Orijinalini görmek için tıklayınız : full PPF kaplı araba alınır mı
Ahmet Saraçoğlu
05-07-2025, 20:14
Arkadaşlar w205 c180 arayışına başladım , bikaç model de gezdim.Değişensiz birkaç parça boya olan araçlar gezdim , müthiş içime sinmedi.İçlerinden birini mekanik gidiş duruş olarak beğendim.Değişensiz , çamurlukta bir lokal boya var alırken yaptırdığı ekspertizde.Ama aldıktan sonra full ppf kaplama yapılmış.Ekspertizde sıkıntı olabilir düşüncesiyle haberleşelim diyip ayrıldım ama aklım da kaldı.Bu gün hanımla başka bi araç daha baktıktan sonra da baya içime sindi bir önceki ppfli araba.
PPF ekspertizde sorun yaşatır mı?Uzun yıllar araç üzerinde kalması sorun olur mu?Aldık kullandık , satarken baş ağrıtır mı?Özette artı mı eksi mi bu durum?Girilir mi , başka alternetiflere mi yöneleyim?
(Araç beyaz)
turboman
05-07-2025, 20:29
Aracın sahibiyle anlaşıp dediği harici birşey çıkmazsa aracı alacağını söyle ppf in söküldükten sonra diye belirtip ekspere sokup alınır,biz de bir aracı böyle almıştık.
cabrioleter
05-07-2025, 20:41
neden alınmasın? nerede yaptırdığı, hangi ürünün kullanıldığına hakimse kişi ve söküldüğünde hiçbir sıkıntı olmayacağına güveniyorsa söktürüp alabilirsiniz.
yusufcan_k
05-07-2025, 21:32
Arkadaşlar w205 c180 arayışına başladım , bikaç model de gezdim.Değişensiz birkaç parça boya olan araçlar gezdim , müthiş içime sinmedi.İçlerinden birini mekanik gidiş duruş olarak beğendim.Değişensiz , çamurlukta bir lokal boya var alırken yaptırdığı ekspertizde.Ama aldıktan sonra full ppf kaplama yapılmış.Ekspertizde sıkıntı olabilir düşüncesiyle haberleşelim diyip ayrıldım ama aklım da kaldı.Bu gün hanımla başka bi araç daha baktıktan sonra da baya içime sindi bir önceki ppfli araba.
PPF ekspertizde sorun yaşatır mı?Uzun yıllar araç üzerinde kalması sorun olur mu?Aldık kullandık , satarken baş ağrıtır mı?Özette artı mı eksi mi bu durum?Girilir mi , başka alternetiflere mi yöneleyim?
(Araç beyaz)
merdiven altı noname ürün kullanılmadıktan sonra artık çoğu üründe uygulama tarihi uygulanan ürün ve garanti kartları bulunmaktadır (bazıları siteye sisteme yüklenmektedir) onun haricinde ekspertiz olayı içinde mor oda yada mor ışık gibi bir teknoloji var araçtaki herşeyi gösteriyor ultraviole şekilde öyle bir yer bulursanız ekspertiz konusunda kafanızda soru işareti kalmaz..
yusufcan_k
05-07-2025, 21:33
ayrıca eğer çok profesyonel bir şekilde mikron boya denilen icat yapılmadıysa aracın genel olarak heryeri folyo kalınlığı oranında + olarak verecektir örneğin aracın folyosuz yüzeyi normalde 100 mikron geliyorsa folyo 170-180 mikron aralığında geldiğini varsayarak artısını eklediğimizdede aşağı yukarı sonuca ulaşabiliyoruz..
CloudGrey
05-07-2025, 21:57
bu ppf kadarda adam silkeleme olayı görmedim...
hea bide seramik var.
birkaç anımı anlatım;
arkadaşımın sıfır e200 üne ppf yaptılar (meşşşşşşhur yıkama firması dünyaca ünlü)
aradan zaman geçti sarardı.
söküp yeniden yapak dedik oo meeeşhur yıkama firması sökerken kaputun anasını ...
sonra bide gidip kaput boyattık.
ceo arabasına dedilerki kaplatalım , dedim ne gerek var..
yok dediler olsun , iyi gittik borusanda yaptırdık.
geldi motorlunun biri arabayı soldan cize cize gitti.
hem arabayı boyatmak zorunda kaldık hemde ppf yenilendik , boşa bide ppf parası verdik durup dururken...
ben arabamı kaplama ppf yaptırmam... kaplamalı ppfli araba da almazdım ,
.::EmrE::.
