Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bulgaristan .....

TYFF
15-07-2009, 16:12
arkadaşlar , 1 arkaşım burada okumak istediğini söyledi bende merak ettim nasıl 1 yerdir genel anlamda üniversie anlamındaokuması felan nasıldır ?

S.celik
15-07-2009, 16:14
İğrenç bir yer bu kadar diyebilirim bildiğin köy her yerde Ab ülkesi ama aç resmen aşağılamak gibi olmasın ama değmez :)

said_
15-07-2009, 16:26
bende çok kötü bi ülke olduğunu duydum gidenlerden bildiğin köy diyolar

SekoLive
15-07-2009, 16:28
hırsızlık dolandırıcılık ve parasızlık çok diye duymustum.... ama bunlar sadece duyma yaşayan birini bulup iyice sormak lazm

imhotep
15-07-2009, 16:29
sinan sen ne zaman gittin bulgaristana..:)

burgaz , sofya, varna , razgrad bunlar guzel şehirleri.eğitim olarak pek bişey bekleme..:) dil geliştirmek için ideal:D

Ferhat_V
15-07-2009, 16:30
köy gibi bi yer sabah 9 da bi otobüs akşam 5 de 1 otobüs var onun harici ulaşım yokmuş..oraya akraba ziyaretine giden bi tanıdığım söyledi yani araban yoksa yapcağın her iş belli saatlerde olmalı çarşıya pazara gitceksen sabah gidip akşam döneceksin :)

imhotep
15-07-2009, 16:32
ferhat , sadece ilçe ile koy arasında ulasım sıkıntısı olduğu doğru. illerde böyle bişey soz konusu değil.

hotsauce
15-07-2009, 16:45

burgaz , sofya, varna , razgrad bunlar guzel şehirleri.eğitim olarak pek bişey bekleme..:) dil geliştirmek için ideal:D

abi yapma ya bitirdin beni simdi ben burgaz da okuyorum:D
valla ne amacla geldiginize bagli okumak amacli geliyosan gel ama buraya gelip kendini hayata kaptiracaksan hic gelme

nightkids_han
15-07-2009, 16:47
hotsauce kardeş , güselce açıklayabilirmisin nedir ne değildir kıbrıs mı orası mı sence okumak için ideal olan yaşam ucuz diyorlar orada kıbrıs tam tersi ?

Onuralp
15-07-2009, 16:47

Ben diyecektim :D

hotsauce
15-07-2009, 16:48
hotsauce kardeş , güselce açıklayabilirmisin nedir ne değildir kıbrıs mı orası mı sence okumak için ideal olan yaşam ucuz diyorlar orada kıbrıs tam tersi ?

valla kibrisi bilmiyorum ama burda hayat dogru ucuz yiyecek olarak valla bazi arkadaslar ac,hirsiz dolu parasiz falan demis turkiyede gormedigim cogu arabayi burda goruyorum
bu arada kibrisi butun dunya tanimasken bulgaristani avrupa ulkeleri taniyo diplomani

Buğra A.
15-07-2009, 16:51
Onur yazsa daha mantıklı aslında ;)

nightkids_han
15-07-2009, 16:51
valla kibrisi bilmiyorum ama burda hayat dogru ucuz yiyecek olarak valla bazi arkadaslar ac,hirsiz dolu parasiz falan demis turkiyede gormedigim cogu arabayi burda goruyorum
bu arada kibrisi butun dunya tanimasken bulgaristani avrupa ulkeleri taniyo diplomani

ev kiraları arkadaşlıklar dışardaki yerler vs vs nasıl genel olarak memnunmusun ?
sofyada mısın ?

hotsauce
15-07-2009, 16:53
ev kiraları arkadaşlıklar dışardaki yerler vs vs nasıl genel olarak memnunmusun ?
sofyada mısın ?

sofyada degilim ama sofyada cok arkadasim var ev kiralari uygun turkiyeden okumaya gelen cok turk var zaten turk e bikarsin sofyada:D ne okumayi dusunuyosun

hotsauce
15-07-2009, 16:55
hatta konuyu takip eden Bugra.A nin cocukluk arkadasi burda okuyo adi Haldun:D

imhotep
okumak için kıbrıs daha iyi bence. oradan okuyan arkadaslarımız var konuyu gorurse yazarlar ama bulgaristan ucuzluk yonunden cok iyi. ev kirası ve yiycek cok ucuz.

sadece hatunlara kapılma yoksa ders vs yapamazsın..razbrali?:D

nightkids_han
sofyada degilim ama sofyada cok arkadasim var ev kiralari uygun turkiyeden okumaya gelen cok turk var zaten turk e bikarsin sofyada:D ne okumayi dusunuyosun

ben değil arkdaşım düşünüyor
sofya teknik üniversitesi edüstri weya makine müh. ing düşünüyor

hotsauce
15-07-2009, 16:57
okumak için kıbrıs daha iyi bence. oradan okuyan arkadaslarımız var konuyu gorurse yazarlar ama bulgaristan ucuzluk yonunden cok iyi. ev kirası ve yiycek cok ucuz.

