Merhabalar,
Konu açmadan önce fazlasıyla araştırdım, elimden gelen herşeyi yaptım ve hala problem mevcut olduğu için konuyu açıyorum. Aracım Polo 1.4 16v 101 hp olanlardan. Geçen sene motor, enjektör sorunu yüzünden 3. pistonu eritti (enjektör sorununu kendim 2. kez motor yeyince buldum ustalar sağolsun). Şansa başka bir şeye zarar vermemiş, açılıp pistonlar değişti ve tekrar yola çıktık. Bu süreçte gaza çok yüklenildiğinde hafif teklemeler dışında bir problem yaşamadım. Yaklaşık 2-3 bin km sonra yine aynı şekilde pistonu aynı yerinden eritince sorunu araştırıp enjektörden olduğunu buldum ve tekrar piston, enjektörler vs değişti. Sadece ek olarak performansa biraz daha katkısı olsun diye arkadaş emme manifoldu blok girişlerini biraz genişletti (problem kaynağı olarak buradan biraz kuşkulanıyorum).
Problem burada başlıyor, motor benzindeyken araç içinde bilen birinin duyacağı kadar avans vuruyor. Özellikle ısındıktan sonra oluyor ve araç kendini korumaya alıp afr yi 9 lara çekiyor. Lpgde ise oktan yüksek olduğu için farkedilebilir bir vurma vs hissetmedim ama dinlenmesi gerekli tabi.
Yaptıklarım, bir numara soğuk bujiye geçtim, avansı distrübitörden biraz daha kıstım (ama performans alt devirlerde ciddi olumsuz etkileniyor). Kompresyonu ölçtüm genel olarak 195 civarı dört silindirde (sıkıştırma 10.5:1). Triger kontrol edildi, düzgün takılmış. Kapakta taşlama-düzeltme yok, pistonlar üretim hatası yok ise orjinal.
Araçta olanlar 256 derece eksantrik, düz boru sonu varex egzoz, filtre, ebay malı chip (normalden biraz daha agresif avans ayarı var). Yağ sıcaklık ve basınç göstergesi var, basınç normal sıcaklık ise 130-140 dereceye kadar çıkıyo zorlayınca (önceleri de aynı dereceleri görürdü). İlk motor yapıldığında aynı parçalarla en açık avans ayarında vurma olmazken ikinci motor yapıldığında ayar normalin çok altındayken bile ses duyuluyor.
İşin içinden çıkamadım, tecrübeli arkadaşlardan yorum ve tavsiye rica ediyorum![]()