PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Zıpkın Yardım...



Burak Mehmet
08-11-2009, 19:39
yaklaşık 7 senedir dalıyorum.Dinamik olarak su altında 90 sn kadar kalabiliyorum ( hiç antreman yapmadan)beraber daldığımız arkadaşlar zıpkınla dalmam konusunda çok baskıcılar ve iyiden iyiye benide heveslendiriyorlar..

ankarada yaşadığımı yılda en fazla 10 kere dalacağımı ve bu dalışların çoğununa akdenizde olacağını var sayarsak sizce nasıl bir zıpkın alalıyım..

şuan markası olmayan lastik gerdirmeli 60 cmlik bi zıpkınım var ama bu zıpkınla vurduğum balık ortadan katlanıyor,sonra yolun devam ediyor :D (şişim yeni)


almak istediğim zıpkın omar excalibur 100..

http://www.turkspearfish.com/divers/attachment.php?thumbnail=8936

ilgilenen arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim...

STP
08-11-2009, 19:42
boraRS yardımcı olur sana, ama hat safhada bılgı almak ıstıyorsan bı tel vereyım yarın o kısıyı ara

Burak Mehmet
08-11-2009, 19:45
teşekkür ederim..
en yakın dalabileceğim tarih ocak olduğu için çok bi acelesi yok yavaş yavaş öğreneyim.. boraRS ankaralı gri S14 ü olan boramı ?

yasintezcan
08-11-2009, 19:45
Apnea marka var, ben 5 yıldır kullanıyorum , birdefa lastiğini değiştirdim , hala iş görür halde.
biras fiyatı yüksektir ama kalitelidir.

Burak Mehmet
08-11-2009, 19:47
Apnea marka var, ben 5 yıldır kullanıyorum , birdefa lastiğini değiştirdim , hala iş görür halde.
biras fiyatı yüksektir ama kalitelidir.

dediğim gibi çok dalamam Şehir uygundeil :D o yüzden 200 250 liralık bişey düşünüyorum...

BoraRS
08-11-2009, 20:04
Excalibur 100 güzel tüfektir. Carbonu var bende. Ancak nedendir bilemiyorum OMER tüfeklerin HF Cayman dışında hiçbirinin kabzasına ısınamadım.

Tüfek tavsiyesi için birkaç soruya cevabın gerekli;
Akdenizde çalıştığın ortalama derinlik nedir?
Taş altı mı yoksa açık su avı mı yapacaksın? Yoksa her ikisini de aynı anda yapmak mı istersin?


Türkiyenin her yerinde dalıyorum ve Akdenizde daldığım zaman kullandığım birkaç tüfek var.

Eğer sadece taş altı çalışacaksan 90 lık Pathos Standart veya Pro kesinlikle tavsiye ederim. 2 sene oldu inanılmaz güzel atışları var. Açık su menzili milin ucundan itibaren yaklaşık 3 metre civarı.

Eğer bu tüfeği alırsan sana yazacağım kombinasyonu mutlaka uygula;
Tüfek kapalı kafa olsun, 6mm 130 cm şiş, 20 lik Pathosun orjinal lastikleri, kesinlikle büyük balık vurma olasılığına karşın makara ve yaklaşık 50 metre makara ipi. İpin makaradan çıkan son 1.5 ila 2 metresini siyah misina ile bağla şişe. Standart alırsan şiş kanalı olmaz ama çok da farketmez. Nokta atışları olan çok iyi bir tüfektir. Açık suda menzili sinarit gibi balıklar için az gelebilir ancak Akya ve benzeri balıkların çoğu dibine kadar geldiği için hiç sorun yaşamazsın. Zaten statikte 90 saniye nefesle ve iyi bir taktikle sinaritleri yakınına rahatça sokabilirsin ;)

Eğer sadece açık suda avlanmak taş altı yapmak istemiyorsan, o zaman aşağıdaki tüfekleri düşünebilirsin;

Pathos 110 Pro
Seac Sub Bluethunder 105 (Bu tüfeği çevirme çift Bleu veya Dunlop 14 veya 16 mm lastik, açık kafa, makara ile kullanmanı şiddetle tavsiye ederim. Zira bende şu anda bu setupta çok az kullanılmış var. Eğer düşünürsen sana uygun bir rakama verebilirim.)
Sevgili dostum Tamer Aygünün (Hakiki Yılmaz Tüfeklerinin sahibi ve üreticisi) imalatı olan 110 luk Hammerhead, çift 16 Dunlop kırmızı lastikler, 6.5 mm şiş ve açık kafa ile çok iyi randıman alabilirsin. Zaten bu tüfek, standart setupı ile dünyanın en isabetli atışlar yapılabilen tüfeği seçildi ve Amerikaya ithal ediliyor ;)

Yalnız bu tüfekler biraz pahallıdır. yaklaşık 350 TL ile 600 TL arası değişirler. Bahsettiğin rakamlara ancak ikinci el alabilirsin. Eğer yardıma ihtiyacın olursa ÖM at ikinci el konusunda da yardımcı olurum.