sadece hatunlara kapılma yoksa ders vs yapamazsın..razbrali?:D

trqbva da razberat:Diste o cok oluyo okumaya gelip kiz pesinde kosup ailesinin parasini harcayan cok genc var burda

hotsauce
15-07-2009, 16:57
ben değil arkdaşım düşünüyor
sofya teknik üniversitesi edüstri weya makine müh. ing düşünüyor

ingilizce yapabilcekse okusun ama baya zor bence

nightkids_han
15-07-2009, 16:59
ingilizce yapabilcekse okusun ama baya zor bence

kıbrıs weya bulgaristan diyor , kaçarı yok artık kıbrısta full ingilizce...

S.celik
15-07-2009, 17:00

Geçen sene gittim 1 hafta kaldım merkezi yerlerden başka her yer köy açlıktan geberiyor adamlar 200 lira maaşla çalışıyorlar görmesek etmesek konuşmayız...Sıra arkadaşım ve okuldan 2 arkadaşım bulgaristanlı onların davetlisi olarak gittim en kalite yerleri 5 para etmez

mehzent
15-07-2009, 17:01

iptalım bunu okudum ya :D

Benım bıldığım kadarıylada Kıbrıs daha mantıklı gibi...

hotsauce
15-07-2009, 17:01
kıbrıs weya bulgaristan diyor , kaçarı yok artık kıbrısta full ingilizce...

bence kibrisa gitsin ing okuycaksa bulgaristanda ders anlatan hocalar bulgarca biliyo ing anlayamadigin bisey oldugunda nasil sorcaksin kibrista bu imkan var bence hocalar turk oldugu icin

hotsauce
15-07-2009, 17:02
[QUOTE=S.celik;764975]Geçen sene gittim 1 hafta kaldım merkezi yerlerden başka her yer köy açlıktan geberiyor adamlar 200 lira maaşla çalışıyorlar görmesek etmesek konuşmayız...Sıra arkadaşım ve okuldan 2 arkadaşım bulgaristanlı onların davetlisi olarak gittim en kalite yerleri 5 para etmez[/QUOTE

bence gusel yerlere goturmemisler cunku buraya okumaya gelip sonra cok bulgaristana yerleseni gordum sen neresine gittin kircaali haskovo falanmi

S.celik
15-07-2009, 17:04
bence gusel yerlere goturmemisler cunku buraya okumaya gelip sonra cok bulgaristana yerleseni gordum sen neresine gittin kircaali haskovo falanmi

Yaw gördük güzel yerini adamlar :D Karı kız anlamında lafım yok bide diskoları ucuz o kadar...Kırcaliye gittim ama orda durulmaz akşamları sadece bar başka bir eğlencesi yok :D

imhotep
15-07-2009, 17:04
Geçen sene gittim 1 hafta kaldım merkezi yerlerden başka her yer köy açlıktan geberiyor adamlar 200 lira maaşla çalışıyorlar görmesek etmesek konuşmayız...Sıra arkadaşım ve okuldan 2 arkadaşım bulgaristanlı onların davetlisi olarak gittim en kalite yerleri 5 para etmez

neresinde kaldın?

oylede asağılamaya gerek yok.. kimse doğarken secim yapamıyor. ülkenın şartları oyle yapıcak bişey yok.

iptalım bunu okudum ya :D

Benım bıldığım kadarıylada Kıbrıs daha mantıklı gibi...

bide görsen...:hahaha:

nightkids_han
15-07-2009, 17:05
bence kibrisa gitsin ing okuycaksa bulgaristanda ders anlatan hocalar bulgarca biliyo ing anlayamadigin bisey oldugunda nasil sorcaksin kibrista bu imkan var bence hocalar turk oldugu icin

hmmm bak bu iyi 1 değinim oldu.....
ama kıbrıstata dışardaki yaşam pahalı yaw 1 lt kola 7.5 Tl dedi arkadaşım en basidinden oha oldum :D orada ne kadar mesela ?

hotsauce
15-07-2009, 17:05
[QUOTE=hotsauce;764981]

Yaw gördük güzel yerini adamlar :D Karı kız anlamında lafım yok bide diskoları ucuz o kadar

neresi iste o gusel yerler isim versene:D bide anneannem dedem falan burda yasiyolar demek hepsi acliktan geberiyo haberimiz yok

S.celik
15-07-2009, 17:06
neresinde kaldın?

oylede asağılamaya gerek yok.. kimse doğarken secim yapamıyor. ülkenın şartları oyle yapıcak bişey yok.

bide görsen...:hahaha:

Ne aşağılaması adamlar bizim ülkemizi aşağılıyor ben sadece fikrimi söyledim bildiğin kötüüüü bu kadar benim için ben insanlarına bişey demedim sadece şehire kötü dedim

hotsauce
ama kıbrıstata dışardaki yaşam pahalı yaw 1 lt kola 7.5 Tl dedi arkadaşım en basidinden oha oldum :D orada ne kadar mesela ?

oh masallah turkiyede ne kadar bilmiyorumda burda 2.20 lv oda 2.40 tl falan yapar

imhotep
oradan 1 leva = 1 tl...

