisi lastiğine kadar osu busu herşeyiyle kendi ilgilenicek sen sadece kontağı çevirip gidiceksin .. derdin yok tasan yok..

o zaman pazardaki bu kadar milyonlarca araca ne olucak satılıkda... tabiki fiyatlar dibin dibine vurucak..

Abi kiralama işi bence bize tutmaz.
Neden dersen 1 sene araç kiraladın, sonra geri verdin. Elinde bir mal yok. İstediğin zaman paraya çevireceğin birşey yok havaya para vermiş gibi.
Bu fiyatlardan olmaz. Dediğin gibi çok daha uygun paketler hazırlanmalı.

Anıl E.
29-05-2016, 20:21
Anıl kardeşim doğru söylüyorsun.
İlanlar ücretli olmalı 300 lira civarında olmalı ve en fazla 1 hafta ilanda kalmalı. Gerçek satıcı bak o zaman nasıl adam gibi fiyat çekiyor.

Bizler ne yapalım? Bizlerde de aslında çok suç yok.İnsanlar bir marka model belirliyor, arıyor da arıyor fakat bütçesine uygun istediği aracı bulamıyor fakat biliyorki 3 sene önce bu fiyatlarda değildi. Nolmuş? araç hem eskimiş hem pahalanmış. Bir süre dirense de bakıyor ki olacak gibi değil bu piyasadan aracı alıyor.

Almamak için direnicez herhalde abi başka seçenek yok gibi . Mevcut elimizde olan araclarimizin bir sorunu yoksa satmayacagiz yeni araba arayışına girmeyeceğiz. Ne araba fiyati kadar vergi alanları sevindiricez ne de kolay yoldan insanları düdükleme yoluna girenleri.
Ben de araba araştırıyorum ama bu konular düşündürüyor beni .

Fatih
29-05-2016, 20:31
Almamak için direnicez herhalde abi başka seçenek yok gibi . Mevcut elimizde olan araclarimizin bir sorunu yoksa satmayacagiz yeni araba arayışına girmeyeceğiz. Ne araba fiyati kadar vergi alanları sevindiricez ne de kolay yoldan insanları düdükleme yoluna girenleri.
Ben de araba araştırıyorum ama bu konular düşündürüyor beni .

Başkada birşey elden gelmiyor.
Belki bir tane gelecek uygun fiyat düzgün araç ancak öyle alınır bu piyasada.
O da zaten çevrenden denk gelir ilanlardan çok zor.

E21hamza
29-05-2016, 20:47
Sahibindn de zaten artık ücretsiz olarak senede 1 ilan verilebiliyor ve 1 ay süre ile yayında kalıyor sonrasında ücret alıyor.

Bu gibi yöntemlerle piyasanın düşeceğini sanmıyorum bana göre bu durumun sebebi sıfır arabaların fiyatının yüksek olması. Sıfır arabaların fiyatları düşük olsa kim gidip ikinci el aracı tercih etsin. Sıfır araç fiyatları düşmeden ki bu da doğrudan ötv ve döviz'e bağlı ikici el piyasasının düşmeyeceği kanaatindeyim.

camsemih
29-05-2016, 20:52
Örneğin 2004 vectra C 1.6 comfort kasko değeri 26 bin lirayken sen 32 bin lira yazılan araca 30 bin olurmu dediğinde olmaz cevabıyla karşılaşıyorsun. Adamın malı altın adeta paranla araç alamıyorsun. bu yüzden ben son 1-2 senedir genelde güvendiğim esnaftan araç alıyorum ve kendimde yakın zamana kadar kurumsal 2. el firmasında çalışıyordum. ardından insanlar son 3-4 senedir sahibinden bağımlısı olup bu araç bu paraysa benim araba bu para triplerine girdi ve zeytinyağı gibi piyasayı galericiler yükselttiriyor diyerekte üste çıkıyor. Hiç bir galeri bıçağının kesmediği araca saçma sapan para verip almıyor ve son 5-6 aydır ben bu piyasada bu araçların çoğunun satmadığını düşünüyorum. Hergün 30 liralık araca 34 yazan çok akıllı araç sahipleri patır patır arayan olmadıkca aracların fiyatlarını düşürüyor. belli bir piyasa fiyatına inince araç otomatik olarak zaten satıyor talep var. 1-2 seneye kadar araçların fiyatlarının sabitleneceği düşüncesindeyim ama düşermi bilmiyorum.

lowfamilia
29-05-2016, 20:52
güzel bi araba almak düşünüyordum civic ep2 almaya karar verdim 25 liraya yok yani 50-60 liralık araba şu devirde alınmaz en azından 25 liralık araba alak ki piyasa düşse değer kaybedersek az kaybetsin.

CGTY
29-05-2016, 21:02
Ötv düşmediği sürece piyasa bu berbat halden kurtulamayacak

Dragger
29-05-2016, 21:10
Piyasa aslında Doğuş yüzünden bu hale geldi.

Doğuşun her tür modele süre biçmesi sonucu sahibinden.com çakalları türedi. Sonrasında bu iş tüm markalara yayıldı.

Ha bir de yay presleyip jant koyup, arkadaş çevresinden pohpohlanan tipler mevcut. Etraftaki bütün veletler galerici oldu başımıza...

mehmet6r
29-05-2016, 21:10
Piyasanın bu şekilde olmasının bence 2 ana sebebi var;
1i ÖTV ki kim gelirse gelsin bu soyguna dur diyeceğini düşünmüyorum.
2.si DÖVİZ KURları, onlarında en az 3-5 yıl içinde düşeceğini zannetmiyorum. Hatta önümüzdeki zamanlarda kurların 4e kadar yükseleceğini düşünüyorum.

Kısacası düşmeyi bırakın yükselmesin yeter diye düşünüyorum.

tylan
29-05-2016, 21:13
Eskiden 0 araba almak zarara girmek diye bakardım artık nasılsa 3-5 sene sonra aldığında. Pahalıya satıyorsun dite 0 araba aldım.

Anıl E.
29-05-2016, 21:23
Tylan ne kadar haklı bir gerekçe gösterse bile yukarıda söylediklerimizin sebepleri arasına girdi :)

tylan
29-05-2016, 21:30
Valla öyle ama perşembe günü 145.000 e honda crv aldım geçen sene bu araba 126.000 tl di 2009 da ötv indirimiyle 35,000 e dizel corolla almıştım 2014 e 45 e sattım şu an aynı model donanım benzinlisini kız arkadasımın babası 45.000 e aldı daha bugün el sıkıstılar

arda35
29-05-2016, 21:42
Eskiden 0 araba almak zarara girmek diye bakardım artık nasılsa 3-5 sene sonra aldığında. Pahalıya satıyorsun dite 0 araba aldım.

Getiri açısından bakarsan gene zarardasın aslında. Aynı paraya ev ya da işyeri alsaydın bugün ne kadar ederdi ona bakmak lazım.

Yukarıda darkmoon abimizin açıkladığı gibi çoğu kişi için kiralama daha cazip. Masrafını arttırıp kdv'den düşmek kadar güzeli yok valla. Şu anda şartlar müsait değil. İlk fırsatta ben de o sisteme geçmeyi planlıyorum.

STHL
29-05-2016, 21:49
dolar ötv 2. planda bence.güvenlikçisinden berberine öğretmeninden çavuşuna kadar uşak , bahçıvan şöför herkes al satçı olduğu için piyasa bu halde.1 aracın kac kere ekmeği yenir ?.piyasa, yeterli sabrı / vakti olmayana ve hatasız takıntısı olana cidden yüksek.fakat bi kac model de karar verip ufak tefek kusuru görmezden gelirseniz alınacak araç çıkıyor binicisinden, birazda şans işi sabır işi..