Slm.

elpadre
08-11-2009, 20:12
bende dalıs yapıyrum ama omer tufegım vardı menmundum kayboldu yada arakladılar eskı zıpkınımla dalıs yapıyurm oda guzel hala kullanıyurm sorunsuz cressi sub markası tavsıye ederım

BoraRS
08-11-2009, 20:31
Cressinin en yeni modeli olan Geronimo Pathos serisinin yanına bile yaklaşamıyor kullanım rahatlığında ve isabetli atışlarında. Apachi ve Comanchi modelleri biraz daha iyiydi ancak onlar da artık üretilmiyor.

Seninki kombinasyonu nedir?

Burak Mehmet
08-11-2009, 22:22
Hakkatten Selçuk'un dediği kadar varmış. Bora eline koluna sağlık.

yaklaşık 14-15 metreye dalabiliyorum. kaya altına çok inmedim şimdiye kadar,dediğim gibi daha yeni başlıyorum bu işe zıpkınla toplamda 4 kere daldım.şimdiye kadar hep seyir amaçlı dalıyordum tek yıldız broveliyim.

ATA156
08-11-2009, 23:00
dediğim gibi çok dalamam Şehir uygundeil :D o yüzden 200 250 liralık bişey düşünüyorum...

Bu paralara zaten Apnea'dan fazlasını alabilirsin. Bende serbest dalışa yeni başladım. Şu an Apnea PP 90 kullanıyorum. 2 tanede nemrod75 ve sniper75 var. Ne zaman agaşonu hakkıyla yaparsam o zaman omer yada pathos alacağım. O nedenle bu konu benim içinde iyi oldu :) BoraRS beyin tecrübelerinden yararlanmak iyi olacak gibi. :)

Dediğim gibi bu işe yeni başladım ama elindeki zıpkının kabzesi iyi ise güzel bir şiş-lastik kombinasyonu ile daha iyi hale gelebilir diye düşünüyorum, sniper için bana öyle söylemişlerdi.

ef186
09-11-2009, 00:13
miniks nerdesin lambanı okşuyorlar ses ver :D

elpadre
09-11-2009, 00:29
Hakkatten Selçuk'un dediği kadar varmış. Bora eline koluna sağlık.

yaklaşık 14-15 metreye dalabiliyorum. kaya altına çok inmedim şimdiye kadar,dediğim gibi daha yeni başlıyorum bu işe zıpkınla toplamda 4 kere daldım.şimdiye kadar hep seyir amaçlı dalıyordum tek yıldız broveliyim.

suyun altı cok guzel bır dunya :)

BoraRS
09-11-2009, 09:13
Bahsettiğim bende olan tüfeklerden Seac Sub Blue Thunder 105 tüfek bu;

http://www.bluewatersports.eu/ekmps/shops/scubasteve/images/thunder1(10).jpg

Tabi bunun çift lastikli kombinasyonu var bende. Gerçekten de şiş kanalı sayesinde çok net ve çok uzun menzilli atışlar yapabiliyorsun. Hele hele çift 16 Bleu lastikler ve 6.5mm güldiken şiş kombinasyonu ile milin ucundan itibaren 4 metreden istediğin balığı ipe geçirebilirsin. Hayvan ne olduğunu anlamaz bile.

Bu da Pathos Open Pro 90' lıktır. Open olmasının nedeni açık kafa olmasıdır. Pro olması da orjinalinden şiş kanallı olduğunu belirtir;

http://www.vidrax-fishing.com/catalog/images/PathosOpen90-1.jpg

Çok net ve isabetli atışları vardır. Hele şu anda Lazer kabzası imal edildi. Başparmak dayama yeri yapıldı kabzeye. Piyasada kullanabileceğin en ergonomik kabzedir diyebilirim.

Tabii eğer kendine özel komple ahşap tüfek yaptırmadıysan :) Ki açık suda özel yapım ahşap tüfek üzerine tüfek tanımam :) Ancak özel yapımlar yaklaşık 500 ila 600 TL leri bulabiliyor.