1 levaya 1 bira içersin sanırım cafede:D

imhotep
15-07-2009, 17:07
Ne aşağılaması adamlar bizim ülkemizi aşağılıyor ben sadece fikrimi söyledim bildiğin kötüüüü bu kadar benim için ben insanlarına bişey demedim sadece şehire kötü dedim

gonuşma laynn:D

hotsauce
15-07-2009, 17:07
oradan 1 leva = 1 tl...

1 levaya 1 bira içersin sanırım cafede:D

yok abi degisti biraz simdi
1lv=0.85 tl tabi 2 lv falan bira icersin cafe de falan

Ferhat_V
15-07-2009, 17:08
ferhat , sadece ilçe ile koy arasında ulasım sıkıntısı olduğu doğru. illerde böyle bişey soz konusu değil.

abi valla bilmem nerelerse ulaşım sıkıntısı var ama bana söylenen böyleydi istanbuldan oraya gidince köye gitmiş gibi oluyosun demişti..

hotsauce
15-07-2009, 17:09
hepinizi beklerim burgas tarafina gelicek varsa bi gelin bakalim begenicekmisiniz:D

imhotep
yok abi degisti biraz simdi
1lv=0.85 tl tabi 2 lv falan bira icersin cafe de falan

gene ucuz , burada 2.5 tl bir kutu efes..:)

Baran^
Kayağa gittim birkaç defa.Yaşanılacak yer değil..

hotsauce
15-07-2009, 17:10
Kayağa gittim birkaç defa.Yaşanılacak yer değil..

borovec pamporovo hangisine

Alican
15-07-2009, 17:10
Benim arkadaşım bulgaristanda okuyor ve hayatındanda çok memnun :D

S.celik
15-07-2009, 17:11
konu okul için okul harici her yere kaydı kısaca özet hayat yok ama eğitimi bilmem

hotsauce
15-07-2009, 17:12
Benim arkadaşım bulgaristanda okuyor ve hayatındanda çok memnun :D

abi iste ilk geldiginde turkiyeden herkes iyyyy bu ne ya harabe burasi falan diyo sonra okullar tatil falan oluyo para falan bitiyo ogrencinin gitmesi lazim canida gitmek istemiyo alismis baba para yolla daha ders var bize oluyo:D

nightkids_han
hepinizi beklerim burgas tarafina gelicek varsa bi gelin bakalim begenicekmisiniz:D

herkes farklı diyor walla köy diyenwar yok lem diyen wr :D

en gelişmiş yer sofya sanırım sizin durduğunuz yer ilçesi gibi birşey dimi?
en gelişmiş yaşantı sofyadamı acaba ?

hotsauce
konu okul için okul harici her yere kaydı kısaca özet hayat yok ama eğitimi bilmem

hangi sehre gittin kardesim isimlerini soyleyebilirmisin

hotsauce
15-07-2009, 17:13
herkes farklı diyor walla köy diyenwar yok lem diyen wr :D

en gelişmiş yer sofya sanırım sizin durduğunuz yer ilçesi gibi birşey dimi?
en gelişmiş yaşantı sofyadamı acaba ?

yok ben karadenize kiyisi olan gayet buyuk bi sehir olan burgasdayim yani kisin sofya yazin burgas varna olur

Absinthé
15-07-2009, 17:14
Otomobiller pahalı mı onu söyleyin :)

5o.ooo TL' ye spor olarak ne alabiliriz? :D

Türkiyedeki OTV KDV gibi vergiler olmadıgına göre çok rahat corvette falan alınır?

hotsauce
15-07-2009, 17:15

yok degil 50.000 e e46 m3 alirsin:D

nightkids_han
15-07-2009, 17:15

Türkiyedeki OTV KDV gibi vergiler olmadıgına göre çok rahat corvette falan alınır?

hahah bu kadar konu sapabilir :D:D
öğrenci ye ne arabası :D

hotsauce
15-07-2009, 17:17
corvetteler biraz daha pahali 60-65 arasi

Absinthé
15-07-2009, 17:20
corvetteler biraz daha pahali 60-65 arasi

c6 mı? :eek: c5ler burda o para çünkü...

