PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Minibüsler metrobüsle rekabete giriyor

SerdaR A.
11-06-2009, 12:03
Renkleri değişiyor, soğutma sistemi ekleniyor.İstanbul genelinde toplu taşımacılık hizmeti veren başta İETT olmak üzere özel halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler için yapılan iyileştirme ve düzenleme çalışmaları hızla devam ediyor. 2007 yılından bu yana taksi, özel halk otobüsleri ve minibüs şoförlerine insan ilişkileri ve trafik konularında çeşitli eğitimler veriliyor. Ancak en önemli değişim ve iyileştirme önümüzdeki dönemde minibüslerde yaşanacak.

İstanbul'daki ulaşım yükünün halen önemli bir kısmını karşılayan minibüsler, şoförlerin diğer araçlara ve yolculara karşı olumsuz tutumları sebebiyle kamuoyunda olumsuz bir imaja sahipler. Bu soruna denetim ve eğitimlerle çare bulunmaya çalışıldı. Meslek odaları bu konuda yoğun çaba sarf ederken, çabalar istenilen olumlu sonucu vermedi: Şoförlerin tavır ve davranışlarında istenilen iyileşme sağlanamadı. Bunun üzerine minibüs esnaf odaları ve belediye, birlikte karar alarak minibüslerin aşamalı bir şekilde kaldırılması ve yerini daha konforlu dolmuşlara bırakması çalışmalarına başladı. Çalışma çerçevesinde yıl sonuna kadar 2 bin minibüs yerini yeni dolmuşlara bırakacak. Bu çerçevede minibüsçüler de Ulaşım Koordinasyon Merkezi'ne (UKOME) bir dizi iyileştirme teklifi gönderdi. Merkez bu konuda görüşmelere devam ederken, kararın olumlu çıkacağını tahmin eden minibüsçüler şimdiden hazırlığa başladı. Buna göre, 9+1 olarak inşa edilecek yeni dolmuşlar turuncu ve turkuaz renklere boyanacak. 1 metre 50 cm. uzunluğa sahip olacak dolmuşlara, ayakta yolcu alınmayacak. Araçlar engellilere uygun yapılacak. Araçlarda soğutma sistemi de olacak.

Bahçelievler Minibüsçü Esnaf Odası Başkanı Halit Yılmaz, metrobüslerin hizmete girmesiyle birlikte minibüslerin yolcu sayılarının çok düştüğünü söyledi. Kamuoyunda minibüs imajının da olumsuz olduğunu belirten Yılmaz, "Biz metrobüsle rekabet etmek istiyoruz. Bu yüzden değişime ihtiyacımız var. Bu dolmuş projesiyle yolculuk konforu artacak." dedi. Yeni dolmuşlarla ilgili olumlu karar çıkması halinde, durma yerlerinin sınırlı olacağına dikkat çeken Yılmaz, böylelikle konforun yanında kurallara uygun sürüşe önem verdiklerini de göstereceklerini kaydetti.
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=152339&cat=200&dt=2009/06/11
Alıntı. .

FaBeRgE
11-06-2009, 12:04
Klimasız hiçbir toplu taşıma aracı kalmamalı ;)

ice
11-06-2009, 12:05
İçindekileri eğitmedikçe hiçbirşey değişmez + yumurta dayanınca mı akıllarına geliyor

SerdaR A.
11-06-2009, 12:06
İçindekileri eğitmedikçe hiçbirşey değişmez + yumurta dayanınca mı akıllarına geliyor

+100000000000000 haklısın eğitim şart

desibel
11-06-2009, 12:07
+1453.bence kaldırılsın trafiğin anasını ağlatıyolar resmen trafik tröristi:ofk:

brv
11-06-2009, 12:09
Ayakta yolcu alınması zaten yasak ama yaptırımı yok...Muavin şart olmalı dolmuşlara adam para mı sayıyo arabamı kullanıyo belli değil...Allah'a emanet araba kullanıyor amcamlar....

MertS
11-06-2009, 12:49
eminim ki ayakta yolcu almazlar :D

Dragger
11-06-2009, 12:52
Minibüs klimalı, soför ayakkabıları cıkarmıs corapla kullanıyor ne anladık o isten :)

Gercekten zor, metrobüs büyük sekte vurdu sektöre...

sword
11-06-2009, 12:54
ayakta yolcu almaalarsa para kazanamazlar bence zor bu iş

Berkan
11-06-2009, 12:55
oldum olası sevmem minibuscculeri üste kırar bakmadan yola cıkar belki bole olunca akılları baslarına gelir

HALUK
11-06-2009, 13:02
şu minübüs sürücülerini alıp yerine insandan dünyaya gelmiş insan evladı sürücülerle degiştirsinler, klimasız olmasına razıyım.