Bu da Sevgili Tamer Aygün dostumun (Yılmaz Tüfekleri Üreticisi) Hammerhead Evolution serisinden birkaç kare. Bu tüfek de dediğim gibi standart setupı ile dünyanın en isabetli atışlar yapılabilen tüfeği seçildi :) Tamer hocamı tekrar kutluyorum bu başarısından dolayı :) ;

http://hammerheadmuzzles.com/Gallery/albums/album22/EVO_Speargun_hi_res.sized.jpg

Bu 3 tüfekten herhangi biri, her dalış sonrası bakımlarını düzgün yaptığın müddetçe seni yıllarca idare edecek ve hiçbirzaman seni mahçup etmeyecek tüfeklerdir :)

Bunca bilgiyi de bir video ile pekiştirelim değil mi :) İşte Nurullah Karadeniz klasiklerinden bir kesit. Silifkede Sinarit avı. Keyifle izleyin :);

http://www.vidivodo.com/248334/nurullah-karadeniz-sinarit-avi

elpadre
09-11-2009, 09:29
Abi ben dalış yaparken su altında tüfeği kurarken yani lastiği gererken gogus kafasine dayiyorum ve kafesim 10 kurmadan dolayı çok morariyor elbisem var ama onu giymek çok zor oluyor sampuanliyorum kaygmiyor üzerimde gogusumun morarmamasi için ne yapmam lazım ? Bir anda serbest dalış dergisine yazmış gibi oldum :)

BoraRS
09-11-2009, 09:34
O olay malesef elbiseyi nasıl daha ucuza imal ederim diye dizliklerinden ve göğüslüğünden feragat eden üreticilerden kaynaklanıyor. Bu işin en kolay çözüm yolu ki ben de elbiselerimden birinde böyle yapmıştım, elbise satan yerlerden birinden 15 veya 20cm x 20cm bir neopren al ve onu neopren yapıştırıcısı ile elbisenin göğsüne dıştan güzelce yapıştır. Ya da kalın ama elsatik kauçuk türü bir malzeme alıp onu da yapıştırabilirsin.

Başka bir yöntem de, belindeki ağırlık kemerinin önündeki tokasına tüfeğin kabzasını daya ve sığ suda ayağın yere basıyorken tüfeğini kur. Yeni elbise almanın dışında bundan başka çözümü yok gibi :)

miniks
09-11-2009, 09:35
geldim bugracım

bende de 7 yıldr kullandıgım sporasub viper 90 lık var daha şiş bile degiştirmedim taş altında mükemmel

açık denizde o.m.e.r cayman hf 110 luk kullanıyorum Bora nında dedigi gibi bugune kadar kabzası elime bukadar düzgün oturanını görmedim

T20 mimetic de hoş tüfektir onu da kullandım oda olabilir

fakat sadece tüfek degildir dalarken önemli olan 90 saniye de su altına kalabilmek degildir

15 20 metrelere indiginiz zaman 1 metrede ki 90 saniye su altında kalma süreniz kısalır bu yüzden dikkatli olmak lazım öncelikle tavsiyem derin olmayan su larda başlaman olucaktır

elbiseni
dalışına göre secicegin agırlıkları
gözlük
şnorkel
saat
bıçak
bunları iyi markalardan secmelisin ki hepsi uzun ömürlü olsunlar

ve ayrıca her dalış sonra düşman olan tuzu iyicene gidermen lazım yoksa tüfek lastiklerini ve plastik olan bölümleri cok cabuk bozarsın


ilk başlarda işi iy bilen birisinin yanında başlaman da sana cok fayda saglar

miniks
09-11-2009, 09:41
Bunca bilgiyi de bir video ile pekiştirelim değil mi :) İşte Nurullah Karadeniz klasiklerinden bir kesit. Silifkede Sinarit avı. Keyifle izleyin :);

http://www.vidivodo.com/248334/nurullah-karadeniz-sinarit-avi



Nurullah Karadeniz bu işin duayenidir gerçektende hemde su altı çekimleri çok güsel ve prof dur kendisine saygımız var

BoraRS
09-11-2009, 09:45
Ocak veya Şubatta Amerikaya gideceğim işim gereği. Çok iyi bir kamera kombinasyonu buldum dalış için. Sony 12 megapixel kamera + Housing. 50 küsür metrelere kadar dayanan bir housing. Toplamda 270 Dolara maloluyor. Bedava. Burdan sıradan dandik bir kamera alsan o fiyatlara anca bulursun. Bunda bir de housing + yedek pil + şarj aleti + çok güzel bir çantası ile geliyor tüm ekipman :) O zaman benzer videoları ben de çekmeye başlayacağım. İstersen sana da getireyim Hilmi :)