06-07-2025, 21:31
hea bide seramik var.
birkaç anımı anlatım;
arkadaşımın sıfır e200 üne ppf yaptılar (meşşşşşşhur yıkama firması dünyaca ünlü)
söküp yeniden yapak dedik oo meeeşhur yıkama firması sökerken kaputun anasını ...
hem arabayı boyatmak zorunda kaldık hemde ppf yenilendik , boşa bide ppf parası verdik durup dururken...
Paraya kıyıp Stek Dynoshield yaptırırsanız 10 sene boyunca arabanız fabrikadan çıktığı ilk parlaklığı ile durur.
06-07-2025, 21:32
Sorunun cevabına gelecek olursak alınır. PPF Mikron kalınlığı belli. Aracın her yerine boya ölçümü yaptınız aynı değer çıkıyorsa zaten boya olmadığı belli olur. Veya RS Oto Expertizin bazı şubeleri MR cihazı ile expertiz hizmeti sunuyor. Bu seçenekle üstünde örtü bile olsa görünüyor boya nerde var nerde yok.
Valla 3 arabamızı da ppfli şekilde sattık, araçlarda boya yoktu, eksperler de düzgün şekilde eksper yaptı, satıldı. Bende alırken keşke Ppf olsa diye bakıyorum. Düzgün yerde yapıldıysa mis gibi alınır binilir. 1 defa boyadan kurtardı.
Ppf'siz ile aynı fiyata satılıyor ve altından ne çıkacağına dair şüpheniz yoksa alınır. Onun haricinde yanından bile geçmezdim ben.
Mesele koruyuculuğu değil. 3-4 sene sonra bir sebeple söküldüğünde altındaki boyanın tertemiz çıkacağını kim garanti edebilir. Hatalı yıkama derler, öyle derler böyle derler; sıyrılıp geçerler. Aracı haybeye boyattığınızla kalırsınız; ki örnekleri aynıyla vaki.
Öncelikle bu konuda 2+2 = 4 etmiyor. Yani kaplama x mikron o zaman boyaya şu kadar ekler gibi bir yaklaşım aracın her yanı için doğru değil.
Köşeler, kenarlar veya form farklılıkları derken bazı noktalarda malzeme daha çok esnetiliyor. Daha çok esneyen yer ile esnememiş yerin kalınlığı aynı değil.
Aldığım tüm sıfır araçları kaplatırım. Hiç zararını görmedim, faydasını çok gördüm. Açık otoparkta kedilerden korusun yeter. Ppf de malzemeden çalmadıkça uzun vadede sorun yaşanmıyor.
Her iş için geçerli olduğu gibi kötüsüne yaptırılan ucuz işler sonrasında daha pahalıya patlar.
Aracın genel hatları iyiyse mide bulandırıcı durumu yoksa benim için artı bi olaydır ppf ama sağı solu oynanmış ırzına geçilmiş ne üdüğü belirsiz bi arabaya yapılırsa o işin altında bisey ararım..Seramiği gereksiz buluyorum ama ppf bircok noktada bence iş görüyor.. Ben aracımı evimin önü sokağa bırakıyorum çocukların top oynaması,bisikletle arabanın etrafında dolanmaları, fermuarlı şortlarla kıyafetlerle arabaya dayanmaları, kedilerin kaputun üstünde yuvarlanması bunların hepsi için tam anlamıyla iş görüyor bence.. Yoksa pasta polish yaptığım araba 1-2 aya bicok yeri ufak ufak çiziklerle doluyor
Year One
07-07-2025, 15:37
büyükşehirlerde ppf önemli. düzgün malzeme ve iyi işçilik yapılmış araçta uzun yıllar sıkıntı çıkarmaz. zaten iyi bir folyoyu kaportası sıcaksa 1 saatte söker işi bitirirsiniz. altında yapışkan da bırakmaz. ancak bazı araç sahipleri ucuz olsun diye plastik karışımlı TPH denen folyodan kaplatıyorlar. tek zararı çok uzun yıllar beklememişse sökünce yapışkan temizlemek. oda sökeni uğraştırıyor. bazı folyolar da verniğe zarar veriyor ama uygulamacının anlayacağı iş. kullanıcı zaten o hasarı anlayamaz bile çoğu araçta. kısaca PPF can kurtarıyor.