Yada bulgaristan plakalı modena hmmm... karizmatik olabilir :rolleyes: ahahaha

ucuz yollu kaça alınır üstad :) okula ferrariyle gitsek kaça patlar :rolleyes:

nightkids_han
15-07-2009, 17:21
yani sonuçta kıbrıs mı bulgaristan mı dersek genel sonuç ne olur yeme - içme kalma maliyetleriyle birlikte anket açayım en iyisi:D

Baran^
15-07-2009, 17:21
borovec pamporovo hangisine

Boroya 1 pamporovaya 2 kez.

hotsauce
15-07-2009, 17:22
yani sonuc olarak okul okumaya gelen gelebilir sofyada ozellikle profesorler cok bilgili kendi branslarinda ama gezerim tozarim kiz falan diyen babasinin parasini yer yer bitiremez ve geri doner bu kadar basit bi olay

Berk
15-07-2009, 17:23
hotsauce kardesim sen bize simdi eglencesi güzel insanları güzel olaraktan hangi sehri tavsiye edersin ?

hotsauce
15-07-2009, 17:23
yani sonuçta kıbrıs mı bulgaristan mı dersek genel sonuç ne olur yeme - içme kalma maliyetleriyle birlikte anket açayım en iyisi:D

eger arkadasinin yurtdisinda calisma okudugu universiteden avrupanin baska bi universitesine gecmeye istiyosa bulgaristan ama bitirip turkiyede caliscaksa kibris benim dusuncem bu

hotsauce
15-07-2009, 17:24
hotsauce kardesim sen bize simdi eglencesi güzel insanları güzel olaraktan hangi sehri tavsiye edersin ?

deniz kiyisimi

S.celik
15-07-2009, 17:25
hangi sehre gittin kardesim isimlerini soyleyebilirmisin

Hayırdır birader seceresinimi tutucan

Berk
15-07-2009, 17:26
Hiç farketmez okurken canımızın sıkılmayacağı biyer olması lazım ki okulu yarıda bırakmayalım

hotsauce
15-07-2009, 17:26
[QUOTE=S.celik;765045]Hayırdır birader seceresinimi tutucan[/QUOTE

yok secereye gerek yok sadece merak ettim bu harap sehirleri

hotsauce
15-07-2009, 17:27
Hiç farketmez okurken canımızın sıkılmayacağı biyer olması lazım ki okulu yarıda bırakmayalım

varna yada sofya o zaman ikiside gayet guzel sehirlerdir muhendislik falan istiyosaniz bu sehirler

nightkids_han
15-07-2009, 17:27
eger arkadasinin yurtdisinda calisma okudugu universiteden avrupanin baska bi universitesine gecmeye istiyosa bulgaristan ama bitirip turkiyede caliscaksa kibris benim dusuncem bu

denkliği var TR ile ama neden öyle düşündün acaba?

hotsauce
15-07-2009, 17:29
denkliği var TR ile ama neden öyle düşündün acaba?

kimse bana kizmasin ama kibrisi dunya tanimiyo zaten nasil gidip ben bu universitede okudum deyip avrupada calisirsinki

S.celik
15-07-2009, 17:29
Birini kendin söyledin kırcaali 1 hafta kaldım bildiğin köyyyyyyy varmı ötesini ispatlayabileceğin bir foto ????

Burger kıng Mc gibi yerler yok ya çoğu yer :D:D:D:D:D

hotsauce
15-07-2009, 17:30
Birini kendin söyledin kırcaali 1 hafta kaldım bildiğin köyyyyyyy varmı ötesini ispatlayabileceğin bir foto ????

Burger kıng Mc gibi yerler yok ya çoğu yer :D:D:D:D:D

kircaali ise dogru vasattir bulgarca bilmene gerek yok dogru dedigin gibi orasi kotu orayi savunmam zaten

nightkids_han
15-07-2009, 17:31
mağazalar felan warmış levis felan nike , adidas dimi?
vergiler azya daha ucuza alınır giyimde herhalde ....

hotsauce
15-07-2009, 17:32
mağazalar felan warmış levis felan nike , adidas dimi?
vergiler azya daha ucuza alınır giyimde herhalde ....

yok o tam tersi cogu mali turkiyeden aldiklari icin ustune 2-3 kat koyup satarlar:D

SiMaO
15-07-2009, 17:49
Ben her yaz tatil için giderim bulgaristana kısmetse 1 hafta sonra yine bulgaristandayım :) Burgaz pomoria sl.brg sahilden sahilden çok güzel yerlerdir.
Sofia razgrat varna burgazda üniversiteler var genelde sofia olmak üzere çok türk var.
Kuzenim ve birkaç arkadaş sofia'da okuyor...
Benim bildiğim kadarıyla 1.sene bulgarca dil öğreniyorsun dersler bulgarcaymış...
Giden bazı arkadaşlarım 1 dönemde veya 1 seneyi tamamlayıp döndüler :) (Gece hayatından derslere zaman ayıramadıkları için.Discolar kızzzlar felan :) :) )
Bence çok güzel yer :):)

nightkids_han
15-07-2009, 17:57
Ben her yaz tatil için giderim bulgaristana kısmetse 1 hafta sonra yine bulgaristandayım :) Burgaz pomoria sl.brg sahilden sahilden çok güzel yerlerdir.
Sofia razgrat varna burgazda üniversiteler var genelde sofia olmak üzere çok türk var.
Kuzenim ve birkaç arkadaş sofia'da okuyor...
Benim bildiğim kadarıyla 1.sene bulgarca dil öğreniyorsun dersler bulgarcaymış...
Giden bazı arkadaşlarım 1 dönemde veya 1 seneyi tamamlayıp döndüler :) (Gece hayatından derslere zaman ayıramadıkları için.Discolar kızzzlar felan :) :) )
Bence çok güzel yer :):)

hayır değişiyor bölümden bölüme ing. tercih edicez tabiki biz....