Bu arada Cumartesi Kilyostaydım bir levrek akını vardı şaşırırsın :)

miniks
09-11-2009, 09:58
Ocak veya Şubatta Amerikaya gideceğim işim gereği. Çok iyi bir kamera kombinasyonu buldum dalış için. Sony 12 megapixel kamera + Housing. 50 küsür metrelere kadar dayanan bir housing. Toplamda 270 Dolara maloluyor. Bedava. Burdan sıradan dandik bir kamera alsan o fiyatlara anca bulursun. Bunda bir de housing + yedek pil + şarj aleti + çok güzel bir çantası ile geliyor tüm ekipman :) O zaman benzer videoları ben de çekmeye başlayacağım. İstersen sana da getireyim Hilmi :)

Bu arada Cumartesi Kilyostaydım bir levrek akını vardı şaşırırsın :)

moruk ben bu aralar avcılaga merak saldım
dalışı biraz aksattım
kumburgaz tarafında da levrek bol muş habrini alıyorum

görüş nasıldı

balık bol ise kıyıdaydın heralde

kamera sistemine gelince olabilir kamera dahil bu dedigin rakam bedava :)
bende isterim gitmene 15 gün kala tekrar bir özel mesaj ile bana haber verirsen sevinirim

BoraRS
09-11-2009, 10:05
Abi kara avcılığı bende de var. Ancak tüfeğin ruhsatının süresi doldu. Bütün işlemleri yeniden başlatacağım. 1 ay önce domuza gittik Kırıkkaleye 3 tane indirdik. İkisi azılıydı. 2 tane de yaralı kaçtı. Bakalım tüfeği de yenileyeceğim. Benimki eskidi artık.

Balık henüz kıyılamadı. Görüş fena değildi. 90 lık Pathosa fazla fazla yetecek bir görüş vardı. Su hala sıcak. 16 derecelerde. Levrek sabah çok erken saatlerde 5 - 6 metrelere çıkıyor ama sonra güneş çıkınca tekrar 15 metrelere inip oradan geçiyor. Sular şöyle 14 derece ve altına inerse zaten 1 aya kalmaz büyük akın başlar. O zaman işte Silivri Kumburgazda ve de tabii ki Sarozda balığı kırarlar.

Kamera için sana haber veririm tekrar. Bak modeli de bu;

http://www.amazon.com/gp/product/B001SEQPGU/ref=s9_simz_gw_s1_p23_t5?pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1ZFH6PX5X38WPPKR8XHM&pf_rd_t=101&pf_rd_p=470938631&pf_rd_i=507846

Bu da yanında 89 Dolara satılan Hosuing Pack;

http://www.amazon.com/Sony-Waterproof-Underwater-Accessory-Cyber-shot/dp/B00266OIMM/ref=wl_itt_dp_o?ie=UTF8&coliid=I22U95YYHKCOU8&colid=1LLBXCZRU1J5Y

YALIM
09-11-2009, 10:17
Cressi Geronimo Pro kullanıyorum, memnunum.. Çok konforlu bir tüfek.
Normal zamanda su altında 90 sn. nefes tutuyorum demek, agaşonda da 90 sn. nefes tutacaksın anlamına gelmez.
1,5 dk.'lık agaşon ciddi bir apnea süresidir ve 10mt'nin üzerinde belli bir birikim ve tecrübe neticesinde elde edilebilir.
Başlangıç aşamasında, 0-10mt arası derinliklerde max 1-1,15'lik agaşonları yapabiliyor olmak bile güzeldir, başarıdır.
Daha derinde daha fazla nefes tutabiliyor olsanız bile denemeyiniz, yeni bir senkop vakası yaşanmasın..
Ne usta dalıcılar patır patır gitti bu senkop belası yüzünden... Limitlerinizi bilin, asla üzerine çıkmaya çalışmayın, limitinize yaklaştığınızı hissettiğiniz anda yukarı palet vurmaya başlayın.

