PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bankacı arkadaşlar ne diyor bu konuya.

suk3b3
06-10-2024, 21:51
Konu açıldı mı bilmiyorum ama iş bankasından böyle bir mesaj geldi..

Bireysel Kredi Karti Sozlesme degisikligidir: 1 Kasim 2024 itibariyle akdi ve gecikme faiz oranlari degisecektir.TCMB'nin 24.10.2024'te aciklayacagi referans orani uzerine; hesap ozeti borcunuz 25.000TL altinda ise %0,39, 25.000TL ve 150.000TL arasinda ise %1,14 , 150.000TL uzerinde ise %1,64 eklenerek akdi faiz orani hesaplanacaktir.Gecikme faizi orani hesabinda ise hesap ozeti borcunuza gore belirlenen akdi faiz oranina %0,30 eklenecektir.Guncel referans oran %3,11 olup 24.10.2024'te degismesi halinde yeni oran akdi ve gecikme faizi orani hesaplamasinda dikkate alinacaktir. T. Is Bankasi A.S. Mersis No: 04810058590009xx B016

Nedir bu konu abiler özetle

8.000rpm
06-10-2024, 22:05
bu resmi bir karar
tüm bankalar bu mesajı aynen attı müşterilerine

8.000rpm
06-10-2024, 22:18
işin özet şu ;

-7.500 TL üzerindeki alışverişlerde nakit yasak , ya kredi kartı ya da hesapta paran varsa banka kartı kullanacaksın.
-kredi kartı limitlerine sıkı bir düzenleme gelecek , sgk'da görünen rakamının belli bir fazlasına kadar limitin olacak (yakında)
-ay sonunda kart borcunun büyük kısmını kapatmazsan katmerli faiz uygulanacak , yani bir şekilde ekstrenin tamamının ödemek gerekecek
-bu döngü çok kısa sürede sıcak paranın daha kısa sürede ve daha büyük miktarda dolaşıma girmesini sağlayacak , bu sayede ana kasada daha fazla para birikecek
-kasada daha fazla para olacak , vatandaş ise çok daha kısıtlı harcama yapacak
-tüketim azalacağı için fiyatlar genel seviyesindeki artış trendi (buna enflasyon deniyor) düşecek , yani fiyatlar artık ya artmayacak ya da daha azar azar daha yavaş yavaş artacak
-enflasyon düşüşü ucuzlama değildir , fiyatların artış hızının azalmasıdır , yanlış anlaşılmasın , bu konuda çok yanlış algı oyunları oluyor , aman derim..
-tüketim azalmasına bağlı fiyat artışlarının küçülmesi enflasyon rakamlarının daha düşük açıklanmasını sağlayacak , bu sayede memur ve emekli maaş zamları + özel sektör maaş zamları enflasyon rakamları bahane edilerek daha az yapılacak
-iyi de kardeşim fiyatlar gerilemedi ki , azıcık zam bizim hiç işimize yaramaz falan diyenler olacak ama nafile..
-zammı az alan toplum artık eskisinden de az tüketecek , bu sayede enflasyon rakamı hepten küçülecek (halen fiyatlarda düşüş yok)
-satışlar artık durma noktasına geldiğinde ürünlerin fiyatlarında gerileme olacak
-ilk fiyat gerileme döneminde ürünlerin kalitelerinden ve niteliklerinden çalacaklar çünkü halen yüksek kar elde etmek isteyenler olacak
-bu döngü belli bir süre sonra artık maliyetlerin azalmasına yarayacak , o raddeden sonra da hem üretim kaliteleri hem de fiyatlar genel seviyesi piyasa tarafından yeniden ayarlanmış olacak
-ucuzlayan ürünlere talep artacak , talep arttıkça üretim artmayacak , önce fiyatlar yeniden artacak
-fiyatlar artmaya başlayınca enflasyon yeniden artacak..
vs..
vs..
vs..
bu net bir ekonomik döngüdür maalesef ve çooook uzun yıllar sürer :):):):)

suk3b3
06-10-2024, 22:51
işin özet şu ;

