PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : turbomu atmosferikmi?

ygtrn
06-12-2010, 15:31
arkadaşımla bu konuyu baya bi tartıştık ve içinden çıkamadık bende buraya açma ihtiyacı duyum....

aynı güçte iki araç düşünün ağırlıklar şanzıman oranları vs vs herşey aynı motorlarının ürettikleri güçte aynı.... misal iki araçta 200hp gücünde, ancak birisi turbolu birisi atmosferik....

ben diyorumki turbolu araç her türlü alır, arkadaşta diyorki atmosferik alır, ben atmosferik alsa alsa ilk kalkışta alır diye düşünüyorum çünkü gücünü alt devirlerden itibaren üretir....

atmosferik aracın silindir adeti farkedermi bilmiyorum ancak her şekilde iki aracında gücü aynı kabuledilecek.....

Ranthor
06-12-2010, 15:37
dyno eğrisi lazım, max güce göre olmaz...

XoR
06-12-2010, 15:45
Aynı güçte olsalar bile Turbo aracın Tork değeri fazla olacaktır. Bunudamı eşit sayıyoruz ?

8.000rpm
06-12-2010, 15:46
aynı güç-aynı ağırlık-aynı şanzıman oranları vs..vs..
kısaca bu iki araç birbirinin aynı diyebiliriz o halde...
hem turbo hem atmosferik yüklenebilen bir örnek vermeye çalışalım ki bu örnekler her iki teknikle de aynı gücü üretsinler ;
honda'dan örnek verelim de konu hit yapsın :D
b16'yı ele alırsak atmosferik olarak çıkabileceği güçler belli ama biz yine de diyelim ki zorladık yaptık 200hp oldu ,
aynı gücü almak için b16'ya uygulanacak turbo kiti de oldukça düşük basınçlı mütevazi :D bir kit olacaktır zannımca
işte bu noktada sadece tork farkı ortaya çıkacaktır ki sanırım turbo olan versiyonda tork daha yüksek olacaktır
düşük basınçlı bir turbo kiti olacağı için de turbo lag öyle aman aman olmayacak , çabuk dolacak ve gerek ilk kalkışta gerekse devamında avantajlı olacaktır
bence :)

nitrO_Oxide
06-12-2010, 15:47
Hersey 200hp olayı değilki tork kilo şanzıman oranı vs

8.000rpm
06-12-2010, 15:49
güç , kilo ve şanzıman aynı , ana kural bu
torku da denk getirmek zaten imkansız

Onno
06-12-2010, 15:50
Yüklediğinde ağırlıkları değişecek olan araçların yükleme biçimine görede şanzuman aralıkları değişecektir. Turbo avantajlı duruyor iyi seçim yapılarak yüklenirse..

ygtrn
06-12-2010, 15:53
evet tork'u denk getirmek imkansız ve benim düşüncem atmosferik araç ancak alt devirlerde daha fazla tork üretecektir, turbo dolmaya başladığı andan itibaren atmosferik yalan olur kanımca :)

8.000rpm
06-12-2010, 15:55
hayır yanılıyorsun , cevap doğru ama gidiş yolu yanlış :D
aynı motorun turbolanmış haline güç olarak denk hale getirilmiş bir atmosferiğin alt devirleri ölü olacaktır , belli bir devire gelmeden aynı motorun turbolusunun verdiği güce yaklaşamaz
yani atmo olan da devir isteyen bir makine olacaktır
en sempatik turbo kitiyle bile b16 = 200 hp seviyesine gelebilir ki atmo olarak buraya gelebilmek için stage2-3 egzantrik gerekir