PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : tüvtürk araç muayenen - katalizör kontrolü

pirasa
16-11-2023, 08:49
arkadaşlar aracımda katalizör yok, egsoz muayenesinde sorun olmuyor fakat tüv artık katalizörün yerinde olmasını istiyormuş, yoksa bırakıyormuş. bu doğru mu ?

PiscocuK
16-11-2023, 09:41
Resmi olarak evet ama bazı arkadaşlar takılmıyor geçiriyor.

8.000rpm
16-11-2023, 10:27
içi boş kat varsa mesela gerçi ona artık kat denemez de olsun :D
bunu anlayabiliyorlar mı , tecrübe eden oldu mu?

jimikeys
16-11-2023, 10:27
arkadaşlar aracımda katalizör yok, egsoz muayenesinde sorun olmuyor fakat tüv artık katalizörün yerinde olmasını istiyormuş, yoksa bırakıyormuş. bu doğru mu ?

Normalde muayeneden geçmez diye biliyorum ben.
2 sefer orijinal katı takıp öyle geçtim muayeneden.

PiscocuK
16-11-2023, 10:50
içi boş kat varsa mesela gerçi ona artık kat denemez de olsun :D
bunu anlayabiliyorlar mı , tecrübe eden oldu mu?

görüntü yetiyor :) ama dediğim gibi ben validenin arabasını götürdüm göbeğimi kaşıya kaşıya.Abi kaldın lastikte balon var dedi..Bana yerini gösterene kadar 5 dk geçti
Ama onun dışında modifiyeli tüm araçlarımı götürdüm ve geçtim

d3n1s
16-11-2023, 10:53
görüntü yetiyor :) ama dediğim gibi ben validenin arabasını götürdüm göbeğimi kaşıya kaşıya.Abi kaldın lastikte balon var dedi..Bana yerini gösterene kadar 5 dk geçti
Ama onun dışında modifiyeli tüm araçlarımı götürdüm ve geçtim

arabada yasi itibariyle orjinalinde kat yoksa peki? Eskiden geciyordu, su an ne durumda merak ettim.

PiscocuK
16-11-2023, 10:56
arabada yasi itibariyle orjinalinde kat yoksa peki? Eskiden geciyordu, su an ne durumda merak ettim.

Yakın zamanda bu şekilde gitmedim yanlış yönlendirmek istemem

brv
16-11-2023, 11:47

Orjinalde yoksa zorunluluk olmuyordu en son.

CüneytIşıkkent
16-11-2023, 12:06
Biz 3.0i X5 ve Citroen C4 E-Hdi aracımızda yıllardır katların içi boş ama görüntü olarak yerlerinde olacak şekilde geçiriyoruz herhangi bir sorun çıkartan olmadı henüz.

Evrenoz
16-11-2023, 12:26
Aracın orjinalinde varsa, muayenede orada katalizör ya da katalizöre benzeyen içi boş susturucu olmasını ister.
Düz boru varsa muayeneden bırakması olası.

Ayrıca katalizör yoksa gaz çıkış değerleri de özellikle cold startta sorun yaratabilir. Dışarıda yaptırmakta fayda olabilir.

TarikS
16-11-2023, 12:39
benzinlide sorun olmuyor, dizelde aranıyor demişti tüv'de çalışan bir arkadaş. ben de 3-4 senedir benzinli araçlarımı direkt götürüyorum düz boru olarak, kalmadım. kumandalı egzoz olmayacak normal bir son susturucu istiyorlar sadece onu söylemişlerdi ona dikkat ettik hep

içi boş kata bazen tıklatıp boş olduğunu anlayınca bıraktıklarını da duymuştum, dizel araç için

kelalper
16-11-2023, 12:46
orjinalinde kat varsa istiyorlar. Egzoz muayenesinde TUV de kat orjinal ve 0 olsada kaldığı için dışarıda yaptırın.

talo16
16-11-2023, 13:25
Tjet puntomu downpipe ile geçirmiştim sorunsuz bir şekilde, tabiki araca alt plastik koruma ve üst kısımdan da saç ile katalizör kapağı yaparak :redspotda

seref1
16-11-2023, 13:56
2 seferdir 1.7 corsayla sadece son susturucuyla geciyorum.(eksoz muayenesini dısarda yaptırarak) .dünde arkadasıma aynısını söyledim o gitti onu bırakmışlar.biraz bakan arkadasın ruh haline bağlı.şansını dene bence

pirasa
16-11-2023, 14:33
arkadaşlar ben 10 yıldır 2001 model 1.9tdi arabayla katalizörsüz şekilde geçiyorum. bu sene bir arkadaş geçirmiyorlar dedi. foruma sorma ihtiyacı duydum. katalizörsüz şekilde ilk muayeneye gideceğim kalırsa buradan haber ederim 30 aralık muayene günü :D

onursumer
16-11-2023, 16:26
belli bir yaşa kadar bakıyorlar onun dışında eksozu dışarda yaptırırsanız şans ben polo gti da dp komple duz boru sadece milltek son susturucu ile geçtim 1.5 sene önce

Tayfun.O
16-11-2023, 23:48
Benim arabada cin malı katalizör takılı motor sıcakken 15-20 dk devirli kullanıp zor geçiyorum egzozdan, düz boru egzozdan geçebiliyor mu ?

ertantamer
17-11-2023, 09:26
Arkadaşım f30u kat iptal egzoz muaynesi dışarda yaptırarak geçti.
Bende cumartesi spor son susturucuyla geçtim

Deepblue
17-11-2023, 09:29
1 ay önce ordudan aldığım poloda kat yoktu bıraktılar.

