PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Otodoğalgaz (CNG) hakkında bilgi [Ankara]

Chatin
11-01-2010, 23:25
Bugün bir otodoğalgaz dolum tesisi gördüm aktaş denen yer tam ankara hastanesinin ilerisinde. Ankarada sadece orada varmış ve fiyat 1 liraymış. Şu an lpg bile 2 liraya yaklaştı. Benzine hiç girmiyorum.. v-power olmuş 3.75 (ebesinin...) .Yani asıl ekonomi doğalgaz ile yaşanacak o çok belli ..

Peki bu çevrimin maliyeti nedir bilen var mı ? Sanırım doğalgaz lpg den daha çok kalori veriyor ve benzine yakın bir kalori değeri varsa lpg de olduğu %20 civarlarında fazla yakıt harcamaya bile gerek kalmayacak gibi.. Hem lpg hem doğalgaz çevrimi olabilse şu an ki şartlarda doğalgaz olan yerden doğalgaz yoksa lpg alınsa (benzinin...)ama ankara da bile 1 istasyon var başı kıçı.. istanbulda durum ne onu bilmiyourm.

bu arada şu benzin almama olayı ne yazık ki işlemiyor cunku herkes paşa paşa alıyor benzini. bu adamlara verilecek en güzel yanıt benzinsiz bir araç kullanmak :)

ukku
11-01-2010, 23:43
çevrimin maliyeti şuanda türkiye fiyatları ile 2500tl ile 2000euro arası değişir (tabi bulabilirseniz) ben bu konu hakkında 2-3 senedir araştırıyorum, hatta geçen ay ingiltereden tüp hariç komple CNG kiti aldım ancak henüz monte etme fırsatım olmadı.. montajını yapıp denediğimde tekrar yazarım..
fiyat olarakta LPG nin yarısı kadar yakıyor.. yurtdışında kendi evinizden doldurabileceğiniz sistemler de mevcut , umarım yakın zamanda türkiyeye de gelir böyle şeyler, bunun da hesabını yaptım, eğer cng çevrim işlemim başarılı olursa evden doldurma kitini de üreticem.. o zaman benzinin 10 da 1 i gibi bi fiyata yolculuk yapabiliyorsunuz :) rüya gibi...
ancak CNG nin de 1 dezavantajı var tabii, 70 litre civarı bir tüp ile ancak 250-300km yol yapabiliyorsunuz, ve CNG tüplerinin fiyatları, basınçları çok çok yüksek olduğu için pahalı ve şekilleri çok değişemiyor, ince uzun olmak zorundalar..
bunların yanı sıra, yüksek basıncın düşmesi sonucu aracınıza NOS a yakın bi etki yaptırabiliyorsunuz :) detayları isteyen olursa ayrıca anlatabilirm..
Motor sağlığı açısından da yağ değişim süreniz 2 katı oluyor :) kurum yok, korozif etkiler yok.. yurtdışından araştırabilirsiniz..
tehlike olarakta şuan dünyadan yaygın olarak kullanılan yakıtların en güvenilir olanı. doğalgaz uçucu bir gaz olduğu için, patlama anında yukarıya çıkıyor...
//yavuz

TarikS
11-01-2010, 23:46
çevrimin maliyeti şuanda türkiye fiyatları ile 2500tl ile 2000euro arası değişir (tabi bulabilirseniz) ben bu konu hakkında 2-3 senedir araştırıyorum, hatta geçen ay ingiltereden tüp hariç komple CNG kiti aldım ancak henüz monte etme fırsatım olmadı.. montajını yapıp denediğimde tekrar yazarım..
fiyat olarakta LPG nin yarısı kadar yakıyor.. yurtdışında kendi evinizden doldurabileceğiniz sistemler de mevcut , umarım yakın zamanda türkiyeye de gelir böyle şeyler, bunun da hesabını yaptım, eğer cng çevrim işlemim başarılı olursa evden doldurma kitini de üreticem.. o zaman benzinin 10 da 1 i gibi bi fiyata yolculuk yapabiliyorsunuz :) rüya gibi...
ancak CNG nin de 1 dezavantajı var tabii, 70 litre civarı bir tüp ile ancak 250-300km yol yapabiliyorsunuz, ve CNG tüplerinin fiyatları, basınçları çok çok yüksek olduğu için pahalı ve şekilleri çok değişemiyor, ince uzun olmak zorundalar..
bunların yanı sıra, yüksek basıncın düşmesi sonucu aracınıza NOS a yakın bi etki yaptırabiliyorsunuz :) detayları isteyen olursa ayrıca anlatabilirm..
Motor sağlığı açısından da yağ değişim süreniz 2 katı oluyor :) kurum yok, korozif etkiler yok.. yurtdışından araştırabilirsiniz..
tehlike olarakta şuan dünyadan yaygın olarak kullanılan yakıtların en güvenilir olanı. doğalgaz uçucu bir gaz olduğu için, patlama anında yukarıya çıkıyor...
//yavuz

