Orijinalini görmek için tıklayınız : İnşaat İşiyle Uğraşanlar Veya Müteahhitlere Bir Sorum Olucak
AhmetKaratay
06-06-2017, 18:26
Arsamızı daire ve belirli bir miktar nakit karşılığı müteahhite vermek istiyoruz , daire ve para olarak anlaştık geriye sadece tapuyu vermek kalıyor.
İnşaat 2018 ocak ayında başlıycak 2020 gibi biteceği söyleniyor proje 25 toplamda 25 dönüme yapılacak bizim arsamız 1.3 dönüm. Anlaşma karşılığı taahhütname imzalayıp arsamızın tapusunu onların üzerine vermemiz isteniyor daha önce hiç böyle bi iş yapmadığımız için hiç bilgimiz yok bu taahhütnameyi yaparken nelere dikkat etmeliyiz ve taahhütnameyi yaptıktan sonra tapumuzu müteahhitin üstüne yapsak bir sorun yaşar mıyız? , bilgilendirirseniz çok sevinirim
Sorduğunuz sorunun cevabını bilmiyorum fakat anlaşma maddelerinin içine eğer yoksa size vereceği dairelerle kendine yapacağı dairelerin aynı kalitede aynı malzemeler kullanılarak yaptırılmasını ekletin.
Size ait olan 1300 M2'nin emsal değerini bir ekspere yazdırın . Örnek rakam 1 milyon ise sözleşmeye anahtar teslim tarihine kadar bloke koydurup cayma , müteahhitin kaçması vb olumsuz durumlara karşı da kanıtlanabilirliği onaylandığı takdirde tek taraflı fesih hakkınız olduğunuzu belirtin . Düzgün müteahhit ise zaten uzatmaz diğer türlü bu devirde kurumsal harici güvenilmez .
AhmetKaratay
06-06-2017, 18:39
Sorduğunuz sorunun cevabını bilmiyorum fakat anlaşma maddelerinin içine eğer yoksa size vereceği dairelerle kendine yapacağı dairelerin aynı kalitede aynı malzemeler kullanılarak yaptırılmasını ekletin.
Daire seçimini bize bıraktı dublex daireler hariç istediğimizi seçebilicekmişiz
AhmetKaratay
06-06-2017, 18:42
Size ait olan 1300 M2'nin emsal değerini bir ekspere yazdırın . Örnek rakam 1 milyon ise sözleşmeye anahtar teslim tarihine kadar bloke koydurup cayma , müteahhitin kaçması vb olumsuz durumlara karşı da kanıtlanabilirliği onaylandığı takdirde tek taraflı fesih hakkınız olduğunuzu belirtin . Düzgün müteahhit ise zaten uzatmaz diğer türlü bu devirde kurumsal harici güvenilmez .
Tamamdır teşekkürler bunu konuşayım o zaman , bunu da yapsak ilerde bi sorun çıkmaz heralde
Müteahhit kim? Geçmişi nedir? Eğitimi nedir?
İnşaat sektörünün içinden birisi olarak, hele ki kat karşılığı arazinizi vereceğiniz müteahhite çok ama çok dikkat edin. Kalfalıktan gelen, hiç bir önlisans seviyesinde dahi olsa eğitimi olmayan müteahhitlere iş vermeyin,arsanızı vermeyin.
İçinde belki çok iyileri vardır ama ben hiç denk gelmedim.
Şahıs şirketi olan 10-15 senelik müteahhit arkadaşlar her şeyi maliyet olarak görürler, haritacı bile çalıştırmazlar, mezura ile kot verdirirler, betonarme işinde asla ama asla malzemeye, uygulamaya, işciliğe önem vermezler.
Bu gözler konut projesinde etriye bağlamak zor geldiği için kolonu 5 cm kaydıran, kolon-kiriş bağlantısında ki etriyeyi bağlamayan, sıklaştırma bölgesinde ki kafasına göre donatı elemanı yapmayan 25 yıllık kalfalar gördü.