Zıpkınla balık avcılığı sanıldığı kadar kolay olmayan, ciddi hayati riskler içeren, çok ciddi bir spordur...

daha fazlası için: www.zipkinci.com

:)

elpadre
09-11-2009, 10:32
moruk ben bu aralar avcılaga merak saldım
dalışı biraz aksattım
kumburgaz tarafında da levrek bol muş habrini alıyorum

görüş nasıldı

balık bol ise kıyıdaydın heralde

kamera sistemine gelince olabilir kamera dahil bu dedigin rakam bedava :)
bende isterim gitmene 15 gün kala tekrar bir özel mesaj ile bana haber verirsen sevinirim

su an kumburgazda lufere cıkıyourm tekneyle guzel oluyor zarganayla tutuyurm ama buruna gelıyor levrekler yemlenmeye ordada dalıs yapılır

elpadre
09-11-2009, 10:34
O olay malesef elbiseyi nasıl daha ucuza imal ederim diye dizliklerinden ve göğüslüğünden feragat eden üreticilerden kaynaklanıyor. Bu işin en kolay çözüm yolu ki ben de elbiselerimden birinde böyle yapmıştım, elbise satan yerlerden birinden 15 veya 20cm x 20cm bir neopren al ve onu neopren yapıştırıcısı ile elbisenin göğsüne dıştan güzelce yapıştır. Ya da kalın ama elsatik kauçuk türü bir malzeme alıp onu da yapıştırabilirsin.

Başka bir yöntem de, belindeki ağırlık kemerinin önündeki tokasına tüfeğin kabzasını daya ve sığ suda ayağın yere basıyorken tüfeğini kur. Yeni elbise almanın dışında bundan başka çözümü yok gibi :)

abım bede 3 takım elbıse var bırı kısa fermuarlı dıgerı uzun fermuarlı tuplu dalıs ıcın dıgerı serbest dalıs ıcın ama ıste ***** elbıseye gıyemıyorum benım sorunum ondan dolayı yazma geregı duydum :)

BoraRS
09-11-2009, 10:54
elbiseye girememe nedenin kiloların ise ona bişey diyemem ancak bol şampuanlı su ile çok rahat girersin. Ben bazen şampuanı abartıyorum o zaman da sanki suya atladığımda elbise üzerimden çıkacakmış gibi oluyor :D

miniks
09-11-2009, 12:02
su an kumburgazda lufere cıkıyourm tekneyle guzel oluyor zarganayla tutuyurm ama buruna gelıyor levrekler yemlenmeye ordada dalıs yapılır

bebekligimden beri güselceliym bende
çok lüfer almışımdır kumburgaz 3 burundan

canlı zarganaya cevab cok fazladır ben yaprak yemle denemedim hiç

kendi oltamı ve takımımı kendim yaparım bu konuda biraz usta sayılırım

levrek içn ise sana önerbilicegim bi su üstü oltası var aynı lüfer oltası gibi yapabilirsin

40 beden bir fırdöndü 10 kulaç 30 beden sonra sadece yapay yem 8 mm mavi sırt rapala yem
veyahut bulabilceginizi zannetmiyorum gene 8mm mavi sırt esnek kauçuk yem raglusa ydı heralde markası su an aklımda degil evde bakar yazarım

hızınız zargana hızı olursa kumburgaz kıyılarda yagmur sonrası hemen gezerseniz cok balık alırsınız:)

miniks
09-11-2009, 12:05
Cressi Geronimo Pro kullanıyorum, memnunum.. Çok konforlu bir tüfek.
Normal zamanda su altında 90 sn. nefes tutuyorum demek, agaşonda da 90 sn. nefes tutacaksın anlamına gelmez.
1,5 dk.'lık agaşon ciddi bir apnea süresidir ve 10mt'nin üzerinde belli bir birikim ve tecrübe neticesinde elde edilebilir.
Başlangıç aşamasında, 0-10mt arası derinliklerde max 1-1,15'lik agaşonları yapabiliyor olmak bile güzeldir, başarıdır.
Daha derinde daha fazla nefes tutabiliyor olsanız bile denemeyiniz, yeni bir senkop vakası yaşanmasın..
Ne usta dalıcılar patır patır gitti bu senkop belası yüzünden... Limitlerinizi bilin, asla üzerine çıkmaya çalışmayın, limitinize yaklaştığınızı hissettiğiniz anda yukarı palet vurmaya başlayın.