cok iyiymis..onumuzdeki 5 sene icin hayal olarak kalir heralde Turkiye sartlarinda, sattirmazlar, ya da evde doldurtmazlar :D veya ev dogalgazi fiyati da katlanir :hahaha:

initial-D
11-01-2010, 23:50
cok iyiymis..onumuzdeki 5 sene icin hayal olarak kalir heralde Turkiye sartlarinda, sattirmazlar, ya da evde doldurtmazlar :D veya ev dogalgazi fiyati da katlanir :hahaha:

+1

eğer tasarruf sağlıycak bişey oarak kullanılmaya başlanırsa anında hükümetim el atar derdiniz olmasın.boşu boşuna dönüşüm uygulamayın:)

ukku
11-01-2010, 23:53
evet arkadaşlar aynen tahmin ettiğiniz gibi zaten..
söylemiyim dedim ama söylemememe gerek kalmadı :) kaç senedir bunun davası sürüyor :) petrolcüler ve bazı otomotiv sektörü devleri bu konuda direnmeye çalışıyorlar ve, CNG konusunda yatırım yapmak isteyenlerle uğraşıyorlar..
ancak önümüzde sevindirici bir haber ver , avrupa birliği yasalarında CNG yakıtı kullanılması gerekli die bir kural var :) o yüzden biraz ümidim var yakın zamanda gelmesi konusunda..
//yavuz

Chatin
12-01-2010, 00:07
valla doğalgazı patlatmak öyle kolay değil zaten. bu arada 2800 tl ye lavato takılıyormuş onu gördüm. evde doldurulabilen cng işi de gayet açıklanmış nette. üretimi yapılmış demek ki.

şurada bayağı sade ve güzel bilgiler verilmiş saolsunlar.

http://www.ekolpg.com/lavato-cng.html

kv661
12-01-2010, 00:29
benim tüpçü de CNG montajı yapıor sormustu da yok dedim :D

Rockford
12-01-2010, 00:56
işleme muayene olayı nasıl peki lpg olarak geçmicek heralde ruhsatta? projesi kabul gören bişeymi yoksa her muayene zamanı sök takmı yapıyo arac sahibi ve montajı için ne tür deişimler gerekiyo. güzel bi olay gerçekten ülkede vergiler yüzünden dunyanın en cevreci toplumu olucaz benzinden kacan solugu lpg de cng de buluyo kendini.

kv661
12-01-2010, 00:59
işleme muayene olayı nasıl peki lpg olarak geçmicek heralde ruhsatta? projesi kabul gören bişeymi yoksa her muayene zamanı sök takmı yapıyo arac sahibi ve montajı için ne tür deişimler gerekiyo. güzel bi olay gerçekten ülkede vergiler yüzünden dunyanın en cevreci toplumu olucaz benzinden kacan solugu lpg de cng de buluyo kendini.

Ruhsatta benzin/LPG yerine Benzin/CNG yazıyor.

bir fark yok.Gene sızdırmazlık rapopru alıyorsunuz ve projelendirme kağıdı felan. Emniyetten de ruhsata işletiyorsunuz. Hiçbir fark yok

ukku
12-01-2010, 00:59
muayene sorunu yok, 2-3 sene önce istanbulda 100-150 kadar taksici kullanıyordu.. aynen söylediğiniz gibi projesi yapılıyor ve normal LPG gibi, sadece ismi CNG olarak geçiyor.. montajda aynı LPG şeklinde, zaten kullanılan ekipmanlarda çok benzer, sadece daha basınca dayanıklı malzemeler ve Buharlaştırıcı parçasında ısıtma ünitesi var.. çok karışık birşey değil..

slowmotion
12-01-2010, 01:02
konu ilgimi çok çekti...

