Orijinalini görmek için tıklayınız : Sigara Tiryakileri. . .
SerdaR A.
11-06-2009, 12:08
18'den küçüğe sigara satana hapis
Lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence yerleri de 19 Temmuz'dan itibaren sigara yasağı kapsamına alınıyor. Buralarda sigara içen 69 TL, içiren ise 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar ceza ödeyecek.
İstanbul Valisi Muammer Güler, tütün ve tütün mamulü kullanımı konusunda 19 Temmuzdan itibaren yeni bir dönem başladığını belirterek, ''Bu yasaklar, artık günlük hayatta belirgin şekilde uygulanmaya başlıyor'' dedi.
Doktor Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen ''Tütün Kontrol Toplantısı''na başkanlık eden Vali Güler, sloganlarının ''Tam dumansız İstanbul'' olduğunu söyledi.
Sigaranın doğum öncesinden başlayarak insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Güler, ''Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kullanımı'' hakkındaki kanunun, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Özel kişilere ait lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence yerlerinin de 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren kanun kapsamına alınacağını belirten Güler, bu alanlarda tütün ve tütün mamulleri kullanılması durumunda bu yıl itibarıyla 69 TL ceza uygulanacağını kaydetti.
Yasağa uyulmayan işletme sahiplerine de 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar para cezasının söz konusu olduğunu anımsatan Güler, ''Yasağa karşı çıkanlara müeyyidelilerin tam ve zamanında uygulanması zorunluluktur'' dedi.
Kanun ile çocuk ve gençlerin sigara içmeye başlamasının önlenmesi, içmeyenlerin sigara dumanından korunması, içenlerin de bırakmasının teşvik edilmesinin amaçlandığını anlatan Güler, Türkiye'nin kapalı yerlerde sigarayı kanunla yasaklayan dünyadaki 13 ülkeden biri olduğunu bildirdi.
Vali Güler, 19 Temmuz öncesinde tüm kentin yasağa yönelik afişlerle bilgilendirileceğini belirterek, ''19 Temmuzdan itibaren yepyeni bir dönem başlıyor. Bu yasaklar (tütün ve tütün mamulü kullanımı) artık günlük hayatta belirgin şekilde uygulanmaya başlıyor'' diye konuştu.
-İŞ YERLERİNİN MÜŞTERİ KAYBEDECEĞİ İDDİASI-
''Yasağın uygulanmasıyla birlikte lokantaların müşteri kaybedeceği ve bu yerlerin havalandırmalarla arındırılabileceği'' yönünde iddialarda bulunulduğunu ifade eden Güler, dünyada yapılan çalışmalara göre, sigara yasağı uygulanan lokanta ve restoranlarda iş hacminin azalmadığının görüldüğünü, ayrıca sigara dumanını tamamen havalandıracak bir sistemin de var olmadığını söyledi.
Kapalı mekanlarda sigara kullanımı yasağına ilişkin konunun gündemde tutulması ve toplumun bilinçlendirilmesinin önemine de işaret eden Güler, toplumun el birliğiyle bu mücadeleye katkı sağlamasını beklediklerini bildirdi.
-YASAKLARIN SIKI TAKİBİ-
Bu yıl itibarıyla çevreye atılan izmarit, paket, ağızlık gibi maddelerle ilgili olarak uygulanan cezanın 25 TL olduğunu hatırlatan Güler, reklam ve promosyon faaliyetlerinin önlenmesine yönelik de yasaklar bulunduğuna dikkati çekti.
Güler, 18 yaşından küçüklere tütün mamulü satılmamasının önemli olduğunu vurgulayarak, satış yapan yerlere ilişkin müeyyide uygulanması konusunda da denetimlerin sıklaştırılacağını belirtti.
Buna göre 18 yaşından küçüklere sigara ve tütün ürünleri satanlara para cezası yerine TCK'nın 194'üncü maddesinde "özel bir suç" kapsamında 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası verilecek.
Kamu binalarında yöneticilerin dışardan ceza kesebilmeleri için makbuz dağıtılması konusunun da gündemde olduğunu ifade eden Güler, özellikle spor alanlarında yasağın kesinlikle uygulanacağını anlattı.
Toplantıda sunum yapan İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar da Türkiye'nin sigara tüketiminde dünyada 7. sırada olduğunu ve yılda 100 bin kişinin sigaradan öldüğünün hesaplandığını belirterek, sigaranın zararlarının Türk insanına getirdiği mali yükün de yılda 23,5 milyar TL olduğunu, bu parayla 1 yılda 230 tane 500 yataklı yeni hastanenin inşa edilebileceğini söyledi.
-KULLANICISINI ÖLDÜREN ANCAK SATIŞINA İZİN VERİLEN ÜRÜN-
Marmara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da ''kullanıcısını öldüren ve satışına yasal olarak izin verilen yegane ürünün sigara olduğunu'' kaydederek, Türkiye'de her gün Atlantik'te düşen Fransız uçağında ölen yolcu sayısı kadar kişinin sigaradan hayatını kaybettiğini, yani Türkiye'de her gün sigara nedeniyle Atlantik'te bir uçak düştüğünü dile getirdi.
Basına kapalı olarak devam eden toplantıya, kamunun üst düzey yöneticilerinin yanı sıra yerel yönetim, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
Basına kapalı bölümde İstanbul ilinde 19 Temmuzdan itibaren uygulanacak yasağa ilişkin düzenlemeler ele alındı.
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=152323&cat=110&dt=2009/06/11
Alıntı. . .
nitrO_Oxide
11-06-2009, 12:11
yaşasın sigarasız yaşam sahası :)
mükemmel ötesi kararlar :)
Sigaramı seviyorum kampanyası başlatıcam bende :D
Şaka bi yana iyi olmuş ben içiyorum ama içmeyenleri zehirlemekten hoşlanmıyorum ...
Ayrıca gençler alışmasın biz bikere bulaştık bulaşmayanlarda imrenmesinler imrenilicek bi meret değil ...
Yasak uygulayan yerlerde iş hacmi azalmamış..
Yahu bre cahil dünyada "Türk gibi sigara içmek" diye bir deyim varken, dünyada iş hacmi azalmadı diye Türkiyede de azalmaz orantısını nasıl kurabilirsin.
Ben bir fasıla gidicem,
Rakım, kavunum, peynirim önümde, müzik kulağımda ama sigara içmeyecem öyle mi?
Veya bir cluba gittiğimde vodkamla sigara içemeyecem öyle mi?
Nah giderim o mekanlara.. Al sana iş hacmi azalması..
Yahu bre cahil dünyada "Türk gibi sigara içmek" diye bir deyim varken, dünyada iş hacmi azalmadı diye Türkiyede de azalmaz orantısını nasıl kurabilirsin.
Ben bir fasıla gidicem,
:icon_tup:
Kesinlikle yazacaklarımın aynısı.
Büyük AVM'ler bile bu konuda şikayetçi.
ben sigara kullanmayan biri olarak, 19 temmuzdaki yasağın biraz kantarın topuzunu kaçırmak olduğunu düşünenlerdenim.. çünkü bar pavyon kahvehane de sigara içilmezse kim gider o mekanlara? şimdi pavyonda bırakın müşteriyi çalışanların alayı sigara içiyo. dakka başı millet içmek için balkona dışarıya mı çıkacak? en azından bar-pavyon-kahvehane yasak kapsamı dışında tutulmalıydı...
Biz senelerce sizi çektik şimdi sıra sizde bizi cekme sırası biz gitmiyorduk sigara içilen yerlere simdi siz gitmeyip biz gideceğiz iş hacminde azalma değil aksine artış olacak çünki sigara içmeyenler azınmsanmayacak kadar çok Türkiye"de
sözlerim genel kimse üstüne alınmasın :icon_tup:
ben sigara kullanmayan biri olarak, 19 temmuzdaki yasağın biraz kantarın topuzunu kaçırmak olduğunu düşünenlerdenim.. çünkü bar pavyon kahvehane de sigara içilmezse kim gider o mekanlara? şimdi pavyonda bırakın müşteriyi çalışanların alayı sigara içiyo. dakka başı millet içmek için balkona dışarıya mı çıkacak? en azından bar-pavyon-kahvehane yasak kapsamı dışında tutulmalıydı...