SiMaO
15-07-2009, 18:03
Doğrudur tam bilmiyorum.

BAHADIR24
15-07-2009, 18:10

kıbrısta hayat tr y göre biraz daha pahalıdır ama 1 lt kola nın 7.5 lira olması tamamen hurafe;)

TYFF
15-07-2009, 19:27
walla dırek bı arkadsım orda kalıor , braya geldıgınde fıyatlara sasırıor adam , o soyledı cola mhbbetını hurafe olcagını sanmıorum ....

Mr.K
15-07-2009, 20:08
Onur yazsa daha mantıklı aslında ;)

Ben Bosna Hersekteyim olum bulgaristanla n isim var:D Tr'ye giderkeen sadece gecmek mecburiyetindeyim(bulgar uzerinden gelirsem:D) o kadar:D hahaha

Cey
16-07-2009, 07:12
hem Bulgaristan'ın hemde Türkiye'nin vatandaşıyım kısaca çifte vatandaş işte ;) AB sürecinden itibaren gelişmekte olan bi ülke.. genellikle Kırcaaliden bahsedilmiş diğer postlarda ancak Kırcaali Türkiye'nin gelişememiş doğu illerinden birisi konumundadır Bulgaristan için :) hani bi çok bölgesi halen gelişmemiş olsada orda ki huzur Türkiyede yok gerçekten :) yanlış anlaşılmasın savunduğumdan değil bende 1hafta kalıp gelirim her yıl ama inşAllah seneye üniversiteyi orda okumayı düşünüyorum

8.000rpm
16-07-2009, 07:34
sevgili TYFF ,
Umarım söyleyeceklerimi yanlış anlamazsın , ama senin yaşında (tabii yaşın doğruysa) ve bu ülkenin geleceğini oluşturacak bir nesile dahil bir kişinin , Türkçe ' yi bu kadar yoz kullanması beni aşırı rahatsız ediyor.
Sana tavsiyem , sanal ortamda da olsa dilimizi doğru kullanman olacaktır. Elbette burası bir "edebiyat" forumu değil ve hiçbirimiz de Türk Dil Kurumu ' ndan maaş almıyoruz ama bu konuya biraz daha fazla dikkat etmenin sanırım sana bir zararı olmayacaktır.
;)

Maxiboost
16-07-2009, 07:48
bulgaristana 2 kez gittim okuyan arkadaşlarımda var karcaali gibi yerler genelde türklerin yoğun olduğu yerler ama arkadaşların belirttiği gibi fazla gelişmiş şehirlerden değil. Sofia ve haskovo en beğendiğim şehirleri plovdiv de fena değil ama bana sorsanız sofia da okumak isterdim. Eğitimi ne derece iyidir orasını bilemem ama çok rahatlıklar derslerden geçebilirsiniz yolunu bulabilirseniz :D felaket ucuz bir yer ve gece eğlenceleri oldukça fazla :D 5 kişi gayet güzel bir mekana gidip deli gibi içip 200tl gibi bir paraya masadan kalkabilirsiniz. Onun haricinde şehir olarak pek birşey beklemeyin ama insan ilişkilerinizi fena geliştirirsiniz :D

Onuralp
16-07-2009, 10:49
Peki araç fiyatları ne durumda?

Cey
16-07-2009, 10:53
Peki araç fiyatları ne durumda?

burdakilere bakış ucuz ancak 2el dediğin aracı iyi seçmen gerekli bazen 2.el 4.-5. el olabiliyor tabi :D asıl sorun araç 6ay burda 6ay orda kalıyo o nedenle hiç bi karı yok malesef.. bi dönem bu olay ortadan kalkacak diye konuşuldu da bişey olacağından değil zaten kalkarsa otomotiv sektörü büyük zarara uğrar..Bulgaristan'da şöyle bi avantaj var arabayı diğer AB ülkelerinden alırsan Bulgaristan plakası takma zorunluluğu var onlar için ideal ama bize bi yararı yok..