Burak VTEC
12-01-2010, 01:09
//yavuz

Bu kısmı merak ettim ben biraz açabilir misiniz?

dragstar
12-01-2010, 01:16
cng yaygınlaştığında lpg kullanılmaz o zmn konuyu takip edicem:) çok güzel araştırma yapmışşın utku

Tunacan
12-01-2010, 08:52
benim astra da prins var. ve takarken söylediklerine göre prinsler cng ile uyumluymuş. sadece depo ve gazın nakledildiği hortumlar değişiyormuş okadar.

carpediem
12-01-2010, 09:00
70 lt civaı bi tüp ile 300-350 sence az değilmi ?

Cng nin litre fiyatı nedir ? şu an

Alican
12-01-2010, 09:21

Bugün bir otodoğalgaz dolum tesisi gördüm aktaş denen yer tam ankara hastanesinin ilerisinde. Ankarada sadece orada varmış ve fiyat 1 liraymış. Şu an lpg bile 2 liraya yaklaştı. Benzine hiç girmiyorum.. v-power olmuş 3.75 (ebesinin...)

İlk mesajda 1 lira denmiş.

SONE-R
12-01-2010, 09:25
taksiciler tarafından rağbet görmeyen sisteme para harcamayın boşuna.. onlar taktırmıyorsa vardır bir bildikleri... şu an için fizıbıl bir sistem değil...

TheAce
12-01-2010, 09:43
taksiciler tarafından rağbet görmeyen sisteme para harcamayın boşuna.. onlar taktırmıyorsa vardır bir bildikleri... şu an için fizıbıl bir sistem değil...

bilenler vardır idealtepedeki capette doğalgaz dolum yeri vardı bir seneye kadar, idealtepenin bütün taksileri cng kullanıyordu araçlarında. ama bi yerden sonra neden bilmiyorum orası cng dolum yerini kapattı.

en büyük dezavantajı büyük tank olayı ve eğer birgün cng yayılmaya başlarsa bilin evimize gelen doğalgaz zaten bi tarafımıza giriyor, o günden sonra iyice sokmaya başlarlar artık bizde evde metan gazımı kullanırız kurufasulye gazımı orasını bilemiyorum...

carpediem
12-01-2010, 09:48
İlk mesajda 1 lira denmiş.

70 liraya o zaman 300-350 km diyelim
140 liraya 750 km lpg ile gider, ve her yerde dolum istasyonları var.
pek bi cazibesi olduğunu düşünmüyorum

Onurkk06
12-01-2010, 10:43
bi lpg bi de cng tüpü taktırmak lazım artık:D

yavuz364
12-01-2010, 10:44
Teşekkürler :) amerikan araba hastalığım olduğu için ihtiyaç nedeni ile bu kadar araştırma yapmıştım, sonra da hazır araştırmışken üniversite de proje olarak vereyim dedim..
cng yaygınlaştığında lpg kullanılmaz o zmn konuyu takip edicem:) çok güzel araştırma yapmışşın utku

evet uyumlu olma ihtimali yüksek ancak birçok parça değişmesi gerekir.. tank, regülatör, hortumlar.. eğer CNG uyumlu regülatör taktıysa şimdiden fiyatı da biraz yüksektir..

benim astra da prins var. ve takarken söylediklerine göre prinsler cng ile uyumluymuş. sadece depo ve gazın nakledildiği hortumlar değişiyormuş okadar.

evet km bazında düşünüldüğünde biraz düşük, nedeni litre bazında benzinden daha çok yakıt harcıyor olması.. Kcal enerjisi benzinden düşük.. aynı güç için daha çok harcanıyor ancak fiyat çok düşük olduğu için yinede ucuza geliyor..
70 lt civaı bi tüp ile 300-350 sence az değilmi Cng nin litre fiyatı nedir ? şu an

CNG istasyonları faal durumdayken birçok taksici CNG kullanıyordu zaten, ancak istasyonların bahsettiğim dava v.b. olaylardan dolayı kapatılmasından sonra tekrar lpgye döndüler..
ayrıca şuanda birçok ilde Belediye otobüsleri CNG kullanıyor. yani sistemin mantıksız olmadığı bir durum yok..