Mesut-RR
29-05-2016, 21:53
Al-satçılar da sıvıyor tüm bu yazılanların üstüne.63-64 bin için pazarlık yaptığım aracın sahibi ben kararsız kalınca sıfır araba için takasa verdi aracını Mercedes Mengerler'e, onlar da 61 bin liradan ilan açtı yetişemedim.Ertesi gün 67'den biri ilan açtı, onun sattığı vatandaş şu an 71'den ilana koydu arabayı.Adamlar ekonomiye can verdiler baya :)

Fatih
29-05-2016, 22:04
Al-satçýlar da sývýyor tüm bu yazýlanlarýn üstüne.63-64 bin için pazarlýk yaptýðým aracýn sahibi ben kararsýz kalýnca sýfýr araba için takasa verdi aracýný Mercedes Mengerler'e, onlar da 61 bin liradan ilan açtý yetiþemedim.Ertesi gün 67'den biri ilan açtý, onun sattýðý vatandaþ þu an 71'den ilana koydu arabayý.Adamlar ekonomiye can verdiler baya :)

Hizmetçi uşağa, uşak aşçıya, aşçı bahçıvana sonra hepsi bahçıvana hikayesine dönmüş. Bu ne arkadaş.:D

GKS
29-05-2016, 22:17
filo kiralama şirketleri zaten kiralamadan çıkan araçları 2-3 yıl sonra piyasaya satıp model yılını yenileniyor bu ihaleleri takip eden galericilerde alım güçlerine göre farklı adetlerde alım yapıp bunları diğer esnaflara verip piyasayı çevirmiş oluyor böylece al-sat süreci devam ediyor. üst segment ve supersport araç alıcak normal segment araçlarda genelde şirket üzerine leasingle alınıyor zaten iş makinalarında olduğu gibi.

GKS
29-05-2016, 22:24
üst segment ve supersport araç alıcak firma sahipleride kiralama yerine şirket üzerine leasingle alıyor zaten iş makinalarında olduğu gibi

ErkanCanS
29-05-2016, 22:25
1 -) Kredi kullanimi ve kredi karti olayina devlet duzenleme getirmeli

2-) Devlet adam gibi vergisinin pesine dusmeli. Baba-anne-es-kardes-elti-gorumce-bacanak alsatcilarini ceteye sokacaksin , yakaladin mi oyle bir yaptirim uygulayacaksin ki ekmek ustu ekmek yemeye tovbe ettireceksin.

Bu piyasanin sismesinin 2 buyuk problemi bunlar. Kredi sistemine duzenleme getirse devlet , dogusta o aylarca suren kuyruklar olmayacagina eminim.

Chn53
29-05-2016, 22:37
Neden dersen 1 sene araç kiraladın, sonra geri verdin. Elinde bir mal yok. İstediğin zaman paraya çevireceğin birşey yok havaya para vermiş gibi.

Mantıklı fiyatlar olsa hiçte saçma degil araca yaptigin masraf sıfır. Kendi aracın olsa sigorta vergi muayne bakim masraf bunlar hep . Yillik kiralamanin fiyatini bilmiyorum ama bi araca nerden baksan sigorta 1 lira vergi 1 lira bakim 1 lira desen yillik en kötü aracina gore 3-4 bin arasi para gider bunlara para vermek yerine kiralik arabaya biniyosun sacma degil bence

ZaZy
29-05-2016, 22:49

Kiralama işi tutar bence. 2003 model corolla için Kasko 1900 sigorta 1450 senelik vergi 900. Arabayı sadece sigara yakıp izlemek aylık 350 lira. Daha binmedim gezmedim; yazlık kışlık lastik almadım; debriyajım bitmedi; bakıma girmedim Allah korudu kazayada karışmadım. Bunlar olunca zaten ayda 1000lik oluyorz hemde arabaya kıyamıyorum bişi olcak diye; gezerken bile tedirginim. Ulan araba alıyoruz kullanalım diye biz onun kölesi oluyoruz. Bana kiralama şirketi çeksin 500 lira fiyat hemen kiralarım ardıma bakmam. Şirketlere Symbollerin aylık 700tlye kiralandığını biliyorm.
Olmaz olmaz demeyin zamanında Cep telefonları tutmaz denmiş bir ülke burası :D

tylan
29-05-2016, 22:59
Getiri açısından bakarsan gene zarardasın aslında. Aynı paraya ev ya da işyeri alsaydın bugün ne kadar ederdi ona bakmak lazım.

Yukarıda darkmoon abimizin açıkladığı gibi çoğu kişi için kiralama daha cazip. Masrafını arttırıp kdv'den düşmek kadar güzeli yok valla. Şu anda şartlar müsait değil. İlk fırsatta ben de o sisteme geçmeyi planlıyorum. mülk yatırımı ayrı. herkes diyor o paraya ev alsaydın şu kadar kira gelirdi şu kadar değer kazanırdı diye ama jipim olmazdı.Hayalimdi bu benim gerçekleştirdim :)

darkmoon
29-05-2016, 22:59

bilmiyorum sizin orda yok herhalde şu anda çevremdeki araçların nerdeyse %90 ı kiralama.. insanlar son 5 yıl öncesine göre deli gibi kiralık araç alıyor.. yolda e-5 temde giderken yollardaki araçların nerdeyse çoğu kiralık araçlar..

para hesabın yanlış kardeşim ntv de araba programında arabalar üstüne ihtisas yapmış biri aynen şunu dedi ..
100 bin tl ye krediyle alınan bir aracın kredi farkı,bakımı,lastiği,vergisi,sigortası 3 yada 4 yıldaki ortalama gideri 60 bin tl yani sana arabanın maliyeti 160 bin tl oluyor.. aynı aracı kiralarsan aynı süre zarfında vericeğin para 60 bin tl .. arabanın parası cebinde kar kalıyor..

Araba kiralama özellikle sabit geliri olan insanlar için şu anda araba satın almakdan çok daha ideal..

darkmoon
29-05-2016, 23:17
Kabaca birey hesabı yapılırsa her 100 kişiden 80 i araba kiralarsa kiralama şirketi 80 araç almak zorunda kalır..

bu araçların periyodik değişim süreci vardır ortalama high premium bir araç olmadıkça panemera tarzı cls tarzı s classe tarzı normal passat jetta türevi araçlarda ortalama 5 sene falandır.. 5 sene sonra firma elindeki araçları satar yeni filo çeker..

basitçene matematik formulü yapın 80 aracı satışa çıkartan şirket 20 alıcı varken geriye kalan 60 aracı kime satıcak sürekli şişicek ikinci elide unutmamalı devamlı o 60 araca yenisi eklenicek....

bundan diyorum pazarda fiyatlar şimdi değil ama ilerde satılıkda aşırı fazla ama satın almada azalma olucağı için dibe vurucak diye..

özellikle kiralama işi tam bir otursun sokakdaki vatandaşa kadar insin ozaman görün. buda bir iki sene gibi bir şeydir..
sigrota fiyatları uçmuş almış başını gitmiş 1500-2 bin tl ye sigorta çıkan araçlar var sadece o fiyata bile araba kiralamak daha mantıklı..

Eren G.
29-05-2016, 23:22
3 aydir takip ettigim bir araba var. Piyasasi 41 42 max. 46.000 yazmis bayiden 2.el araba 2 ay satilmadi 56.000e guncellediler fiyati mesaj attim 46ya satilmayan arabayi 56ya nasil satacaksiniz diye. Cevap aracin fiyatini sahibi belirler iyi gunler. Simdi herkes bu kafada olunca yapacak bir sey kalmiyor malesef.

lowfamilia
29-05-2016, 23:56
3 aydir takip ettigim bir araba var. Piyasasi 41 42 max. 46.000 yazmis bayiden 2.el araba 2 ay satilmadi 56.000e guncellediler fiyati mesaj attim 46ya satilmayan arabayi 56ya nasil satacaksiniz diye. Cevap aracin fiyatini sahibi belirler iyi gunler. Simdi herkes bu kafada olunca yapacak bir sey kalmiyor malesef.

aynen öyle insanları aptal sanıyorlar herhalde o paraya alıcak salak çıkarmı diye düşünüyorlar.

Grimlord
30-05-2016, 00:08
Arac alim satim siteleri kesinlikle cok etkili bu konuda. Okumayan arastirmayan adam '' vay gardasim adam arabasina 15 lira istiyor, ben niye 13e koyayim'' diyip itelemeye kalkiyor. Bir de bunlarin ozguvenleri tavan yapmis versiyonlari var, fiyat neden boyle fahis diye sorulunca '' isine gelirse, istedigim fiyat bu'' demiyorlar mi, fitil oluyorum.