Ryhn
16-07-2009, 16:35
Şimdi arkadaşlar belki biraz uzun olucak ama galiba bir çok arkadaşa sağlıklı bilgi verebilirim. Yaklasık 5 yıldır Bulgaristan ve Yunanistan arasında memkik dokuyorum. Yunanistandada Bulgaristandada kiralık evim var ve ikisindede ikamet ediyorum. Her iki yerdede universitede okudum ve hala geçmem gereken 4 dersin var. Neyse kısaca ozetkicek olursak Bulgaristanın nufusu 8 milyon kadar bunun 1 milyonunda fazlası ülke dışında. Geri kalan 7 milyonun 1.5-2 milyonu kadar Sofya (başkent) yaşıyor. Eskiden 4-5 yıl kadar önce hayat Türkiyeye oranla epey bir ucuzdu fakat suana Sofyada hayat (yiyecek icecek ve ev kiraları) Turkiyeden aşağı kalır tarafı yok. (fiyat olarak) Bunun dışında ev kiraları kim ucuz demişse galiba ev tutmamış yada bakmamıştır. 45-50 m2 evler bir oda bir salonla birleşik mutfak eşyalı evler (yaşanıcak evler) 300eurodan başlarlar. Daha adam akıllı bişiler 400-500euro arasındadadır. Bunun dışında markette ekmek süt peynir ıvır zıvır aynı fiyatlarda. Restoranları Türkiyeye nazaran daha uygun suanda hala ucuz olan tek şey gece hayatı. Disco ve club leri Türkiyede göremeyeceğiniz kadar medenidir ve fiyatları Türkiyeye nazaran uygundur. Örnek 1 şişe viski (jack yada R.label) yaklaşık 130-150ytl arasındadır. (İyi bir gece klubunde) 1 şişe simirnof 80-90 ytl arasındadır. Onun dışında kızları erkekleri genelde çok rahattırlar gece klublerinde 5-6 kız kendi başlarına eylenceye çıkmış olarak görmeniz çok normaldir. Bu konuda çok medenidirler kimse karışmz etmez. Onun dışında 2. el araçların fiyatları çok uygundur fiyatları nerdeyse Almanya ile aynıdır. Türkiyede görmediğim kadar AMG Brabus Mpower görmüşümdür. Her türlü lüks otomobili sokaklarda görmeniz çok normaldir belli bir süre sonra gözünüze bile batmamaya başlar. Bunlar genel olarak iyi taraflarıydi.
Şimdi gelelim diğer tarafına yolları berbattır her taraf delik içindedir güzel lüks spor otomobiliniz bile olsa kullanıcak adam akıllı yeriniz yoktur. Kışları feci soğuktur. (disco cıkısı araç içindeki termometrenin -27 gösterdiği resimlerimi hala saklarım) Kışları kar buz eksik olmaz. Polisleri hala çok rüşvet alır fakat rüşvetler genelde 10-20ytl arasıdır. (Bulgarca konuşuyorsanız tabi konuşmuyorsanız tavuk gibi yolarlar) Okumak için gelen öğrencilerin %75 i geri döner gece hayatı hatunlar ve kumar yüzünden yılda 10 gün okula gitmezler. İlk sene Bulgarc öğrenmeniz gerekmektedir ve Bulgarca 1 yılda öyle hemen öğrenilecek bir değildir. Birde birçok arkadaş alınmasın ama Türkiyede barajı zor geçiyor sonra buraya mühendislik,tıp vb. bölümleri okumaya geliyorlar. Türkiyede kendi dilinde yıllarca okugu sınawdan vasat bir derece ile çıkan kişi dilini bilmediği bir ülkeye gelerek 1 yılda dil öğrenerek en zor bölümleri bitirmeyi planlıyor. Bu tamamen hayaldir. Kimse kendini kandırmasın. (lütfen alınmayın ama işin gerçeği bu) Sonra okul kötü hoca bana taktı gibisinden mazereklerle geri donüyorlar ve *** atıyorlar. Haa yanlış anlaşılmasın ben burda eğitim süper demiyorum. Ama okuyacak adam her yerde okur Kıbrıstada Bulgaristandada Türkiyedede okur. Okuyan adam için eğitim her yerde iyidir. Burdada çok tanınmış ve ismi avrupada geçen çok hoca vardır. (Kıbrıs ve Türkiyede oldugu gibi) Ama bilmediğin ve bir dilde ve başka bir yerde okumak zordur. (Birde gece hayatı ve kızlar gibi yan etkenler olunca çok çook çoooook zordur) Buraya kadar hep Sofyadan bahsettim. Sofya dışında gıda mühendisliği okuyacak arkadaşlara Plovdiv (Sofyaya 130km kadar mesafede) tavsiye ederim konusunda uzmanlaşmış bir üniversitedir ama okuması zordur. (Dünyada ilk uzay yiyecekler üreten üniversitedir) Yaşam genel olarak daha ucuzdur ama bir o kadar daha ufak bir şehir kısa sürede sıkılmak içten bile değildir. Varda, yazları 2. en büyük kışları 3. en büyük olarak değişen deniz kenarında bir şehirdir yazları genelde doludur kışın ise ölü bir yer ben ısınamadım sevemedim her yer hız kamerası dolu zaten. Üniversite olarak daha düşük prestijli üniversiteleri vardır okuması Sofyaya nazaran daha kolaydır. Ama tavsiye etmem.
Sofyada üniversitelerde parayla geçme olayları artık pek olmamaktadır. (Bazı özel üniversiteler hariç) Sınavları geçmesi o kadar kolay değildir. Ama illa gelicem diyen kişilere tavsiyem Sofyadır. Sofyada çok fazla türk öğrencisi vardır. Bu saydıgım şehirler harici yerler pek gidilesi görülesi yerler değildir düşük yaşam standardı ve dökülen kasabalar şehirler... Haskovo ve Kırcaağli bölgesi türk doludur nerdeyse Bulgarcaya ihtiyacınız yoktur. İngilizce bile okuyacaksanız Bulgarcaya kesinlikle ihtiyacınız vardır. Türkiyede Buraya öğrenci getiren çok acentave kişi vardır kesinlikle hiçbirini tavsiye etmem sadece soyarlar o kadar. Bu anlanlattıklarımdan sonra illa gelicem diyen varsa özelden yazsın her konuda elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım biz çektik siz çekmeyin :D Bu arada unuttum üç kağıtçısıda iyi insanıda çoktur ama bir laf var Türkü türkten başkası ....... diye bu söz burda çok gecerlidir gelicekler unutmasın.