Zıpkınla balık avcılığı sanıldığı kadar kolay olmayan, ciddi hayati riskler içeren, çok ciddi bir spordur...

daha fazlası için: www.zipkinci.com

:)

yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum

btün yeni başlıyanların zıpkıncı com dan SENKOP (sıg su bayılması) hakkında gerekli herşeyi okumasını tavsiye ederimçok önemli bir husus

balık canımızdan daha önemli degil hiç bir zaman limitleri zorlamamak lazım

miniks
09-11-2009, 12:08
Abi kara avcılığı bende de var. Ancak tüfeğin ruhsatının süresi doldu. Bütün işlemleri yeniden başlatacağım. 1 ay önce domuza gittik Kırıkkaleye 3 tane indirdik. İkisi azılıydı. 2 tane de yaralı kaçtı. Bakalım tüfeği de yenileyeceğim. Benimki eskidi artık.

Balık henüz kıyılamadı. Görüş fena değildi. 90 lık Pathosa fazla fazla yetecek bir görüş vardı. Su hala sıcak. 16 derecelerde. Levrek sabah çok erken saatlerde 5 - 6 metrelere çıkıyor ama sonra güneş çıkınca tekrar 15 metrelere inip oradan geçiyor. Sular şöyle 14 derece ve altına inerse zaten 1 aya kalmaz büyük akın başlar. O zaman işte Silivri Kumburgazda ve de tabii ki Sarozda balığı kırarlar.

Kamera için sana haber veririm tekrar. Bak modeli de bu;

http://www.amazon.com/gp/product/B001SEQPGU/ref=s9_simz_gw_s1_p23_t5?pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1ZFH6PX5X38WPPKR8XHM&pf_rd_t=101&pf_rd_p=470938631&pf_rd_i=507846

Bu da yanında 89 Dolara satılan Hosuing Pack;

http://www.amazon.com/Sony-Waterproof-Underwater-Accessory-Cyber-shot/dp/B00266OIMM/ref=wl_itt_dp_o?ie=UTF8&coliid=I22U95YYHKCOU8&colid=1LLBXCZRU1J5Y

Tertibat güsel gerçekten begendim alıcam inşallah gitmeden dedigim gibi haber ver bana

bende yeni tüfek aldım daha yeni oldugum için otomatik aldım ruhsatım da bu hafta vericekler tüfekle beraber teslim alıcam avcılık belgesi içinde bütün evraklar tamam bir ruhsat fotokopisi kaldı ona da hemen başvurucam

gelecek yılda inşallah bir tane super poze alıcam

bu pazar çulluga gittik 4 tane kaldırdık ama alamadık cok güsel videolar cektim ferma ların videoları var ama kuşun kalktıgını göremedim cünkü cok sık meşe ormanındaydık

onları upload edince atarım buraya

BoraRS
09-11-2009, 12:13
Cressi Geronimo Pro kullanıyorum, memnunum.. Çok konforlu bir tüfek.
Normal zamanda su altında 90 sn. nefes tutuyorum demek, agaşonda da 90 sn. nefes tutacaksın anlamına gelmez.
1,5 dk.'lık agaşon ciddi bir apnea süresidir ve 10mt'nin üzerinde belli bir birikim ve tecrübe neticesinde elde edilebilir.
Başlangıç aşamasında, 0-10mt arası derinliklerde max 1-1,15'lik agaşonları yapabiliyor olmak bile güzeldir, başarıdır.
Daha derinde daha fazla nefes tutabiliyor olsanız bile denemeyiniz, yeni bir senkop vakası yaşanmasın..
Ne usta dalıcılar patır patır gitti bu senkop belası yüzünden... Limitlerinizi bilin, asla üzerine çıkmaya çalışmayın, limitinize yaklaştığınızı hissettiğiniz anda yukarı palet vurmaya başlayın.

Zıpkınla balık avcılığı sanıldığı kadar kolay olmayan, ciddi hayati riskler içeren, çok ciddi bir spordur...

daha fazlası için: www.zipkinci.com

:)

En son İlhan kayıp oldu ya zaten. Adamdan 3 haftadır haber alınamıyor. Tesadüf İlhanın Sarozda daldığı gün biz de ekiple orada kamptaydık. Cumartesi hava süt limanken pazar günü sabah kalktığımızda çadırlar neredeyse uçacaktı fırtınadan. Deniz çok kabardığı için tekneyi suya indirmedik bile. Ama İlhan ve ekibi dinlemeden direk girdiler suya. Keşke girmeselerdi :(

Senkop gerçekten çok tehlikeli ve bir o kadar da dikkat edilmesi gereken bir husus. Eğer merada balık varsa her halukarda sizin çıkardığınız seslere merakla yanınıza gelecektir. Yoksa çok derinde çok uzun kalmak daha çok balık vurmanız anlamına gelmez. Zira derine indiğiniz zaman beyin ilk "yukarı çık" sinyalini yaklaşık 15. saniyelerden itibaren gönderir. Onu dikkate almayıp ikinci 15. saniyeyi bekleyebilirsiniz. Eğer zaten ilk 30 ila 45 saniye içerisinde balık yok ise hiç riske girmeye değmez. Eğer ki bulunduğunuz derinlik 10 metre ve altı ise bu süreyi daha fazla uzatmamak en doğrusu olacaktır.