İzzet Göçmen
30-05-2016, 00:46
Tek sorumlusu biziz herkez ucuz yoldan para kazanmaya calısıyor bindigi aracı isteyen olursa kar eder satarım veya binerim ne olcak akarı kokarı yok dedigi sürece böyle olur,Gecen 1.4ies i 22 ye alan arkadasım suanda 27 istiyor,Ki satarda, Sıfır aldıgı b8 passatı kar ile sattı..

enes_srb
30-05-2016, 07:46
Türkiye de bi araba almak için herşeyimizden kısıp biriktirmemiz gerekiyo araba cidden bize lüks olmuş.

aTaBeY
30-05-2016, 08:26
Asla ve asla artist konuşan tipten altından da olsa aracı almam. Doğuş gibi firmalarda sıra bekleyip de paramla rezil olamam. Kendi aracım için mantıklı gelen adama hertürlü indirmi yapar bazende zararına veririm. Piyasa kimse üstüne alınmasında bu yeni nesil yüzünde böyle oldu. Lafım meclisten dışarı hepsi kendini ordinaryus galerici zannediyor. Bir dönem galericilik yaptım öyle şeylere şahit oldum ki ömrüm boyu unutmam. Bazı insanlar araçlar için öyle büyülenmiş geliyor ki servisin bu araç kapıdan çıkar çıkmaz motor tamiri bile isteyebilir okadar bakımsız dediği araca istenilen fiyatlardan el sıkışıldığını ve servisin arkasından da çay içerken galeride ''Yav bu servislerde de nekadar yeteneksiz kendi yerini açamayan tamirci var ise işe alıyorlar'' denildiğini duydum... Fazla uzatmim bizim milletimiz her konuda kendini KİNG zannediyor. Şu egolarımızdan kurtulmamız lazım artık. Hep bizimki iyi hep biz mantıklıyız tek biz akıllıyız, yenilmez bileği bükülemez bir ticaret adamıyız hepimiz....

aTaBeY
30-05-2016, 08:29
Edit : Ha galeri işini bıraktım neden ? çünkü ortaklarım ayda 5 araba satarken ben 1 tanesini satmakda zorlanıyordum. Kapıdaki çiziği söyleyince bana gülerlerdi. Ben o işi arabaları seviyorum diye yaparım sandım ancak dobloya dublo connect e kornet diyen adamlar benden çok kazanınca , dedim her işi İYİ BİLEN adamı yapsın biz beceremedik dedim.

kelalper
30-05-2016, 08:46
35 e aldığı arabayı bir sene sonra 45 e satan arkadaşlar para kazandım diye düşünüyor ama diğer arabaların da fiyatları aynı oranda yükseliyor. Yani X araba alma gücün varken gene X araba alacak kadar gücün var. Buna da enflasyon deniyor zaten. Domatesin kilosu %20 artıyorsa otomobilin fiyatı aynı oranda değil daha da az artıyor. Bir amerikalıya ikinci el civic için 20 bin dolar verdim dersen adam yuuh herifteki paraya bak civic e o para verilir mi der. Herif 30 bin dolara 0 mustang elıyor çünkü. Amerikada vergiler çok mu düşük alakası bile yok.

Berkan
30-05-2016, 08:54
golfü polosu olan caddy tamponunu alsın bildiğin herifler Golf - polor R tamponunu oynayıp takmışlar :D

hem 2.0tdi olması 102 hp gibi rezil bir motorlu olmasından baya uçmuş fiyatı. kangoo cakması citan en son böyle olmuştu zengin esnaf aldı kaldı öyle. çok rakibi 1.3-1,6 semalarında gezerken bedavadan vergi vermek istemez heralde.

boşline ları 65-70 lerde geziyormuş gerçi onu çok ucurmamılar gibi

semavi
30-05-2016, 09:37
Amerikada vergiler düşük değil belki ama araba konusuna gelince düşük... Ben 4000CC olan bir araca 10bin dolar yıllık ödüyorsun (o zamanki kur ile) deyince Mazda satış elemanı müdürünü çağırıp durumu söyledi, şoka girdiler :) Bir diğer şok konusu ise 1,6 araba ve Türkiye'de ki donanım konusunda oldu. Biz çok dolu arabalar kullanıyoruz genelde (mazda için). Orada donanımı yükse mazda çok yoktu. 2 havayastığı, manuel klima vs. diğer markalarda durum nedir bilemiyorum tabi. Corollalarda çok boştu mesela... 2008 abs siz falan çoktu.

2.0 üzeri bir aracın ÖTV'si %145 Türkiye'de... 1,6-2,0 arası %90 1,6ya kadar ise %45...

arabanın ham değeri 100bin ise kdv+ötv falan ekleyince 280leri buluyor... Yani devlet sizi vergi verdiğiniz için araba ile ödüllendiriyor ve size hediye ediyor :)

Bizde ikinci el hala çok değerli bu nedenle. 2005-2011 arası dönemde arabalar yatırım olmaktan çıkmıştı... 3yaşında mazda3ümü 2009da 19,5a zor sattım.KM 115bindi... 50-60binde olanlar 22-23tü... Şimdi 2013 mazda3 ikinci elde 45-50 arası...

Uzunca bir süre araç piyasası düşmez. Elinizde temiz sorunsuz aracınız varsa gaza gelip ucuza vermeyin. İmkan varsa önce alacağınız aracı alın, sonra satın eldekini...Temizse gider zaten 2 haftada.

Kiralama işi benimde aklıma yatıyor. Çok sık araç değiştiriyorsanız al sat mantığınız varsa ve kar bekliyorsanız tabi ki makul olmayabilir. Ama 100 bin TL lik araç bakıyorsan, yukarıda ki hesap mantıklı...

EvO 86
30-05-2016, 10:44
hep söyleniyor, doğru, arz talep meselesi, maalesef. Ayrıca Türkiye'de yerleşmiş ve çok zor değişen bir otomobil kültürü var. Daha yeni yeni tek kapı araçlar öcü olmaktan çıkmaya başladı. O dahi çok az modelde.

Eğer hobi amaçlı kullanmıyorsanız ve düzenli yol yapıyorsanız kiralama daha mantıklı. İşin bittiğinde orası boyalı burası şöyle diyip pazarlık yapan adamla uğraşmıyorsun, günlerce arabaya bakmak için gelen gidenle uğraşmıyorsun. Değerinde verdim mi, kazık mı yedim düşüncesiyle uğraşmıyorsun. Elbette ki kiralamak satın almaktan pahalı olacak. Kiralayan firma da para kazanacak. Ama ben ne değer kaybı ile uğraşıyorum, ne servis masrafı, ne kaza yaptım derdi. En ufak bi sıkıntıda ikinci aracın hazır, yedek lastiğin hazır.

Dediğim gibi hobi ayrıdır, benim de şahsi aracım ayrı iş aracım ayrı. İş için kiralamadan başkasını düşünmem için boş vaktimin çok olması lazım. Aldığı sattığı dönem arasında kar ederken, döviz kuru nedir alım gücü nedir bilmeyen, 5 sene önce aldığı evden dolar bazında zarar edip de ne kar ettik sanan insanlarla araba pazarlığı yapmanın gereği yok. Bir tane güvendiğim ve herçekten ticaret yapan galerici dostum haricinde gerisi hikayedir (normal araç için.) kupon araba da zaten gönlümü kaptırıyorsak ya alabiliriz ya alamayız.

