User Tag List

Sayfa 2/2 İlkİlk 12
25 sonuçtan 20 ile 25 arası

Konu: Gc8 turbo oktan seçimi

  1. #20
    TechTurkey Maxi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    May 2008
    Yaş
    54
    Şehir
    istanbul
    Mesaj
    4.900
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    aslında oktana göre sıkıştırma oranı olmaz
    yani genel olarak oktan yüksedikçe sıkıştırmayıda arttırabilirsin tabi ama herşey oktan ile sıkıştırma oranı arasında cereyan etmez.
    birçok parametre etkili bu konuda, motorun temel yapısı,işletim sistemi bir sürü detay var.

    mesela kısmen daha eski teknolojik turbo araçların sıkıştırma oranları genelde 8:0 dı
    şimdi ise 9 oldu, hatta 9,5:0 olanlar yokmu ? var

    tfsi motorların sıkıştırma oranı ne ?
    araba çok güçlü, turboda yüksek basıyor peki 95 oktanla gitmiyormu ?
    demekki sadece sıkıştırma oranı etken değil

    bu arada 12 sıkıştırma oranı kesin atmosferik araca ait, o kadar da değil

  2. #21
    cXe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Sep 2011
    Yaş
    33
    Şehir
    Burdur-Kütahya
    Mesaj
    657
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    konuyla alakalı mı bilmiyorum ama bir keresinde 150cc scooter motoruma 98 oktan benzin koydum. benzinlikten çıktım son gaz 5-6 km gittim motoru stop ettim. birkaç saat sonra motoru tekrar çalıştırdım, motor aşırı derecede güçten düşmüştü, 50km hıza çıkmaz 2 kişi çekmez oldu, işin garip yanı normalde 1 günde biten benzin 3-4 gün bitmedi. depoyu tamamen bitirip normal benzin koyunca motor normale döndü.
    Alıntı mehmet767 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    kardeşim bence maf sensörü yada westgate.
    Alıntı capri Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    aracta ikiside yok ama

  3. #22

    Üyelik
    Nov 2011
    Yaş
    39
    Şehir
    Türkiye
    Mesaj
    20
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Maxi Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    aslında oktana göre sıkıştırma oranı olmaz
    yani genel olarak oktan yüksedikçe sıkıştırmayıda arttırabilirsin tabi ama herşey oktan ile sıkıştırma oranı arasında cereyan etmez.
    birçok parametre etkili bu konuda, motorun temel yapısı,işletim sistemi bir sürü detay var.

    mesela kısmen daha eski teknolojik turbo araçların sıkıştırma oranları genelde 8:0 dı
    şimdi ise 9 oldu, hatta 9,5:0 olanlar yokmu ? var

    tfsi motorların sıkıştırma oranı ne ?
    araba çok güçlü, turboda yüksek basıyor peki 95 oktanla gitmiyormu ?
    demekki sadece sıkıştırma oranı etken değil

    bu arada 12 sıkıştırma oranı kesin atmosferik araca ait, o kadar da değil
    12 tabiki atmosferik motor sıkıstırmasıydı. TFSIlarda bıldıgım kadarıyla direct injection var direct injection sayesinde knock baya azalıyor, o sayede daha dusuk oktan kabul eder hale geliyor bu motorlar. Dedigin gibi dolu parametre etkili arkadas icin biraz basitten girme yolunu tercih ettik sıkıstırma oranı 101 kafası

  4. #23

    Üyelik
    Nov 2011
    Yaş
    39
    Şehir
    Türkiye
    Mesaj
    20
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Frequency_48 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Arkadaşların yazdıklarına katılıyorum. oktan ve avans bağlantılı kavramlar..

    Maxi nin dediği gibi. herşeyimize sahtekarlık karışmış.. ya benzine de karıştıysa..O yuzden yüksek oktanı kullanıp işi garantiye almak gibi bir durum sözkonusu oluyor..

    Kısaca teoride ve pratikte durum farklı olduğu için.. yüksek oktan kullanmak işi riske etmemek gibi bir durum oluşturuyor..
    Birisinden duymuştum ne kadar doğru bilemiyorum. Ferraride bile 95 oktan kullanılıyormuş.. 97 oktan koyulduğunda check engine lambası yandığını söylemişti birisi.. O yuzden konu kafamı kurcaladığı için açığa kavuşturmak amaçlı yazıyorum..

    Genel bir soru yönelyetim. Modiyeli aracın varsa 97 oktan alırsın demiş maxi..
    MKUR arkadaşımızın yazdığı gibi..12:1 sikistirma bizim TRdeki 97 RONun limitidir. açılımı nedir.. Atmosferik mi yoksa aşırı besleme sıkıştırması mı?

    Orjinal basınçta sadece pistonların sıkıştırma oranınının 8.0:1 den 8.5:1 e çıkması daha önceden sağlıklı bir şekilde 95 oktanla giden bir aracın benzin oktanını yükseltmemize gerek varmı? Bu otomobil kavramında 0.5 artması neyi ifade ediyor. Bu oran çok büyük dehşet bir oranmıdır?