ACTPK
11-06-2009, 13:05
klimayı açmazlar az yaksın diye :) İzmirde var bi kaç klimalı dolmuş nadirde olsa dolmuşa binerim hiç açtıklarını görmedim:)

trgy
11-06-2009, 13:54
yani milleti anlamıyorum minibüscü dedinmi direkt hayvan konumuna sokuyosunuz insanları cümleye bak akrabalarımın pek cogu bu işi yapıyo gayet düzgün insanlar 2 kere kendini bilmez bi şöförden laf yiyen yada benzer bi durumla karşılasan geneli hayvan yerini sokuyo bu nedir ya bnm bütün sülalem bu işi yapıyo kendi arabası çogunun ama hiçbiriyle ilgili en ufak şikayet duyamazsın gerek yolculardan gereke çevresinden :) trafik teröristi vsvsvs bi sürü değişik tabir

çok haklsıın genele vurmamak lazım.ve çoğu yaşlı başlı insanlar genclere veriyorlar onlar yapıyor bütün krolukları

Kaan
11-06-2009, 14:03
Dolmuşunu gençlere verenlere haywan diyorum bende hepsi olmasada çoğu öyle izmirde zamanla yrışıyor çoğu geçen gün binmemle yerlerde bulmam bir oldu kendimi geri zekalı elimde kalıyodu .Dolmuş hareket etmeden gaza bastı sonra önüne araba çıkıp ani freni koyunca kapaklandım dolmuşun içinde kapıdan aşşa uçuyodum 1 hafta bacağım mos mos gezdim.bunu yapan haywan değil mi şimdi?

HALUK
11-06-2009, 14:14
yani milleti anlamıyorum minibüscü dedinmi direkt hayvan konumuna sokuyosunuz insanları cümleye bak akrabalarımın pek cogu bu işi yapıyo gayet düzgün insanlar 2 kere kendini bilmez bi şöförden laf yiyen yada benzer bi durumla karşılasan geneli hayvan yerini sokuyo bu nedir ya bnm bütün sülalem bu işi yapıyo kendi arabası çogunun ama hiçbiriyle ilgili en ufak şikayet duyamazsın gerek yolculardan gereke çevresinden :) trafik teröristi vsvsvs bi sürü değişik tabir kullanılıyo

ugur senin adına sevindim, ama 20 senedir istanbulun yollarında kah arabayla kah minübüsle dolaşıyorum. arabayla dolaşırken okadar minübüs duragından geçtim, bir tanesinde aynaya bakarak yola çıkan minübüs gördedim. iş icabı okadar minübüsle seyahat ettim, birtane metrobüs şoförlerine benzeyen şoför görmedim. ayakkabısının arkasına basanmı dersin, camı acıp balgam atanmı dersin, sigara içilmez yazısının altında bulunan küllüge sigarasının külünü dökenmi dersin. 15 kişilik minübüse 40 kişi bindirmek için arkaya dogru ilerleyelim diyenmi dersin, begenmiyorsan in ulan aşagı diyenmi dersin, kadınların arkalarında fordculuk yapanlara bagıran kadınlara abla ayıptır çocugun yaşında ondan ne olur diyenmi dersin. son durakta oturyorsan ve tek kaldıysan arabayı kenara çekip abi arızalandı bundan sonra yayan diyip ben indikten sonra geri dönüp tam gaz gidenmi dersin. öndeki araca çarptıgında suçlu oldugu halde levyeyle diger şoförü tehtit edenmi dersin.
iyisi illa vardır, ben hepsi diye bir ifade kullanmadım, ama tüm minübüs şoförleri akrabansa yazdıklarımın arkasındayım ;)

dragstar
11-06-2009, 14:22
valla çoğunlukla tafik teröristileri geçenlerde bir tanesi ters yönden dönerken bana çarpıyordu zor kaçtım az daha kaldıram çıkıyordum, bide öküz minibüsçü inmiş arabadan bağırıp çağrıyor yanımda küçük kuzenim olmasaydı gösterirdimde ben ona ters yönden dönmeyi neyse allahın ayısı

trafik cezaları ve denetleme bu kdr az olduktan sonra olur böyle şeyler londradaki paristeki gibi kamera kamera koy her kavşağa her sokağa radar koy trafik cezalarını 4 katla bak bakalım alkollü araba kullananmı kalır makas atanmı ama nerdeee

köprülerde şeritler düz kamerada var ama köprüde şerit değiştirdiği için evine ceza gelen oldumu hiç:confused: olanda kullanılmıyor

ben zorunda olmadıkça halk otobüsü, minibüs ve dolmuşları protesto ettiğimden binmem

Shadow_Dancer
11-06-2009, 14:26
Dün dragger'ın evinden (beşiktaş evlendirme dairesi önü) kuştepeye gittik taksiyle, o kısa mesafede adam yapabilecegi tüm kasaplıkları yaptı.. Minibüs esnafınında onlardan farkı yok..

