Leeeynnn... Turbo'cu mu olsun sen abisinin gülü...
Şaka bir yana, anlatılanların yanı sıra;
- Turbo çeketi(Turbo Blanket) kullanabilirsin(egzoz tarafından bahsediyorum), Turbo Housing'i içindeki havanın sıcaklığını biraz daha koruyarak, Spool'u erkene çekebilirsin.
- Boost gelmeye başladıktan, full boost olana kadar kısımda Avansı kısıp, benzini de biraz fakire çekerek(yani EGT'yi yükselterek) Spool'u aşağı çekebilirsin.
Bu yukarıdaki 2 seçenek de aynı mantık üzerinden gidiyor, sıcak hava daha fazla hacim kaplar ve aynı kapalı alanda, daha sıcak hava, daha hızlı hareket ederek turboyu daha çabuk devirlendirir, bu da Spool'u aşağıya çeker, full boost olduğun devirden itibaren(diyelim ki 3450rpm oldu) avans ve afr'yi normal değerlere alabilirsin. Tabii bunu Tuner'ın ile konuşman lazım.
Gene bu 2 seçenekten alttaki olanda şöyle bir ikilem var. Araçtan araca değişim gösteren bir durum var.
Erken Spool + Düşük Avans VS Geç Spool + Yüksek Avans
Aynı devirde daha fazla basınç + Düşük Avans VS Aynı devirde daha az basınç + Yüksek Avans da diyebiliriz...
Aracında hangisi daha iyi sonuç veriyor, deneyip görmen lazım. Tercihen dyno üstünde tabiki.
- 3. bir seçenek ise, eğer ECU'un(varsa EMS'en) destekliyor ise, bir Electronic Boost
Controller yardımı ile(EVC'lerde bu özellik var mı bilmiyorum, var ise o da olur), Quick Spool(ismi her beyinde farklı olabilir, Türkçe meali, daha erken Spool) fonksiyonunu kullanman. Wastegate'ler bildiğiniz üzere mekanik sistemlerdir. Bir diyafram ve yay yardımıyla çalışırlar, fakat boost controller kullanmıyorsanız, yay kuvveti boost arttıkça yavaş yavaş karşılandığından, Wastegate de ufak ufak açılmaya başlar bu da Spool'u geciktirir. Quick Boost ile, belirlediğiniz basınca gelene kadar(diyelim 16psi), Wastegate kelebeği neredeyse hiç kıpırdamaz ve hedef basınca gelince tamamen, bir anda açılır. Bu da Spool'u aşağıya çekmek için çok faydalı bir yöntemdir.
- 4. bir seçenek ise, düzgün bir egzoz sistemi. Herkes, her ne kadar "best turbo exhaust is no exhaust" dese de, orta güçlerde ve basınçlardaki bir setupta, üstlerde minimal bir güç kaybı göze alınarak, sağlıklı bir egzoz sistemi ve sadece gereği kadar bir geri basınç ile güzel Spool'lar elde edilebilir. Tabiki dediğim gibi, üstlerde minimal güç kayıplarını göze alarak. Ama, birçoğumuzun aracı "custom spec" olduğu için(port&polish, egzantrik, turbo ve manifold farklılıkları,...vs bir sürü değişken etken) kafadan birşey söylemek zor, deneme yanılma yapmadan sonuca ulaşmak biraz zor.
- 5. bir seçenek ise Turbo Exhaust Housing'ini küçültmek. .82A/R'den .63A/R'ye düşmek, .63A/R'den .48A/R'ye düşmek gibi. Tahmin edeceğiniz gibi bu işlem üstlerde fazla güç kaybına yol açar. Fakat motorunuz sağlam ise bu güç kaybını, Turbo basıncını arttırarak kapatabilirsiniz. Üstlerde turbonuz fön makinasına dönmediği sürece problem yok.

GT2871 nispeten büyük ve güzel bir turbo(CA18 ya da SR20DET kullandığınızı varsayıyorum). Orjinalinden daha yüksek dereceli ve lift'li bir egzantrik kullanmıyorsanız(güç bandınız, devir bandının üst kademelerine taşınmadıysa yani), housing'i bir boy küçültüp, basıncı 14psi'dan 18psi'a alabilirsiniz bence. Hem çok daha erken Spool edersiniz hem de basınç farkından dolayı üstlerde güç kaybı yaşamazsınız. Ama tabiiki bu biraz da motorunuzun durumu, benzin iletim sisteminizin durumu ve araçta kullandığınız ECU(ya da EMS ya da Module ya da Standalone ya da Piggyback, ne varsa saydım.

) ile alakalı.
Şahsi tercihlerim 1. ve 3. seçenekleri uygulamak olurdu. İkisi birlikte, Spool'u en az 200-300rpm aşağı çekecektir. Hatta yanlış bilmiyorsam turbonuz top-mount şeklinde durduğu için çok kolay soğuyan bir yerde olduğundan, Turbo Blanket daha fazla fayda sağlayacaktır.
Uzun oldu kusura bakmayın, maksat bilmeyenler bilgilensin, biraz da biz faydalı olalım.
Yazdıklarımda yanlış bilgiler var ise lütfen daha bilgili arkadaşlar çekinmeden uyarsınlar ben de editler düzeltirim. Sonuçta, insanları yanlış bilgilerle yönlendirmenin bir anlamı yok. 