Hele ki ilanında "radye temel ve tünel kalıp sistemi kullanılarak C30-35 beton ile yapılmış ultra lüx 1.sınıf daireler" yazıp satıyorsa o müteahhitten uzak durun, kaçın, hiç bakmayın.
Her şeye rağmen anlaştıysanız,
Taahhütnameyi noter nezdinde yapın, okumadan hiç bir şeye imza atmayın, ofisine çağırıp imza almak istiyorsa müteahhit arkadaşımız önce imzalayacağınız belgeyi isteyin, her şeyi okuyun en ince ayrıntısına kadar ve tekrar tekrar söylüyorum ofisine gitmeden notere çağırın ve noter nezdinde sözleşme yapın.
1 Daire fazla alacağız 50 milyar fazla alacağız diye 10 senede iş bitirecek, batıp kaçacak adamlara arsanızı vermeyin.
İnşaatın net teslim tarihi, teslim tarihinden geç bitirmede olası ceza ödemelerini ve hangi şartlarda arsanızı karşıda ki müteahhit'e verdiğinizi sözleşmede açıkca yazın. Kira bedeli alacaksanız onları da sözleşmeye ekleyin. Karşılıklı olarak imza altına alınan her belge noter nezdinde yapılmadığı sürece devlet için yeri geldiğinde kağıt parçasıdır unutmayın.
camsemih
06-06-2017, 18:52
herşeyi anladımda radye temel kalıptan c30-35 betondan bahsedilen ilandan neden kaçacağımı anlamadım.
tapuyu müteahhitin üstüne yaptırırsan doğacak sorunlarda hiç bir hak talep edemezsin. Satış vaadi ile sözleşme yaparsan senin için daha iyi olur. Ayrıca anlaşmaya inşaatın başlangıç ve bitiş tarihini ekletip belirtilen tarihte bitmez ise doğacak maddi, manevi zararın karşılanması vb caydırıcı unsurlarda koymalısın. Ayrıca kullanılacak malzemenin cinsi, markası vb eklemelisin. Mutfakların tezgahından, yerdeki fayanstan kombiye, kapı pencerelerin markası modeli, iç kapılar vs sıcak ve soğuk su tesisatı inşaattaki tüm unsurlari ekletmelisin. Ekletmez isen kendi dairelerini lüks yapar sana kalan dairelere 2. 3. sınıf malzeme kullanır. Tüm bu anlaşmaları sözleşme vs avukatın aracılığı ile noterde yaparsan senin için daha iyi olur.
Bir de eklemeyi unutmuşum, teknik şartname benzeri bir belge hazırlayın karşılıklı olarak. Bunu müteahhitten talep edin ve noter nezdinde imza altına alın.
İnce-Kaba işlerin hepsini kapsayacak şekilde malzeme tipi,sınıfı, kalitesi vb. detayları da ekletin.
Yalıtım, asansör, kalıpta kullanılacak playwood-h20-iskele sistemi vb. varsa dolgulu döşemelerde ki dolgu malzemesine kadar en ince detayları dahi yazın. Islak zeminlere sürme yalıtım talep edin kesinlikle.
(XPS Strafor, Membran uygulaması kompozit dış cephe, boya vb detaylar da dahil) kapı kolu, elektrik anahtarı, banyo dolabı, duvar kağıdı bir daireyi 1. sınıf veya lüks yapmaz sen de alıp takarsın yeri gelirse ama bunları yapabilmek gerçekten büyük paralar inşaat bittikten sonra.
Ne yaparsan yap yazılı yap. Sözleşme noter de yap.
Tapuyu verme işini inşaatın bitme oranına göre ayarlayın. % 50 si bitince şukadar iskan alınınca bu kadar gibi.
Prizin markasından - fayansın markasına- tezgahın granit mi mermer mi olduğundan dolabın akrilik - membran vs sine kadar yazın.