Arabaları modernize edeceklerine sürücülerini modernize etsinler... Ne bi egitim var ne bi kontrol..

GökhanO
11-06-2009, 14:29
bi laf vardı bir çuval inciri mahvetmek :) diye, sizin çevrenizde ailenizde ne kadar bu işi iyi yapanlar olsada kötüler yüzüden çuval herzaman mahvolur bence :)

Dragger
Dün dragger'ın evinden (beşiktaş evlendirme dairesi önü) kuştepeye gittik taksiyle, o kısa mesafede adam yapabilecegi tüm kasaplıkları yaptı.. Minibüs esnafınında onlardan farkı yok..

Arabaları modernize edeceklerine sürücülerini modernize etsinler... Ne bi egitim var ne bi kontrol..

Ben bile korktum bi ara, kolumu camdan iceri soktum falan adam teget gidiodu :D

rodya
klimaya falan gerek yok.Doğrudan kaldırılsın minibüsler.

mbquart417
11-06-2009, 14:32
çok haklsıın genele vurmamak lazım.ve çoğu yaşlı başlı insanlar genclere veriyorlar onlar yapıyor bütün krolukları

EWet kardeşim jak veriyorum size.. Bu ülke de bir çeşit insan yok sonuçta 70 küsür milyon luk bır nufus var oratada ver bırının farklı kararkterde...Arkadasın dedıgı gıbı bızım sulale de minibüs camiasında ve yaklasık 20 senedir bu meslekteler...son zamanlarda artık genceler işi çiğrından cıkardılar..vs.....

CTG
ziverbey mujdat gezen isiklardayiz minibus yolunda iki seride de kirmizi yaniyo. biz m. gezenin yanindan cikiyoruz goztepe istikametine donucez, dolmuscu abimiz 2 seridi sollamis3. serit olan bizim girecegimiz seride gecmis tam gaz kirmizida duranlari solluyo. ayni yerde ayni olaya abartisiz soluyorum 5 kez rastlamisimdir. iclerinde cidden insan olanlari da var genelleme yapmiyorum yanlis anlamayin ama evime giderken canimdan olacam bigun

dragstar
EWet kardeşim jak veriyorum size.. Bu ülke de bir çeşit insan yok sonuçta 70 küsür milyon luk bır nufus var oratada ver bırının farklı kararkterde...Arkadasın dedıgı gıbı bızım sulale de minibüs camiasında ve yaklasık 20 senedir bu meslekteler...son zamanlarda artık genceler işi çiğrından cıkardılar..vs.....

valla çoğunlukta gençlar sürüyor o zmn çünkü babam ben kendimi bildim bileli böyle bunlar diyor

Shadow_Dancer
11-06-2009, 14:35
Gözde çakma rayban, arabada ne idügü belirsiz bi eksoz, millete artist artist bakmalar, şerit ihlalinin bini bin para... İstanbula ilk geldigimde haftada 4_5 dalaşıyordum bunlarla baktım baş edilecek gibi degil ugraşmıyorum bile artık... O üstüme kırıyosa bende üstüne kırıyorum.. Yolları babasının yolu zannediyor çogu..

Ama devlet bişe yapmıyor ki bu konuda.. Dünyanın pek çok bölgesine gittim.. Hindistanda bile bu iş böyle degil..

MeMo
11-06-2009, 14:37
Her zaman toplu tasıma aracıyla seyahat ederım ve cok degısık ınsanlar var.Herkes aynı degıl kımısı guleryuzlu kımısı agresıf kımısı yardımsever hepsı aynı degıl ama hepsının ıcındekı ortak nokta daha fazla musterı daha fazla para bu sebepten herseyı yapabılıyorlar ;)

HALUK
11-06-2009, 14:45
ekmek parası diyerek, ekmeklerine kan dogruyorlar.
İstanbul'da minibüsçü dehşeti

İSTANBUL (CİHAN)
Maltepe'de, 36 yaşındaki Süleyman Aydın Sarıtaş isimli şahıs, yol verme nedeniyle tartıştığı hatlı minibüs sürücü tarafından 6 yerinden bıçaklandı. Bıçaklandıktan sonra aracıyla hastaneye gitmeye çalışan Sarıtaş, yaklaşık 40 metre sonra yığılıp kaldı. Kavganın tanıkları tarafından özel halk otobüsü ile hastaneye kaldırılan Sarıtaş, yolda hayatını kaybetti. Sarıtaş'ın ölümünden saatler önce işyerinin güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri arkadaşlarını hüzne boğdu.