Evo34
30-05-2016, 10:57
Fatih kardeşim,
Konuyu açtığım dönemde Ülkemiz de koalisyon gündemdeydi. Bende ona istinaden açmıştım.
Sonra o durum aşıldı ve piyasa kaldığı yerden yükselen trend de ilerlemeye devam etti/ediyor*

* Şimdi ki güncel konu ise aşağıdaki linkte;
http://www.techturkey.com/forum/sohbet/214892-sahibinden-sitesinin-ilanlari-ucretli-hale-getirmesinin-piyasaya-yansimalari.html

darkmoon
30-05-2016, 12:05
herkes 3-4 sene beklesin ömrümüz vefa ederse izlesin görsün pazar tepe aşağı düşücek.. sahibindenmiş oymuş buymuş bunlar şu an için trend bahaneler..

insanlar araba almayı büyük oranda kesip kiralamaya döndüklerinde araba satın alma kültürü öldüğünde ki bu bir anlık bir işdir..
pazarda araçlar öyle şişicek ki.. firmalar özellikle kiralama firmaları ellerindeki değişim için satmaları gereken araçları bedava rakamlara vericekler zaten parasını çıkarmış olucaklar o aracın fazla fazla.. ucuza satmaları onları zarara sokmaz..

Araba satın alma kültüründe olan insanlarda şu mantık olucak araba satın almak tamamen zarar kiralamak çok daha ekonomik niye alıyoruzki biz araba mantığına girdilermi izleyin seyreleyin pazarı.. ikinci eli.. bu balon fiyatlardan eser kalıcakmı..

bugün 2 bin lira aylık kiraya seat leon var şahısa torpilsiz rakam.. zaten artık distirübütörlerde kiralama şirketlerine özel bomboş ama dışı premium görünümlü araçlar getirtiyor ucuza malolsun ama havalı dursun hesabı.. kiralamalara özel düşük hacimli smart tarzı honda jazz micra tarzı aylığı 700-800 tl lere araçlar olursa kimse araba almaz..

darkmoon
30-05-2016, 12:15
ben bunu şuna benzetiyorum..

90 lılarda 2000 lilerde otomatik vitese öcü gibi görenler vardı otomatik gördümü korkan kaçanlar vardı :)) halbuki o yıllarda avrupanın %90 otomatiğe geçmişdi manuel satışı nerdeyse yoktu... otomatik alınırmıymış falan diyen bir sürü insan vardı şimdi abi manuel alınırmı manuel hammallık otomatik al manuelden hem daha hızlı hem daha az yakıyor hemde keyifli konforlu diyorlar..

kiralamada şu anda aynı evrede.. bir kaç sene sonra insanlar abi araba satın alınırmı hammallık sigortası vergisi muayenesi bakımı lastiği osu busu kirala gitsin ne uğraşıcaksın mantığında olucak...

Evo34
30-05-2016, 12:57
herkes 3-4 sene beklesin ömrümüz vefa ederse izlesin görsün pazar tepe aşağı düşücek.. sahibindenmiş oymuş buymuş bunlar şu an için trend bahaneler..

insanlar araba almayı büyük oranda kesip kiralamaya döndüklerinde araba satın alma kültürü öldüğünde ki bu bir anlık bir işdir..
pazarda araçlar öyle şişicek ki.. firmalar özellikle kiralama firmaları ellerindeki değişim için satmaları gereken araçları bedava rakamlara vericekler zaten parasını çıkarmış olucaklar o aracın fazla fazla.. ucuza satmaları onları zarara sokmaz..

Araba satın alma kültüründe olan insanlarda şu mantık olucak araba satın almak tamamen zarar kiralamak çok daha ekonomik niye alıyoruzki biz araba mantığına girdilermi izleyin seyreleyin pazarı.. ikinci eli.. bu balon fiyatlardan eser kalıcakmı..

bugün 2 bin lira aylık kiraya seat leon var şahısa torpilsiz rakam.. zaten artık distirübütörlerde kiralama şirketlerine özel bomboş ama dışı premium görünümlü araçlar getirtiyor ucuza malolsun ama havalı dursun hesabı.. kiralamalara özel düşük hacimli smart tarzı honda jazz micra tarzı aylığı 700-800 tl lere araçlar olursa kimse araba almaz..
Yalnız dostum,
Bizim insanımız kiralamadan ziyade sahip olmayı sever.
Emanet gibi gördüğü için rahat edemez. Örneğin bir memur insana(öğretmen vb.) araç kiralatamazsınız.

Bir diğer unsur da, araç alırken kiralanmış araçlardan kaçıyor insanlar. Fiyatı daha uygun olsa bile tercih etmiyorlar.
Hal böyle olunca da, o bahsettiğiniz ucuz kiralık araçlar yine kiralama firmaları arasında dönüp duracaktır.

Piyasa ancak belli bir doyuma ulaştığı takdirde(arabasız çok az aile kaldığında vb.) yatay ve aşağı trende döner...

Evo34
30-05-2016, 12:59
Tabi bir de savaş veya olağanüstü durumlar, ekonomik bozukluk, siyasi istikrarsızlık gibi durumlarda piyasa aşağı döner...

ozan gülle
30-05-2016, 13:30
Bence almayı düşünüpte almadan geçen her süre dahada pahalanıyor bugün 60 a almadığın araba önümüzdeki ay belkide 60 kusura alacaksın şahsen benim öyle oldu 59,500 sıfırı olan arabayı 55 liraya almadım bi ay sonra başka arabayı 57 ye aldım zararda etmedim aradan 1,5 yıl geçti şimdi gözüm kapalı 65 e satarım ama aslına bakarsanız zarardayım neden derseniz 25 bin dolar bozdurdum şimdi 25 bin dolar yapıyor 73000 lira bizim paramız dolar euro değil ama dünyanın parası bu yaplıacak hiç bişey yok bende alacagım zaman şikayet ediyordum şimdi hiç birimizin 1 yıl önce aldığı arabayı aynı paraya vereceğini düşünmüyorum keşke bu düzen olmasa ama düzen böyle

Diyadin
30-05-2016, 14:07
Arkadaşlar piyasa eskisi gibi değil önceden yılsonları kışları araba fiyatları düşerdi şuan öyle değil.

Eskiden araba satan zarar ederdi yine öyle değil :D

90lı yıllarda bilen bilir araba pazarları vardı. Adliye sarayının olduğu yer kartal oto pazarıydı. Buralarda bayram öncesi yaz başı aşırı bir yoğunluk olurdu. Memleketinden inek fındık satan araba almaya gelirdi. Yine kurnazlar vardı ama tramer vs yoktu milletin ortak derdi taksi çıkması araba almamaktı:D

Günümüzde internetin yaygın kullanılması sahibinden vs gibi siteler sosyal medya alanları ve en büyük etken olan banka kredileri sayesinde herkes araba alabiliyor. Artık almak çok kolay.

Amcam yeni evlenmiş karı koca çalışıyor zaten düğün takılarını veriyor peşinata çekiyor kapıya sıfır arabayı sonra eşi ile servis bekliyorlar sadece haftasonu bineceği arabaya dünyanın parası bağlanıyor.. Sonra kapıda biri çizdi çöp kamyonu vurdu sıfır arabada tek parça işlem boya gitti 10.000 tl çöpe değer kaybından.

Bi yazıda okumuştum karısı kapıyı hızlı kapadı diye kızıp bağıran ama valeye anahtar veren insanlar olduk artık :)

Milletimizde bu araba sevdası olduktan sonra piyasa düşmez artar. Avrupa düzeni olacak artık araba almak kolay sigorta vergi ödemek zor tamiri zor bakımı zor olacak. Orta ölçekli bir sanayide iyi bir ustadan tampon boyası için fiyat ve gün alın dediğimi anlarsınız.

Sonuç olarak araba almıyorum çok lazım olursa çevremde yeterince var yada budgete gidip dizel araç alıyorum haftasonu 150 TL mal oluyor tavsiye ederim :)

arda35
30-05-2016, 14:12
Drd bireysel kiralamalarda 2 yıl / yıllık 20 bin km sınırlı araç fiyatları; 301 dizel 860 lira +kdv, Polo dizel dsg 1020 tl +kdv.

Firmayı örnek olarak verdim. Bence gayet makul kiralama işi.