    8 ve 8:5 sıkıştırma oranı değişimi ve oktan ihtiyacı nedir? Birazda durumu sorgulamaktaki amacım.Neyi ne kadar yaptığımız ? ne kadar gerekli yaptığımı sorgulamak..
    Verdıgım 12:1 sikistirma orani atmosferik motor icindi, seninkisi beslemeli, dedigim gibi turbolu araclarla ilgili fazla bilgim yok ama sen kendi aracinin effektif sikistirma orani suradaki hesap makinasi sayesinde bulabilirsin:
    Boost Compression Ratio Calculator

    8.5 statik sikistirma oranin ise ve ustune 1 bar(14.5 psi) aciyorsan efektif sikistirma oranin haliyle yukselmis oluyor, sen de bu ekstra boostdan guc alma yoluna gitmek istiyorsan haliyle daha yuksek oktan kullanmak zorunda kalacaksin.

  5. #24

    Üyelik
    Mar 2012
    Yaş
    51
    Şehir
    Muğla
    Mesaj
    290
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Konu hakkında fikirler ve görüşler aslında konuyu istediğim noktaya getirdi.. Konuyu açmaktaki amacım sadece ben değil. Konu hakkında bir çok arkadaşında bilgisi olması oktan ve sıkıştırma hakkında daha bilinçli olmamızı sağlamaktı.. Yaptığım araştırmalar sonucunda genel olarak aynı fikirdeyiz. Yakıtın içine tavsiyede bulunan arkadaşlarımız gibi, alkolde koysak aracın gücüde artsa, yakıt tüketimide düşse, bu sadece sonuçtur. Bunun nedeni ve sebebepleri neyi ne kadar neden yaptığımız konusunda bilinçlendirecektir. Fakat bu durumun oldukça teknik ve kafa karıştırıcı bir durumum olduğunu konuyu açtıktan sonra algıladım..

    1. link te. Gazi Üniversitesinde yapılan araştırmalarda sıkıştırma oranının gereksiz olduğu durumlarda güç ve tork düşüşünün olduğu yakıt tüketiminin arttığı gözlemlenmiştir.
    1. linkte Tablo 1 de sıkıştırma oranına göre oktan sayısı verilmiş. Burada 12 sıkıştırma oranına göre 106 oktan belirlenmiştir. Açılıma göre 8:1 sıkıştırma oranına göre 14,5 psi yani 1 barda da efektif sıkıştırma oranı 16:1 dir.. ???? Oktan sayısı ve sıkıştırma oranına bir kaos daha.

    1. link http://www.ekoloji.com.tr/resimler/72-7.pdf


    ALINTIDIR :


    Sıkıştırma oranı ne kadar yüksek olursa motorun Termik Verimi de o kadar yüksek olur. Sıkıştırma oranı arttıkça motorun ihtiyaç duyduğu yakıtın oktan miktarı da artar.


    Kompresyon oranı = Silindir hacmi + yanma odası hacmi/yanma odası hacmi = Sıkıştırma oranı Basit olarak beygir gücü hesaplama: Motor hacmi (toplam silindir hacmi) + kompresyon oranı + devir dakika / 9000 = volumetrik po Deneme yanılma yöntemi ile bulduğumuz (belki biliniyordur), kompresyon oranı düşük olursa motorun alt devirleri daha dengeli ve sessiz, aynı zamanda daha güçlü oluyor. Kompresyon oranı yükseltildiğinde ise alt devirler dengesiz ve güçsüz fakat üst devirler daha canlı ve güçlü oluyor.

    Yine deneme yanılma yöntemi ile bulduğumuz bir olay: Turbolu bir motorun turbo basıncını çok fazla arttırdığımızda makine avans vuruyor. Fakat kompresyon oranını düşürdüğümüzde makine yüksek turbo basınçlarında avans vurmuyor ve gerçekten gücünü hissettiriyor. Eğer yukarıda yazılanlarda bir yanlışlık yoksa (uygulamalarda doğru görünüyor) aşağıda yazılanları nasıl yorumluyorsunuz?

    1. 1988 model Jaguar XJ-S12: Motorunun kompresyon oranı 12.5:1, fakat motor hacmine, devrine göre çok verimsiz. 1988 model E30 kasa 325i motorunun kompresyon oranı 8.8:1 fakat motor hacmine ve devrine göre çok verimli. 2. 1984 model BMW 745i (3.5 LT turbolu): Kompresyon oranı 7.6:1 gibi çok düşük bir rakam ve 0.6 bar gibi çok düşük bir turbo basıncı kullanıyor. Oysa 2002 model Saab 9-5 Aero, 9.3:1 gibi yüksek bir kompresyon oranı ile 1.4 bar gibi çok yüksek bir turbo basıncı kullanıyor. Burada teknoloji mi etkili oluyor yoksa belli bir amaç mı var. 3. 1996 model Rover 220 Turbo Coupe: 8.5:1 kompresyon oranı, 0.42 bar turbo basıncı, elde edilen sonuç 6000 d/d'de 200 HP. 4. 1998 model Volvo S40 T4: 8.0:1 kompresyon oranı, 1.9 bar turbo basıncı, elde edilen sonuç 5500 d/d'de 200 HP. Bu iki makinenin speklerine baktığımızda aralarında beygir gücü olarak uçurumlar olması gerekiyor fakat sonuçlar aynı her ikisi de 200 HP üretiyor.

