ama soru atmosferif aracta turbo uygularsak enjektorleride buyutursem yakitim bastigim halde artarmiyidi.....
ama soru atmosferif aracta turbo uygularsak enjektorleride buyutursem yakitim bastigim halde artarmiyidi.....
302 Maderiaschwarzmetalic E36 ///M3 Cabriolet
gülü seven dikenine katlanır ne yapalım hesapladım uzak mesafeye 2 günlük gitmek kaydıyla dizel araba kiralamak çok daha hesaplı ve arban km yapmıyor örneğin haftasonu adana ankara diyelim 1000 km evoyla yavaş gitsen gelsen 350 -400 yakarsın ama dizel bir clio yu 2 günlüğüne 120 ytl ye kiralasan 120 de yaksan karın 250 milyona yakındır artı araban km yapmaz.tabi bu durum iş için geçerli kesinlikle zevk için değil![]()
tamam işte konu bu....diyelim ki 1.6 arabamızı turbo yaptık...240cc olan enjektörlerimizide 550 cc ye büyüttük....0.5 bar basıyoruz....ve 4000 devirde ful bosst yapıyoruz....ben şehir içinde max 3000 devirde vites değiştirerek kullansam....arabam atmosferik ve 240cc enjektörlü halinden fazlamı yakacak? evetse ne kadar fazla![]()
abım rakam vermek yanlıs olur yaw yanı yapılmıs senın aracının bır onegı olsada ona yakın bı rakam cıksa neyse ama regulator felanda alırsın gazlamıcan zaman kısarsın benzını ayarını bı boost controllerla ııce kısarsın felan yakıtı azaltırsın
ben genelde evc kapalı gezıorum 0,4 bar basıor uzun yolda yarım depoyla 220 mıl 352 km yaptım dıer yarımı bekleyemedım acıkcası ama karma gazlama kı bu ılk 3 vıtes oluyo dur kalkı cok ortalama yaptıgım km bır depo ıle 250+260 mıl yanı 400 416 km eder acıkcası sakın kullanımda bana gore bırsey yakacakmıssın gıbı gelmıor alısınca zaten nasıl nerde ne tukkettıgıne ııce ekonomık halını yakalar bınersın
Straights are for fast cars, but turns are for fast drivers!
abisi olmaz işte. motor yapısı itibariyle orjinal turbo aracın tüketimini yakalayamazsın. İş sadece enjektörlerde bitmiyor. Tasarruf için sıkıştırma oranını da değiştirmen gerekiyor.
Yine de hadi yaptık diyelim, artış 20% yi geçmez ama artar işte. Sen istediğin kadar ekonomik kullanmaya çalış, ister istemez tüketim artacaktır.
[SIGPIC][/SIGPIC]
Standart beyinle sadece enjektor buyuterek, veya banzin regulatoru ile basinc yukselterek yuruyorsaniz, az bassaniz da cok bassaniz da kesinlikle daha cok yakacaktir. Standart beyin, rolantide veya 1500 devirde enjektoru orjinal maplere gore acip kapacagi icin, eskiden saniyenin 10da1i kadar acik kalip, 0.6cc yakit puskurtur iken, simdi buyuk enjektoru veya yuksek basincli hatti saniyenin 10da1i kadar acik kapattiginda 0.8cc yakit puskurtecektir. Bu da kac devir olursa olsun, stock map ile ayni aracin daha fazla yakmasi demektir...