-7.500 TL üzerindeki alışverişlerde nakit yasak , ya kredi kartı ya da hesapta paran varsa banka kartı kullanacaksın.
-kredi kartı limitlerine sıkı bir düzenleme gelecek , sgk'da görünen rakamının belli bir fazlasına kadar limitin olacak (yakında)
-ay sonunda kart borcunun büyük kısmını kapatmazsan katmerli faiz uygulanacak , yani bir şekilde ekstrenin tamamının ödemek gerekecek
-bu döngü çok kısa sürede sıcak paranın daha kısa sürede ve daha büyük miktarda dolaşıma girmesini sağlayacak , bu sayede ana kasada daha fazla para birikecek
-tüketim azalacağı için fiyatlar genel seviyesindeki artış trendi (buna enflasyon deniyor) düşecek , yani fiyatlar artık ya artmayacak ya da daha azar azar daha yavaş yavaş artacak
-enflasyon düşüşü ucuzlama değildir , fiyatların artış hızının azalmasıdır , yanlış anlaşılmasın , bu konuda çok yanlış algı oyunları oluyor , aman derim..
-tüketim azalmasına bağlı fiyat artışlarının küçülmesi enflasyon rakamlarının daha düşük açıklanmasını sağlayacak , bu sayede memur ve emekli maaş zamları + özel sektör maaş zamları enflasyon rakamları bahane edilerek daha az yapılacak
-iyi de kardeşim fiyatlar gerilemedi ki , azıcık zam bizim hiç işimize yaramaz falan diyenler olacak ama nafile..
-zammı az alan toplum artık eskisinden de az tüketecek , bu sayede enflasyon rakamı hepten küçülecek (halen fiyatlarda düşüş yok)
-satışlar artık durma noktasına geldiğinde ürünlerin fiyatlarında gerileme olacak
-ilk fiyat gerileme döneminde ürünlerin kalitelerinden ve niteliklerinden çalacaklar çünkü halen yüksek kar elde etmek isteyenler olacak
-bu döngü belli bir süre sonra artık maliyetlerin azalmasına yarayacak , o raddeden sonra da hem üretim kaliteleri hem de fiyatlar genel seviyesi piyasa tarafından yeniden ayarlanmış olacak
-ucuzlayan ürünlere talep artacak , talep arttıkça üretim artmayacak , önce fiyatlar yeniden artacak
vs..
vs..
vs..

Desene yastık altindaki paramiza da göz dikti zamina koyduklarım. Borç yiğidin kamçısıdır diyorduk. Artik o da yok.

Oguzhan.Ozturk
07-10-2024, 08:42
Kredi kartının 1-2 faizine katlanıp böyle dönüyorduk bu döngüde bitecek harcamayı kısıp kredi kartını kapatacağız, ne kadar nakit o kadar harcama durumuna gireceğiz.

KÖROĞLU
07-10-2024, 09:17
Amaç tüketimi kısmak, haliyle talebi kısmak. Herkesin cebindeki parası kadar harcamasını sağlamak.

Bakış açısı mantıklı aslında, ufak bir noksan var sadece, o da hane geliri insan gibi yaşama seviyesinin üzerinde bir seviyede olsa.

Sakarya da örnek vereyim, yakınen bildiğim bir iş yerinde 180 personel var 90 tanesi asgari ücret alıyor.

Ortalama ev kiraları burada kötü den iyiye doğru 15 den başlıyor ve yukarı doğru gidiyor.

Hal böyle olunca adam yetmediği yerde kredi kartı ile takla attırarak hayatta kalmaya çalışıyor.

Enflasyonun sorumlusu çalışanlar değil, ama doğrudan bundan etkilenenler çalışanlar.

Daha hayatın içinden bir örnek vereyim, işe yeni başlamış ortalama bir by personel şirketteki kiralık araçların aylık bedeli kadar para kazanmıyor.

Şu ara 40+ rakamlar ödeniyor araç kiraları için, 1 insanın 1 aylık emeği bir otomobilin aylık kirası kadar değerli değil.

Bunun sorumlusu bu insan değil. Yönetim erkini elinde bulunduranların geçmişten bu güne yaptığı hataların bedelini biz ödemek zorunda kalıyoruz.

ardicli2000
07-10-2024, 09:22
işin özet şu ;

vs..
vs..
vs..

Tamamen doğru olmakla birlikte atlanan çok önemli bir kaç nokta var.

tüketim azalacağı için den sonraki kısımların hepsinde üretim de azalacak ve istihdama olan ihtiyaç düşecek. bu da işsizliğin artmasına neden olacak....

8.000rpm
07-10-2024, 10:06
aynen
ben burada tüketim ve talep azalırken üreticilerin halen üretmeye devam ettiği koşulu üzerine yazdım :)
üretici de eğer elindeki parayı pasifte daha yüksek değerlendiremezse (mesela banka faizi) mecburen üretime devam edecek
yani varsayımlar üzerine varsayımlar
bu böyle olursa şu şöyle olursa
se...sa...se...sa..
bu yüzden zaten birşey değişmiyor..
hep se...sa... kurgusu..

KÖROĞLU
07-10-2024, 10:15
aynen
ben burada tüketim ve talep azalırken üreticilerin halen üretmeye devam ettiği koşulu üzerine yazdım :)
üretici de eğer elindeki parayı pasifte daha yüksek değerlendiremezse (mesela banka faizi) mecburen üretime devam edecek
yani varsayımlar üzerine varsayımlar
bu böyle olursa şu şöyle olursa
se...sa...se...sa..
bu yüzden zaten birşey değişmiyor..
hep se...sa... kurgusu..

üretimin kısıldığı denklemde ki kısılıyor, bulunduğum sektörde üretim adet öngörüleri revize oldu (otomotiv) bu doğrudan yeni istihdamın yok olması, mevcut istihdamın da azaltılması anlamına geliyor.

Paran kadar harca kısmına kesinlikle katılıyorum, ama insanlara refah sunacak bir getiri elde ettikleri taktirde.