:icon_tup: doğu diyosun.
neyani ben şimdi bi mekana gidicem sigara içmek için kalk yerinden dışarı mı çık yapıcam yani.Kapının önünde sigara içenlerden geçilmez artık.
PROMINENT
11-06-2009, 12:48
ozaman alkol satılan yerlere gitmiyeceksiniz :)
evde içiceksiniz dışarıda değil ;)
Ben bir fasıla gidicem,
+10000 , ikide bir dışarımı çıkıcaz , offff :no:
ozaman alkol satılan yerlere gitmiyeceksiniz :)
evde içiceksiniz dışarıda değil ;)
komplo teorisi olacak belki, bu yasağın gizli gizli alkollü mekanları yıldırma politikası olacağını düşünüyorum..
PROMINENT
11-06-2009, 13:02
valla banada öyle geliyor :)
komplo teorisi olacak belki, bu yasağın gizli gizli alkollü mekanları yıldırma politikası olacağını düşünüyorum..
Kesinlikle. Bugün derler sigara yasak yarın derler alkol yasak dışarda içilmesi (zaten bi kaç yerde yasaklanmıştı) Sonrada biri çıkar "oh ne güzel biz yıllarca alkol içenleri çektik şimdi herkes kola içsin ne güzel" die. Sonra aradan zaman geçer bakarsın başına "şeriyat" gelmiş. Dersin "ooooo ne güzel yıllarca cumhuriyeti çektik birazda şeriatı deneyelim" vs... Bu böyle gider.:icon_wack
Madem özgür bir ülkede yaşıyoruz sana ne benim sigaramdan alkolümden. Hoşnut değilsen aynı ortamda bulunmazsın. Sigaraya alkole gelene kadar o kadar çok şey varkı bu ülkede... Kimse üstüne alınmasın genel yorum olarak yazdım.
barutçu ellerinden sıkarım kardeşim.. güzel yazmışsın...
mertacar
11-06-2009, 13:12
Kesinlikle. Bugün derler sigara yasak yarın derler alkol yasak dışarda içilmesi (zaten bi kaç yerde yasaklanmıştı) Sonrada biri çıkar "oh ne güzel biz yıllarca alkol içenleri çektik şimdi herkes kola içsin ne güzel" die. Sonra aradan zaman geçer bakarsın başına "şeriyat" gelmiş. Dersin "ooooo ne güzel yıllarca cumhuriyeti çektik birazda şeriatı deneyelim" vs... Bu böyle gider.:icon_wack
Madem özgür bir ülkede yaşıyoruz sana ne benim sigaramdan alkolümden. Hoşnut değilsen aynı ortamda bulunmazsın. Sigaraya alkole gelene kadar o kadar çok şey varkı bu ülkede... Kimse üstüne alınmasın genel yorum olarak yazdım.
gidişat bunu gösteriyor ne yazıkki. kaç kişi mekan kapatır bu kanunla kim bilir.
Biz senelerce sizi çektik şimdi sıra sizde bizi cekme sırası biz gitmiyorduk sigara içilen yerlere simdi siz gitmeyip biz gideceğiz iş hacminde azalma değil aksine artış olacak çünki sigara içmeyenler azınmsanmayacak kadar çok Türkiye"de
Doru diyosunda cluba bara giden adam sayısı gecede atıyorum 100se 80i içiyor.gelmeyen kesimide mekan sahipleri istemez zaten.yani onlar düşünmez içmeyenleri almış olduk daha iyi.sigara içmeyen adamında zaten %30 40ının öyle mekanlarda işi yoktur :D hem içmeyenler hadi gidiyo diyelim ayın her günü orda değil ayın 1-2 günü çeksin
Kapalı alanlarda sigara içilme yasağı için çok bile geç kalındı.Avrupa da da buna benzer yasaklar var.Bence Geri Kafalılıktan çok batılılaşmaya örnektir bu yasak özgürlüğünü yaşarken kimseye zarar veremezsin.Sigara içerken içmeyenler de zarar görüyor.Alkol kullanımı sadece o kişiye zarar verir(biyolojik anlamda) bu yuzden alkolun yasaklanacagını düşünmüyorum.Bence yapılan her şeyi siyasi yönlere çekerek düşünmeyin.
aynen siyasete çekmek şeriat falan gerek yok bunlara herşeyi oraya bağlamayalım dumansız hava sahası diye bütün çevre kurumları vakıfları bunu destekliyor zaten.
PROMINENT
11-06-2009, 13:30
Kapalı alanlarda sigara içilme yasağı için çok bile geç kalındı.Avrupa da da buna benzer yasaklar var.Bence Geri Kafalılıktan çok batılılaşmaya örnektir bu yasak özgürlüğünü yaşarken kimseye zarar veremezsin.Sigara içerken içmeyenler de zarar görüyor.Alkol kullanımı sadece o kişiye zarar verir(biyolojik anlamda) bu yuzden alkolun yasaklanacagını düşünmüyorum.Bence yapılan her şeyi siyasi yönlere çekerek düşünmeyin.
alkolü yasaklamıyorlar ama kimsenin de ruhsatı yenilemiyorlar..
yani yeni bir club mekan açamazsın eskisini ruhsatı var ise devralırsın..
akp nin olduğu hiçbiryerde mekan açamazsın..bunlar canımızı sıkıyor..
gece hayatına çok takılmam eskisi gibi çıkmıyorumda..
ama eski bir gece clubü ortağı olarak diyorumki..
yapılan uygulamalar çok yanlış..
bize ruhsat vermiyorlardı mesela..
ki alma hakkım vardı daha evelde rustalı idi..
ki yer akp nin değildi..
kuruçeşmedeydi benim mekan..ona rağmen büyükşehirde takılıyordu :)
boğaza ve başka yerlere ruhsat yok..içki satmıyacaksınız diyorlar..
satanlarada inanılmaz bir baskı var..
ki bunu avrupalılaşıyoruz ayağına şimdide sigara ile yapıyorlar..
adam işsiz adam aç adamın morali 0
kahveye gidicek sigara içemiyecek?parklara bahçelere doluşucaklar..
insanlar cinnet geçiriyorlar..millet birbirini kesiyor deşiyor vahşice..bunların oyalandıkları şeylere bak..
yeni oyuncağımız hayırlı uğurlu olsun..
Sonuna kadar katılıyorum, sigara içenler yüzünden oyun oynamaya bile gidemiyorum :ofk:
bence fazla abarmayın:) herkezin hür iradesi içmesek daha iyi olucak ama buluttan nem kapmamak lazım:)
Bencede abartıyorsunuz,az sonra sigaranın yararları die konuda açarsınız :D
Ben bir fasıla gidicem,
Kesinlikle yazacaklarımın aynısı.
Büyük AVM'ler bile bu konuda şikayetçi.
Avmlerde icilen yer aramaktan helak oluyo insan
bana cok büyük yalan geliyo barda diskoda o tarz yerlerde yasaklansın.yurtdısına cıkan cok arkadasm valla herkez icio kimse dinlemio enazından benim gittim yerlerde boleydi dediler.
Alkol içimi suanda ztn hertürlü acık alanda yasak 2005 ten beri böyle
PoWeRLoRD
11-06-2009, 14:44
alkolü yasaklamıyorlar ama kimsenin de ruhsatı yenilemiyorlar..
yani yeni bir club mekan açamazsın eskisini ruhsatı var ise devralırsın..
akp nin olduğu hiçbiryerde mekan açamazsın..bunlar canımızı sıkıyor..
gece hayatına çok takılmam eskisi gibi çıkmıyorumda..
ama eski bir gece clubü ortağı olarak diyorumki..
yapılan uygulamalar çok yanlış..
bize ruhsat vermiyorlardı mesela..
ki alma hakkım vardı daha evelde rustalı idi..
ki yer akp nin değildi..
kuruçeşmedeydi benim mekan..ona rağmen büyükşehirde takılıyordu :)
boğaza ve başka yerlere ruhsat yok..içki satmıyacaksınız diyorlar..
satanlarada inanılmaz bir baskı var..
ki bunu avrupalılaşıyoruz ayağına şimdide sigara ile yapıyorlar..
adam işsiz adam aç adamın morali 0
kahveye gidicek sigara içemiyecek?parklara bahçelere doluşucaklar..
insanlar cinnet geçiriyorlar..millet birbirini kesiyor deşiyor vahşice..bunların oyalandıkları şeylere bak..
yeni oyuncağımız hayırlı uğurlu olsun..
bu baskıyı gören bir tek sensin heralde kaya.
benimde işletmeci arkadaşlarım var, ruhsatınıda aldı ve 2 tanede mekan açtı.