ÖNCE SOPA İLE SALDIRDI

D-100 Karayolu 70 Evler Köprüsü'ndeki otobüs duraklarında meydana geldi. İddiaya göre Süleyman Aydın Sarıtaş (36) kullandığı 34 UM 9102 plakalı özel minibüsü ile yolda seyrederken Pendik-Kadıköy hattında çalışan 34 M 5756 plakalı hatlı minibüs sürücüsü Mahmut Y.(24) ile yol verme nedeniyle kavga etmeye başladı. Mahmut Y., aracından çıkardığı sopa ile Sarıtaş'a saldırdı.

Mahmut Y.'nin elinden sopayı kapan Sarıtaş, karşı saldırıya geçerek minibüs sürücüsünü darp etti. Bu sefer minibüsten ekmek bıçağı alan Mahmut Y., Sarıtaş'ı sol göğüs boşluğu olmak üzere 6 yerinden bıçakladı. Kavganın ardından taraflar araçlarına binerek olay yerinden uzaklaştı. Ancak Süleyman Aydın Sarıtaş, yaklaşık 40 metre gittikten sonra aracının içine yığılıp kaldı. Minibüs de sol bariyerlere çarparak durdu. Kavganın görgü şahitleri, Sarıtaş'i bir halk otobüsüne koyarak İçerenköy'deki Fatih Sultan Mehmet Hastanesi'ne götürdü. Ancak Sarıtaş, aşırı kan kaybından yolda hayatını kaybetti. Oto kuaföründe çalıştığı öğrenilen Sarıtaş'ın cesedi, otopsi yapılması için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Sarıtaş'ı bıçaklayan minibüs sürücüsü Mahmut Y. ise, Pendik'te bir sağlık ocağında tedavi olurken polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Maltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği'ne getirilen zanlı Mahmut Y., basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı.

Bu arada bir görgü tanığı, "İki kişinin kavga ettiğini gördüm. Daha sonra minibüs sürücüsü diğer şahsı bıçakladı. Kavganın ardından her ikisi de kendi araçlarına binerek olay yerinden ayrıldılar. Ancak bıçaklanan sürücü 30-40 metre uzaklaşmadan aracının içinde yığılıp kaldı. Özel halk otobüsü ile hastaneye kaldırdık ancak yolda hayatını kaybetmişti." diyerek olayı anlattı.

mbquart417
11-06-2009, 14:49
valla çoğunlukta gençlar sürüyor o zmn çünkü babam ben kendimi bildim bileli böyle bunlar diyor

Dogrudur...ewet kardesım babanız ve dıger ınsanlarda aynı fıkırde ler ...ama su konuda genel olarak konusulmasa... oluyor ben dahı bu tur olaylara cok sahıd oluyorum...
soylenıldıgı gıbı metrobus soforşerı bellı bır egıtımden sonra alınıyor. vss. Minibüs sektoru kac yıllık sektor ozmanlar da egıttım vs... zorunlulugu yoktur kı... kı halen yok zaten araba kllanmasını bılen bılmıyoen oturuyor koltuga...
bunlarada yapılacak yenı uyguşlama ıle beraber egıtım verılse bak ondan sonra gor...

dragstar
11-06-2009, 14:49
asıcaksın bu adamı boşu boşuna adam öldürmüş

dragstar
11-06-2009, 14:51
Dogrudur...ewet kardesım babanız ve dıger ınsanlarda aynı fıkırde ler ...ama su konuda genel olarak konusulmasa... oluyor ben dahı bu tur olaylara cok sahıd oluyorum...
soylenıldıgı gıbı metrobus soforşerı bellı bır egıtımden sonra alınıyor. vss. Minibüs sektoru kac yıllık sektor ozmanlar da egıttım vs... zorunlulugu yoktur kı... kı halen yok zaten araba kllanmasını bılen bılmıyoen oturuyor koltuga...
bunlarada yapılacak yenı uyguşlama ıle beraber egıtım verılse bak ondan sonra gor...

eğitim lazım size katıllıyorum başka türlü olmaz bu iş

BaDCaT
11-06-2009, 14:54
Minibüsçüler ironik canlılar..Bomboş yolda 20 ile giderler müşteri toplamak için ama kırmızıda durmazlar vakit kaybetmemek için..gerçekten değişikler..

