Orijinalini görmek için tıklayınız : İkinci el otomobil'de devrim gibi karar !
Day Walker
22-08-2016, 08:09
Evet yeni yasayla artık herkes araba alım satımını ticari olarak yapamayacak. Yapmak isteyen de adam gibi vergi ödeyecek ve bu işi usulüne uygun yapacak. :)
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, hazırladığı ve önümüzdeki günlerde yayımlanacak tasarıyla ‘İkinci el’ araç alım-satımlarında devrim niteliğinde bir düzenleme yaptı. Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesine sahip şirketler dışında kimse ikinci el araç alım-satımı yapamayacak. Böylece ikinci elde satılan 3 milyon aracın vergi kaybı önlenecek.
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz hafta basında yer almasına rağmen tam olarak anlaşılmayan ‘İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’ otomotiv sektörü tarafından ‘Devrim’ olarak nitelendirildi. Düzenleme ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen görüşlerin değerlendirilmesinin ardından en kısa sürede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilecek. Taslağa göre ikinci el taşıt ticaretinin yalnızca bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılması hedefleniyor.
İNTERNETTE SATIŞ ARTIK ÇOK ZOR
GALERİCİLERİN yönetmelikle ciddi anlamda standart ve yaptırıma tabi olacaklarına da değinen Yanık, şunları kaydetti: “Bu sektörün gerçek sahipleri kendilerine ciddi anlamda bir çeki düzen verecekler. Galeri sitelerinin metrekareleri ve bu işi yapacak kişilere getirilen standartlar belirlenecek. Bu işi yapacaklar yaptığı yanlışlıklardan ciddi anlamda mesul tutulacak. Aracın kilometresini, hasar kaydını nasıl görüyorsak vatandaşa bunu aynen aktaracağız. Yaptığımız yanlış aktarımların sonucunda da vatandaş mağdur olursa da ciddi anlamda ceza-i yaptırım göreceğiz. Yaptığı ticarette insanları zarara uğratanlar meslekten men edilebilecek. Türkiye’de artık herkes sanal ortamda ikinci el aracı kafasına göre alıp satamayacak. İnternette satışa sunabilir ama noterde bu satışı gerçekleştiremeyecek.”
İkinci elde devrim gibi karar - Ekonomi Haberleri (http://www.hurriyet.com.tr/ikinci-elde-devrim-gibi-karar-40204471)
Suleyman
22-08-2016, 08:12
Uygulanırsa eğer bunun da bir açığını bulurlar kesin.. :D
KoramiraL
22-08-2016, 08:14
Bu yazıya bakarsak kimse kendi aracını satamayacak gibi bir durum var :D hatta algı öyle nasıl yazdıysalar artık haberi :D
Day Walker
22-08-2016, 08:24
Bu işle uğraşmayan vatandaş ise yılda 3 ten fazla araç alıp satamayacakmış.
İzzet Göçmen
22-08-2016, 08:27
Alıcıyla anlasıyorum,Param hazır begendim, Notere gidiyorum satmıyoruz aracı :D UHhahahahaha
17-18 Yaşında bebeler bile al sat yapıyordu , bu karar bence iyi oldu..
yapabilirlerse devrim olur.
Cok iyi karar, arkasindayim; noterde kimin alip sattigini da takip etsinler. Amcasinin halasinin uzerine yapamasinlar.
Bir de emlakcilar vergi verirse dunya yikilir:)
Satis yasagi gelmez, bu tamamen galericiler odasinin uye toplama cabasi su anda, periyodik olarak boyle haberler cikartiyorlar, vergi dezavantaji koyarsin vs ama satamaz fiye bisey olmaz iptal edilir oyle yonetmelik
iyide nasıl olacak yani ben şimdi kendi aracımı satamıycam mı veya satmak için gidip galericiye mi vericem yani galerici mi beni düzeltecek devlet vatandaşını düzelttirmek için elinden geleni yapıyo valla helal olsun devletimize başımızdan eksik etmesin çok güzel koruyup kolluyo vatandaşını
adalet ve kalkınma böle olur nokta
iki gün sonra işin geleceği durum ; yetki belgesi olan yerlere haraç niteliğinde satıştan pay vermek dışında eski sistemin tıpkısının aynısı:)
Day Walker
22-08-2016, 08:55
iyide nasıl olacak yani ben şimdi kendi aracımı satamıycam mı veya satmak için gidip galericiye mi vericem yani galerici mi beni düzeltecek devlet vatandaşını düzelttirmek için elinden geleni yapıyo valla helal olsun devletimize başımızdan eksik etmesin çok güzel koruyup kolluyo vatandaşını
adalet ve kalkınma böle olur nokta
haberde bu işin ticareti yapmayan kişiler yılda 3 defa araç alıp satabilirler demekte.