Ufak detaylar ama gün gelip çok can sıkabiliyor. Teknik şartname önemli. Aşağıdaki link kafanda bir şeyler şekillenmesine yardımcı olur.
Eğitim konusuna da katılıyorum ckrc'nın dediği gibi örnekler ben de gördüm.
Hatta bir daire aldım %80 bitmiş kalanı bitirtmek için neredeyse müteahhitle karşı karşıya geldik.(anahtar teslim anlaşmıştım ev sahibi ile)
Yapmayınca mal sahibinden kestim yaptırdım başıma iş almamak için.
KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SOZLEŞMELERİNDE DİKKAT EDİLECEK KONULAR – Ongoren Hukuk Burosu (http://www.ongoren.av.tr/kat-karsiligi-insaat-sozlesmelerinde-dikkat-edilecek-konular/)
onursumer
06-06-2017, 19:48
herşeyiniz garanti altına alıcak şekilde detaylı düşünmek gerek
ben anlaşırken yüklü bir miktarta teminat aldım hemende notere gitmedim işe başladılar şartlarımı karşıladılar sonrasında attım :)
ghibli06
06-06-2017, 20:20
hemen tapuyu neden istiyor ???
Anladığım kadarıyla tapu değilde, gerekli ruhsat ve başvurular için vekaletname istiyorlar.
Tapu isteme işi de biraz garip geldi işlemler daha başlamadan.
ghibli06
06-06-2017, 20:55
Anladığım kadarıyla tapu değilde, gerekli ruhsat ve başvurular için vekaletname istiyorlar.
Tapu isteme işi de biraz garip geldi işlemler daha başlamadan.
ruhsat, izin, başvuru vs için vekalet yeterli evet, protokol yapılsa yeter...
İnşaat sektörünün içinden birisi olarak, hele ki kat karşılığı arazinizi vereceğiniz müteahhite çok ama çok dikkat edin. Kalfalıktan gelen, hiç bir önlisans seviyesinde dahi olsa eğitimi olmayan müteahhitlere iş vermeyin,arsanızı vermeyin.
Şahıs şirketi olan 10-15 senelik müteahhit arkadaşlar her şeyi maliyet olarak görürler, haritacı bile çalıştırmazlar, mezura ile kot verdirirler, betonarme işinde asla ama asla malzemeye, uygulamaya, işciliğe önem vermezler.
Bu gözler konut projesinde etriye bağlamak zor geldiği için kolonu 5 cm kaydıran, kolon-kiriş bağlantısında ki etriyeyi bağlamayan, sıklaştırma bölgesinde ki kafasına göre donatı elemanı yapmayan 25 yıllık kalfalar gördü.
Hele ki ilanında "radye temel ve tünel kalıp sistemi kullanılarak C30-35 beton ile yapılmış ultra lüx 1.sınıf daireler" yazıp satıyorsa o müteahhitten uzak durun, kaçın, hiç bakmayın.
Taahhütnameyi noter nezdinde yapın, okumadan hiç bir şeye imza atmayın, ofisine çağırıp imza almak istiyorsa müteahhit arkadaşımız önce imzalayacağınız belgeyi isteyin, her şeyi okuyun en ince ayrıntısına kadar ve tekrar tekrar söylüyorum ofisine gitmeden notere çağırın ve noter nezdinde sözleşme yapın.
1 Daire fazla alacağız 50 milyar fazla alacağız diye 10 senede iş bitirecek, batıp kaçacak adamlara arsanızı vermeyin.
İnşaatın net teslim tarihi, teslim tarihinden geç bitirmede olası ceza ödemelerini ve hangi şartlarda arsanızı karşıda ki müteahhit'e verdiğinizi sözleşmede açıkca yazın. Kira bedeli alacaksanız onları da sözleşmeye ekleyin. Karşılıklı olarak imza altına alınan her belge noter nezdinde yapılmadığı sürece devlet için yeri geldiğinde kağıt parçasıdır unutmayın.