elpadre
11-06-2009, 14:55
evlerde kullanılan klımadan takarlar bunlar :D

BaDCaT
11-06-2009, 14:59
http://img268.imageshack.us/img268/7049/komik4.jpg

Var tabikide öyle şeyler olmaz mı...:hahaha:

HALUK
11-06-2009, 15:01
http://www.resimhayattir.com/data/media/3/komik4.JPG

Var tabikide öyle şeyler olmaz mı...:hahaha:

resim araklandıgı için görünmüyor :D

BaDCaT
11-06-2009, 15:03
Ya sorma HALUK kıl oldum heriflere sanki kendileri çekmişte izinsiz alındı diyor...Komikaze'den kendileri araklamış millete atar yapıyorlar..

HALUK
11-06-2009, 15:04
Ya sorma HALUK kıl oldum heriflere sanki kendileri çekmişte izinsiz alındı diyor...Komikaze'den kendileri araklamış millete atar yapıyorlar..

no problem ben kafamda çizdim resimi :)

BaDCaT
11-06-2009, 15:05
Düzelttim linki HALUK seni mi kıralım :)

VeNoM_35
11-06-2009, 15:10
bizim karşıyaka-bornova dolmuşlarını örnek alsınlar, güzergahında çevirme var diye ve 1-2 yerde de sivil var diye gayet sakin kullanıyorlar:D ayakta alma da çok az oluyor kontrol sıkı olduğu için. Ama tam tersi de menemen dolmuşları, hertürlü sıkıştırma, hızlı kullanma vs. onlarda. bence bu işler sıkı ve adil kontrol ile yoluna girer anca.

HALUK
11-06-2009, 15:11
eyvallah bilader.
ne mutlu türküz işte kışın minübüste ısınmak için piknik tüpü yakar , önde giden lpg li araca pok atarız.
yazın minübüse 10 BTU ev kliması takar çokta güzel oldu diyip caka satarız:)

8.000rpm
11-06-2009, 15:23
minibüsler isterse alcantara kaplı olsun , ister vip iç mekanlı olsunlar , yollar tıkalı olduktan sonra ha minibüsteyim ha otobüste ha limuzinde...

SkY
11-06-2009, 15:48
Gözde çakma rayban, arabada ne idügü belirsiz bi eksoz, millete artist artist bakmalar, şerit ihlalinin bini bin para... İstanbula ilk geldigimde haftada 4_5 dalaşıyordum bunlarla baktım baş edilecek gibi degil ugraşmıyorum bile artık... O üstüme kırıyosa bende üstüne kırıyorum.. Yolları babasının yolu zannediyor çogu..

Ama devlet bişe yapmıyor ki bu konuda.. Dünyanın pek çok bölgesine gittim.. Hindistanda bile bu iş böyle degil..

hindistanda kural yok ki:D:D tuk tuklar süper:D

desibel
11-06-2009, 15:58
hindistanda herkez yoga yapıyo herkez relax:D he bide tütsü var:D

mody
11-06-2009, 16:30
adam hapisten cikiyor, yapicak is yok kimse almiyor, onlarda minibus taksi soforlugu yapmaya basliyor.

10 seneden fazla hemen hemen hergun sariyer-besiktas minibuslerine bindim, 1tane duzgun sofor varsa 99tane tarifine kelime bulamadigim tarzda sofor var :mad:

Cimmeria
11-06-2009, 16:51
bizim karşıyaka-bornova dolmuşlarını örnek alsınlar, güzergahında çevirme var diye ve 1-2 yerde de sivil var diye gayet sakin kullanıyorlar:D ayakta alma da çok az oluyor kontrol sıkı olduğu için. Ama tam tersi de menemen dolmuşları, hertürlü sıkıştırma, hızlı kullanma vs. onlarda. bence bu işler sıkı ve adil kontrol ile yoluna girer anca.

çok doğru tespit, nedense trafikte otobüsler minibüsler taksiler trafik kurallarından muaf gibi hareket ediyorlar.

bizim arabaları 300 metreden görüp atlayan polisler gözünün önünde kırmızıda geçen ya da dönülmeyecek yerde u yapan ticari araçlara hiç bir şey yapıyor.

polisler bütün bu ticarilere kuralları uygulasalar o şöförler o kadar düzgü kullanırlarki arabaları kimseninde sıkıntısı kalmaz

Shadow_Dancer
11-06-2009, 16:52
hindistanda kural yok ki:D:D tuk tuklar süper:D

Abi tuk tuklara zaten laf yokta, git bak halk otobüslerine adamların hepsi kurallara riayet ediyor..