Dev kampanya başlatırız herkes arabasını 2 sene satmaz ve almaz
Ekonomik kriz nasıl yaratılır nasıl olur görürler şerefsizler ya
Adam malı satarken zorla galerici üzerinden yaparsın desinler
Halk darbe yapar beylet merak etmeyin
Adamlara bak ya bu haberin gerçek olacağını zannetmiyorum
Sadece yapılacak tek bir şey var
Yılda 2 veya 3 araba haneye alma hakkı verilir üstünde yapılana kasko değerinin yüzde 1 kdv alırsın
Eşine kızı oğluna dahi alsa 3 hak verirsin sorun çözülür
Galericiyi aracı kurum yapmaya çalışmak kadar saçma sapan bir öneri olamaz
ÇALIŞKAN
22-08-2016, 09:21
sigara yasagı gibi olur işlemez
Normal vatandaş için birşey değişmez. Millet yine kafasına göre (yılda 3) alır satar. Ama galericiler dürüst olmak zorunda kalır. Yani satış yapamaz :D :D :D
rebeloghy
22-08-2016, 09:32
İyi de zaten yılda 3 araç satışı hakkı yok muydu vatandaşın ? 3. den sonra vergiye tabi oluyordu.
ghibli06
22-08-2016, 09:41
beyler, para kazanılan her şeyin vergisi de vardır... sen ister işletme ol ister şirket ister şahıs, son 10 yılda herkes bir nevi galeri oldu, ben inşaattan para bile kazanamazken vergi ödüyorsam, 30 a alınan araba 45 den ilana konulup 40a satıldığında kazanılan paradan da vergi alınmalı tabii, onunki para da benim ki pırlanta mı? kedi arabasını satan adama bir şey denmiyor ki, 3 yıldır kendinizde ise araba isterse 20 tane de satarsınız... 2. el pazarı anormal büyüdü senede milyonlarca araç satılıyor, bir sürü de dolandırıcılık oluyor, işin bu dolandırıcılık kısmına kimsenin (esnaf odaları ve devleti kastediyorum) laf etmemesini ise çok büyük bir riyakarlık olarak görüyorum...
Uygulanırsa eğer bunun da bir açığını bulurlar kesin.. :D
Üç tanesi kendi adına,üç tanesi eşinin,üçü de çocuğunun adına olur.Senede dokuz araba,mis.Gelir sağlıklı olarak tespit edilemezse bu durumun yaşanacağı kanısındayım.
iyide bu kararın neresi yeniki? temel en önemli noktası zaten yıllarıdr faal?
yıllardır yılda 3 araçtan fazla araç alıp satınmı malın alım bedeli üstündeki satış bedeli hesaplanarak vergiye tabi idi, neresi yeni anlamadım?
açıkcası bizimkiler ne hileleleri başarmış bir ırk bulurlar bununda çaresini, yıllardır piyasada araba satığını bildiğim insanlar zaten yok anasının üzerine aldırı, yok babasının yok eşinin eee kendisininde 3 hakı var adam zaten yasaları çiğnemeden yılda 10-15 araç satıyor :)
individual
22-08-2016, 10:12
Sıkıntı yok türkler bir açığını yolunu bulur :)
Devrim olabilcek bir karar göremedim.
Kendi üzerine 3 ten fazla satış yapan vergisini veririm,alır satarım diyemeyecek tek yenilik bu gibi.
Zaten vergi vermemek için eşinin dostunun üzerine alıyordu aynı sistem devam eder.
bahadırtelli
22-08-2016, 10:19
Hayat gecmesi cok zor benim kendi adıma ticari kaygı olmadan 3 arac var. Eşimin , kendi günlük kullandığım ve hobi amaclı kullandığım.(simdiki gibi bazen 2 adet olabiliyor)
Maddi durumum el verdiğince aracları mı değiştiriyorum. Kar etme durumum cok nadir. Hic bir aracımada 3 yıl binmedim. Bu tarz bir iyi tasarlanmamıs düzenlememler bu işten kar etmeden hobi amacalı birçok kişiyi magdur eder.. İyi düşünülmesi ve tasarlanması gerekir.