Alican
17-11-2023, 11:13
Merhaba araçlarımdan biri baştan sona komple krom düz boru hiç susturucu yok, o şekilde 2. muayneye girişi egsozdan bir sorun yaşamadım, kornadan ağır kusur yazdılar (ferrari)

akko
17-11-2023, 11:17

Cumartesi günü muayeneye girdim. ilk olarak ona baktılar Haraççı şb.

emrecanklc
17-11-2023, 13:44
Sadece orijinal son susturucu sorunsuz geçmiştim (benzinli). Hatta araç gürültülü çalışıyor diye madde yazmışlardı :D

Onrcn
20-11-2023, 09:20
Sadece orijinal son susturucu sorunsuz geçmiştim (benzinli). Hatta araç gürültülü çalışıyor diye madde yazmışlardı :D

Aynen bende bu şekilde 1 ay önce geçtim. Katalizoru sordum sonrada; katalizorun olup olmaması beni bağlamaz. Bu ölçüm yapanları bağlar dedi aynen.

canimrecepcim
20-11-2023, 09:50
Normalde modelden dolayı vs. zorunlu değilse bakmıyorlar. Arka emniyet kemerleri de keza öyle belirli bi yaş üzerine zorunlu değil.
92 model e36yla 2 yıl muayneden önce düz borudan hallice saçma sapan bişey sonda remus ile geçtim, bu hafta tekrar gitmeyi planlıyorum aynı araç ile ekstra olarak trafikten men durumu vs var net bilgileri editlerim muayne sonrası.

jimikeys
20-11-2023, 11:22
Bu iş anladığım kadarıyla şehirden şehire, istasyondan istasyona ve de muayene eden kişiden kişiye göre değişiklik gösteriyor.
Böyle ihtimaller dahilinde egzozu orijinale çevirip gitmektense şansı denemek daha mantıklı gözüküyor.

pirasa
25-01-2024, 15:02
evet arkadaşlar katalizörsüz muayeneden geçiyor. fakat yırtık koltuk muayeneden geçmiyor. benim arabam dizel olduğu halde koltuk yırtık diye ağır kusur yazdılar. haberiniz olsun.

KÖROĞLU
25-01-2024, 15:05
evet arkadaşlar katalizörsüz muayeneden geçiyor. fakat yırtık koltuk muayeneden geçmiyor. benim arabam dizel olduğu halde koltuk yırtık diye ağır kusur yazdılar. haberiniz olsun.

o neymiş yahu, hadi kemer falan yırtık anlarım da.

Koltuğun neresi yırtık da geçmedi muayeneden.

para verip rezil oluyoruz gibi bu tüv de.

pirasa
25-01-2024, 16:07
https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/dosya.hesapkurdu.com/bilgi/tuvturk-arac-muayene-kusur-listesi.pdf

bu listede 10.4.6 numaralı madde.

SK10
25-01-2024, 16:10
Downpipeyle bende çok geçtim şuanki aracımında son susturucun içi boş onunlada geçtim
Esenyurt çatalca haraççı hepsinden geçtim sıkıntısız

mikelazi
25-01-2024, 17:07
kat içi boş.
son 2 senedir eksozdan tanıdık vasıtası ile geçiyorum.

1.0cc atmo. araba.eksozdan neden gecemiyorum dedeğimde az duman geliyor gibi bişey gevelemişlerdi.
yaz sonu tekrar muayne yolu gözüküyor bakalım ne olacak.

normal muaynede sıfır sıkıntı

fthdrn
25-01-2024, 18:14
Genel muayene öncesi egzoz muayenesini dışarda tanıdık vasıtası ile alıp daha sonra genel muayeneyi yaptırıyorum.
Dp + komple düz boru + varex off şeklinde bir sorun yaşamıyorum.

eminkilic61
26-01-2024, 08:56
2.0 tsi aracımın komple oem egzozuyla, ne egzoz muayenesinden ne normal muayeneden geçirmişlerdi.

arabada ses varmışmış, CO² çok salıyormuşmuş, egzozda işlem varmışmış, susturucu sökmüşmüşüm....

para tuzağından başka bir şey değil. işlerini haklarıyla yapsalar yollarımız daha güvenli olur da, nerdeeee

sonraki gün aynı şekilde başka tüv merkezinden normalce geçtim

Ozan Özer
26-01-2024, 19:51
E92 320D araç var bende ve ablamda. Ben Şile istasyonu, rahat/boş olduğu için oraya randevu aldım ve sağ egzozda (çift çıkış) susturucu olmadığı için kaldım. Aynı çıkış stili ile ablam Silivri istasyonundan, kolonya ve karanfil ile uğurlandı. Beni bırakıyorlar mı? Sonuna kadar kabul ama benim bırakıldığım yerde, herkes kalıyor olmalı. Milletin keyfine göre muayene stresi yaşamaktan sıkıldım artık. Stobu olmayan, pas-kir içindeki araçlar yollarda cirit atıyor..