Genel bilgiler yazılmış bende ekleyeyim.
Öncelikle marka model sorulur. Garanti kartı istenir. Marka belli değilse veya tph ise araç hızlı bir ölçüm sonrası araç sahibine kaplama bedeli kadar kapora atın. söktürüp gelsin. Riske girmeyin
Ürün belli ise Öncelikle mikron kalınlığına bakılır. Genel aynı kalınlık geliyorsa Orijinal olduğu düşünülerek boya yüzeyi incelenmeye başlanır. Silikon, toz, yama aranır. Bunlar yoksa araç değerlendirmeye alınır. Satıcının genel görünümde şüphe çeken bir şey yoksa ben kaplı olarak alırım.
He yine derseniz milyon para vereceğim garanti olsun. İlk söylediğim gibi kaplama bedelini kapora atın, söktürsün, siz alınca ister kaplayın, ister öyle binin.
hea bide seramik var.
birkaç anımı anlatım;
Kötü örneklere denk gelmişsiniz. Benim bizzat kapladığım bir çok araçta boyasız düzeltmeler yaptık. Daha yeni Golf R Arka çamurluğu düzelttik. Sigortaların hesaplama araçlarına göre 147 k civarı değer kaybının önüne geçtik.
Folyoyu sökmek bilgi ister. Ucunu açıp çekerseniz boya kalkar.
Yeri gelmişken buradan da okuyanlara uyarı yapmış olayım. Genel olarak yapılan folyoların değişim zamanları yaklaştı. Bam güm sökmeye kalkmayın. Isıtarak sökülmesi lazım. Bazı uygulamacılar ısıtmadan söküyoruz deseler de bir kısmı önden kaynar su döküp, yüzeyi kurular bi kısmı da şansa söküyor.
kanashibari
07-07-2025, 16:48
iki ucu boklu değenek ppf li araca ekspertiz yaptırmak dert bazı eksperler anlamıyorlar haliyle. Sökelim bakalım dedin mi adam masrafı sana ait almazsan kapat derse ne diyeceksin.
iki ucu boklu değenek ppf li araca ekspertiz yaptırmak dert bazı eksperler anlamıyorlar haliyle. Sökelim bakalım dedin mi adam masrafı sana ait almazsan kapat derse ne diyeceksin.
Onu diyenden araç almayacaksınız. Böylece alıcı kitlesini bu riski alanlarla sınırlandırmış olacak.
Satıcı açısından ise üzmeyecek bir kapora almak suretiyle önlem alınabilir. 50 bin tl kapora veren bir alıcının keyfi vazgeçme olasılığı daha düşük olacaktır (ppf söküldükten sonra hata vs. çıkmadığı durumda). Keyfi vazgeçerse de kapora ppf masrafına sayılır.
Hep söylediğimiz bu. PPP bedeli kadar kapora alın. Söktürün. Zaten o parayı veren ciddi alıcıdır. Aracı alır.
Hep söylediğimiz bu. PPP bedeli kadar kapora alın. Söktürün. Zaten o parayı veren ciddi alıcıdır. Aracı alır.
ppf bedeli 50k olsun kapora verdik, satıcı arabamda boya yok dedi ama söküldü bakıldı boya var araçta.
Alıcıyız ve vazgeçtik, ya da satıcı indiirm yapmadı boyasız rakama 4 parça boyalı arabayı "işine geliyorsa bu rakam, kapora iade etmem" dedi.
"işine geliyorsa" lafı çok sık duyulan bir laf zira araç alım satımlarında.
Bu tür bir durumda süreç nasıl devam ediyor ?
Satıcı nasıl olsa kaporası var ödemem geçerim modunda olmuyor mu bu sökme işlemlerinde.
ppf bedeli 50k olsun kapora verdik, satıcı arabamda boya yok dedi ama söküldü bakıldı boya var araçta.
Alıcıyız ve vazgeçtik, ya da satıcı indiirm yapmadı boyasız rakama 4 parça boyalı arabayı "işine geliyorsa bu rakam, kapora iade etmem" dedi.
Satıcı nasıl olsa kaporası var ödemem geçerim modunda olmuyor mu bu sökme işlemlerinde.