Diğer yandan herkesin galerici alsatcı olduğu bu devirde bu işten para kazananlardan vergi alınması canı gönülden isterim.
denizhandinc
22-08-2016, 10:35
hesapta saat 10 dan sonra alkol satısıda yok:) bu da öyle olur
galerıcı ya da aldıgınız kısı ekpertız raporuyla satıs yapıcak bu noterde tescıllenecek ve araca 10k veya 6 ay motor sanzıman garantısı verıcek.bu sure ıcerısınde de sıkıntı olursa yaptırmak zorunda kalacak.Bu yenılık degıl mı?Bana gore ıyı olmus
free-hifi
22-08-2016, 11:20
" İnternette satışa sunabilir ama noterde bu satışı gerçekleştiremeyecek.”
BURADA anlatılmak istenen nedir hala kimse çözemedi sanırım
emre_277
22-08-2016, 11:21
galerıcı ya da aldıgınız kısı ekpertız raporuyla satıs yapıcak bu noterde tescıllenecek ve araca 10k veya 6 ay motor sanzıman garantısı verıcek.bu sure ıcerısınde de sıkıntı olursa yaptırmak zorunda kalacak.Bu yenılık degıl mı?Bana gore ıyı olmus
iyi ama aracı yeni alan kişi kullanım tarzıyla motoru 1000 km de bile kırabilir.Bu gibi durumda nasıl bir garanti verilebilirki ?
painkller
22-08-2016, 11:25
sene 99 bi almışız, satabilene aşk olsun. haneye alınan araçlarda beni çok bağlamıyor, alan düşünsün.
artık bana koyan bir durum yoksa he diyorum, güzel olmuş diyorum geçiyorum.
" İnternette satışa sunabilir ama noterde bu satışı gerçekleştiremeyecek.”
BURADA anlatılmak istenen nedir hala kimse çözemedi sanırım
Yani sen aracını internete koyabilirsin fakat satış için bir aracıya (belgesi olan) ihtiyacın var. İnternetten bulduğun müşteriyi anlaştığın aracıya götürürsün :)
Aracıdan her satıştan bir yüzde vergi alıcaksa olsun. yok aracı zorunluluğu hariç herşey eski tas eski hamam olucaksa milleti kandırmak olur.
Oo kadar saçma ki, tartışmak bile hata bence.
Adı üzerinde ikinci el araç. Ben kullanılmış bir aracı satarken nasıl km garantisi vereyim, galeri miyim, servis miyim ?
Aracı alan arkadaş 2 bin km sonra motor kırarsa sorumlusu satıcı mı şimdi ?
Yine diyorlarki kardeş biz olduk olalı bu devlette denetlemeyi bir türlü beceremedik beceremiyoruz böyle bir kalıbımız yok bizim, e o zaman haliyle bizim kabiliyetsizliğimizi bizmi çekicez devletmi çekicek ? tabiki hayır devlet beceriksizliğinin ceremesini hiç çekermi olan yine fakire fukaraya olcak zengin adam her türlü galeriye bile gitmiyo gidiyo bayiye veriyo anahtarı çakıyo parayı masaya alıyo yenisini çıkıyor gidiyor. Sigorta olmuş fizan, kasko olmuş amcasının kızı, vergi desen boy boy öpsün gene seni atlı kovboy.
Yemin ediyorum memleketin her bir bünyesi çakallarla dans pisti.
iyi ama aracı yeni alan kişi kullanım tarzıyla motoru 1000 km de bile kırabilir.Bu gibi durumda nasıl bir garanti verilebilirki ?
kullanım tarzıyla kırarsa bunu tespit etmek zor bişey değil.garantinin sınırı çizilmiş ama nekadar dogru tartısılır.-Bide şöyle düşünün,normalde motor patlak ama adam on numara diyip satıyor alanında elınde patlıyor sonra
Bence hiçbir işe yaramaz bu uygulama.
Adam 3 tane sattı, sonrakileri anasının babasının amcasının dayısının üstüne alır yine satar istediği kadar.
Bence hiçbir işe yaramaz bu uygulama.