Herşey beyinde biter, ciğerde değil :) İrade çok önemlidir.

YALIM
11-11-2009, 10:33
Nedense hep usta dalıcılar gidiyor bu Senkop yüzünden.. Son zamanlarda yaşanan senkop vakalarının hepsi 20 mt ve üzerinde ciddi apnea sürelerine sahip dalıcıların başına geldi...

Dediğin gibi herşey beyinde bitiyor ve kendine fazla güvenmemek lazım..

İlhan Görgü'nün akıbeti gerçekten meçhul, sağ kurtulacağına dair ümidim zaten 3. günden itibaren kalmamıştı ancak bedeninin bulunması da ailesi için çok önemli..

Deniz kendine ait olmayanı içinde tutmaz biryerlerden çıkar diye düşünüyorsun ama 3 hafta be... Çok kuvvetli bir ihtimal olarak, dalış yerine yakın biryerlerde taş altında sıkıştı kaldı ama bir türlü sakinlemeyen hava yüzünden çok detaylı arama yapılamıyor, görülemiyor...

Gerçi boş alanda zıpkınının atılmış olarak bulunması bu ihtimali zayıflatıyor ama üzerinde kamuflaj varken dipte nasıl kalırsın abicim? İlhan gibi tecrübeli bir dalgıç, başına birşey geleceğini anladığı anda kemerini çözer zaten...

Senkop desen, bir şekilde bulunurdu, bilmemkaç tane scubacı arama yaptı..

Cidden çok merak ediyorum ne olduğunu..

kop42
11-11-2009, 10:34
bunu size en ıyı borars nıklı arkdasımız acıklıycaktır kendısı denız ve tekne uzmanı pm yoluyla ıletısıme gecebılırsınız

BoraRS
11-11-2009, 10:45
Nedense hep usta dalıcılar gidiyor bu Senkop yüzünden.. Son zamanlarda yaşanan senkop vakalarının hepsi 20 mt ve üzerinde ciddi apnea sürelerine sahip dalıcıların başına geldi...

Dediğin gibi herşey beyinde bitiyor ve kendine fazla güvenmemek lazım..

İlhan Görgü'nün akıbeti gerçekten meçhul, sağ kurtulacağına dair ümidim zaten 3. günden itibaren kalmamıştı ancak bedeninin bulunması da ailesi için çok önemli..

Deniz kendine ait olmayanı içinde tutmaz biryerlerden çıkar diye düşünüyorsun ama 3 hafta be... Çok kuvvetli bir ihtimal olarak, dalış yerine yakın biryerlerde taş altında sıkıştı kaldı ama bir türlü sakinlemeyen hava yüzünden çok detaylı arama yapılamıyor, görülemiyor...

Gerçi boş alanda zıpkınının atılmış olarak bulunması bu ihtimali zayıflatıyor ama üzerinde kamuflaj varken dipte nasıl kalırsın abicim? İlhan gibi tecrübeli bir dalgıç, başına birşey geleceğini anladığı anda kemerini çözer zaten...

Senkop desen, bir şekilde bulunurdu, bilmemkaç tane scubacı arama yaptı..

Cidden çok merak ediyorum ne olduğunu..

O mera bildiğiniz gibi dev kayalıkların, mağaraların ve büyük balık yuvalarının olduğu geniş bir bölge. Benim tahminimce sular soğuk olduğu için 5mm elbise ile yaklaşık 12kg ağırlıkla daldı. Belindeki kemeri atamadıysa 12 kg ağırlık 5metreden sonra elbisenin kaldırma gücünü de elimine ediyor. Yani adamı derine basıyor.

Zira o gün İlhanı arama çalışmalarında çok iri balıklara denk gelmişler. Tahminim o iri balıklardan birinin peşine giderken ki bilirsiniz sinarit ve özellikle de orfoz dalgıçla resmen oyun oynar ve adamı derinlere çeker, bu da çok iri bir sinarit veya orfozun peşinde derinliğin ve zamanın farkına varmadı ve senkop oldu ve tahminimce 40 metre gibi bir derinlikte dipte bir mağaranın veya yuvanın biryerine takıldı kaldı ve belindeki ağırlıklarla o akıntıda sürüklenip gitti.