En başında bak boya yok dedin diye alıyoruz expertiz yaptıracagım eğer birşey cıkarsa masrafları sana ait diye konusulduktan sonra söküm işlmei yapılır. Zaten bir sey varsa satıcı yan çizmek isteyecektir.
satıcı aracımda boya yok dedikten sonra aracta boya cıkarsa alıcının kaparosunu alıp vazgeçme hakkı var. Expertiz ücreti bile satıcıya ait olması gerekir bu durumda hatta varsa diğer masraflar.
ama satıcı art niyetli ise kaparoya çökmeye çalışırsa o zaman işin rengi değişir. Trabzonlu dayı gibi 2 tane sıkarlar..
Çekip vuruyoruz bu durumda :)
Şaka bir yana o güvenceyi vermiyorsa ben araba almam . Ben genelde araba alırken önce satıcısına bakarım.
Paraya kıyıp Stek Dynoshield yaptırırsanız 10 sene boyunca arabanız fabrikadan çıktığı ilk parlaklığı ile durur.
Paraya kıyıp Stek Dynoshield yaptırdığım 2021 Troc (sıfır km), ve 2023 Tesla aracımda Tesla 1.5 senede sarardı, STEK kabul etti sarardığını (ama bayinin yönlendirmesi ile) yeniden kaplayalım dedi ama yeniden sararacağı için cebimden para verip gri kapattım aracı. 70+55= 122.000tl ye mal oldu bana.
Ayrıca 2021 de kaplattığım Troc aracımında da aşırı derecede sararma mevcut, siyah renk olmasına rağmen belli oluyor ve garantiye sokmadılar. Biz sararmaya karşı garanti vermiyoruz dediler.
BKF ve STEK markalarının yanından geçmem artık getirdikleri hiç bir ürünü de araçlarıma uygulatmam.
Ek: Sıfır aldığım Fiat 500e aracıma komple PPF kaplattım UPPF tercih ettim şu an için oldukça memnunum netlik, tutunma,hidrofobi ve parlaklık olarak f/p fiyasadaki en güzel ürün bence.
Benim arabanın kafasında stek dynolite ppf var sarardığını hissediyorum sökeceğim :)
Paraya kıyıp Stek Dynoshield yaptırdığım 2021 Troc (sıfır km), ve 2023 Tesla aracımda Tesla 1.5 senede sarardı, STEK kabul etti sarardığını (ama bayinin yönlendirmesi ile) yeniden kaplayalım dedi ama yeniden sararacağı için cebimden para verip gri kapattım aracı. 70+55= 122.000tl ye mal oldu bana.
Ayrıca 2021 de kaplattığım Troc aracımında da aşırı derecede sararma mevcut, siyah renk olmasına rağmen belli oluyor ve garantiye sokmadılar. Biz sararmaya karşı garanti vermiyoruz dediler.
BKF ve STEK markalarının yanından geçmem artık getirdikleri hiç bir ürünü de araçlarıma uygulatmam.
Mümkün değil. Siz arabayı kullanmışsınızdır (!) Kullanmamanız lazımdı.
En başında bak boya yok dedin diye alıyoruz expertiz yaptıracagım eğer birşey cıkarsa masrafları sana ait diye konusulduktan sonra söküm işlmei yapılır. Zaten bir sey varsa satıcı yan çizmek isteyecektir.
satıcı aracımda boya yok dedikten sonra aracta boya cıkarsa alıcının kaparosunu alıp vazgeçme hakkı var. Expertiz ücreti bile satıcıya ait olması gerekir bu durumda hatta varsa diğer masraflar.
ama satıcı art niyetli ise kaparoya çökmeye çalışırsa o zaman işin rengi değişir. Trabzonlu dayı gibi 2 tane sıkarlar..
orada da adam sıfır almış bayiden, bayide boyanan arabalar oluyor hani 2. ye, ya da yolda başına iş geliyor, çok düzgün bayiler bunu boyayıp müşteriye söylemiyor falan.
Felaket tellalı senaryosu gibi olacak ama söktük, adam emin arabadan boya yok. Eksper var dedi adam yok dedi, gibi durumlar can sıkabilir.