Dynatech
26-01-2024, 20:37
Bu tüv ile ilgili sıkıntıları çözen bir arkadaş vardı forumda halen yardımcı olabiliyor mu acaba?
Bu istasyondan istasyona yaşanan çifte standarttan ben de çok bunaldım

weST.27
26-01-2024, 22:10
2.0 tsi aracımın komple oem egzozuyla, ne egzoz muayenesinden ne normal muayeneden geçirmişlerdi.

arabada ses varmışmış, CO² çok salıyormuşmuş, egzozda işlem varmışmış, susturucu sökmüşmüşüm....

para tuzağından başka bir şey değil. işlerini haklarıyla yapsalar yollarımız daha güvenli olur da, nerdeeee

sonraki gün aynı şekilde başka tüv merkezinden normalce geçtim

Neresi ora gitmeyelim. Şubatta muayenem var

eminkilic61
29-01-2024, 08:07
Neresi ora gitmeyelim. Şubatta muayenem var

Ankara Gölbaşı'nda geçirmemişlerdi, yıl 2021. belki düzgün çalışanlar gelmiştir.

300E
29-01-2024, 16:44
Arkadaşlar selam, yaklaşık 4 senedir TÜV'de araç muayene teknisyenliği yapıyordum, 2 ay önce görevimden istifa ettim. Geçen sene içerisinde Egzoz ile alakalı kusurlardan birkaç tanesi ağır kusur oldu. Egzozun gürültülü çalışması hafif kusurdu mesela ama ağıra döndü, bunları belirleyen kişi de ulaştırma bakanlığı.

Asıl konumuza gelecek olursak, katalizörün olmaması ile alakalı kusur karşılığı çok uzun zamandır ağır kusur, eğer araç TÜV'de egzoz emisyona giriyor ise hem ondan kalıyor hem de biz içeride Egzoz İlgili Yönetmenliğe Uygun Değil diye ağır kusur veriyorduk. Dışarıda emisyonu yapılan araçlara da kat olamaması halinde bu kusur verilebilir, veren kişi de doğal olarak görevini yapıyor ama genelde dışarıdaki egzoz emisyonculara sıkıntı vs oluyor diye çok sıkıntı etmiyorduk. Geçenler o şekilde geçmiştir yani.

Schumi
29-01-2024, 18:54
Arkadaşlar selam, yaklaşık 4 senedir TÜV'de araç muayene teknisyenliği yapıyordum, 2 ay önce görevimden istifa ettim. Geçen sene içerisinde Egzoz ile alakalı kusurlardan birkaç tanesi ağır kusur oldu. Egzozun gürültülü çalışması hafif kusurdu mesela ama ağıra döndü, bunları belirleyen kişi de ulaştırma bakanlığı.

Asıl konumuza gelecek olursak, katalizörün olmaması ile alakalı kusur karşılığı çok uzun zamandır ağır kusur, eğer araç TÜV'de egzoz emisyona giriyor ise hem ondan kalıyor hem de biz içeride Egzoz İlgili Yönetmenliğe Uygun Değil diye ağır kusur veriyorduk. Dışarıda emisyonu yapılan araçlara da kat olamaması halinde bu kusur verilebilir, veren kişi de doğal olarak görevini yapıyor ama genelde dışarıdaki egzoz emisyonculara sıkıntı vs oluyor diye çok sıkıntı etmiyorduk. Geçenler o şekilde geçmiştir yani.

Ön cam çatlak konusunda çok farklı yorumlar var TüvTürk için? Şöför görüşünü engellemeyen demişler ama yolcu önündeki yukarıdan aşağı çatlak ile geçen de var kalanda. :)

CloudGrey
29-01-2024, 20:32
Ön cam çatlak konusunda çok farklı yorumlar var TüvTürk için? Şöför görüşünü engellemeyen demişler ama yolcu önündeki yukarıdan aşağı çatlak ile geçen de var kalanda. :)

bozuk para kadar çatlak ile 2009dan bu yana aracımız geçiyor.
hemde lamba gibi tam ortada

300E
30-01-2024, 16:07

Düz çizgi şeklinde çatlaklar problem olmuyor ama aşağıdaki görseldeki gibi örümcek ağı gibi olan çatlaklar ağır kusur camın patlama riskine karşı yeri farketmeksizin. :D

https://arabam-blog.mncdn.com/wp-content/uploads/2020/09/driving-with-a-cracked-windshield-puts-everyone-at-risk-scaled-1.jpg