VOLKSWAGEN POLO 1.4 TDI 90 PS COMFORTLINE BMT DSG - DRD Bireysel Uzun D (http://bireysel.drd.com.tr/TR/AracDetay/volkswagen-polo-14-tdi-90-ps-comfortline-bmt-dsg/3364-0-EUR)

lowfamilia
30-05-2016, 14:14
Tekrar söylüyorum tekrarda söylicem bu sahibinden ve benzeri sitelere düzenle gelmedikçe bu fiyatlar böyle devam eder.

Drd bireysel kiralamalarda 2 yıl / yıllık 20 bin km sınırlı araç fiyatları; 301 dizel 860 lira +kdv, Polo dizel dsg 1020 tl +kdv.

VOLKSWAGEN POLO 1.4 TDI 90 PS COMFORTLINE BMT DSG - DRD Bireysel Uzun D (http://bireysel.drd.com.tr/TR/AracDetay/volkswagen-polo-14-tdi-90-ps-comfortline-bmt-dsg/3364-0-EUR)

şirketler için gayet makul direk gider olarak kullanıyorsun faturasını.

semavi
30-05-2016, 14:49
Dışarıdan dözvizle girdiği sürece, kurdan dolayı fiyatlar kura bağlı kalır. Kimse de kara kaşımıza kara gözümüze zararına araba yollamaz...

Ancak 2009daki kriz tarzı bir durum olursa ötv indirimi gibi şeyler yapılabilir. Kur düşerse araba fiyatları düşer, çıkarsa çıkar... Bu kadar basit. Zira en düşüğünde bile %50den fazla vergi var...

semavi
30-05-2016, 14:51
Tekrar söylüyorum tekrarda söylicem bu sahibinden ve benzeri sitelere düzenle gelmedikçe bu fiyatlar böyle devam eder.

Kiralama olayı biraz değiştirir zaten işleri... Ama yastık altına altın atan, kredi kartında taksit olmasa kullanmayan bir milletiz. Psikolojik olarak halkı kirlamaya ikna etmek lazım... Nasıl ve ne ile olur kısmını çalışmak gerekiyor...

darkmoon
30-05-2016, 15:30
Yalnız dostum,
Bizim insanımız kiralamadan ziyade sahip olmayı sever.
Emanet gibi gördüğü için rahat edemez. Örneğin bir memur insana(öğretmen vb.) araç kiralatamazsınız.

Bir diğer unsur da, araç alırken kiralanmış araçlardan kaçıyor insanlar. Fiyatı daha uygun olsa bile tercih etmiyorlar.
Hal böyle olunca da, o bahsettiğiniz ucuz kiralık araçlar yine kiralama firmaları arasında dönüp duracaktır.

Piyasa ancak belli bir doyuma ulaştığı takdirde(arabasız çok az aile kaldığında vb.) yatay ve aşağı trende döner...

o zihniyet değişiyor çünkü satın alma sahip olmanın bedeli git gide ağırlaşıyor artı olarak araç 2 sene alıp satan bir milletiz adam 2 sene araçla uğraşıcağına kiralaması daha hesabına gelir..

bugün hiç kontağını çevirmediğin bir aracın genel gideri markası cinsi ne olursa olsun ortalama 3-4 bin tl den başlar 10 bin tllere kadar çıkarda çıkar aracın hacmine durumuna göre.. kaskosu,trafik sigortası,vergisi,lastiği,bakımı, aradan ufak tefek ekstraları çıkarsa onlar.. ve bu bedel git gide ağırlaşıyor.

bu satten sonra kim alır ancak alıpda satmıycak insanlar alır.. Avrupadada çünkü insanlar böyle satı alıyor.. yani adam 10 sene binicekse alır oda parasını amorti eder her şekil.. bunun dışında 1 sene al sat 2 sene al sat tarzında süren şahıslar kiralamaya yönelir ..

avrupada işler böyle amerikada işler böyle türkiyede bu sistemin dışında kalamaz geç bile kaldı..

.

arda35
30-05-2016, 15:39

Yalnızca şirketler için değil, şahıs firmaları için de makul. Biz de aynı şekilde kdv'sini kullanabiliyoruz çünkü.

darkmoon
30-05-2016, 15:45
piyasada bir sürü yeni kiralama şirketleri türedi hepsi filo filo araç çekiyor..

bu araçların kullanım ömrü süresi dolduğunda ne olucak .. ikinci ele satıcaklar pazarda zaten bir ikinci el şahıs araçlarıda var üstüne bunlar kim alıcak bu kadar aracı millet zaten yönelmiş kiralamaya..

pazar o yüzden diyorum er yada geç kafa aşağı gidicek.. herkesin kiraladığı bir ortamda kim satın alıcak bunca araçları..

Dragger
30-05-2016, 16:25
Bana kiralama olayı saçma geliyor.

Polo misal 300 euro aylık, senede en kötü 12bin tl yapar. 2000 kasko ve trafik sigortası, 1000 de bakım düş 9000 kalır. 9000 çöpe atmış gibi oluyorsun.

Öteki türlü o arabayı aldığın paraya en kötü satıyorsun paran havaya gitmiyor.

EvO 86
30-05-2016, 16:44
piyasada bir sürü yeni kiralama şirketleri türedi hepsi filo filo araç çekiyor..

bu araçların kullanım ömrü süresi dolduğunda ne olucak .. ikinci ele satıcaklar pazarda zaten bir ikinci el şahıs araçlarıda var üstüne bunlar kim alıcak bu kadar aracı millet zaten yönelmiş kiralamaya..

pazar o yüzden diyorum er yada geç kafa aşağı gidicek.. herkesin kiraladığı bir ortamda kim satın alıcak bunca araçları..

%100 katılıyorum. bazı kısa dönem kiralam yapan firmalar 10000 binde bir araç değiştiriyor. Adamların beklemeye ihtiyacı yok. 5 lira alttan verir, yine satar. Zaten alırken hepimizden ucuz alıyor.

Bana kiralama olayı saçma geliyor.

Polo misal 300 euro aylık, senede en kötü 12bin tl yapar. 2000 kasko ve trafik sigortası, 1000 de bakım düş 9000 kalır. 9000 çöpe atmış gibi oluyorsun.

Öteki türlü o arabayı aldığın paraya en kötü satıyorsun paran havaya gitmiyor.

zaten döviz ve enflasyondan değer kaybediyor. 2. el değerini de kaybediyor. sen çok iyi şöför olsan bile biri gelip çakıyor. yollar kötü rot kolunu yamulttun, yenisini takıyorlar, fren bitti hop tak, lastik balon, veri bi rapor hop değiş. bireysel kullanıcı için henüz tam ideal değil ama eğer gider gösterebileceğin bir sistem varsa uğraşmaya değmez.

mesela c4 var bende, rezalet şanzımanlı, değerinde satıcam diye uğraşmanın düşüncesi bile kabus.

Dragger
30-05-2016, 16:46
Tabiki şirket vs için mantıklı ona katılıyorum ama bireysel kullanıcı için çok uzak bence kiralama...

Anıl E.
30-05-2016, 16:49
Arkadaşlar piyasa eskisi gibi değil önceden yılsonları kışları araba fiyatları düşerdi şuan öyle değil.

Eskiden araba satan zarar ederdi yine öyle değil :D

90lı yıllarda bilen bilir araba pazarları vardı. Adliye sarayının olduğu yer kartal oto pazarıydı. Buralarda bayram öncesi yaz başı aşırı bir yoğunluk olurdu. Memleketinden inek fındık satan araba almaya gelirdi. Yine kurnazlar vardı ama tramer vs yoktu milletin ortak derdi taksi çıkması araba almamaktı:D

Günümüzde internetin yaygın kullanılması sahibinden vs gibi siteler sosyal medya alanları ve en büyük etken olan banka kredileri sayesinde herkes araba alabiliyor. Artık almak çok kolay.

Amcam yeni evlenmiş karı koca çalışıyor zaten düğün takılarını veriyor peşinata çekiyor kapıya sıfır arabayı sonra eşi ile servis bekliyorlar sadece haftasonu bineceği arabaya dünyanın parası bağlanıyor.. Sonra kapıda biri çizdi çöp kamyonu vurdu sıfır arabada tek parça işlem boya gitti 10.000 tl çöpe değer kaybından.