Bu açıdan ben ppf li araba almazdım muhtemelen. PPF güzel icat ama alıp kendin yaptıracaksın, ha bir de maliyeti muazzam tabi, o bedele katlanmam için korunmaya değer bir otomobil alıyor olmam lazım.
orada da adam sıfır almış bayiden, bayide boyanan arabalar oluyor hani 2. ye, ya da yolda başına iş geliyor, çok düzgün bayiler bunu boyayıp müşteriye söylemiyor falan.
Felaket tellalı senaryosu gibi olacak ama söktük, adam emin arabadan boya yok. Eksper var dedi adam yok dedi, gibi durumlar can sıkabilir.
Bu açıdan ben ppf li araba almazdım muhtemelen. PPF güzel icat ama alıp kendin yaptıracaksın, ha bir de maliyeti muazzam tabi, o bedele katlanmam için korunmaya değer bir otomobil alıyor olmam lazım.
Aslında söyle ki her araba kaplanmaya değer. Şuan 1 panel boyansa 10 k yazarlar . Biz şuan 60 k ya komple araba kaplayabiliyoruz. Hal böyle olunca 1 000 000 tl lik araçta 1 paneli boyanmaktan kurtarırsanız maliyetini çıkartmış oluyor.
serkanOC
08-07-2025, 15:42
2019 da sıfır aldığım aracımda ppf kaplama var.. showroom dan çıkarıp direkt kaplamaya götürdüm iyi ki de götürmüşüm.. 6 senede 2 kere değiştim.. yine değişim lazım çünkü çok çizik ve leke oldu.. '24 kasımda aldığımız sıfır araç kaplamasız ve şimdiden çizik içinde..
kaplamanın micron kalınlığı belli.. iyi usta anlar bence.. kaplama yaptırdığım tarih, yer, fatura belli.. şahsen satacak olsam ve alıcı bana 40-50 kapora teklif etse kabul ederim.. misal; makul bi kapora, söküm ücretini de sen karşıla, ben boya çıkmayacağını bildiğim için zaten alacaksın.. ola ki 50-60 cebinden para çıkmasına rağmen almadın.. cilalar koyarım kenara yeni sahibini bekletirim bana bi ziyanı olmaz..
Ahmet Saraçoğlu
08-07-2025, 19:13
yalan yok cesaret edemedim , az önce başka bi araba aldım aynı renk :) ama kalsın konu.Bir sonraki alacaklara fikir olsun
09-07-2025, 11:00
2019 da STEK kaplanmış aracımda nokta bile yok henüz. Sararmayı geçtim... Bu arada TPU film sararır, buna ne Stek ne de Xpel garanti vermiyor doğru. Güneş altında geçirdiği zaman ile doğru orantılı.
2019 da STEK kaplanmış aracımda nokta bile yok henüz. Sararmayı geçtim... Bu arada TPU film sararır, buna ne Stek ne de Xpel garanti vermiyor doğru. Güneş altında geçirdiği zaman ile doğru orantılı.
Kapalı garaj arabası ve sadece özel şampuanlar ile garajda yıkandı.
Filmi sökünce, gayet net anlaşılıyor ne kadar sarardığı. Teslada 4 kapı +kafa kaplıydı. Arka bagaj çamurluk kaplı değildi. Gayet net belli oluyordu. Bütün araba kaplı olunca referans noktası yoksa belli olması daha zor. Beyaz gibi bir renkte oldukça sırıtıyor.
Fotoları yüklemiyim buraya şimdi uğraşamıcam da, STEK malzemesi iyi olsa da özellikle sökülme sırasında sararma noktasında bir daha almam. Ayrıca TR Dist. konusunda da yakınından geçmem.
Benim arabayı bi haftasonu inceleyelim sararmış dersen sökelim :D
Başta bizim esnafa güvenmem bir defa, o yüzden ppf bana ters geliyor biraz. Yeni araba alsam yaptırır mıyım, çok şüpheli.
"Marka" dediğimiz şeylerde bile başa bela görüyoruz ki.
Ben muhalefet yapayım;
ppfli araba alınır mı, almam, ne uğraşacağım.
Sahibi olsam kapora falan da alsam söktürmem. Alan istiyorsa söktürsün, alıyorsa böyle alsın.
Kapora aldım diyelim, söktürdüm, adam almadı, ne yapacağım??
Kaporaya çökülemez, kapora yandı aaa peki diye bir olay yok.