Bir tarafta lüks ve sefa sürülürken bir tarafta fakirlik ve eza çekiliyor. Makas her geçen gün daha da açılıyor, buna bir çözüm bulunmalı öncelikle.

DOHC
07-10-2024, 10:18
Özetle kartın takla attırtma, borcunun hepsini son ödeme gününde öde yoksa katmerli faiz vereceksin diyor..........

ardicli2000
07-10-2024, 10:31
üretimin kısıldığı denklemde ki kısılıyor, bulunduğum sektörde üretim adet öngörüleri revize oldu (otomotiv) bu doğrudan yeni istihdamın yok olması, mevcut istihdamın da azaltılması anlamına geliyor.

Paran kadar harca kısmına kesinlikle katılıyorum, ama insanlara refah sunacak bir getiri elde ettikleri taktirde.

Bir tarafta lüks ve sefa sürülürken bir tarafta fakirlik ve eza çekiliyor. Makas her geçen gün daha da açılıyor, buna bir çözüm bulunmalı öncelikle.

Maliye disiplininde öncelik devletin bekası olduğundan bu makasa dair en ufak bir adım atılmayacaktır. Bu sorunu ekonomi politikaları ile çözmek mümkün ancak bugüne kadar buna dair bir adım atıldığını da pek görmedim.

KÖROĞLU
07-10-2024, 10:36
Maliye disiplininde öncelik devletin bekası olduğundan bu makasa dair en ufak bir adım atılmayacaktır. Bu sorunu ekonomi politikaları ile çözmek mümkün ancak bugüne kadar buna dair bir adım atıldığını da pek görmedim.

O zaman soru şu devletin bekası için halkın refahı göz ardı edilebilir mi. Hoş rey veren netice de halk, yaptığı seçimin neticesini yaşıyor. Bu nokta da bu seçimi baştan kabullenmiş seçiciler için endişe etmek ne kadar gerkeli o da kendi içimizde bir soru işaret.

Diğer yönden seçen tarafta olmayıp çoğunluğun kararından olumsuz etkilenen ben gibi kişiler için de durum pek iç açıcı değil.

Süreci yaşayıp göreceğiz bakalım bizi daha neler bekliyor.

ardicli2000
07-10-2024, 10:55
O zaman soru şu devletin bekası için halkın refahı göz ardı edilebilir mi. Hoş rey veren netice de halk, yaptığı seçimin neticesini yaşıyor. Bu nokta da bu seçimi baştan kabullenmiş seçiciler için endişe etmek ne kadar gerkeli o da kendi içimizde bir soru işaret.

Diğer yönden seçen tarafta olmayıp çoğunluğun kararından olumsuz etkilenen ben gibi kişiler için de durum pek iç açıcı değil.

Süreci yaşayıp göreceğiz bakalım bizi daha neler bekliyor.

Machiavellist düşünürsek neler neler göz ardı edilebilir de şimdi o kadar derine girmeyelim :D

OMTechJr.
07-10-2024, 10:57
.....Borç yiğidin kamçısıdır diyorduk. Artik .....

Borç yiğidin dildosudur oldu.

Mutu
07-10-2024, 11:30
Hemen hemen hepimiz takla atttırarak hayatta kalıyorduk ona da taş koymaya çalışmışlar. Hani hala nefes almak bedavaydı. :D

8.000rpm
07-10-2024, 15:45
yok öyle taklacılık diyor ana kasa :):):)

Schumi
07-10-2024, 22:05
Kredi kartı ve taksit olayı elindeki sabit gelir ile para biriktirmeden yada para biriktirirken almak istediğin birikiminin üzerindeki fiyatı olan ürünü / hizmeti fiyatı artmadan önceden satın alıp daha sonra parçalar halinde o sabit gelirinden ödemek içindir.

Misal 75 bin kazancın var ailene 40 bin TL aylık yetiyor sana 35 bin gibi birikim için para kalıyor diyelim. Sende bir motorsiklet almak istiyorsun. Normalde kredi lazımda hadi dedin kredi kartından çekeyim 250bin TL yi çekersin kartından aylık 35 bin TL para biriktirmek yerine motorsikletini alır kullanmaya başlarsın.

Ama maalesef ülkemizde yaşam şartları için gereken asgari tutarlar asgari ücretle örtüşmediği için bu takla attırma olayı milli spor oldu. Bunu engellemek istiyorlar. Haklılarda engellemek istemekte ama halkın refahını arttırmak şeklinde değil daha fazla ızdırap çektirip boyunu eğdirip süründürmek sureti ile yapmayı seçtiler.

Met
08-10-2024, 04:55
Bütün bunları nas dediği için yaşıyoruz.

onursumer
08-10-2024, 12:25
özetle kart takla attrıdığında ekstra faiz ödeyeceksin :)

TarikS
09-10-2024, 21:10
Çok büyük fark olmaz gibi ya aylık ~%5'e alıştık zaten

Kartın da limiti yüksek olunca %40 asgari ödüyoruz. Şimdi limite değil hesap özeti borcuna bakarsa aslında iyileştirme olarak bile algılanabilir

Oyna devam :D