Adam 3 tane sattı, sonrakileri anasının babasının amcasının dayısının üstüne alır yine satar istediği kadar.
zaten bu uygulama yürürlükte varki neden şimdi foruma konu olmuş şaşırdım doğrusu :)
Ahmet Bby
22-08-2016, 12:31
Meslekten men edilme olayına gelecek olursak. Kayseri'yi düşündüğümde galericiler sitesinde galerici kalmaz :D
Kişi herhangi bir mal veya hizmetten gelir sağlıyor ise bunun vergisini mutlaka vermelidir. Sadece araç satışı için değil, her alanda böyle olmalıdır. Bugün maaşlı çalışanlar daha maaşlarını almadan vergilerini ödüyor, işletmeler (fiş fatura kesen, yolsuzluk yapmayan - hak ve haram yemeyen) ürünü satar satmaz vergilerini ödüyor. Öyleyse vergisiz yapılan işlerin peşine düşülüp ya önüne geçilip yada sonlandırılmalı.
Eğer bu haber, eylem haline dönüşürse Türkiye ve halk için yukarıda belirtilen gibi devrim olur. Satış için önce para sonra devir, önce devir sonra para çıkmazı bile son bulabilir. En basit şekli ile yapılan takas bir fatura, fiş veya belgeye karşılık olduğu için işletmeler artık düzgün mal satmak veya herşeyi açık açık anlatmak zorunda kalacaklar.
"Bu uygulamadan sonra herkes bir yolunu bulur, kafasına göre çevirir" mantığı için ise düşüncem, zaten şimdiye kadar yapılan uygulamalarda da çakal kesim hep bir yolunu bulup insanları kandırdı. Uygulamayı manipüle ederek yalan yanlış iş yapana ağır maddi ceza uygulanmalı!
Korollacı
23-08-2016, 06:36
birde trafikte sigorta firmalari tarafindan perte ayrilmis araclar bi daha trafige cikamasin diye bi kanunda olsaydi en azindan yuruyen tabutlar ortadan kalkardi.
Galericiler 2. El satışındaki 10 yaş altı her sattığı araca 6 ay garantili olarak satacakmış
Esnaflarrr kan ağlarrr :):):)
asscutter
23-08-2016, 08:03
bu karar yürürlüğe giricek bursa galericiler odası çok uğraşıyor bu işlerle istoç da çoğu kişinin ağzında bence tam isabet olur postacı bile araba alıp sattıgını sanıyo sadece piyasayı şişiriyor,bu karar çıkarsa galerilerin çoğu eskisi gibi uygun fiyatlardan satış yapar galeriler zaten bir aracı değillerdi meslek koluydu herzaman.
6 ay garanti verecek esnaflar çözümü bulmuşlar
6 ayda bir ithalde olduğu gibi tabela değiştireceklermiş :D
Taslağın tam metni aşağıdaki linkte mevcut.
http://www.gtb.gov.tr/data/57baaed71a79f5c4c0bb2651/İkinci%20El%20Motorlu%20Kara%20Taşıtlarının%20Tica reti%20Hakkında%20Yönetmelik%20Taslağı.pdf
Temel olarak gerçek kişi (yani normal vatandaş) 1 takvim yılı içerisinde (bu 1 ocak -31 aralık ) 3 adetten fazla satış yapamayacak.
Yapacak ise de yetkilendirilmiş kuruma aracını ekspertiz ücreti gelericiye ait olmak üzere bırakacak. O şekilde satış yapacak.
Pratik te bir getirisi yok. Sadece 10 yaş ve 200.000 Km altındaki araçlar için belli parçalara satıcı garanti vermek zorunda, ve bu sorumluluk mütelselsil yani araç sahibini ve satışa aracı galeriyi bağlıyor.
Hiçbir galeri konsinye gelen araca 200 lira komisyon için garantör olmaz. Bunu direkt satıcıya yıkar ki doğrusu da budur zaten.
Benim ailem 4 kişi yılda 12 araç değiştiririm buna da kimse engel olamaz. Dolayısıyla beklenen kadar bir etki olacağını sanmıyorum.
Ayrıca fiziki şartlar içerisinde en az 200m2 dükkan ve 3metre yükseklik öngörülmüş. O iş hikaye nerde o kadar alan bulacaksın.
Kaldı ki vergi almak istiyorsan bilinçlendir önce, bu sistemin açığı çok.