Şahıs şirketi olan 10-15 senelik müteahhitlerin hepsi neden herşeyi maliyet olarak görüyor, o mantıkla herşeyi ucuz ve kalitesizmi yapıyorlar? Aralarında kaliteli olsun diye yaptıkları hiç yer yok mu ? ikincisi c35 beton kötü bi betonmudur neden herşeyi bu kadar genel yazdın anlamadım?
Şahıs şirketi olan 10-15 senelik müteahhitlerin hepsi neden herşeyi maliyet olarak görüyor, o mantıkla herşeyi ucuz ve kalitesizmi yapıyorlar? Aralarında kaliteli olsun diye yaptıkları hiç yer yok mu ? ikincisi c35 beton kötü bi betonmudur neden herşeyi bu kadar genel yazdın anlamadım?
Sosyolojik çözümlemesine kadar girmek gerekir aslında yazdıklarımın ama kat karşılığı ve/veya yap sat şeklinde iş yapan, kalfalıktan veya ustalıktan gelen benim gördüğüm bütün müteahhitler, (en azından benim gördüğüm diye belirttim) İnşaatta taşıyıcı ve/veya ankarajlanan zemin,temel,betonarme vb. İnşaatın görünmeyen, biliminin yapıldığı ama maalesef bizde "bizim emmioğlu bunun yarısı kadar kolonlarla 15 katlı ev dikti hiç bir şey olmaz" mantığında ilerlediği ve inşaat maliyetinin en yüksek oranına sahip olan bu kalemleri önemsemiyorlar.
Çünkü yaptıkları yapıların tamamı daha yeni, hala ömürlerini tamamlamamışlar, deprem görmemişler ve kalfalıktan gelen tek amacı para kazanmak olan müteahhitler "Betonarmenin, donatı tipinin, donatının pas içerisinde olmasının, 12lik demir sipariş etmeyelim boşuna sen 2/3 u kadar oraya 14luk koy. Ziyan olmasın sen onları 3,40 değilde 3 metre kes bir şey olmaz diyenleri de var. Kısa vadeli düşünüp, kısa vadeli yatırım yapıyorlar.
Bunların ne kadar önemli olduğunun farkına bile varmamışlar. Buradan mal çalarak veya ufak şeyleri es geçerek maliyetleri düşürmeye çalışıyorlar haklılarda çünkü kat karşılığı 1-2 dönüm mahalle arası arsasını veren herkes inşaatın kalitesinden öte alacağı para ve daireye bakıyor. Piyasada böyle ayakta duruyor müteahhitler.
En basitinden Ağaoğlu kendisi bile söylemişti deniz kumu kullandığını (henüz 10-15 senelik müteahhitken.) Ağaoğlu'ndan tuyler urperten itiraflar - Ekonomi Haberleri (http://www.hurriyet.com.tr/agaoglundan-tuyler-urperten-itiraflar-12313392)
Şimdi Ağaoğlu'nun bütün yapılarında çalışan arkadaşlarımız, abilerimizden duyduklarıma göre orada hem imalat kontrolu hem de donatı tipi, saklanması, uygulaması vb. her şey mükemmel ve çok yoğun, cidden İstanbul'a göre beyaz baret için yorucu şantiyeleri var.
Aynı adam, aynı firma şimdi her şey değişmiş.
2. kısıma gelirsek, dediğim aslında C30/35-CE35/45 CE16/20 vb. sınıflar beton tipini, kalitesini belirtmez sadece r=1,5cm h=3cm silindir veya 1,5*1,5*1,5 cmküp betonun MPa cinsinden dayanımını belirler. Beton tipi veya temel tip veya kullanılan kalıp sisteminin Kalitelisi/kötüsü/iyisi olmaz projesine göre uygulanabilir tipleri vardır tek tip betonla,kalıp tipiyle proje bitmez ki.