Şimdilik heryerde dolum istasyonu yok.. yakın zamanda heryerde CNG dolum istasyonu olduğu zaman söylediğim gibi LPG nin yarı fiyatına yolculuk ypabileceksiniz.. birde istanbul veya ankarada CNG istasyonu var. araçlarını şehiriçin kullanan kişiler için bir sorun teşkil ediceğini düşünmüyorum..

70 liraya o zaman 300-350 km diyelim
140 liraya 750 km lpg ile gider, ve her yerde dolum istasyonları var.
pek bi cazibesi olduğunu düşünmüyorum

kellepaca
12-01-2010, 10:45

Evdeki LPG'li ocaklar kolayca doğalgaza dönüşebildiğine göre bunu da değiştirmek çok zor değildir diye tahmin ediyorum. Belki enjektörler ve regülatör biraz pahalı olabilir.

Tunacan
12-01-2010, 10:58
enjektörler ve regülatör zaten uyumluymuş. demek istediğim oydu zaten..

Chatin
12-01-2010, 11:39
benzinin doğalgazın ve lpg nin entalpi değerini bilen varsa ben hesabını yapayım ... ama genel olarak bakılınca cidden lpg nin yarısına denk gelebilir. şuan litre fiyatı 1 lira yanlış duymadıysam o an beyin amcıklaması geçirdim çünkü. neyy nasıl lan ee gibi diyip bi baktım öyle 5 saniye pompacıya.

ankarada dolum tesisi aktaş denilen yerde. ankara hastanesinin karşı şeridinden 100 metre ileride hemen. petrol ofisi ... e-gas tabelası falanda var. geçen olursa detayları sorabilir.

redbaron
12-01-2010, 11:54
dolum istasyonları çok az bn istanbulda yada başka bir yerde hiç görmedim .biraz yaygınlaştırılıp geliştirilirse süper olur ama sonuçta yine kaynağı yurtdışı olduğu için uzun ömürlü kullanılacak bir yakıt olacağını sanmıyorum.Biliyorsunuzki benzinle dizel arasında önceden fark çok daha fazlaydı fakat dizel araçlar arttıkça dizelede vergiyi bindirdiler cngde çok kullanılmaya başlarsa kesinlikle 1tlde kalmaz onada bindirirler merak etmeyin nası olsa enayi halka bindirmeye alışmışlar.100tl benzinin 64 tlsi vergi olan bir ülkede yaşıyoruz malesef!!!:S

slowmotion
24-04-2010, 04:45
varmı bir gelişme arkadaşlar?

ruudvan
24-04-2010, 04:55
sımdı sole bısey solım bmc zaten dogalgazla yanı cng otobus uretıyor kı ızmırde....ama dogalgaz ın depolanması ıcın bnzın deposundan daha buyuk bı alan gerekıyor mesela otobuslerın ustunde 3 er metrelık 3-4 tane tup bulunuyor yanı araclarda cng olayı bıraz sacma oluo .

Mutu
24-04-2010, 06:06
bilenler vardır idealtepedeki capette doğalgaz dolum yeri vardı bir seneye kadar, idealtepenin bütün taksileri cng kullanıyordu araçlarında. ama bi yerden sonra neden bilmiyorum orası cng dolum yerini kapattı.

en büyük dezavantajı büyük tank olayı ve eğer birgün cng yayılmaya başlarsa bilin evimize gelen doğalgaz zaten bi tarafımıza giriyor, o günden sonra iyice sokmaya başlarlar artık bizde evde metan gazımı kullanırız kurufasulye gazımı orasını bilemiyorum...