24 yaşıma kadarda sigaradan nefret eden ve ağzıma bile sürmeyen birisiydim bi boşluk anında başladım ve 4 senedirde içiyorum. içmeyenlerin bu yasaya ne kadar sevindiğini biliyorum ve sonuna kadarda destekliyorum.
kimse benim dumanımdaki zehiri paylaşmak zorunda değil..
insanların özgürlüğü başkasına zarar veriyorsa, o özgürlük değil hakka tecavüzdür..
cinnet olaylarını, irtica, şeriat olaylarınıda bu konuya bağlayanlarıda hayal dünyalarının genişliğinden dolayı kutluyorum..
valla inanmıyorum ben uygulayabileceklerine. uygulasalarda istdeki 5yıldızlı birçok oteln her tarafında sigara içilmez levhası veya ufak göstergeleri var ama içerde pofur pofurda içiliyor. ;) türk işi çözümlerle devam eder bence.
Hak, içmeyenlerin dumandan zehirlenmemesi ise aynı hak içenlerin rakısıyla sigarasını tüttürmesini de gerektirir.
Olması gereken nedir? Mekan sahibi 200 kişilik mekanını kendi insiyatifi doğrultusunda 150 içilmeyen 50 içilen veya 150 içilen 50 içilmeyen şeklinde böler, rezervasyonlarda veya kapı girişinde bu bölünmeye göre ayrım yapılır. Bu durumda sigara içmeyen sigara içenlerin hakkını gaspetmiş olmaz, sigara içen de sigara içmeyenleri zehirlemiş olmaz. Mekanın insiyatifi dedim çünki, mekan sigara içen müşteriler ağırlıklı hizmet vermek istiyor ise buna kimse karışamaz. Sigara içmeyenler yer bulamazsa da o mekana gitmezler, başka mekan yok değil ya. Keza aynı şekilde sigara içmeyen müşteriler ağırıklı hizmet veriyor ise sigara içenler o mekanda yer bulamadıklarında başka mekana giderler.
Bu kadar basit. Tepedekiler bunu düşünemiyorlarsa ben bunda bir art niyet ararım.
Ayrıca, yıllardır zehirleniyorduk oh iyi olmuş simdi de siz içmeyin anlayışı acınacak bir anlayış. Hakkı savunuyorsanız hak herkese verilir, yıllardır bu ayrım yapılmadı diye bir kesimin hakkını elinden almak adalet değildir.
PoWeRLoRD
11-06-2009, 14:54
bu bütün dünyada böyle amerika'da bazı açık alanlar'da bile sigara yasak'ken hala neyi tartışıyoruz.
sigara dumanını tamamen arındıracak bi sistem yokken, aynı mekan ikiye bölüpte etkilenmemeyi nasıl sağlıycaksın.??
arkadaşlarınla yemeğe gittiğinde sen içmiyosun oraya bende tiryaki bölümündeyim mi diyeceksin.?
buna bahane bulup konuşmaya gerek yok bence en iyisi zor olsada bırakmaya çalışmak.
Bütün dünyada var olması neyi değiştirir? Bütün dünyada varolan birçok şey ülkemizde uygulanıyor da bir bu mu uygulanmıyor?
Sigara dumanını nasıl mı arındıracaksın? Bir tane cam duvar yaparsın sigara içenin dumanı içmeyene gitmez.
Arkadaşlarımla yemeğe gittiğimde ne mi olacak?
Çoğunluğa göre ya arkadaşlarım benim sigara zevkime karışmayacak, ya ben çoğunluğa göre sigaramdan fedakarlık edicem. 10 kişi arasında 1 sigara içmeyen varsa 9 kişi o 1 kişi yüzünden sigarasız kalmamalı. İşe gelince bas bas demokrasi işe gelince yaptırım. Hani demokrasi 9 a karşı 1 in seçiminin gerçekleştiği nerde görülmüş?
Ha bu da mı olmadı. O zaman bu mekanda sigara içilmektedir diye kapıya bir uyarı asarsın. İçmeyen de gitmez o mekana. Veya bu mekanda sigara içilmemektedir uyarısı asarsın içen o mekan yerine içilen mekanları tercih eder. Bu seçim de işletmenin insiyatifine bırakılır.
Ayrıca bahaneye de ihtiyacım yok, haktan bahsediyorsan sigara içmek de bir haktır. Benim sigara zevkimi kimse engelleyemez. İcab ederse veririm 70 lira o içmeyenlerin benim hakkımı gasp etmelerine, devletin benim hakkımı hiçe saymasına inat yüzlerine üfleye üfleye içerim.
dragstar
11-06-2009, 15:01
Ben bir fasıla gidicem,
bu mekanlarda saçma gerçekten
ama sigara yasağını destekliyorum ve bende sigara kullanıyorum
PoWeRLoRD
11-06-2009, 15:03
kimse sana sigara içmeyeceksin bundan sonra demiyor kapalı alanda içmeyeceksin diyor. he içeceksende cezası var diyor.
nasılki kırmızı ışıkta geçince başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye attığın için ceza ödüyorsan burdada aynı mantık.
İçki ve sigara ayrılmaz bir bütündür. Bu düşünce sigara ve alkol tüketen milyonlarca kişi için gerçek bir düşüncedir.
Fasılın ortasında mekandan çıkıp 100 lerce kişi kapının önünde sigara içecek öyle mi? Bu mu anlayış?
Veya bir cluba gittiğinde vodkanı masada bırakıp kapı önüne çıkacaksın karda kışta ayazda.
Kırmızı ışık dediğin alan kamusal alandır, kişiler bu kamusal alan üzerinde hiçbir yaptırıma gidemez. Benim burada bahsettiğim özel sektördür ve sigara insiyatifi firma sahibine verilmelidir. Ben bir kahvehane açtığımda sigara içenlere hizmet vermek istiyorsam buna kim ne hakla karışır? İçmeyen gelmesin başka mekan mı yok, o kişiler de benim kaybım.
Neyse umarım bunu yapacağım gün elimde fotoğraf makinası olur da sırf inat olsun diye parasını verip içmeyenlerin ortasında sigaramı yaktığımda hakkımı gasp edenlerin yüzlerindeki ifadeyi çekebilirim.
PROMINENT
11-06-2009, 15:09
bu baskıyı gören bir tek sensin heralde kaya.
benimde işletmeci arkadaşlarım var, ruhsatınıda aldı ve 2 tanede mekan açtı.
24 yaşıma kadarda sigaradan nefret eden ve ağzıma bile sürmeyen birisiydim bi boşluk anında başladım ve 4 senedirde içiyorum. içmeyenlerin bu yasaya ne kadar sevindiğini biliyorum ve sonuna kadarda destekliyorum.
kimse benim dumanımdaki zehiri paylaşmak zorunda değil..
insanların özgürlüğü başkasına zarar veriyorsa, o özgürlük değil hakka tecavüzdür..
cinnet olaylarını, irtica, şeriat olaylarınıda bu konuya bağlayanlarıda hayal dünyalarının genişliğinden dolayı kutluyorum..
boğaz hattına vermiyorlar yeni ruhsat..
özellikle anadolu yakasına ..
PoWeRLoRD
11-06-2009, 15:21
boğaz hattına vermiyorlar yeni ruhsat..
özellikle anadolu yakasına ..
anadolu'yu bilmiyorum avrupa'da alınıyor..
kimse sana sigara içmeyeceksin bundan sonra demiyor kapalı alanda içmeyeceksin diyor. he içeceksende cezası var diyor.
Buda sonuçta kişilerin elinden alınmış bir haktır.
Nasıl bir anda bu kadar yeşilay'cı olduk ona şaşıyorum açıkcası.
Sigara'nın (pasif içici için) zararına gelene kadar çevrenizde 10000 tane daha zararlı etken var.
Madem bu kadar sağlığına dikkat eden arkadaşlarım var. Ben arabamdada sigara içiyorum, evimdede. Sakın gelmeyin bence benim evime ya da içen arkadaşlarınız ile görüşmeyi kesin.