CaglarH
16-07-2009, 17:15
bı cok arkadasım bulgarıstanda okudu/okuyor pek sıkayety edenı duymadım bı cou burdan daha guzel oldugunu soyluolar /varna, plovdiv, sofya

hotsauce
16-07-2009, 18:13
Ryhn dediklerine harfiyen katiliyorum

Onuralp
16-07-2009, 18:44
Şimdi arkadaşlar belki biraz uzun olucak ama galiba bir çok arkadaşa sağlıklı bilgi verebilirim. Yaklasık 5 yıldır Bulgaristan ve Yunanistan arasında memkik dokuyorum. Yunanistandada Bulgaristandada kiralık evim var ve ikisindede ikamet ediyorum. Her iki yerdede universitede okudum ve hala geçmem gereken 4 dersin var. Neyse kısaca ozetkicek olursak Bulgaristanın nufusu 8 milyon kadar bunun 1 milyonunda fazlası ülke dışında. Geri kalan 7 milyonun 1.5-2 milyonu kadar Sofya (başkent) yaşıyor. Eskiden 4-5 yıl kadar önce hayat Türkiyeye oranla epey bir ucuzdu fakat suana Sofyada hayat (yiyecek icecek ve ev kiraları) Turkiyeden aşağı kalır tarafı yok. (fiyat olarak) Bunun dışında ev kiraları kim ucuz demişse galiba ev tutmamış yada bakmamıştır. 45-50 m2 evler bir oda bir salonla birleşik mutfak eşyalı evler (yaşanıcak evler) 300eurodan başlarlar. Daha adam akıllı bişiler 400-500euro arasındadadır. Bunun dışında markette ekmek süt peynir ıvır zıvır aynı fiyatlarda. Restoranları Türkiyeye nazaran daha uygun suanda hala ucuz olan tek şey gece hayatı. Disco ve club leri Türkiyede göremeyeceğiniz kadar medenidir ve fiyatları Türkiyeye nazaran uygundur. Örnek 1 şişe viski (jack yada R.label) yaklaşık 130-150ytl arasındadır. (İyi bir gece klubunde) 1 şişe simirnof 80-90 ytl arasındadır. Onun dışında kızları erkekleri genelde çok rahattırlar gece klublerinde 5-6 kız kendi başlarına eylenceye çıkmış olarak görmeniz çok normaldir. Bu konuda çok medenidirler kimse karışmz etmez. Onun dışında 2. el araçların fiyatları çok uygundur fiyatları nerdeyse Almanya ile aynıdır. Türkiyede görmediğim kadar AMG Brabus Mpower görmüşümdür. Her türlü lüks otomobili sokaklarda görmeniz çok normaldir belli bir süre sonra gözünüze bile batmamaya başlar. Bunlar genel olarak iyi taraflarıydi.
Şimdi gelelim diğer tarafına yolları berbattır her taraf delik içindedir güzel lüks spor otomobiliniz bile olsa kullanıcak adam akıllı yeriniz yoktur. Kışları feci soğuktur. (disco cıkısı araç içindeki termometrenin -27 gösterdiği resimlerimi hala saklarım) Kışları kar buz eksik olmaz. Polisleri hala çok rüşvet alır fakat rüşvetler genelde 10-20ytl arasıdır. (Bulgarca konuşuyorsanız tabi konuşmuyorsanız tavuk gibi yolarlar) Okumak için gelen öğrencilerin %75 i geri döner gece hayatı hatunlar ve kumar yüzünden yılda 10 gün okula gitmezler. İlk sene Bulgarc öğrenmeniz gerekmektedir ve Bulgarca 1 yılda öyle hemen öğrenilecek bir değildir. Birde birçok arkadaş alınmasın ama Türkiyede barajı zor geçiyor sonra buraya mühendislik,tıp vb. bölümleri okumaya geliyorlar. Türkiyede kendi dilinde yıllarca okugu sınawdan vasat bir derece ile çıkan kişi dilini bilmediği bir ülkeye gelerek 1 yılda dil öğrenerek en zor bölümleri bitirmeyi planlıyor. Bu tamamen hayaldir. Kimse kendini kandırmasın. (lütfen alınmayın ama işin gerçeği bu) Sonra okul kötü hoca bana taktı gibisinden mazereklerle geri donüyorlar ve *** atıyorlar. Haa yanlış anlaşılmasın ben burda eğitim süper demiyorum. Ama okuyacak adam her yerde okur Kıbrıstada Bulgaristandada Türkiyedede okur. Okuyan adam için eğitim her yerde iyidir. Burdada çok tanınmış ve ismi avrupada geçen çok hoca vardır. (Kıbrıs ve Türkiyede oldugu gibi) Ama bilmediğin ve bir dilde ve başka bir yerde okumak zordur. (Birde gece hayatı ve kızlar gibi yan etkenler olunca çok çook çoooook zordur) Buraya kadar hep Sofyadan bahsettim. Sofya dışında gıda mühendisliği okuyacak arkadaşlara Plovdiv (Sofyaya 130km kadar mesafede) tavsiye ederim konusunda uzmanlaşmış bir üniversitedir ama okuması zordur. (Dünyada ilk uzay yiyecekler üreten üniversitedir) Yaşam genel olarak daha ucuzdur ama bir o kadar daha ufak bir şehir kısa sürede sıkılmak içten bile değildir. Varda, yazları 2. en büyük kışları 3. en büyük olarak değişen deniz kenarında bir şehirdir yazları genelde doludur kışın ise ölü bir yer ben ısınamadım sevemedim her yer hız kamerası dolu zaten. Üniversite olarak daha düşük prestijli üniversiteleri vardır okuması Sofyaya nazaran daha kolaydır. Ama tavsiye etmem.
Sofyada üniversitelerde parayla geçme olayları artık pek olmamaktadır. (Bazı özel üniversiteler hariç) Sınavları geçmesi o kadar kolay değildir. Ama illa gelicem diyen kişilere tavsiyem Sofyadır. Sofyada çok fazla türk öğrencisi vardır. Bu saydıgım şehirler harici yerler pek gidilesi görülesi yerler değildir düşük yaşam standardı ve dökülen kasabalar şehirler... Haskovo ve Kırcaağli bölgesi türk doludur nerdeyse Bulgarcaya ihtiyacınız yoktur. İngilizce bile okuyacaksanız Bulgarcaya kesinlikle ihtiyacınız vardır. Türkiyede Buraya öğrenci getiren çok acentave kişi vardır kesinlikle hiçbirini tavsiye etmem sadece soyarlar o kadar. Bu anlanlattıklarımdan sonra illa gelicem diyen varsa özelden yazsın her konuda elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım biz çektik siz çekmeyin :D Bu arada unuttum üç kağıtçısıda iyi insanıda çoktur ama bir laf var Türkü türkten başkası ....... diye bu söz burda çok gecerlidir gelicekler unutmasın.