Yani temel cinsi, kullanılan betonun tipi bilmeyen insanları kandırmaya yönelik "Radye temel, tünel kalıp C30 beton vb." şeyleri yazan adamlara güvenilmez ve işin bilimini bilmediklerini demeye çalışıyordum.
Burak K.
06-06-2017, 21:34
Kat karşılığı anlaşmalarda zaten sözleşme noterde yapılır,noter huzurunda vekalet verirsiniz mütahhite sizin adınıza imza vs. atabilmesi için. Tapuyu niye veriyorsunuz onu anlamadım? Biz Bursa'da anlaştığımız apartman sahipleriyle hep beraber notere gidiyoruz,kimin hangi daireyi alacağı belli oluyor tabi gitmeden,şablon üstünde gösteriyor noter sözleşmeye imza atıldıktan sonra bize vekaletname veriyorlar fakat şahıs adına değil,şirkete vekalet veriyorlar. Kimsenin arsasını ya da dairesinin tapusunu üstümüze almıyoruz.
Burak K.
06-06-2017, 21:43
Bahsedilen arazi Bursa da mı? PM ile ilgili müteahhit firma kim söylerseniz tanıdıksa eğer daha detaylı bilgi verebilirim.
Sağlam bir avukat bulun sözleşme yazdırın
Noterde imzalayın
Yetişmezse tazminat, kullanılan malzeme filan hepsini yazdırmak gerek
Kendinizi sağlama almadan hiçbirşeye imza atmayın
Müthait firmayıda iyi araştırın
Evdeki bulgurdan olmak var işin sonunda
AhmetKaratay
06-06-2017, 22:17
Yardımlarınızdan dolayı herkese teşekkür ediyorum tek tek okudum ancak dışarıda olduğum için tek tek cevap yazamıyorum telefondan, eve gittiğimde tek tek cevap yazıcam. 25 dönümlük arazi toplamda 5-10 sahibi falan var 1.3 dönümü için anlaştık diğer arsa sahipleri ile anlaşmışlar , dediklerine göre son kalan yerleri verselerde vermeselerde ocak 2018 de başlanıcakmış inşaat firması arkbaş inşaat.
AhmetKaratay
07-06-2017, 10:39
Bahsedilen arazi Bursa da mı? PM ile ilgili müteahhit firma kim söylerseniz tanıdıksa eğer daha detaylı bilgi verebilirim.
Evet bursada minareli çavuş cezaevinin tam karşısındaki arsalar
Sağlam bir avukat bulun sözleşme yazdırın
Noterde imzalayın
Yetişmezse tazminat, kullanılan malzeme filan hepsini yazdırmak gerek
Kendinizi sağlama almadan hiçbirşeye imza atmayın
Müthait firmayıda iyi araştırın
Evdeki bulgurdan olmak var işin sonunda
Evet burda yazılanlar sonucu düzgün bi avukatla birlikte en ince ayrıntısına kadar taahhütnameyi noterde yapmaya karar verdik
Dediklerine göre tüm arsa sahiplerine taahhütname imzalatıp tapuyu üstlerine alıyorlarmış , diğer arsa sahiplerinden biriyle imzaladıkları taahhütname örneğini bize de verdiler
herşeyiniz garanti altına alıcak şekilde detaylı düşünmek gerek
ben anlaşırken yüklü bir miktarta teminat aldım hemende notere gitmedim işe başladılar şartlarımı karşıladılar sonrasında attım :)
Teminat olarak nasıl bir anlaşma yaptınız
Ne yaparsan yap yazılı yap. Sözleşme noter de yap.
Tapuyu verme işini inşaatın bitme oranına göre ayarlayın. % 50 si bitince şukadar iskan alınınca bu kadar gibi.
Prizin markasından - fayansın markasına- tezgahın granit mi mermer mi olduğundan dolabın akrilik - membran vs sine kadar yazın.
Ufak detaylar ama gün gelip çok can sıkabiliyor. Teknik şartname önemli. Aşağıdaki link kafanda bir şeyler şekillenmesine yardımcı olur.