Benim için mekanlarda hava hoş, zaten izmir'de yaşıyorum. AVM'lerin çoğu rest. kısmını bahçeye koydu artık. Bazen boş yer bulamıyoruz bahçedeki masalarda. Sigara içmeyenlerde boşuna o masaları işgal etmesin bundan sonra içerde otursunlar. Aman allah korusun rüzgar ters eser duman onlara gider.
Mekan konusuna gelince izmir'de çeşme'de hepsi zaten açık hava. No Problem yani :)
Ama orasıda çok rüzgar alır içmeyen arkadaşlara uyarı olsun :)
Buda sonuçta kişilerin elinden alınmış bir haktır.
Nasıl bir anda bu kadar yeşilay'cı olduk ona şaşıyorum açıkcası.
Sigara'nın (pasif içici için) zararına gelene kadar çevrenizde 10000 tane daha zararlı etken var.
Madem bu kadar sağlığına dikkat eden arkadaşlarım var. Ben arabamdada sigara içiyorum, evimdede. Sakın gelmeyin bence benim evime ya da içen arkadaşlarınız ile görüşmeyi kesin.
Benim için mekanlarda hava hoş, zaten izmir'de yaşıyorum. AVM'lerin çoğu rest. kısmını bahçeye koydu artık. Bazen boş yer bulamıyoruz bahçedeki masalarda. Sigara içmeyenlerde boşuna o masaları işgal etmesin bundan sonra içerde otursunlar. Aman allah korusun rüzgar ters eser duman onlara gider.
Mekan konusuna gelince izmir'de çeşme'de hepsi zaten açık hava. No Problem yani :)
Ama orasıda çok rüzgar alır içmeyen arkadaşlara uyarı olsun :)
Haha varya fena yazmissin helal olsun:D
İstediğiniz kadar dövünün çıkacak yasa
ben bi tiryaki olarak kesinlikle çıkması istiyorum belki bize bi ön ayak olur bırakmak için:)
Valla öyle de böyle de çıkacak. Bütün avrupa uyguluyor yasayı herkes de kışın soğuğunda tir tir titreye titreye dışarıda sigara imeye çalışıyor. Hiç umrumda değil vallahi, ben içmiyorum arkadaş yanımda içilince de rahatsız oluyorum. Elalemin dumanından da sigara kokusundan da nefret ediyorum. Biraz empati yapalım arkadaşlar.
Dış etkenler demişsiniz; Dışarıda ki etkenlerden bahsedeceksek Wifi dalgası bile radyasyon içeriyor ve sağlığa çok zararlı o zaman onu da keselim yiyorsa... :D
Ekleme;
Ayrıca bu durum mekan sahipleri için söylüyorum; biri içirir-biri içirmezse sıkıntı yaratır. Herkes uyarsa bu yasaya hiç bir şey olmaz. Dumansız hava sahası sağlanır. İnsan her şeye alışır buna da alışırız.
Ruhsat konusuna gelince;
Eskiden park caddesinde mekan sahibi biri olduğum için söylüyorum. Malesef yeni mekan olayı Ankara da (çok kilit bir nokta da açmaya çalışıyorsanız) zorlaştı. Biz pre-club + restoran için ne kadar uğraştık. Artık direk club olanları hiç düşünemiyorum :D
Dış etkenler demişsiniz; Dışarıda ki etkenlerden bahsedeceksek Wifi dalgası bile radyasyon içeriyor ve sağlığa çok zararlı o zaman onu da keselim yiyorsa... :D
Güzel bir örnek, wifi. "Ben kablolu modem kullancam bundan sonra, kimsede wifi kullanmasın." Eminimki sigara yasağına destek veren tüm arkadaşlar modemlerini yarın değiştirecektir.
Bütün dünyada var olması neyi değiştirir? Bütün dünyada varolan birçok şey ülkemizde uygulanıyor da bir bu mu uygulanmıyor?
Sigara dumanını nasıl mı arındıracaksın? Bir tane cam duvar yaparsın sigara içenin dumanı içmeyene gitmez.
Arkadaşlarımla yemeğe gittiğimde ne mi olacak?
Çoğunluğa göre ya arkadaşlarım benim sigara zevkime karışmayacak, ya ben çoğunluğa göre sigaramdan fedakarlık edicem. 10 kişi arasında 1 sigara içmeyen varsa 9 kişi o 1 kişi yüzünden sigarasız kalmamalı. İşe gelince bas bas demokrasi işe gelince yaptırım. Hani demokrasi 9 a karşı 1 in seçiminin gerçekleştiği nerde görülmüş?
Ha bu da mı olmadı. O zaman bu mekanda sigara içilmektedir diye kapıya bir uyarı asarsın. İçmeyen de gitmez o mekana. Veya bu mekanda sigara içilmemektedir uyarısı asarsın içen o mekan yerine içilen mekanları tercih eder. Bu seçim de işletmenin insiyatifine bırakılır.
Ayrıca bahaneye de ihtiyacım yok, haktan bahsediyorsan sigara içmek de bir haktır. Benim sigara zevkimi kimse engelleyemez. İcab ederse veririm 70 lira o içmeyenlerin benim hakkımı gasp etmelerine, devletin benim hakkımı hiçe saymasına inat yüzlerine üfleye üfleye içerim.
Kaç tane mekan cam ile ayırır sigara-sigarasız bölümü??? Siz ayırırmısınız? Yasaya A mekanı uyarsa C mekanı uyarsa sıkıntı olmaz. Ama C mekanı uyarsa A mekanı uymazsa asıl sıkıntı orada başlar.
Güzel bir örnek, wifi. "Ben kablolu modem kullancam bundan sonra, kimsede wifi kullanmasın." Eminimki sigara yasağına destek veren tüm arkadaşlar modemlerini yarın değiştirecektir.
Eminim sigara içmeye de başlarsınız restoranlarda bu sayede :D
Bir wi-fi modem ureticisi arastirdik, bir zarari yok demisti. Basit bir firma sahibi degil, yalan soyleyecek hali oldugun zannetmiyorum..Gercekten zararli mi, degil mi simdi? :)
Edit: Biraz arastirdim, zarari kesinlestirilememis. WHO bile emin konusamiyor.. zararli diyen de var, degil diyen de.. Degil diyelim simdilik :p
Bir wi-fi modem ureticisi arastirdik, bir zarari yok demisti. Basit bir firma sahibi degil, yalan soyleyecek hali oldugun zannetmiyorum..Gercekten zararli mi, degil mi simdi? :)
Vallahi zararlı diye biliyorum ben hatta bazı kitap evlerinde küçük zımbırtıları satılıyor zararı emiyormuş diye. Ürün ne kadar doğru tabi orası bilinmez :D
Ona kalırsa benim de odamda modem :D
Valla öyle de böyle de çıkacak. Bütün avrupa uyguluyor yasayı herkes de kışın soğuğunda tir tir titreye titreye dışarıda sigara imeye çalışıyor. Hiç umrumda değil vallahi, ben içmiyorum arkadaş yanımda içilince de rahatsız oluyorum. Elalemin dumanından da sigara kokusundan da nefret ediyorum. Biraz empati yapalım arkadaşlar.
Ekleme;
Ayrıca bu durum mekan sahipleri için söylüyorum; biri içirir-biri içirmezse sıkıntı yaratır. Herkes uyarsa bu yasaya hiç bir şey olmaz. Dumansız hava sahası sağlanır. İnsan her şeye alışır buna da alışırız.
Ruhsat konusuna gelince;
Eskiden park caddesinde mekan sahibi biri olduğum için söylüyorum. Malesef yeni mekan olayı Ankara da (çok kilit bir nokta da açmaya çalışıyorsanız) zorlaştı. Biz pre-club + restoran için ne kadar uğraştık. Artık direk club olanları hiç düşünemiyorum :D
Empati?
Sen korunasın diye ben neden kışın ayazında dona dona kullanıyorum sigara içme hakkımı? Bende sigarasız içki içmekten nefret ediyorum. Nasıl olacak?
Her iki tarafı da memnun ödecek, hakkı her 2 tarafa da adil dağıtacak önerim 3-5 mesaj geride. Ya mekanları sigara içilen ve içilmeyen diye 2'ye ayırırsın, işletmeci kendi belirler sigara içilip içilmeyeceğini. İçilir şeklinde belirledi ise içmeyen gıkını çıkaramaz, içilmez şeklinde belirledi ise içen gıkını çıkaramaz çünki bunu kabullenip girmiştir o mekana.