Bi yazıda okumuştum karısı kapıyı hızlı kapadı diye kızıp bağıran ama valeye anahtar veren insanlar olduk artık :)

Milletimizde bu araba sevdası olduktan sonra piyasa düşmez artar. Avrupa düzeni olacak artık araba almak kolay sigorta vergi ödemek zor tamiri zor bakımı zor olacak. Orta ölçekli bir sanayide iyi bir ustadan tampon boyası için fiyat ve gün alın dediğimi anlarsınız.

Sonuç olarak araba almıyorum çok lazım olursa çevremde yeterince var yada budgete gidip dizel araç alıyorum haftasonu 150 TL mal oluyor tavsiye ederim :)

Doğru bir yazı olmuş ama bu araba sevdasına dur demek lazım bakalım yakın zamanda diyebilecek miyim yoksa alacak mıyım :)

jeffy
30-05-2016, 17:00

kilometre aşımında ödenen ücretide düşünmekte fayda var..

Neticede yılda 20 bin km yi aşmayanımız çok azdır..

darkmoon
30-05-2016, 18:31
Bireysel kullanımada gider eşşek niyetine sürmelik misal araba alıcaksın.. bende şu anda öyle c4 var 1.6 dizel var.. kendin alsan sana vursalar sen vursan aracının değeri düşdü direkman.. şase si hasar görse yada tavanı olaki bir şekilde darbe alsa bir şey düşse hasar görse bitti türkiye mantalitesinde o arabayı çöpe at.. conta yaktın piston kırdın olduya oldu senin hatan değil ama sana denk geldi oldu gitti gene bir sürü paran..

kiralasan kafan kulağın rahat ne olucaksa olucak adamlar uğraşıyor sen değil..

Fatih
30-05-2016, 19:22
Bana kiralama olayý saçma geliyor.

Polo misal 300 euro aylýk, senede en kötü 12bin tl yapar. 2000 kasko ve trafik sigortasý, 1000 de bakým düþ 9000 kalýr. 9000 çöpe atmýþ gibi oluyorsun.

Öteki türlü o arabayý aldýðýn paraya en kötü satýyorsun paran havaya gitmiyor.

Kesinlikle katılıyorum.
Bu fiyatlardan çok masraflı kiralık araba işi. Benim aracın ayda 500 lira masrafı yok. Üstelik benim aracım hazır nakit elimin altında.

Akizilkaya
30-05-2016, 19:22
piyasa ne kadar yüksek olsa da değerinin alında araba bulmak mümkün. paraya ihtiyacı olan yada 3-5 eksik olsun uğraşmayayım diyen insan çok. Araç alıcak arkadaşlara tavsiyem acele etmesinler ucuz araç mutlaka bulunur �� Benim takıldığım nokta 10 liralık arabaya 20 lira yazıp lağım ağızlı insanlar. İnsanlar parayı sokakta topluyorlar sanki çer çöp aracı öve öve bitiremeyen tipler çok var piyasa da dikkat etmek lazım

Fatih
30-05-2016, 19:25
Bireysel kullanýmada gider eþþek niyetine sürmelik misal araba alýcaksýn.. bende þu anda öyle c4 var 1.6 dizel var.. kendin alsan sana vursalar sen vursan aracýnýn deðeri düþdü direkman.. þase si hasar görse yada tavaný olaki bir þekilde darbe alsa bir þey düþse hasar görse bitti türkiye mantalitesinde o arabayý çöpe at.. conta yaktýn piston kýrdýn olduya oldu senin hatan deðil ama sana denk geldi oldu gitti gene bir sürü paran..

kiralasan kafan kulaðýn rahat ne olucaksa olucak adamlar uðraþýyor sen deðil..
Yok abi fiyatları yüksek.
2 yılda nerdeyse 30 bin lira para yapar.
Km sınırıda çok saçma 20 bin yapmayan kaç kişi var 2 senede.

arda35
30-05-2016, 21:25
Km sınırına takılmayın yahu. Farzı misal olarak verdim o linkleri. Fiyatı yükseltmek suretiyle daha iyi araçlar için daha iyi teklifler alınabilir.

Şimdi kendi açımdan bakınca Compact'ın ikamesi kiralık araç değil, onun yeri ayrı. Ama eşek niyetine kullanacağım dizel b segmentinin ikamesi birebir kiralık araç. Araba parası yine cebimde kalsın. Hem masraftan düşerim hem başım ağrımaz. Kontrat bitince de yine sıfır araçla devam.

lowfamilia
31-05-2016, 00:31
Kiralama olayı biraz değiştirir zaten işleri... Ama yastık altına altın atan, kredi kartında taksit olmasa kullanmayan bir milletiz. Psikolojik olarak halkı kirlamaya ikna etmek lazım... Nasıl ve ne ile olur kısmını çalışmak gerekiyor...

abi bi ara bi sistem getirmişlerdi 4 yıllık aracı kiralıyordun 4 yıl kiralık gösterilip 4.yılın sonunda aracı sana devrediyorlardı. çok cazipti sonra nolduda bitti anlamadım.

Tayfun.O
31-05-2016, 00:59

inşallah 1 ay sonra olurda araba alalım bi ya :D
ya hu arakadaş 5 ay önce 9.000 tl ye mazda 323 ün temiz denecek araçları satılırdı şimdi olmuş turşular 11 :D hayır satılmıyorda ilan süresi dolup düşüyor :D
Amaç mantık yok hiç yerden 2.000 tl yi satılmayan arabaya nasıl koyarsın anlamıyorum :D neyse acelemiz yok

Tayfun.O
31-05-2016, 01:10
ek olarak ;
Her ne olursa olsun 0 arabadan alınan 1 araba parası yapan vergiler kalkmadıkça.
2. el fiyatı inmez katlanarak artar, Ki .mk çocukları her yıl ötv ve mtv ye zam yapıyor . Lan zaten yüksek sen neyine zam yapıyorsun orrr....
devlet bu arabadan %10 alsa da kazanır %100 alasa da

darkmoon
31-05-2016, 01:11
inşallah 1 ay sonra olurda araba alalım bi ya :D
ya hu arakadaş 5 ay önce 9.000 tl ye mazda 323 ün temiz denecek araçları satılırdı şimdi olmuş turşular 11 :D hayır satılmıyorda ilan süresi dolup düşüyor :D
Amaç mantık yok hiç yerden 2.000 tl yi satılmayan arabaya nasıl koyarsın anlamıyorum :D neyse acelemiz yok

o işin başka yüzü favori ilanlarım konusunu takip edenler iyi bilir 6-7 senedir galerilerde olan çok iyi bildiğim araçlar var. ve araçların fiyatları gün geçdikçe artıyor satılıyormu hayır. ama artıyor.. bazı araçlar ilandan çekiliyor bir kaç ay unutturulup yeniden farklı resim belki farklı galeriden tekrar satışa konuluyor internete..

Burdaki en büyük tuzak ne yazık ki algı meselesi. araç ilandan kalkdımı direkman forumlarda araç satılmış damgası yiyor halbuki kim biliyor satıldığını .. ilandan kalkması yada satıldı diye kaldırılması gerçekten satıldığı anlamınamı geliyor.. keza bir kaç ay sonra tekrar bazı araçlar satışa konuluyor..

bu seferde mantık şu aracı alan satışa koymuş tekrardan deniyor.. tamamen algılama ve algı oyunları.. onu gören bir şahıs o araç bu fiyattan satıldıysa benimkide o fiyat eder mantığına giriyor.. buda işin başka bir yüzü..

favori araçlar konusunu takip edenler iyi bilir 6-7 senedir satılmayan araçlar var paylaşıyoruz ara sıra..

darkmoon
31-05-2016, 01:16
bu hastalık motor camiasınada bulaşdı ne yazık ki arkadaşıma motor alıcaktık 2 sene önce kafayı bir satıcıya takmışdık motor tertemizdi km si düşükdü adam 16 bin tl istiyordu ki o motorun öyle bir pazarı yoktu en fazla en temizinin ederi 12 falandı neyse biz arkadaşa aldık arkadaş motorunu şimdi satılığa koydu ilanlara bakarken denk geldik hala aynı adam inatla bu sefer rakamı 20 bin yapmış satmaya çalışıyor ..

ister satamaz o ayrı öyle bir pazarı yok o motorun ama bu tip şeyler var.. arkadaş aldı 2 sene bindi şimdi satıcak o adam hala satıcakda satıcak..