Zamanında folyo kaplamalar için de benzer şeyler çok konuşuldu.
Biri dedi ki "ne yaparsanız yapın, ne kadar kaliteli olursa olsun, uzun süre kalırsa, sonunda sökmesi zor, boyaya hasar veriyor".
Öbürü dedi ki "öyle bir şey yok, kaliteli malzeme ise bir şey olmuyor".
Neticede ne oldu, kaplamadan uzak durduk :)
Benzer hesap...
Merdiven altı ürün çok var. Bayiler zaten kasap. Yeni yeni yabancı markalar ülke bayrakları ile amerikan, alman görünümlü çin malı ürünler ve yalandan garanti kartlı ürünler ile insanların gözlerini boyuyorlar. Malzemelerüin hepsi çinde üretiliyor, çoğunun üreticisi aynı. Kalite kalite tutkal farklılıkları mevcut. Büyük markalar kendi tutkal formülleri ile ilerliyorlar. Bizim ülkemizde büyük bayiler birleşip marka oluşlturup milletin gözünü boyuyor. Maliyeti arabada 10-15 lira bazının o bile değil.
Yine de bilindik markalardan, uygulama merkezlerinden gitmekte fayda var. No-Name PPF'li bir araba almazdım, alsam da hemen söktürür kendim yaptırırdım.
Ahmet öncelikle yeni aracın hayırlı olsun.
PPF kaplamalı araç alınırmı çok göreceli bir iş.
Son 2 sattığım aracımı hatasız oldukları için kaplamışdım ve satarken bir sorun yaşamadım fakat alırken alıp almayacağımı bilmiyorum :)
Yazlıkda kullandığımız Dobloyu 20 Mayıs 2016 da kaplamışım 9 yıl geçmiş ne sararma nede başka birşey var (ürün no name)
Markalı üründe sararıyor markasız üründe.
ardicli2000
11-07-2025, 20:34
PPF butik yerde işin ehline yaptırılır. Parası neyse verilir. Muhtemelen 150k tutar bugün içi. Kaliteli bir ürün.
Sıradan yerde yüksek kaliteli! denen üründen ppf kaplama olmaz.
IbizaFR150
13-07-2025, 10:38
Bilinçsiz bir soru…
Ppf kaplama üzerinden de gayet boya kalınlığı ölçülebiliyor dolayısıyla gayet alınır satılır. Ppf kendi kalınlığı kadar ekler,30 yerine 130 görünür (veya neyse)
lowLevel
14-07-2025, 00:36
Boya kalinligi ölçülebiliyor evet ancak mikron boya atılmışsa anlaşılamıyor. Ayrıca ne kadar markada olsa ben güvenemem. Varsayalım ki full ppf kaplı araba aldık, aldıktan bir süre sonra ppf kaplamayı söktürmek veya yeniletmek istedik ve sökülürken tavanın boyası attı. Hayırlı olsun tavanı boyalı arabanız oldu. Satın satabilirseniz. Bence en doğru çözüm PPF fiyatı kadar kapora verilir, aracın sahibi ppfi söktürür daha sonra ekspertize götürülür. Hem boya atması olmadığından emin olmuş oluruz hem de düzgünce ekspertizi yapılmış olur.
Valla 3 arabamızı da ppfli şekilde sattık, araçlarda boya yoktu, eksperler de düzgün şekilde eksper yaptı, satıldı. Bende alırken keşke Ppf olsa diye bakıyorum. Düzgün yerde yapıldıysa mis gibi alınır binilir. 1 defa boyadan kurtardı.
katılıyorum..
EnesPolatdemir
14-07-2025, 15:26
Piyasada iğrenç adam gırla var ben uzak dururdum. Hiç ihalelerle oynayamam. Yeni aldığım bir şeyde hevesimin kursağımda kalmasını istemem şahsen. Hele de bir şey sahibi olmanın bu denli zor olduğu dönemlerde... Aman aman yok kalsın.
Bilinçsiz bir soru…
Ppf kaplama üzerinden de gayet boya kalınlığı ölçülebiliyor dolayısıyla gayet alınır satılır. Ppf kendi kalınlığı kadar ekler,30 yerine 130 görünür (veya neyse)
Bilinçsiz bir mesaj...
PPF altına mikron boya atılmış bir araç almazsınız umarım.