Ya da oranı işletmeye bağlı olarak mekanı cam bölmeyle 2'ye ayırırsın ona göre rezarvasyon ve müşteri alımı yaparsın.
Arkadaş grubu gelecekse de nerede oturacaklarını kendi içlerinde çözerler.
Ha düzenleme gelmezse de veririm 70 milyon içmeyenlerin ortasında pöfür pöfür içerim sırf inadına, yüzlerine üfleye üfleye... Ha bu arada sigara da 70 milyon puro da... 10 dakikalık inat yapmam, alır en kalınını 1 saatlik inat yaparım..Madem yasak ama yasağı parasını ödeyerek delebiliyoruz delerim bende en genişinden...
Kaç tane mekan cam ile ayırır sigara-sigarasız bölümü??? Siz ayırırmısınız? Yasaya A mekanı uyarsa C mekanı uyarsa sıkıntı olmaz. Ama C mekanı uyarsa A mekanı uymazsa asıl sıkıntı orada başlar.
Kış sezonu gelip de sigara içenler, sigara-alkol tiryakileri gece hayatından elini eteğini çektiğinde kaç mekan değil tüm mekanlar ayırır eğer kendilerine böyle bir imkan verilirse. Gece hayatında gerek club olsun gerek fasıl sigara-alkol tüketenler tüketmeyenlere nazaran kat be kat fazla. Ve sigara olmazsa mekana gitmem diyenlerin sayısıda mekanı iflasa sürükleyecek kadar çok.
Ayrıca C mekanı buna uyarda A mekanı uymaz ise biri şikayet eder, yüklü bir ceza gelir eşşek gibi uymak zorunda kalır. A mekanı bu yasağa uymak istemiyorsa, uymayacağı varsa şuanki yasağa da uymaz.
inş satışıda yasaklanır imalatı durdurulur:D
Ha düzenleme gelmezse de veririm 70 milyon içmeyenlerin ortasında pöfür pöfür içerim sırf inadına, yüzlerine üfleye üfleye... Ha bu arada sigara da 70 milyon puro da... 10 dakikalık inat yapmam, alır en kalınını 1 saatlik inat yaparım..Madem yasak ama yasağı parasını ödeyerek delebiliyoruz delerim bende en genişinden...
İstanbul'da olsam rakı balık eşliğinde bu konuyu tartışak sigara tüttürmek isterdim :)
Epey gülerdik herhalde beraber :)
Bende uyuşturucu bağımlısıyım sen uyuşturucu kullanmıyosun ve devlet içmeme izin vermediği için üstüne üfleye üfleye seni gıcık ede ede keyif yapsam ne dersin bana adam bağımlı üfle koçum benim mi dersin kardeşim defol git dışarda zıkkımlan mı?
dersin .Tiryakisin galiba sigaraya hayır diyenlere üfleye üfleye demişssn
Otobanda max hızı 120 yapmışlar sen diyosunki bu araba benimse bunun parasını verdiysem 200 basmak hakkım diyosun.Cezasını ödediğin zaman da senin hakkın değil 200 yapmak.Hak kın çok geniş bir anlamı var ama 3 harften oluşuyor.Yasak konduktan sonra istediğin kadar hakkını ararsın ama yasaklar hakları kısıtlamş olur
Empati?
Sen korunasın diye ben neden kışın ayazında dona dona kullanıyorum sigara içme hakkımı? Bende sigarasız içki içmekten nefret ediyorum. Nasıl olacak?
Her iki tarafı da memnun ödecek, hakkı her 2 tarafa da adil dağıtacak önerim 3-5 mesaj geride. Ya mekanları sigara içilen ve içilmeyen diye 2'ye ayırırsın, işletmeci kendi belirler sigara içilip içilmeyeceğini. İçilir şeklinde belirledi ise içmeyen gıkını çıkaramaz, içilmez şeklinde belirledi ise içen gıkını çıkaramaz çünki bunu kabullenip girmiştir o mekana.
Ya da oranı işletmeye bağlı olarak mekanı cam bölmeyle 2'ye ayırırsın ona göre rezarvasyon ve müşteri alımı yaparsın.
Arkadaş grubu gelecekse de nerede oturacaklarını kendi içlerinde çözerler.
Vallahi ben sen sigara, sigar, pro, nargile ve bilumum uzun soluklu dumanlı tütün mamulü içeceksin diye de ben kendimi kanser edemem. İstatistiklere bakın akciğer kanserinin %50 kurbanı pasif içiciler.
Sen içersin abicim o senin bileceğin iş. Ama mekan sahibi kendisi ceza yediğinde seni bir daha o mekanda görmek ister mi bilemem? :D
Ayrıca sen sigara içeceksin diye de hiç kimse cam mam yapmaz. Para olsa bile adam konsepte ters der çeker gider. Devlet para versin o zaman mekan sahiplerine. :D İnşaat ve havalandırma için. Bunun temiz hava girişi var havalandırması var hava sirkülasyonu var. Sadece bir cam ile bitmiyor. Adam der kardeşim öyle bir sistem yapacaksın ki buradan kimse yan masa da içilen pro dan rahatsız olmayacak orasını da bilemem. Çünkü kimse yapmaz, yapamaz.
Avrupa da her yerde yasak! Senin dediğin iflas spekülasyonları avrupada da çıktı ama daha sonra kimseye bir şey olmadı çıktı, krize rağmen.
Şöyle de bir durum var kendime geldim birden buradan ne yazsam boş, bundan sonra yazın sorun yok ama kışın Allah kolaylık versin sizlere.
Umarım bir an önce sağlık açısından kurtulursunuz. :icon_tup:
inş satışıda yasaklanır imalatı durdurulur:D
Keşke nerde...:icon_tup::cool::D
kapalı mekanda sigara içildiğinde gelip cezayı kesecek kişi kurum unvan kimdir ?
Örneğin bir vapurda dışarda vapurun burun kısmında sigaramı yaktım kim gelip tahsil edicek cezayı ve ceza makbuzu ve tahsilat makbuzunu nasıl vericek ?
Bu makbuzlar mevcut değilse kafasına göre kimse para alamaz bu nedenlede kimse ceza falan kesemez ...
haa içerde sigara içilen mekna yaptırımı zabıta uygular belediye uygular o ayrı mevzu ...
Bende uyuşturucu bağımlısıyım sen uyuşturucu kullanmıyosun ve devlet içmeme izin vermediği için üstüne üfleye üfleye seni gıcık ede ede keyif yapsam ne dersin bana adam bağımlı üfle koçum benim mi dersin kardeşim defol git dışarda zıkkımlan mı?
dersin .Tiryakisin galiba sigaraya hayır diyenlere üfleye üfleye demişssn
Otobanda max hızı 120 yapmışlar sen diyosunki bu araba benimse bunun parasını verdiysem 200 basmak hakkım diyosun.Cezasını ödediğin zaman da senin hakkın değil 200 yapmak.Hak kın çok geniş bir anlamı var ama 3 harften oluşuyor.Yasak konduktan sonra istediğin kadar hakkını ararsın ama yasaklar hakları kısıtlamş olur
Benimde parmak bastığım nokta bu. Sen rahatsız oluyorsun diye ben neden dışarı çıkmak zorundayım?
Sen o mekana benden daha çok mu para ödedin? Benden ne farkın var? Hiç.. E bu durumda ben neden dışarı çıkmak zorunda kalıyorum farkımız yoksa.
Hız, trafik ışığı gibi örnekleri vermeyin boşuna. Kamusal alan farklıdır, özel alan farklıdır. Ben burada özel alanlardan bahsediyorum.
Ve evet tiryakiyim, benim hakkım gasp ediliyorsa öderim parasını içerim.
kapalı mekanda sigara içildiğinde gelip cezayı kesecek kişi kurum unvan kimdir ?
Örneğin bir vapurda dışarda vapurun burun kısmında sigaramı yaktım kim gelip tahsil edicek cezayı ve ceza makbuzu ve tahsilat makbuzunu nasıl vericek ?
Bu makbuzlar mevcut değilse kafasına göre kimse para alamaz bu nedenlede kimse ceza falan kesemez ...
haa içerde sigara içilen mekna yaptırımı zabıta uygular belediye uygular o ayrı mevzu ...