Çok sağol, bu aralar uzun süreli bir yerlere gitmeyi düşünüyorum. Karar verirsem haber ederim ;)

deathofacar
16-07-2009, 18:50
Çok sağol, bu aralar uzun süreli bir yerlere gitmeyi düşünüyorum. Karar verirsem haber ederim ;)

ben de mi gelsem acaba ???
:)

Onuralp
16-07-2009, 18:51
ben de mi gelsem acaba ???
:)

Gel abi az çok biliyorum ben oraları :D

dragonflydesing
16-07-2009, 19:28
gitceğine gideceğine pişman olur illa yurtdışında okumak istiosa çek cumhuriyeti var ora daha gelişmiş ve güzel bi yer.

Mr.K
16-07-2009, 21:00
Ryhn n guzel yazmissin ellerine saglik :)

ef186
16-07-2009, 21:17

dünyada türkü türkten başkası ... herzaman usa için de aynı bu sölediklerin hemen hemen :D

TYFF
16-07-2009, 21:57
peki arkdaşlar madem üni. konusu oldu bu burada sorayım ...
İST. 'da çapada oturan birisine şu 3 üniden hangisini tawsiye edersiniz?

ist. ticaret üniversitesi
ışık üniversitesi
haliç üniversitesi ... hani mevkide önemli tabi ama haricindekileride hesaba katarsak iyi olur....

Ryhn
16-07-2009, 22:03
dünyada türkü türkten başkası ... herzaman usa için de aynı bu sölediklerin hemen hemen :D

Bu güne kadar çok değişik ülkede bulundum ve başıma ne geldiyse genelde Türklerden geldi. Yani o manada o sözün gerçekliğini görmüş oldum. :)

Emir_b16a
16-07-2009, 22:06
peki arkdaşlar madem üni. konusu oldu bu burada sorayım ...
İST. 'da çapada oturan birisine şu 3 üniden hangisini tawsiye edersiniz?

ist. ticaret üniversitesi
ışık üniversitesi
haliç üniversitesi ... hani mevkide önemli tabi ama haricindekileride hesaba katarsak iyi olur....

özele gitme gibi bi lüksü warsa 4 senelikse kadir has eer tercih konusu diilse ışık üni oda olmazsa itcü