Direkt söyleyeyim hepinizin malumu, aracı galerici alıyor 110.000 TL ye noter satışına 80.000 yazıyor, satarken de 120.000'e satıyor (Şirket'e satışta bunu yapamaz) ama noter de satış bedelini 111.000 TL yazıyor. Yani noter satış farkı olan 1.000 TL nin vergisini ödüyor.
Vicdan sahibi olmak lazım. Kimse kusura bakmasın bu ülkenin gerçek vergisini bordrolu kişiler ödüyor.
Bir de maktu vergilerden geliyor. Kalanı %99 ödememek için elinden geleni yapıyor.
Sonra da biz benzin de % bilmem kaç vergi var diye ağlıyoruz, kendimiz yapıyoruz aslında.
Durum vahim ,
gerçekten bu ülke beceremediği şeyi hemen atıyor .Mantık dısı bu .
Ve zaten böyle bir uygulama az da olsa vardı ama uygulayanı çok çok minik bir rakamdı .
kısaca Saçmalık ötesi !
bence asıl istenen olay şu
2.el satışı sadece galericiler yapsın :D
Ama devlet sanırım oha demiştir bunlara :D:D:D
sayın yetkili aracın canı alınmış rolingden rolinge kosturulmuş nette vıdeoları var 100-200 süresi var ben stock dıye aldım elımde patladı şikayetcıyım güya denemler dostca yapılmış oda yalan ...
Bu olay sıfır satışları artıtırır bence devlet ötv peşinde :)
vtec powe®
23-08-2016, 12:01
mevcut durumu değiştirecek bir değişiklik göremedim.
4 kişilik bir ailenin al satcı bebesi ( 3x4:12 ) senede 12 adet araba alır satar ekmegine devam eder siz kime şekil yapıyosunuz :)
her arabadan ayda 3 bin lira ekmek yese sene de 36 bin lira
full ınternet, hızlı bir laptop, hızlı dk sı bol bir akıllı telefon yeter :)
vergi yok, kayıt yok hesap soran yok temiz iş.
boşa çalışıyoruz :)
DeliceBirkan
23-08-2016, 12:11
mevcut durumu değiştirecek bir değişiklik göremedim.
4 kişilik bir ailenin al satcı bebesi ( 3x4:12 ) senede 12 adet araba alır satar ekmegine devam eder siz kime şekil yapıyosunuz :)
her arabadan ayda 3 bin lira ekmek yese sene de 36 bin lira
full ınternet, hızlı bir laptop, hızlı dk sı bol bir akıllı telefon yeter :)
vergi yok, kayıt yok hesap soran yok temiz iş.
boşa çalışıyoruz :)
Abi zaten şuanda çoğu insan öyle yapıyor herkes piyasa arabası kovalıyo sadece kendi annesinin babasının üzerindende satmıyorlar halası,amcası kimi bulursa :D
Bence bir şeyi komple yasaklamak yerine herkes senede birden fazla araç satarsa vergisini versin kardeşim. Vergisiz satış yapılamasın. Bir şeyi komple yasaklamak nedir. Ben de vergi kaçmasın istiyorum, ama anneannemin vefatından sonra elimde kalan engelli plakalı araçtan bildiğim üzere, belli bir süre dolmadan satamadığın araç büyük dert.
Keşke her galerici işini adam gibi yapsa da millete araç iteleme peşinde koşmasa ne güzel olur.
Sonra açız boşa çalışıyoruz falan. %90'ı geçirme peşinde. Bu yüzden gerçekten binecek olan kişiler sahibinden fellik fellik temiz araba arayışı içinde.
Sistemin her tarafı pislik için de alıcısı da satıcısı da. Bu işe bakış açısı değişmedikçe hiçbir şey değişmez.
Galerici açız diye millete iteler, millet alırken ucuza almak için ölücülük yapar vs vs.
Bu taslağı hazırlayanlar nasıl bir mantıkla hareket etmişler anlamak zor.
ötv kalksa, sıfır alım gücü artsa,(tabi halamın da bıyığı olsa amcam olurdu) ikinci el piyasası da düşer. Biraz daha normale yaklaşmış oluruz.
ötv kalksa, sıfır alım gücü artsa,(tabi halamın da bıyığı olsa amcam olurdu) ikinci el piyasası da düşer. Biraz daha normale yaklaşmış oluruz.
Yeni çıkan yasa da ticari araçların yenilenmesi için ötv kaldırıldı. En çok binek araçlar da (taksiciler) in işine yarar bu durum.