Abi sivil elemanlar var. Ben hayatımda bir kere gördüm 2 sene önce falan adliye de kimliği burnuna soktu herifin. Makbuzu kesti gitti. Herif sonra 2. yaktı :D:hahaha:
Benimde parmak bastığım nokta bu. Sen rahatsız oluyorsun diye ben neden dışarı çıkmak zorundayım?
Sen o mekana benden daha çok mu para ödedin? Benden ne farkın var? Hiç.. E bu durumda ben neden dışarı çıkmak zorunda kalıyorum farkımız yoksa.
Hız, trafik ışığı gibi örnekleri vermeyin boşuna. Kamusal alan farklıdır, özel alan farklıdır. Ben burada özel alanlardan bahsediyorum.
Zararlıysa zararlı, bu fabrika bacalarının zararlı olması ve filtresiz çalıştıramayacağın gibi. Ya da atık katı yağları kanalizasyona karıştıramayacağın gibi.
Hiç uyuluyor mu demeyin, sağlık bakanlığı bu konuda çok titiz. Bir kere bizim atık yağ filtrelerinin teki fazla dolmuş, başımıza iş alıyorduk. Yani ben uyuyorum :D .
Abi sivil elemanlar var. Ben hayatımda bir kere gördüm 2 sene önce falan adliye de kimliği burnuna soktu herifin. Makbuzu kesti gitti. Herif sonra 2. yaktı :D:hahaha:
orası adlıye ben devlet alanları dışından bahsediyorum ....
Cafede sigara içiyorum nasıl kim ne şekilde hangi makbuzla kesicek bu cezayı türkiye çapında yeni bir teşkilatmı kurulucak yok böle bişi kanunlaşır ama uygulaması pek bir zor bu tür noktalarda ...
İzmire giderken arabalı vapurda çay ve sigara keyfi burnumda tüttü içmedim hadi kapalı alanını anladık vapurun ama koca arabalı vapurun on bölümünde dışarda dünya rüzgarın altında kime ne zararı olabilir diye düşünmeden edemiyorum bende ...
Zararlıysa zararlı, bu fabrika bacalarının zararlı olması ve filtresiz çalıştıramayacağın gibi. Ya da atık katı yağları kanalizasyona karıştıramayacağın gibi.
Hiç uyuluyor mu demeyin, sağlık bakanlığı bu konuda çok titiz. Bir kere bizim atık yağ filtrelerinin teki fazla dolmuş, başımıza iş alıyorduk. Yani ben uyuyorum :D .
Wifiden sonra bence bütün atık yağ çıkaran sektörleride kapatsınlar.
Onlar para kazanacak die bende pis, kirli su içemem...
"Bilindiği gibi 1 lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir; bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar verir."
:icon_wack:icon_wack
şu aralar bi cihaz üzerinde çalışıyoruz zihni abiyle beraber :D
Kapalı alanlarda sigaramatic yapıcaz öekiosun dumanı içine veriyosun falan özel proje :D
Ve evet tiryakiyim, benim hakkım gasp ediliyorsa öderim parasını içerim.
Sadece rahatsızlık mı :)
Sağlıgımada zarar veriyor benim sağlığıma zarar vermen birbaşkasının hakkı olamaz yasaklandı kurtulduk
Vallahi ben sen sigara, sigar, pro, nargile ve bilumum uzun soluklu dumanlı tütün mamulü içeceksin diye de ben kendimi kanser edemem. İstatistiklere bakın akciğer kanserinin %50 kurbanı pasif içiciler.
Sen içersin abicim o senin bileceğin iş. Ama mekan sahibi kendisi ceza yediğinde seni bir daha o mekanda görmek ister mi bilemem? :D
Ayrıca sen sigara içeceksin diye de hiç kimse cam mam yapmaz. Para olsa bile adam konsepte ters der çeker gider. Devlet para versin o zaman mekan sahiplerine. :D İnşaat ve havalandırma için. Bunun temiz hava girişi var havalandırması var hava sirkülasyonu var. Sadece bir cam ile bitmiyor. Adam der kardeşim öyle bir sistem yapacaksın ki buradan kimse yan masa da içilen pro dan rahatsız olmayacak orasını da bilemem. Çünkü kimse yapmaz, yapamaz.
Avrupa da her yerde yasak! Senin dediğin iflas spekülasyonları avrupada da çıktı ama daha sonra kimseye bir şey olmadı çıktı, krize rağmen.
Şöyle de bir durum var kendime geldim birden buradan ne yazsam boş, bundan sonra yazın sorun yok ama kışın Allah kolaylık versin sizlere.
Umarım bir an önce sağlık açısından kurtulursunuz. :icon_tup:
Kışın gecelik ciro 3-5 milyardan 1-2 milyara düşer ise konsept monsept dinlemez. İş para kazanmaksa konsept halt eder.
Bu arada mekan sahibi sigara içilmesine izin verirse ceza yer. İzin verilmemesine rağmen ben içersem bana ceza makbuzu verir, cezayı ben öderim, mekan ceza yemez.
Avrupada ve Amerikada "Türk gibi sigara içmek" diye bir deyim vardır. Ben dahil tüm Türk sigara tiryakileri sigara içmeyeceklerse mekana gitmezler. Gece hayatına ne kadar çıkıyorsun bilemem ama istanbul gece hayatının çoğunluğunu sigara ve alkolu beraber tüketenler oluşturur. Ve çevremdeki ciddi bir çoğunluk boğazda rakı-balık-sigara olmayacaksa o mekana gitmem diyor. Bu gece hayatı müdavimlerinin çoğunluğu için geçerli. Eh çoğunluk gitmezse sigara içmeyenler bu çoğunluğu kapatacak mı? Birden gece hayatına akın edecek insanlar mı varolacak?
Cafede sigara içiyorum nasıl kim ne şekilde hangi makbuzla kesicek bu cezayı türkiye çapında yeni bir teşkilatmı kurulucak yok böle bişi kanunlaşır ama uygulaması pek bir zor bu tür noktalarda ...
İzmire giderken arabalı vapurda çay ve sigara keyfi burnumda tüttü içmedim hadi kapalı alanını anladık vapurun ama koca arabalı vapurun on bölümünde dışarda dünya rüzgarın altında kime ne zararı olabilir diye düşünmeden edemiyorum bende ...
Ne bileyim abi, heralde Almanyada ki UBAN müfettişleri gibi. :D:soru::beuj::p
Sadece rahatsızlık mı :)
Sağlıgımada zarar veriyor benim sağlığıma zarar vermen birbaşkasının hakkı olamaz yasaklandı kurtulduk
Dediğim gibi kurtulmadınız, en azından benim gideceğim mekanlardakiler kurtulmadı. Benim hakkım gasp edilirse veririm parasını yakarım puromu...Allahın kulu da cezasını ödedikten sonra gıkını çıkaramaz bana
Kışın gecelik cira 3-5 milyardan 1-2 milyara düşer ise konsept monsept dinlemez. İş para kazanmaksa konsept halt eder.
Bu arada mekan sahibi sigara içilmesine izin verirse ceza yer. İzin verilmemesine rağmen ben içersem bana ceza makbuzu verir, cezayı ben öderim, mekan ceza yemez.
Avrupada ve Amerikada "Türk gibi sigara içmek" diye bir deyim vardır. Ben dahil tüm Türk sigara tiryakileri sigara içmeyeceklerse mekana gitmezler. Gece hayatına ne kadar çıkıyorsun bilemem ama istanbul gece hayatının çoğunluğunu sigara ve alkolu beraber tüketenler oluşturur. Ve çevremdeki ciddi bir çoğunluk boğazda rakı-balık-sigara olmayacaksa o mekana gitmem diyor. Bu gece hayatı müdavimlerinin çoğunluğu için geçerli. Eh çoğunluk gitmezse sigara içmeyenler bu çoğunluğu kapatacak mı? Birden gece hayatına akın edecek insanlar mı varolacak?
Adam zevkine açtıysa mekanı ne olacak :D Var öyle arkadaşlarımız. Konsept için İtalya'dan malzeme getiren. Sabunluk için bile... :D İnşallah okumuyordur. :D
Öyle şey olur mu adam da yer cezayı içen içtiren herkes.
O senin dediğini de İtalyanlar çıkartmıştır ama bence çok büyütlecek bir şey değil Türk gibi akıllısın demiş olsalar yine iyi bence kötü bir ünvan.