Devlet benzinden 2.50 vergi alıyor cngnin litre fiyatı 1 lira sizce neden kapanmıştır orası :)

Mutu
24-04-2010, 06:10

Litre fiyatı 1 ise 70 liraya depo doluyor 350 km gidiyor , kmde 0,20 kurusa denk geliyor lpgden tek farkı evden doldurulabiliyor olması o zamn =) dediğim gibi 0,20 kurusa tekabül ediyor , lpg yaygınken , cngye taktırmak bence biraz risk en nihayetinde dolum yerine kadar gitmek gerek , diğer illerde yaygın değil , yedek parça , bakım sorunu olabilir vs. . :soru::soru:

yavuz364
24-04-2010, 09:33
arkadaşım bu iş bu kadar basit değil, ilk olarak CNG , LPG kadar çok harcamıyor zaten, o yüzden LPG nin yarı fiyatına geliyor...
ikincisi LPG den çok çok daha zararsız olduğu için, hatta ve hatta Benzinden bile daha zararsız :) veriminizi ve motor ömrünüzü arttırıyor...
CNG nin kapatılmasının sebeplerini zaten daha önceki konularda birsürü şey yazmıştık, tekrar söyliyim tamam rant meselesidi.. yakın zamanda çok yaygınlaşıcaktır.. yurtdışında hızla yaygınlaşıyor.. zaten artık birçok LPG sistemi CNG ye dönüştürülebilir olarak geliyor..

Litre fiyatı 1 ise 70 liraya depo doluyor 350 km gidiyor , kmde 0,20 kurusa denk geliyor lpgden tek farkı evden doldurulabiliyor olması o zamn =) dediğim gibi 0,20 kurusa tekabül ediyor , lpg yaygınken , cngye taktırmak bence biraz risk en nihayetinde dolum yerine kadar gitmek gerek , diğer illerde yaygın değil , yedek parça , bakım sorunu olabilir vs. . :soru::soru:

On3R
24-04-2010, 12:55

Aynen benimde bildiğim bu şekilde...
Çeto ahmet abi cng ile çok haşır neşir istiyorsan konuşalım bi ara.Magirus'u cng'ye çevirdi o derece yani :)

Frid
24-04-2010, 13:23
rant saglamalarda engel olunursa süper birşey gibi görünüyor

turbo16
24-04-2010, 13:32
yaygınlasması zaman alır istasyon maliyetleri cok yüksek artı isletme cok nizamı olmalı
tam türklere göre:icon13:

slowmotion
24-04-2010, 17:16
sımdı sole bısey solım bmc zaten dogalgazla yanı cng otobus uretıyor kı ızmırde....ama dogalgaz ın depolanması ıcın bnzın deposundan daha buyuk bı alan gerekıyor mesela otobuslerın ustunde 3 er metrelık 3-4 tane tup bulunuyor yanı araclarda cng olayı bıraz sacma oluo .

vallaha ucuz olsun, yer ayarlarız arabada sorun değil :D

ahmet3425
24-04-2010, 18:10
arkadaşım bu iş bu kadar basit değil, ilk olarak CNG , LPG kadar çok harcamıyor zaten, o yüzden LPG nin yarı fiyatına geliyor...
ikincisi LPG den çok çok daha zararsız olduğu için, hatta ve hatta Benzinden bile daha zararsız :) veriminizi ve motor ömrünüzü arttırıyor...
CNG nin kapatılmasının sebeplerini zaten daha önceki konularda birsürü şey yazmıştık, tekrar söyliyim tamam rant meselesidi.. yakın zamanda çok yaygınlaşıcaktır.. yurtdışında hızla yaygınlaşıyor.. zaten artık birçok LPG sistemi CNG ye dönüştürülebilir olarak geliyor..

tamamda yavuzcum arkadasın sorusuna tam cevap vermemissin litresi 1 tl bile olsa 70 lt ile 350 km yapıyor deniyor

ben 42 lt lpg ile 555 km yaptıgımı biliyorum simdi bizi CNG ye cekecek tek yon guvenli olmasımı?

yavuz364
24-04-2010, 18:29
evet o konuda aslında biraz sıkıntı var, CNG nin tek zararı uzun yol gitmek istiyorsan büyük depo koyman gerekmesi :)
aslında 1 depo ile kaç km gittiğin de önemli değil sonuçta istasyonlar çoğalınca sorun kalmaz ama şimdilik böyle bir sorun var..

tamamda yavuzcum arkadasın sorusuna tam cevap vermemissin litresi 1 tl bile olsa 70 lt ile 350 km yapıyor deniyor

ben 42 lt lpg ile 555 km yaptıgımı biliyorum simdi bizi CNG ye cekecek tek yon guvenli olmasımı?