    Yabancı kaynaklı bir dergide şöyle bir yorum okudum. Turbolu motorlardaki kompresyon oranı ile turbo basıncı arasındaki ilişki şöyle hesaplanıyor: Kompresyon oranı * (turbo basıncı + l) = maksimum 16 olmalıdır.

    Örneğin R5 GT Turbo: Kompresyon oranı 7.9:1, turbo basıncı 0.7 bar. 7.9 *(0.7+1)=13.43 (normal 115 HP haliyle). Bu motor bu kompresyon oranı ile maksimum 1.02 bar kullanabilir (avansı ile oynanmadığı sürece), 7.9*(1.02+l)=l6.00 (135 HP civarlarına geliyor). Bu yazılanları biz deneyerek doğruladık. R5 GT Turbo'ya kompresyon oranı 6.6 olan Group A pistonlar koyduk ve turbo basıncını açmaya başladık en son 1.4 bardan sonra avans vurmaya başladı. Yani 6.6*(1.4+1)=15.84 oranı bizi doğruladı. Fakat özellikle İsveçlerin yaptığı (HPT) yüksek basınçlı turbolar; Volvo S40 T4 (8.0'(1.9+1)=23.2), Saab 9-5 Aero (9.3*(1.4+1)=22.34) gibi, ilginç rakamlara nasıl ulaşıyorlar? Teoride imkansız görünüyor. Son olarak kompresyon oranı ile ilgili benim sormadığım fakat bilinmesi gereken ve açıklama gereği duyduğunuz bilgiler varsa açıklarsanız beni ve benim gibi bu işe gönül vermiş insanları çok mutlu edeceksiniz.
    Sıkıştırma oranı hesaplaması aynen yazınızda ilettiğiniz formülle yapılır. Bu hesaplamayı daha açık ifade edersek, motorun sadece tek bir silindirinin piston hacmi x strokunun sonucu + yanma hücresi (piston üstü, silindir kapak, silindir kapak contası) hacmi / yanma hücresi hacmi veya daha kolay bir yolla + "l". Bu değişmez bir fizik kanunu ancak motor gücü hesaplama tablosu sonuçları motor üretim teknolojisi gereği elektronik ve manifoldlar ile supap adedi, eksantrik mili özelliği paralelinde çok ciddi farklılıklara gebedir. Kompresyon oranına bağlı olarak motorun düşük ve yüksek devirlideki güç dağılımı ise yapılan işletim sistem ve özel eksantrik uygulamaları paralelinde farklılıklar arz eder.

    Standart motor özellikleri ele alınarak yapılacak sıkıştırma oran farklılıkları sonucunda oranın yükseltilmesi ile motoru düşük devirlerinde daha fazla güç, sıkıştırma oranının azaltılması ile de motorun düşük devirlerinde daha az güç elde edilir. Motorun düşük ve yüksek devirlerde sakin ve vuruntusuz çalışması ise tamamıyla işletim sisteminin oluşan farklılıklara paralel yeniden düzenlenmesi ile değişkendir. Yukarıda örneklemeler ile mukayeseye çalıştığınız değişik marka, motor silindir sayısı ve hacimdeki sıkıştırma oranı uygulamalarının silindir çapı, strok, emme ve egzoz manifold farklılıkları ve en önemlisi eksantrik mili dereceleri ve supap açma değerlerinin farklılıkları paralelinde yapılabilmiş ve tercih edilmiş dizaynlardır.

    Yazılanların sonucunda sıkıştırma oranının 8:1 den 8,5:1 e yükseltilip yarım birim arttırılması sonucunda Orjinal map de sadece 0,1 bar gibi küçük bir turbo verim artışı söz konusu oluyor. Bu oran 16 yı geçerse ya custom yazılım, yada oktanı yukseltmek gerekecek veya aracın yazılımı vuruntudan dolayı avansı kısacağı için güç düşüşü yaşanacaktır. Genel fikirlerim bu yönde..
    Sıkıştırma oranı x (Turbo basıncı +1 ) = efektif sıkıştırma oranı

    8x (0,9+1) = 15,2
    8,5x (0,8+1) = 15,3

  6. #25

    Üyelik
    Mar 2012
    Yaş
    51
    Şehir
    Muğla
    Mesaj
    290
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Link ingilizce. netten browser yardımıyla çevirebilirsiniz. Burada alkol yakıtlardan tutun her türlü sıkıştırma oranı, basınç bağlantısı ve oktan hakkında bilgi mevcut..
    Aseton olayı hakkında bilgisi olan varmı? Nedir? Alkol yakıtlarda konusu geçen bir sıvı.

    Xcceleration

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •