şimdi üstadım senin canavardaki basınç seviyesi nedir? orjinal turbosunu kullanıyorsun değil mi?
6500 - 7000 devirde kaç bar gösteriyor, 3500 - 4000 civarında kaç bar gösteriyor?
Devir yükseldikçe basınç düşüyordur diye tahmin ediyorum..
Printable View
Ben benim araca göre cevap vereyim....
3400 devirde 1.5 barı alıyorum ve 7500 devire kadar 1.5 barda sabit gidiyorum ....
Bu aracın hava yakıt karışımı map'i nedir onuda açıklayabilirmisin, basınca göre gücün doğru orantılı olduğunu açıklamışsın teşekkürler. 0,7 barda 200 se 1.4 te 400 :)
www.anracing.com linki incele bence linkteki 220 demekki 800 beygiri almak için 3 bar basmış :) Vay anasını ne makina ya 3 bar basıyo ...
abi yaşına hürmeten üsluba bişey demiyorum ama saldırgan olmaya gerek yok..
Sen kendin söylemişsin arabam 7500 devire kadar 1.5 bar sabit gidiyor diye, bende hemen sorumu sorarım senin araban 600 hp diye mi?
Bu arada 7500 e kadar 1.5 bar sabit basınç gidebiliyorsan, turbon da orjinal turbo değil di mi? Neyse konumuz bu değil bu detaya girmeye gerek yok..
sen orantı meselesinde hatalısın, şöyleki araç 0.7 bar pozitif basınçsa (yani gösterge 0.7 bar gösteriyorsa) bu mutlak olarak 1.7 bar demektir.. 1.7 bar mutlak basınçta 200 hp güç çıkartan bir motor, mutlak 2.5 bar da (yani gösterge de 1.5 bar) teorik 300 hp güç üretir.. (dip not: aynı devirde). Tabiki bu teorik, aracın hava soğutması, yakıtın oktanı, bujilerin ateşleme derecesi vs. ortaya çıkan gücü değiştirir elbette.. ama bu fark atla deve olmaz yani..
Tekrar soruyorum senin aracın 1.5 bar basınç seviyesinde kaç beygir güc çıkartıyor?
Turbo araçlarda chip tuningle gücün çoook artmasının tek nedeni basınç seviyesinin artmasıdır, daha fazla basınç= daha fazla hava = daha fazla güç..
Ama şuda değişmez bi gerçek, rover 220 turbo, 2.0 turbo motor, 7500 devirde, nossuz ve normal bir yakıtla 1,5 barda hiç bir şekilde 600 hp güç çıkartmaz..
2 kere 2 dört, fizik kuralları sabittir..
yaparsın 10000 - 12000 devir, sıkıştırmayı 8:1 lerden 11:1 lere çıkartırsın, nos, uçak yakıtı kullanırsın, yüksek basınçlara hava yetiştirebilecek büyük bir turbo kullanırsın o zaman olur, ama bunlar da senin yazdığın listede yoktu ;)
yukarıdaki mesajda yazdım.. teorik 300 hp.. aralık vermek gerekirse 300 - 350 hp derim ama nokta atışı cevap vermek imkansız gibi bişey.. zaten öyle bi iddiam da yok ;)
orjinal turbo ile 1.5 bar basamamak çok normal zaten, orda da alınganlık yapmana gerek yok.. Ben sadece tahmin yapmak için devir ve basınç seviyesini anlamaya çalışıyorum..
Peki bende sana sorarım evet kaç beygir senin canavar, 1.5 bar ve 7200 devirde..
Bu arada ben bunları yazarken samimi bi şekilde yazıyorum, kimseyi, kötülemek, karalamak gibi bi amacım yok..
Bu forum teknik bilgi olarak türkiyedeki en iyi forum.. Dolayısıyla burada bulunmamızın amacı, öğrenmek ve bildiklerimizi paylaşmak, değil mi yoksa?
Tartışmak gibi bir amacım tabiki yok yalnış anladın beni .. Ben gücü direk bara bağlama derim, sadece 1 manifold + eksozla aynı barda 3 haneli beygir artışları yaşanabiliyor,
onuda geçtim ekzantrik + kapak modifiyesi ile de aynı şekilde 3 haneli güçler alınabiliyor. Benim tepkim sana göre herşey kaç bar o kadar beygir, başka şekilde güç artmaz. Madem öyle atmosferikleri nasıl 2 kat güçlere çıkarıyorlar . ..
600hp lere gerek yok bence bu bir yaşam tarzıdır ama 300 hp lerde çok büyük bir güçtür.Az olsun rahat nefes alsın.Ben bu mantıkla yaklaşıyorum.Gökhanda biliyor bende aracıma bayağı masraf ediyorum.Ben bu yatırımların sonucu dynoda 260-270 hpleri hiç zorlanmadan göreyim dünyada benden mutlusu yoktur.:D
muhakkak alınır 3 haneli artışlar ama daha büyük motorlarda daha yüksek basınç seviyelerinde o zıplamaları görürüz..
2.0 turbo motorlarda 300 den 400 e yada 400 den 500 e atlatacak artışı manifold + eksoz değişikliği sağlayamaz çünkü günümüz arabalarının motorlar zaten yeterince yüksek VE ye sahip..
Atmosferik araçlarda da güç arttırmanın yolu deviri arttırmaktan geçiyor, kit car araçlar vardı eskiden şimdide super 2000 sınıfı var rallilerde, o araçlara baktığımızda görüyoruz ki yol araçlarına göre çok yüksek devirlere çıkarak o güçlere ulaşabiliyorlar ancak.. Yüksek devire çıkmak demek motora daha fazla hava girmesi demek, tabi orda üst seviyede mühendislik çalışmalarıyla motorun VE si arttırılarak güç de artıyor ama atmosferik araçlara uygulanan işlemler turbo araçlara uygun olmaz.. En basitinden egzantrik profilleri farklıdır..
Bu arada arabada sadece basıncı değiştirip 2 farklı ölçüm yaparsan gücün basınçla orantılı olduğunu göreceksin.. Tabiki diğer söylediğin şeyler etkileyecektir.. 0.5 barda senin arabanın gücü 3 birimse, 1 barda 4 birim çıkar.. (bunu deneyebilirsin dyno ölçümü sırasında) Ama muhakkak bunu aksi örnekler olabilir, basınç arttıkça intercooler yetersiz kalabilir dolayısıyla sıcak havada verim düşeceğinde orantı tam sağlanmaz..
Ama benim en başta dediğim gibi, 2 litre bir motorda, hemde düşük sıkıştırmada, 1.5 barda 600 hp ye ulaşmak çok kolay değil hala iddiamın arkasındayım
tamam biraz abartı olabilir :)
ama 1.6 barda dahi 8.5:1 sıkıştırmada, 2 litre motordan 600 hp çıkmaz istersen daha da büyük turbo tak 1.6 bar, 1.6 bardır (ufak sıcaklık farkları dışında), motora giren hava hemen hemen aynı olacaktır.
turbo beslemede litre başına 300 hp güç üreten araçları incele internette çok var örnekleri, ya sıkıştırma yüksektir yüksek oktanlı yakıt kullanılıyordur, yada düşük sıkıştırmada abartı basınçları (1,5 bardan fazladır) vardır..
Bu bilgiler için çok teşekkür ederim arkadaşım benim aklıma turbonun basıncını artırınca gücün atıcağı hiç gelmemişti ... Konuyu kapatalım artık istersen kör dövüşü oluyor ...Sen Devir arttırarak güç arttır. Biz başka yöntemlerle kendi çapımızda arttırırız ...
benim açımdan hiç de kör dövüşü değil..
söylediğin siteyi buldum ve baktım, linkteki araç 2.1 litre, 800 hp ama ne basınç seviyesi, ne sıkıştırma, ne de kullandıkları yakıt yazmıyor, istersen soralım vatandaşlara, öğrenmiş oluruz böylece görmek isteyenler tıklayabilir
bana bildiklerim yeter de artar diyorsan , bildiğin yöntemlerle güç arttırmaya devam o zaman..
O vatandaşlar Rover.uk forumdan arkadaşlarım sormana gerek yok... Sıkıştırma ile basınç seviyesi motor sağlığı açısından ters orantılı olmalıdır bu arada ... Yakıta gelince uçak benzini kullanıcak hali yok NOS kullansa olsun hadi sana 100 beygir ... Geri kalan 700 ü nereden çıkarıyor bu arkadaş taş devrindeki gibi arabanın altından yabadabaduuu yapmıyorya ...
sor arkadaşlarına da öğren o zaman..
bakkal hesabı yapmayalım bu teknik forumda.. 100 hp nosdan, filtreden 50, eksoz manifoldu da 100 desek..
ben de biraz senin gibi konuşayım hatta:
"basınçla sıkıştırma ters orantılı olacağını bilmiyorduk, aklıma hiç gelmemişti, öğrenmiş olduk sayende, neyse sen bildiğin gibi yap biz bildiğimiz gibi yaparız he he he"
Dediğim gibi tartışma saçma sabalak yerlere gidiyor. Sana haksızsın demiyorum tabiki haklısın sıkıştırma ve basınçla güç artar ama daha fazla basınç basmak için sıkıştırmayı düşürmek lazım aksi takdirde gümler makina.. 1.5 basınçla standart bir 2000 motorda en fazla alıcağın 400 beygirdir AMA SADECE BASINÇLA GÜÇ ALINMIYOR ARKADAŞIM anlatmak istediğim ve tartışmanın başlangıcı bu şekilde ...
Burda değil gerçekte bu konuşma olsaydı hemen hemen aynı şeyleri söyleyeceğimiz için tartışma olmazdı, sen konuya hoppadanak dalınca tartışma oldu ...
bak şimdi ama basınç vvar basınç var
hiç bir zaman daha fazla basarksak gümler falan demeyelim balonmu bu yaw?
motor içini niye daha dayanıklı malzemeden yapıyorsun daha fazla basınçta sıocaklıkta daha iyi şekilde sağlam şekilde çalışması için
burada senin asıl yapman gereken şey statik sııkıştırma değil dinamik sıkıştırmayı düşünerek hareket etmen statik sıkıştırmayı düşür dinamik sıkıştırma eğer yine yüksekse ve malzeme dayanımı kötüyse yine motor kırılabilir ayrıca 8:0 gerçekten düşük bir sıkıştırma 8:5 ideal, basınç basmak için sıkıştırma düşüreceğine forged olarak topla daha iyi sonuç alırsın, sıkıştırman düştüğünde birim basınçta alacağın güç azalacak atıyorum 1 psi artış sana 20hp getiriyorsa 8:5 sıkıştırmada(sallıyorum tamamen) bunu 8e düşürdüğünde bu artış düşecek bunu niye istiyorsunki?
eski grup b zamanlarında değilizki 6 sıkıştırma 7 sıkıştırma:) gerek yok günümüz motorları için bu kadar düşük sıkıştırmaya