Tayfun.O
31-05-2016, 01:19
o işin başka yüzü favori ilanlarım konusunu takip edenler iyi bilir 6-7 senedir galerilerde olan çok iyi bildiğim araçlar var. ve araçların fiyatları gün geçdikçe artıyor satılıyormu hayır. ama artıyor.. bazı araçlar ilandan çekiliyor bir kaç ay unutturulup yeniden farklı resim belki farklı galeriden tekrar satışa konuluyor internete..

Burdaki en büyük tuzak ne yazık ki algı meselesi. araç ilandan kalkdımı direkman forumlarda araç satılmış damgası yiyor halbuki kim biliyor satıldığını .. ilandan kalkması yada satıldı diye kaldırılması gerçekten satıldığı anlamınamı geliyor.. keza bir kaç ay sonra tekrar bazı araçlar satışa konuluyor..

bu seferde mantık şu aracı alan satışa koymuş tekrardan deniyor.. tamamen algılama ve algı oyunları.. onu gören bir şahıs o araç bu fiyattan satıldıysa benimkide o fiyat eder mantığına giriyor.. buda işin başka bir yüzü..

favori araçlar konusunu takip edenler iyi bilir 6-7 senedir satılmayan araçlar var paylaşıyoruz ara sıra..

Valla abi kimse salak değil bu adamlar istedikleri kadar böyle yapsınlar kanan olur ama. Bi arabayı 1-2 yıl elinde tutmak onun getirdiği zararı sırf 2 fazlasına satmak kapatır mı bilmem.
ki bi araba günde yattığı yerden 10 tl yer günlük (vergisi-bakımı-sigortası vs.)
Acil duruma düştüğü zaman ben görürüm onları :D

darkmoon
31-05-2016, 01:25
Valla abi kimse salak değil bu adamlar istedikleri kadar böyle yapsınlar kanan olur ama. Bi arabayı 1-2 yıl elinde tutmak onun getirdiği zararı sırf 2 fazlasına satmak kapatır mı bilmem.
ki bi araba günde yattığı yerden 10 tl yer günlük (vergisi-bakımı-sigortası vs.)
Acil duruma düştüğü zaman ben görürüm onları :D

o kadar çok varki hani ilan koy desen hiç düşünmeden bildiğim 20 ilanı direk atarım..başkalarıda atar özellikle pazarı takip edenler..
en basitinden benim 2010 da fiyatta anlaşamadığımdan ötürü almadığım bir sebring cabrio vardı o araç şu anda hala satılıkda yıl olmuş 2016..

ben kaç araç değiştirdim o zamandan bu zamana o araç hala satılıkta.. ve fiyatı benim almayı istediğim vakitlerdeki fiyarın şu anda 3 misli nerdeyse..

Tayfun.O
31-05-2016, 01:41
o kadar çok varki hani ilan koy desen hiç düşünmeden bildiğim 20 ilanı direk atarım..başkalarıda atar özellikle pazarı takip edenler..
en basitinden benim 2010 da fiyatta anlaşamadığımdan ötürü almadığım bir sebring cabrio vardı o araç şu anda hala satılıkda yıl olmuş 2016..

ben kaç araç değiştirdim o zamandan bu zamana o araç hala satılıkta.. ve fiyatı benim almayı istediğim vakitlerdeki fiyarın şu anda 3 misli nerdeyse..

Adam azmetmiş birine ittircek abi :D Araba al-sat çılık eskiden ucuza arızalı olanı alıp onarıp piyasa fiyatına satmaktı. Şimdi pasta cila at 1000 fazla yaz koy.
Artık coil-yay da takmıyorlar direk pasta cila yapıştır.
Bizim arkadaşın babası bu işe bakar. Dediği aynen şu alıyoruz piyasadan 500 aşağıya. Direksiyona ve vitese maun kaplama yapıyoruz 50 tl .1000 fazlasına satıyoruz. Maun kaplama sebebi yıprandığını gizlemekmiş. Buna kanıp alan adam var abi.(en çok bu tuzaklara ilk arabasını alıcaklar düşüyor. )
Halkımız memnun yapıcak bir şey yok. Ben bekliyorum piyasanın patlamasını 9.000 alıcam 323 ü . Gidip de 12 k veremiycem , hakkı 7 k olan arabaya.

Ahmet Bby
06-06-2016, 09:47
Toyota'da staj gördüğüm dönemlerde tırdan sıfır araçlar inerdi. Aracın PDI vs işlemlerini yaparken torpidoda fatura gördüm.. Ötv'siz fiyatı 25-30k civarlarıydı... Bu vergiler böyle oldukta hiç bir umudum kalmıyor piyasadan...

Son olarakta şunu söyleyeyim. Facebook gruplarında E36 3,28 aracına 75.000 TL yazıp paylaşınca gelen eleştirilere ' MAL ONUN DEĞİLMİ GARDAŞ İSTEDİĞİNİ YAZAR ' gibi cevap veren tipler olduğu müddetce bu piyasa düzelmezz.

Fatih
06-06-2016, 16:59
Toyota'da staj gördüðüm dönemlerde týrdan sýfýr araçlar inerdi. Aracýn PDI vs iþlemlerini yaparken torpidoda fatura gördüm.. Ötv'siz fiyatý 25-30k civarlarýydý... Bu vergiler böyle oldukta hiç bir umudum kalmýyor piyasadan...

Son olarakta þunu söyleyeyim. Facebook gruplarýnda E36 3,28 aracýna 75.000 TL yazýp paylaþýnca gelen eleþtirilere ' MAL ONUN DEÃÃLMà GARDAà ÃSTEDÃÃÃNà YAZAR ' gibi cevap veren tipler olduðu müddetce bu piyasa düzelmezz.

Fiyatı yazana bende suç bulmam.
Problem o fiyattan alanda.

Sinan58
06-06-2016, 17:45
Bence suç hiç kimsede değil hemde hiç kimsede...

Yönetim 50 Bin TL"lik aracı size 100"e satıyor.

Halbuki 2 katı vergi almak yerine daha az vergi alsa kimse "Kuruş" fiyat yükseltemez.

Bir araçtan %50-%150 arası vergi almak nasıl bir adiliktir nasıl bi şerefsizliktir.

Şafak Sezer"in filmde çok güzel bir sözü vardı;

Memleketi soydun ibnenin evladı.

Dünyanın en pahalı benzinini al birde %50-%150 arabaya vergi ver.

Ome_RS
07-06-2016, 08:35
bence hiçbir şey değişmez. bizim milletimizde lüks hastalığı var.
asgari ücretli çalışanın ayağında da airmax elinde 6s plus holding patronu oğlu da aynı şekilde. Hiç gücü yetemeyen bir şekilde çakmasını alıyor öyle hissedeyim diye. Durumunu kabullenmek ayağını yorgana göre uzatmak yok hep göz yukarı da hep daha iyisi alma peşinde. elindeki telefona internet paketi alamaz alamaz ama illa 6s olacak.
vergiler düşerse olacak şu.
büyük çoğunlu şahini doğanı satıp jetta passat alma hevesine girecek. jetta passat sınıfı da 5,20 C serisi alma çabasına girecek. piyasa yine allak bullak olacak..

FB10ur
07-06-2016, 10:19
Piyasa maalesef artık düzelmez diye düşünüyorum. İlanlara bakıyorum piyasada dolaşan araçlardan ziyade artık şahin ,doğanlar bile 17-18 olmuş giderek artıyor.