100. defa kamusal alan farklıdır, özel alan farklıdır diyorum hala tüm örnekler kamusal alandan..
Özel bi hat kurdular yanlış hatırlamıyorsam oradan bir vatandaş seni şikayet edecek.
Vapur inişinde sivil polis bekleyecek herhalde o şahısın şahitliği ile ceza kesecek...
http://www.havanikoru.org.tr/sss.html
benim asıl merak ettiğim bu kanuna şöle bişey ek yapılırsa nasıl olucak o iş
Sadece sigara içenlere özel cafe bar vb.. mekanlar açılır yada şuan normal bar cafe vb. mekanlar bu şekle dönerse ozamn sigara içmeyenlerin vay haline :D
Gidicek yer bulamazlar :D jıeuhjehuansğmld:D
şu aralar bi cihaz üzerinde çalışıyoruz zihni abiyle beraber :D
Kapalı alanlarda sigaramatic yapıcaz öekiosun dumanı içine veriyosun falan özel proje :D
İyimiş, :D :D :D Çok güldüm ya. :D Atom'dan sonra ilginç durdu biraz.:hahaha:
Ya bir de otobüs durağının üzeri de kapalı ne olacak? :D
İyimiş, :D :D :D Çok güldüm ya. :D Atom'dan sonra ilginç durdu biraz.:hahaha:
Ya bir de otobüs durağının üzeri de kapalı ne olacak? :D
huehhue :D Procce Zihni Sİnir :D
Wifiden sonra bence bütün atık yağ çıkaran sektörleride kapatsınlar.
Onlar para kazanacak die bende pis, kirli su içemem...
"Bilindiği gibi 1 lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir; bulunduğu ortamı kirletir, ortamda yaşayan canlılara zarar verir."
:icon_wack:icon_wack
Atık yağları bedava toplayan şirketler var merak etme sen ya bilinçli üretici doğayı kirletmez.
sigara iyi birşeymiş gibi nasıl savunuyorsunuz :hehe: iyi olmuş yasaklanması hatta komple satışı yasaklansın.
Dipnot: bende sigara içiyorum.çokta olması gereken birşey değil.
Öyle şey olur mu adam da yer cezayı içen içtiren herkes.
O senin dediğini de İtalyanlar çıkartmıştır ama bence çok büyütlecek bir şey değil Türk gibi akıllısın demiş olsalar yine iyi bence kötü bir ünvan.
İtalyanlar mı çıkardı bilmem ama amerikadan avrupadaki birçok ülkede yerleşmiş bir deyim.
Yasayı daha önce soruşturmuştum,
Mekan izin veriyor ise yani içilmesine göz yumuyor ise ceza yer.
Mekan izin vermiyor buna rağmen içiliyor ise mekan görevlisi içen kişiye ceza keser. İçen kişi cezasını öder sigarasını bitirir. 1 daha yakarsa 1 ceza daha yer.
Kanundaki açıklık sigara-puro ayrımının yapılmaması, eh kullanırım bende bu açığı
benim asıl merak ettiğim bu kanuna şöle bişey ek yapılırsa nasıl olucak o iş
Sadece sigara içenlere özel cafe bar vb.. mekanlar açılır yada şuan normal bar cafe vb. mekanlar bu şekle dönerse ozamn sigara içmeyenlerin vay haline :D
Gidicek yer bulamazlar :D jıeuhjehuansğmld:D
cevabımı yasa vermiş yaw tüh :D
25. Yalnız sigara içenlere hizmet verecek, bar, restoran, cafe gibi yerler açılabilir mi?
Yalnız sigara içenlere hizmet verecek bu tarz mekanlar açılması Kanunun amacından son derece uzaktır
31. Cezaları kimler kesebilecek?
Kanuna göre yetkili kılınan kamu görevlileri, kolluk kuvvetleri, belediye zabıtaları, TAPDK, RTÜK, belediye encümeni, mahalli mülki amir ceza verebilir. Cezalarla ilgili ayrıntılı bilgiye bu sayfada yer alan "yasa hakkında" ve "4207 sayılı Kanunun cezai hükümleri" başlıkları takip edilerek ulaşılabilir.
25. Yalnız sigara içenlere hizmet verecek, bar, restoran, cafe gibi yerler açılabilir mi?
Yalnız sigara içenlere hizmet verecek bu tarz mekanlar açılması Kanunun amacından son derece uzaktır
31. Cezaları kimler kesebilecek?
Kanuna göre yetkili kılınan kamu görevlileri, kolluk kuvvetleri, belediye zabıtaları, TAPDK, RTÜK, belediye encümeni, mahalli mülki amir ceza verebilir. Cezalarla ilgili ayrıntılı bilgiye bu sayfada yer alan "yasa hakkında" ve "4207 sayılı Kanunun cezai hükümleri" başlıkları takip edilerek ulaşılabilir.
Bu durumda mekanda ceza kesemiyor yani iyi oldu buda :D
Aha Pisttede sigara içemiyecekmişiz ...
hahahah :D
8. Spor hizmetinin verildiği yerlerden kasıt sadece stadyumlar mı?
Kanunda, spor hizmetinin verildiği yerler stadyumlarla sınırlı tutulmamaktadır. Bu alanlar açık ve kapalı tüm spor alanlarını kapsamaktadır.
inadına yakarım start hattında, buğra sen kes cezamı benim. bilahare farklı sekıllerde tahsil ederim onu senden
Abi bir de bilinçle alakalı. Avrupa(İtalya hariç) da içsen hemen şikayet ederler. Burada direk "Bystander effect" görebiliriz yani. Vay be psikoljiye de bağladım hemen :D
Neyse ya daha fazla yazmayacağım daha çok haklı çıkma kavgası gibi görünüyor ondan sonra da forum kirliliği muhabbeti var.
Sonuç olarak sigara içen arkadaşlar bıraksınlar ciğerleri temiz hava alsın.
Kötü bir şey dediysem affola maksat muhabbet, kalp kırmak değil...
inadına yakarım start hattında, buğra sen kes cezamı benim. bilahare farklı sekıllerde tahsil ederim onu senden
Kanka kuralcıyım bilirsin keserim cezayı :D hueuhehueuhhu
ooo yaşasın parayı vurcaz demekki tribünlerde 5 Güvenlik minimum şart oldu cezacıbaşları :D
Abi bir de bilinçle alakalı. Avrupa(İtalya hariç) da içsen hemen şikayet ederler. Burada direk "Bystander effect" görebiliriz yani. Vay be psikoljiye de bağladım hemen :D
Türkiyede satış olmaz :D
Kanka kuralcıyım bilirsin keserim cezayı :D hueuhehueuhhu
ooo yaşasın parayı vurcaz demekki tribünlerde 5 Güvenlik minimum şart oldu cezacıbaşları :D
Kesersin emin ol :)
Kesersin emin ol :)
hahaha heyytt kanuna garşımı geliyon :D ha hasan hüsein atın la buni dışarı :D
At beni dışarı sonra 2 kat daha fazla koştur sagda solda finishte startta dimi :)
ya bırakırsın içerim sigaramı ya eşek gibi kosturursun :D
sen rus karısına git, pilarda oyna sora evreni atın dışarı demi, yok öle :D
o kadar garip geliyorki bana kapali alanda sigara icebilmek su anda :D
ya her ne kadar keyfi yarida kaldi gibi gorunsede bence iyi olmus cunku ben sigara kullanmama ragmen bazen icen insanlar cok dusuncesizce davranip isi abartiyorlar.sigara bence tamamen acik havada icilmesi gereken bi olay..dunyada hangi gelismis ulkede bi restaurantta sigara icebiliyorsun ?
ama yinede ickili yerlerde uzucu simdi arka kapidan cikip sigara icip donmek zorunda kalmak koyucak :D
emre.aksu
11-06-2009, 19:45
bencede güzel bir yasa ama burası Türkiye.Kim uygulayacak yada kim bilecek,lise etraflarında 18 yas altına sigara satan bir sürü bakkal var.kim bilecek sigara sattıgını denetleyenmi var?
mekanlarında büyük bir bölümü bunu uygulamaz.icenleri görmezden gelir.
abi sen nerenin sahibiydin?
bencede güzel bir yasa ama burası Türkiye.Kim uygulayacak yada kim bilecek,lise etraflarında 18 yas altına sigara satan bir sürü bakkal var.kim bilecek sigara sattıgını denetleyenmi var?
abi sen nerenin sahibiydin?