Eğitim konusuna da katılıyorum ckrc'nın dediği gibi örnekler ben de gördüm.
Hatta bir daire aldım %80 bitmiş kalanı bitirtmek için neredeyse müteahhitle karşı karşıya geldik.(anahtar teslim anlaşmıştım ev sahibi ile)
Yapmayınca mal sahibinden kestim yaptırdım başıma iş almamak için.
KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SOZLEŞMELERİNDE DİKKAT EDİLECEK KONULAR – Ongoren Hukuk Burosu (http://www.ongoren.av.tr/kat-karsiligi-insaat-sozlesmelerinde-dikkat-edilecek-konular/)
Tüm sözleşmeyi avukat eşliğinde noterde yapmaya karar verdik umarım sorun yaşamayız
Bir de eklemeyi unutmuşum, teknik şartname benzeri bir belge hazırlayın karşılıklı olarak. Bunu müteahhitten talep edin ve noter nezdinde imza altına alın.
İnce-Kaba işlerin hepsini kapsayacak şekilde malzeme tipi,sınıfı, kalitesi vb. detayları da ekletin.
Yalıtım, asansör, kalıpta kullanılacak playwood-h20-iskele sistemi vb. varsa dolgulu döşemelerde ki dolgu malzemesine kadar en ince detayları dahi yazın. Islak zeminlere sürme yalıtım talep edin kesinlikle.
(XPS Strafor, Membran uygulaması kompozit dış cephe, boya vb detaylar da dahil) kapı kolu, elektrik anahtarı, banyo dolabı, duvar kağıdı bir daireyi 1. sınıf veya lüks yapmaz sen de alıp takarsın yeri gelirse ama bunları yapabilmek gerçekten büyük paralar inşaat bittikten sonra.
Detaylı bilgi için çok teşekkür ederim dediklerinizi dikkate alıcaz
tapuyu müteahhitin üstüne yaptırırsan doğacak sorunlarda hiç bir hak talep edemezsin. Satış vaadi ile sözleşme yaparsan senin için daha iyi olur. Ayrıca anlaşmaya inşaatın başlangıç ve bitiş tarihini ekletip belirtilen tarihte bitmez ise doğacak maddi, manevi zararın karşılanması vb caydırıcı unsurlarda koymalısın. Ayrıca kullanılacak malzemenin cinsi, markası vb eklemelisin. Mutfakların tezgahından, yerdeki fayanstan kombiye, kapı pencerelerin markası modeli, iç kapılar vs sıcak ve soğuk su tesisatı inşaattaki tüm unsurlari ekletmelisin. Ekletmez isen kendi dairelerini lüks yapar sana kalan dairelere 2. 3. sınıf malzeme kullanır. Tüm bu anlaşmaları sözleşme vs avukatın aracılığı ile noterde yaparsan senin için daha iyi olur.
Satış vaadi ile sözleşme dediğiniz nasıl oluyor , tüm şartları içeren bir sözleşme yapsak herkesin dediği gibi bir geçerliliği olmaz mı?
sözleşmeler için taahütnameler için işi bilen bi avukatla çalışın.
onursumer
07-06-2017, 11:50
Teminat olarak nasıl bir anlaşma yaptınız
bankadan teminat mektubu istedim isteğimi karşılayamadılar sonrasında nakit olarak ciddi bir rakam ödeme yaptılar güven kazanmak içinde proje belli bir seviyeye gelene kadar notere gidip imza vermedim vekaletimide avukata verdim bu konuda bilgili her işlemde o ilgilendi
Tapuyu devrederken 1. dereceden ipotek koyun yada fazla mülk sahibi var ise garame ipoteği tesis edin arsanın üzerine. proje başlayıp kat irtifakı kurulunca müteahhit kendi hakkına düşen daireleri satmaya başladıkça bağımsız bölümleri fek edersiniz. ipotek masrafını kendi ödesin.