Tayfun.O
07-06-2016, 12:01
bence hiçbir şey değişmez. bizim milletimizde lüks hastalığı var.
asgari ücretli çalışanın ayağında da airmax elinde 6s plus holding patronu oğlu da aynı şekilde. Hiç gücü yetemeyen bir şekilde çakmasını alıyor öyle hissedeyim diye. Durumunu kabullenmek ayağını yorgana göre uzatmak yok hep göz yukarı da hep daha iyisi alma peşinde. elindeki telefona internet paketi alamaz alamaz ama illa 6s olacak.
vergiler düşerse olacak şu.
büyük çoğunlu şahini doğanı satıp jetta passat alma hevesine girecek. jetta passat sınıfı da 5,20 C serisi alma çabasına girecek. piyasa yine allak bullak olacak..

vergiler inierse eskiden 100 k ya aldğın araba sana 70k olcak.
80-90k ya satılan 2. elini alan olmayıp otomatikman fiyatlar dibe inecek :)

darkmoon
07-06-2016, 12:34
Lüks hastalığı aslında egosal birşey bunda insanlarında çok suçu yok bence.. Lüks avrupada amerikada araba üretim tarihinden beri var.. ısıtmalı koltuklar masajl koltuklar v.b bakarsan 70 model o zamanın bazı araçlarında bile görebilirsin.. yani adamlar için lüks bizdeki elektrikli cama bakdığımız lüks algısı kadar..

o yüzden dikkat edilirse misal gümrükden çok harika 7 kasalar s kasalar A6 lar A4 ler falan çekiliyor donanımlarına bakdınızmı şok oluyorsunuz çünkü türkiyede satılan versiyonlarının donanım olarak misli misli altında oluyorlar nedenide avrupalı ihtiyaç duymadığı bir defalık kullanıcağı bir şeyi gereksiz gördüğünden ek para verip almıyor.. buda doymuşlukla alakalı..

Bizde ise oda olsun buda olsun suyundanda koy tarzında alıyoruz satarkende aracın şuyunu kullandınmı hiç yok ya merakdan bir alırken bakmışdım yada şu özelliği nerden aktif oluyor bilmem hiç kullanmadımki gibi sohbetlere çok denk geliriz kullanmadığımız sırf dolu olsun hava atıyım diye aldığımız bir ton özellik var..

arkadaşımda 2012 de ds4 vardı masajlı koltuklu falan filan 2015 de sattı sohbet ederken buna benzer bir konu açıldığında kaç kere kullandın o masaj özelliğini demişdim bilmem 10 defayı geçmemişdir demişdi.. 3 senede 10 defa kullandın dedim yani..

kısaca lüks hastalığı bizdede belli bir doymuşluk sınırına geldiğinde.. bizdede insanlar sadece ihtiyaçları oranında %100 verimli kullanabilicekleri donanımları sipariş geçmeye başladıklarında çok şey değişir türkiyede..

XSi
07-06-2016, 21:08
Lüks hastalığı aslında egosal birşey bunda insanlarında çok suçu yok bence.. Lüks avrupada amerikada araba üretim tarihinden beri var.. ısıtmalı koltuklar masajl koltuklar v.b bakarsan 70 model o zamanın bazı araçlarında bile görebilirsin.. yani adamlar için lüks bizdeki elektrikli cama bakdığımız lüks algısı kadar..

o yüzden dikkat edilirse misal gümrükden çok harika 7 kasalar s kasalar A6 lar A4 ler falan çekiliyor donanımlarına bakdınızmı şok oluyorsunuz çünkü türkiyede satılan versiyonlarının donanım olarak misli misli altında oluyorlar nedenide avrupalı ihtiyaç duymadığı bir defalık kullanıcağı bir şeyi gereksiz gördüğünden ek para verip almıyor.. buda doymuşlukla alakalı..

Bizde ise oda olsun buda olsun suyundanda koy tarzında alıyoruz satarkende aracın şuyunu kullandınmı hiç yok ya merakdan bir alırken bakmışdım yada şu özelliği nerden aktif oluyor bilmem hiç kullanmadımki gibi sohbetlere çok denk geliriz kullanmadığımız sırf dolu olsun hava atıyım diye aldığımız bir ton özellik var..

arkadaşımda 2012 de ds4 vardı masajlı koltuklu falan filan 2015 de sattı sohbet ederken buna benzer bir konu açıldığında kaç kere kullandın o masaj özelliğini demişdim bilmem 10 defayı geçmemişdir demişdi.. 3 senede 10 defa kullandın dedim yani..

kısaca lüks hastalığı bizdede belli bir doymuşluk sınırına geldiğinde.. bizdede insanlar sadece ihtiyaçları oranında %100 verimli kullanabilicekleri donanımları sipariş geçmeye başladıklarında çok şey değişir türkiyede..

Az önce internette yabancı bir web sitesini inceledim, düz vites Porsche cayenne test etmiş abi :)

Araçta bixenon yok, opsiyonel :)

Yer kanada

kurtlukaya
08-06-2016, 02:15
bence biryerden sonra patlar gibime geliyor piyasa , 35 liraya 2013 yılında 2010 model boyasız makyajlı kasa auris almıştım 1.6 elegant , şimdi o arabayı 45 e zor alıyorsun

Gry
08-06-2016, 07:43
15 yaşındaki bebe al-sat çı olmuş , anadolunun küçük şehirleri modifiyeli araçlar ile hemen hemen yeni tanışmış ,

mesela burda 20 lira vermeyeceğimiz EK kasa civic için anadoludan gelen eleman 22-23 veriyor

bunun haricinde sıfır araçların etkisi de çok büyük , mesela 65k TL ye doblo satıyor adamlar yani diğer markalarda buna benzer durumda

Vergilendirme politikası hem çük kadar cc ye binmemizi hemde etmeyecek ederi kadar para vermemizi sağlıyor.

IbizaFR150
08-06-2016, 08:57
2013 sonunda dövize ne olduğunu unutup öyle yorum yapılıyor malesef.

Adam aracını 2013 haziranda 40'a almış, sene sonunda aynı arabanın sıfırı olmuş 55... şimdi bu adamdan 6 aylık aracını 35'e hatta daha da azına satmasını bekleyen varsa bekler daha.

semavi
08-06-2016, 08:58
dün sevdiğim bir arkadaşım zaten gideceksin yurt dışına, ben alayım dedi senin arabayı...

Dedim acaba verip 12-13 lük bir araba alsam, artanı masraflara kullansam...

10bine sattığım 323ü 18bine görünce... bir iki araba daha baktım... yuh dedim... yuh ki ne yuh!

Arabayı kafamdakinden en az 3bin fazlasına vermeliyim ki diğer ucuz arabaya da 3 fazladan vereyim. Yoksa içime oturur... piyasa rezalet gerçekten...

Berkan
08-06-2016, 09:15

Adam aracını 2013 haziranda 40'a almış, sene sonunda aynı arabanın sıfırı olmuş 55... şimdi bu adamdan 6 aylık aracını 35'e hatta daha da azına satmasını bekleyen varsa bekler daha.

bu ben işte :) liste fiyatı 57 olan aracımı 51 e aldım 2013 kasımda, 2014 ocakta araba 65 e fırladı yılbası zammı kampanyaLARIN bitmesi vs.derken. ayrıca 2013 başı ve yazın gibi arabayı bendende ucuza alanlar vardı 47-50 aralığında.

şimdi arada bakıyorumda 50 hatta 52 altında kazalı boyalı pert olanları veya kmsi ucukları oluyor anca

mesela:

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-kia-arabam-cok-temizdir-306253179/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-kia-bu-araca-9.000tl-pesinat-ile-sahip-olabilirsiniz-boyasiz-ceed-307701720/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-kia-goz-alici-kia-ceed-304755343/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-kia-ilk-sahibinden-306332371/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-kia-2013-kia-ceed-1.6-crdi-consept-sw-boyasiz-hatasiz-305881166/detay

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-kia-cok-cok-az-hasarli-2014-model-dizel-otomatik-kia-cee-d-13.000km-305514330/detay

FB10ur
08-06-2016, 09:56

Bahsedilen şey keşke 2013 ve sonrasındaki araçlar için olsa bir nebze insanlar anlayabilir.Fakat artık üretimi olmayan araçlar bile inanılmaz zamlanmış şekilde ilanlarda yer buluyor.