Let's Lanxx
Kingpin
esas okul cevresinde siviller olacagi icin esnaf cok daha dikkatli davraniyordu 2 yil once,ben hatirliyorum uniformali oldugum icin sigara alamadigimi.bi tane dukkana okkali bi ceza kesersen yakalayip zaten digerleride bundan yeteri kadar tirsacaktir su ekonomik kriz ortaminda :icon_tup:
Rstmania
11-06-2009, 20:15
Sigara içen biriyim. Yalnız yasak konusunda...
1- Kimin şikayeti olmuş? İçmeyenler..
2- Neden şikayet etmişler? Kapalı alanda sigara içenlerden.. (kapalı alan kamu kuruluşları harici bar restaurant x,y,z... Kamusal olarak düşünmeyin.)
3- Kapalı alan kime ait? ahmete mehmete..
4- Ahmet mehmet durumdan şikayetçi mi? Hayır.. Adam gayet memnun durumundan ki kendine ait bir mekanda sigara içirmeme hakkı varken içirmeye devam ediyor...
5- Ahmet mehmet işletmeci olarak salak mı içmeyenleri ve rahatsız olanları gözardı edip, onları müşteri oalrak kaçırmaktan korkmuyor? Hayır... Sadece adam bu kadar ufak bir müşteri toplululuğundan ise tam tersini kabul edebiliyor...
6- Peki mekan sahipleri sigara içmeyenleri kolundan tutup da mekana mı sokuyor? Hayır kendi ayaklarıyla geliyor.
7- Bara cafeye restauranta sigara içildiğini bile bile saigaradan rahatsız olan arkadaşlar niye gidiyor? ........
8- Alan memnun, satan memnun peki bu kural neden çıkıyor? İnsan sağlığı için..
9- Peki benim sağlığımı benden daha fazla koruma hakkını kim devlete verdi? Ben değil valla..
Arkadaşlar, Sahibi devlet dışı tü<el yada gerçek kişiler yerlerde mekan ile ilgili kararı mekan sahibi vemeli.. Adam nasıl isterse öle düzenler mekanı... İster sigara içenlere ister içmeyenlere... Dayatmayla yapılacak her türlü işlem bence demokrasi dışıdır..
At beni dışarı sonra 2 kat daha fazla koştur sagda solda finishte startta dimi :)
ya bırakırsın içerim sigaramı ya eşek gibi kosturursun :D
sen rus karısına git, pilarda oyna sora evreni atın dışarı demi, yok öle :D
hueuhueuhe sen iç gülüm cezanı keser kendim kendime öderim ben :D hueuheuhhue
Emir_b16a
11-06-2009, 20:25
çıkar dışarda içeriz sorun yok ta nargile cafeler noolucak bi çok insan o cafelerden para kazanıolar bazı dükkanlar warki tek kazançları nargile hepsi çay çorba satıcak bi çoğuda batıcak bnden sölemesi çok kişi işsiz kalıcak ona nası bi uygulama yaptılar bilmiorum
yıllarca sigara içtim
babamız bize ben yıllarca içtim hiç bir faydasını görmedim hiç bişi anlamadım içmeyin dediginde 13 yaşında falandık ozaman ona bizde bir faydasın görmedigimiz hiç bişi anlamadıgımız zaman bırakırız demiştik oda eywallah cekmişti
ve bizde bıraktık 26 yaşında
şu anda diyorum ki sigara kadar kötü bişi yokmuş sex hayatın bile düzeliyor be :)
şu anda diyorum ki sigara kadar kötü bişi yokmuş sex hayatın bile düzeliyor be :)
:hahaha: :D :D burası tam kırmızı noktalık olmuş.. RTÜK ceza verir şimdi forumumuza :D :D
:hahaha: :D :D burası tam kırmızı noktalık olmuş.. RTÜK ceza verir şimdi forumumuza :D :D
Cezalandırır minikler rütükü :D
Sigarayıda bırakmışlar tamamdır :D
Darısı başımıza :D
ahahhahaa olabilir
Cezalandırır minikler rütükü :D
Sigarayıda bırakmışlar tamamdır :D
Darısı başımıza :D
olm buna çok güldüm yaa
M_PROJECT
12-06-2009, 06:47
bende biraktim 2 ay felan oluyo , alkolde yok . kilo almaya basladim ama camis gibi oldum . bu nasi hayat
aslında bu konuyla ilgili iki güzel örnek var.....ilki alışveriş merkezleri....herkez öldük bittik kimse gitmez oralara dedi....mağazası olan arkadaşlarla konuşuyoruz....hiç bir azalma yok...herkez paşa paşa çıkıp sigarasını içip tekrar geliyor.....bir ikinci uygulamada bazı küçük köylerde pilot bir uygulama yaptılar...kahvehanelerde yasakladılar....dedikki eyvah artık kimse kahveye gelip oturmaz....köy yeri insanların tek sosyal aktivitesi kahveye gidip oyun oynamak sigara çay içmek....ama hiç sanıldığı gibi olmadı...kahveler hala dolu....hala insanlar girip kağıtlarını oynayıp çaylarını içiyorlar....sigara molası verip çıkıp dışarda sigaralarını içip tekrar dönüyorlar oyun masalarına....ve kimsede şikayetçi değil...aksine eskiden sigara içmeyen insanlar evlerinde otururken şimdilerde onlarında iştirakleriyle kahvehaneler daha bir kalabalık.....yıllarca aktif tiryaki olarak yaşamış biriyim....çevremdeki insanlara nasıl bir işkence çektirdiğimi malesef sigarayı bıraktıktan sonra farkettim....sonuna kadar destekliyorum....insanların evlerinde başlamak lazım sigaradan arındırmaya...yazık çocuklarımıza :(
barlar-pavyonlar avm'lere benzemez.. orda patronundan garsonuna konsomatrisinden müşterisine kadar herkes sigara içiyor :)
6 ay oldu bırakalı Yaşasın dumansız hava sahası.:) ben bıraktım bırakalı şirkette kendi yazahanemde çok iyi müşterime bile içirtmemeye çalışıyorum.Gel gelelim bar a pavyona Gitmeyi çok isteyen yinede gidecek paşa paşa dışarda içecek sigarasını,madem sigara içilmiyo ben gitmem diyenlerde gitmicek :) kanun bu öyle veya böyle herkes uymak zorunda.Hayırlısı Olsun ! :D
havalimanındayım içerisinden çok dışarısı kalabalık, uçaklar dumandan iniş yapamıyor :)
sanki yedigimiz yiyecekler çok temiz kanserojen maddesi içermiyor, iş sigara dumanına kaldı.
bir market var bizim evin yakınlarında, sabahları evden erken çıkıyorum, geçerken hep dikkatimi çekiyor ekmek arabası kasayla ekmegi marketin kapısına bırakmış, market kapalı, kasanın etrafında mahallenin kadrolu kedi köpekleri çirit atıyor, ama markette dumansız hava sahası var sanırsam ölmeyiz:)
cembozbey
12-06-2009, 10:25
6 ay oldu bırakalı Yaşasın dumansız hava sahası.:) ben bıraktım bırakalı şirkette kendi yazahanemde çok iyi müşterime bile içirtmemeye çalışıyorum.Gel gelelim bar a pavyona Gitmeyi çok isteyen yinede gidecek paşa paşa dışarda içecek sigarasını,madem sigara içilmiyo ben gitmem diyenlerde gitmicek :) kanun bu öyle veya böyle herkes uymak zorunda.Hayırlısı Olsun ! :D
dumansız hava sahası:icon_tup:
MuGeNPoWeR
12-06-2009, 10:25
dumansız hava sahası :)
SerdaR A.
12-06-2009, 10:28
bende biraktim 2 ay felan oluyo , alkolde yok . kilo almaya basladim ama camis gibi oldum . bu nasi hayat
aynen yanlız değilsin bu konuda :D ehehe
BOşuna yaygara kopartılıyor. Nasıl olsa tam uygulanamayacak. Haa tutki uygulandı herkes paşa paşa uyacak
::ZaFeR::
12-06-2009, 11:22
Tiryaki değilim mutluyum... :) Ara sıra içiyorum o da arkadaş hatrına... onlarıda toplasam 1 paket etmez senede...