Bunun disinda, ideal senaryoda, atmosferik araca gore turbo, verimliligi daha iyi oldugu icin, ornek olarak 300 beygirlik bir turbo, 300 beygirlik bir atmosferikten daha az yakar. Normalde egsoztan ve sicaklik yolu ile kaybedilen enerjinin bir miktarini geri cevrime soktugu icin turbo daha verimli calisacaktir. Burada kilo, surtunme, aktarma kaybi gibi degerlerin ayni oldugunu varsayiyoruz tabi...
kesinlikle çok mantıklı....amaaaaaa beyne müdahale edilmeden turbo yapmak pek mümkün görünmüyor....yani sadece enjektör büyütüp turboya benzin yetiştirmeyi düşünürseniz dedikleriniz mantıklı....ama bu tip uygulamalarda çeşitli yöntemlerle beyni kandırıyoruz....ve devir aralıklarına göre yanma odasına göndereceğimiz benzini ayarlayabiliyoruz....
eğer belli bir devrin üzerine çıkmadığımızda yanma odasına daha fazla hava göndermiyorsak ''turbo dolmadığı için''....o zaman o havanın karışacağı benzin miktarı aynı kalmak durumunda ''zengin karışım oluşmaması için'' .....bu durum böyleyse turboyu doldurmadan kullanmayı başardığımız her durumda atmosferik hali kadar benzin yakmalıyız gibi geliyor bana....yanılıyormuyum?
abicim cok ozur dileyerek bisey sorcam araban stockmu sanırım degil yanı ben abondone oldumsayılar ve rakamlar arasında stock degerlerın:
Yakıt tüketimi (lt/100 km) -Şehir içi 14,6 lt
Yakıt tüketimi (lt/100 km) -Şehir dışı 8,2 lt
Yakıt tüketimi (lt/100 km) -Karışık 10,6 lt
bunlar olarak gozukuyo bı anda confuse oldum sasırdımaptallastım
bı acıklama yaparmısın benım ıcın rica etsem gerekirse ozelden...
KA Style
Eğer alt devirlerde tork artıyorsa onu da hesaba katmak lazım. Eskiden 6000 devirde aldığın torku 3500 devirlerde alıbiliyorsan araç fazla kasmadan, yani 6000 devirde gider gibi 3500 devirlerde gidebilecektir. Dolayısı ile artan benzin artış ortalamasını aşağı çeken bir durum bu bence. Ayrıca son vites oranını uzatmak da şehirler arasında faydalı olacaktır. (vti ile 3000 devirde 90 km görüyüruz yaw. Yazıktır bize. Ulen caponlar!!! Niye vites oranalrını biraz daha kısaltıp bi 6.vites eklemediniz b16a2 lere???)
[QUOTE=coolvtec;56862]Eğer alt devirlerde tork artıyorsa onu da hesaba katmak lazım. Eskiden 6000 devirde aldığın torku 3500 devirlerde alıbiliyorsan araç fazla kasmadan, yani 6000 devirde gider gibi 3500 devirlerde gidebilecektir. Dolayısı ile artan benzin artış ortalamasını aşağı çeken bir durum bu bence. Ayrıca son vites oranını uzatmak da şehirler arasında faydalı olacaktır. (vti ile 3000 devirde 90 km görüyüruz yaw. Yazıktır bize. Ulen caponlar!!! Niye vites oranalrını biraz daha kısaltıp bi 6.vites eklemediniz b16a2 lere???)[/QUOTE]
![]()
normal hangi araba şehir içinde verilen verilerle aynı yakıyor böl bakalım 260/160=16,17 litre yakıyor yada
160ytl/2,750(97 oktan adana malesef)=58 litre yapar
260/58= buda kilometrede 450 binliraya filan gelir.Şayet 100 oktan satılsaydı 58 litrede yaklaşık 30 milyon daha fazlaya dolardı araç yani kilometrede 500 binliraya yaklaşırdı malesef.![]()
Kedi aracım Type-r için konuşuyorum, aracımda 750cc enjektör var, orjinalı 310cc daha çok yakıyodu 500km(adana-ankara) de 37 litre yakıyor turboyu devreye sokmamak koşuluyla, eğer ecu ayarın iyiyse orjinalinden bile az yakman mükkün çünki zaten beyin herzaman normal kullanımda hava yakıt karışımını 14.7 oranına çekiyor, bu yüzden atmosferik yada turbo olması değişmiyor fakat tam dip gidersem 50 lt benzinle 100 km bile gitmiyor.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)