Hiç olmazsa daha düzgün taksilere bineriz belki. 70ye ötv + kdv li egea alacağına 70 e ötv siz (kdv tutarı da azalıyor) çok daha iyi bir araç alabilirler.
Yeni çıkan yasa da ticari araçların yenilenmesi için ötv kaldırıldı. En çok binek araçlar da (taksiciler) in işine yarar bu durum.
Hiç olmazsa daha düzgün taksilere bineriz belki. 70ye ötv + kdv li egea alacağına 70 e ötv siz (kdv tutarı da azalıyor) çok daha iyi bir araç alabilirler.
Sigorta fiyatları ne olacak biliyor musunuz ? Sigorta fiyatları da normale dönerse eğer, sıfır caddy gayette alınabilir bir hale gelir bence :D
Sigorta fiyatları ne olacak biliyor musunuz ? Sigorta fiyatları da normale dönerse eğer, sıfır caddy gayette alınabilir bir hale gelir bence :D
Teknik olarak bilgim yok açıkçası, herhangi bir düzenleme de yapıldığını duymadım. Son 4 aylık süreçte sigorta prim tutarlarında %15'e varan düşüşler olduğunu söyleyen haberler okudum ama net olarak bir bilgim yok.
Şahsi kanaatimi yazayım hepimiz bu primlerin yükselmesinden sorumluyuz.
Sigorta Şirketi'nin amacı Kar etmek. Adam kar edemiyorsa ilk yapacağı şey fiyata yüklenmek olur. Onu da yapamıyorsa zaten batıyor.(örnekleri var)
Uzun vadeli bir düşüş / düzenleme olabilir belki ama çok beklenti içinde değilim şahsen.
Bu arada bireysel olarak bu ötv indiriminden yararlanamıyoruz. Ticari olması şart, şirket ya da şahıs adına tescilli ticari araç plakası gibi.
Ötv alınmadığında en ucuz araba hangisiyse yine o araba alınacak.Adam,70'i gözden gözden çıkardım,diyerek araba aramıyor ki şartlar bunu gerektiriyor.Ticarî araçta f/p her zaman önceliklidir bence.
Yahu ben sıkılıyorum arabalardan. Zararına ya da duruma göre karına satıyorum. Beni hangi hakla kısıtlıyorsunuz? Sıfır araba aldım, aile içi anlaşmazlıktan 4 ay sonra satıp 2 bin tl zarar ettim. Şimdi ev alma durumu var daha 3 hafta önce aldığım arabayı satabilirim. Sonra aldım diyelim hangi hakla sattırmayacak o arabayı bana? Mal edindirmeme diye bir düzenlememi olur emenike?
Ötv alınmadığında en ucuz araba hangisiyse yine o araba alınacak.Adam,70'i gözden gözden çıkardım,diyerek araba aramıyor ki şartlar bunu gerektiriyor.Ticarî araçta f/p her zaman önceliklidir bence.
Kesinlikle doğru. Benim cümlem geneli kapsar gibi anlaşıldı sanırım ama değildi. Yani şu olabilir adam egea alacağına az daha fazla verip elentra - civic - jetta alır diye düşünmüştüm.
Ticarideki mantık kesinlikle öyle. Aslında şu ötv ile taksiler için keşke ncap'ten şu kara yıldız almış, asgari şu donanımda ve emisyonu düşük araçlar için geçerlidir denseydi. Hiç olmazsa taksiye binenler için biraz daha iyi olurdu.
Yahu ben sıkılıyorum arabalardan. Zararına ya da duruma göre karına satıyorum. Beni hangi hakla kısıtlıyorsunuz? Sıfır araba aldım, aile içi anlaşmazlıktan 4 ay sonra satıp 2 bin tl zarar ettim. Şimdi ev alma durumu var daha 3 hafta önce aldığım arabayı satabilirim. Sonra aldım diyelim hangi hakla sattırmayacak o arabayı bana? Mal edindirmeme diye bir düzenlememi olur emenike?
Bakış açısı şu (genel durum da bu aslında) alım satım = kar = para = vergi.
Dolayısıyla 3 ten sonrası eş dost üstüne al sat değil ise. Bir aracı olacak. O aracı da aracını ekspertiz ile satacak sonra da 6 ay garanti verecek ( 10 yaş 200K Km kısıtı var)