Kaldı ki o gün dediğim gibi ben de oradaydım tekneyle ve deniz çok kabarık ve aşırı akıntılıydı.

Aklıma başka bir senaryo gelmiyor malesef. Çok acı bir durum.

YALIM
11-11-2009, 12:35
İlhan gibi usta bir dalıcı Küçük kemikli'de beline 12 kg takıp da 20 metrelerde avlanmaz, karakıyı yapmıyor ki bu adam..
Derin dalış için max. 6-7 Kg takmıştır ki dediğin gibi bu ağırlık da derinde dipte tutmaya yeter..
Zıpkının boşalmış olmasının da verdiği fikir doğrultusunda, büyük balık peşinde derinde başa gelen bir senkop ve akabinde çok kuvvetli akıntı neticesinde derinlere sürüklenme en mantıklı senaryo, doğru söylüyorsun...

Hangi balık hayatımızdan daha değerli olabilir ki.. yazık...
Çok dikkatli olmak lazım, deniz şakaya gelmez.. 2 metrede dahi senkop riski var, anlık birşey çünkü...

elpadre
11-11-2009, 14:02
bebekligimden beri güselceliym bende
çok lüfer almışımdır kumburgaz 3 burundan

canlı zarganaya cevab cok fazladır ben yaprak yemle denemedim hiç

kendi oltamı ve takımımı kendim yaparım bu konuda biraz usta sayılırım

levrek içn ise sana önerbilicegim bi su üstü oltası var aynı lüfer oltası gibi yapabilirsin

40 beden bir fırdöndü 10 kulaç 30 beden sonra sadece yapay yem 8 mm mavi sırt rapala yem
veyahut bulabilceginizi zannetmiyorum gene 8mm mavi sırt esnek kauçuk yem raglusa ydı heralde markası su an aklımda degil evde bakar yazarım

hızınız zargana hızı olursa kumburgaz kıyılarda yagmur sonrası hemen gezerseniz cok balık alırsınız:)


teknemızı cektık aynen dedıgın gıbıyapıyourm zaten ısı bılen arkadaslarımda var yaz kıs denızdeler zaten senı goruyordum seyranda genelde ama tanımıyordum :)
ama bır daha gordugum zaman slm verımm hatta ayarı verıır lufere bıle cıkarız artık seneye dıyelım :)

miniks
11-11-2009, 15:15
teknemızı cektık aynen dedıgın gıbıyapıyourm zaten ısı bılen arkadaslarımda var yaz kıs denızdeler zaten senı goruyordum seyranda genelde ama tanımıyordum :)
ama bır daha gordugum zaman slm verımm hatta ayarı verıır lufere bıle cıkarız artık seneye dıyelım :)

ah be abi yazlıgı satmak zorunda kaldım 27 yıldır yaşadıgım yerden ayrıldım anlıyacagın ama sürekli gelip gidiyorum

inşallah gelcek yıl ölmezde sag kalırsan güsel bir sabah suyu yaparız erkende önce zargana sonra levrek sonra lüfere canlı yem :icon_tup::icon_tup:

agustos ortası başlar zaten balık

Eriador
11-11-2009, 15:18
model olarak bilmiyorumda cressi sub dan çok kez zıpkın aldım her zaman parasının karşılığını verdi onu tavsiye ederim

elpadre
11-11-2009, 16:13
ah be abi yazlıgı satmak zorunda kaldım 27 yıldır yaşadıgım yerden ayrıldım anlıyacagın ama sürekli gelip gidiyorum

inşallah gelcek yıl ölmezde sag kalırsan güsel bir sabah suyu yaparız erkende önce zargana sonra levrek sonra lüfere canlı yem :icon_tup::icon_tup:

agustos ortası başlar zaten balık

yazlıktan bol ne var kıı kafan rahat olsun o konuda yeterkı bızım dede gelmesın bır hafta sonuu bı apacı organızyasyonu yaparız :)

miniks
11-11-2009, 16:45
yazlıktan bol ne var kıı kafan rahat olsun o konuda yeterkı bızım dede gelmesın bır hafta sonuu bı apacı organızyasyonu yaparız :)

hahahhaahaaa eywallah anlaşılan senin dede de bizim ki gibi kuma havlu serip yatmayı sevenlerden :)

elpadre
11-11-2009, 19:04
kum olsa yıne ıyı yalı aldı kendıne takılıyor orda :) kendı ozel plajı var celalıyede :)