Oncelikle kolay gelsin. Ddoldurma speylede gayet rahat boyaya bilirsiniz hic bir problem olmadan. Alt zemini en son ne ile zimparaladiniz ? Kac kum zimpara ile ?
Konu SULTANOGLU tarafından (07-12-2017 Saat 19:14 ) değiştirilmiştir.
74 model sehpa...
özel mesaj attım @SULTANOGLU .
Güzel bı soruda benden gelsin
@SULTANOGLU
Krom kaplı olan plastik kapı çıtalarını gövde rengi yapmak istiyoruz, çıtalara ne tür işlem gerekiyor(mu)?
group b ___
Soru :1 Bu macunları zımpara takozu ile zımparalıyorum. Ancak korkum boya atıldıktan sonra çekilen macunun öbek öbek ortaya çıkması. Bunun için bir öneriniz var mı acaba ?
Yabancı amcalarımız guide coat diye bir şey kullanıyor. Buna benzer bir sistem biz yapabilir miyiz ?
Kullandığım macun GA diye geçiyor. Kaba macunu (zımpara takozu yardımıyla) 80 ile alıyorum, sonrasında 120-220 diyerek kuru zımparayı bitiriyorum. Üzerine astar atıp sulu 400 zımpara yapıyorum. Elimi macun çekilen yere sürdüğümde herhangi hata gelmeyene kadar zımparalıyorum.
Soru :2 Aracın kordonlarına nasıl şekil verebiliriz ?
![]()
Coğrafya kaderdir
Hafta sonu tam yazıyordum pilim bitti. Yazamadım. tabanca memesinin büyük olması boyayı yüzeye löp löp düşürür. 1.8 ile sakın boya uygulamayın çünkü istediğiniz gibi olmaz çok kötü bir görünüm oılur. 1.8 astar için.
1.4 ilede uygularsınız ama bu iş sırasında kullanılması gereken 1.3 tür. Kullanacağınız ürünün TDS ine bakarsanız orada daha net bilgi görebilirsiniz. 1.4 genelde opak düz renk olan boyalarda ve ticari araçlarda kullanılan daha kalın boyalar için kullanılır.
74 model sehpa...
arka arkaya çok post oldu ama unutmadan yazim. Astar zımparasını sulu olarak 600 ve 800 yaparak bitirin.
Kuru olarak astar zımparası yapsanız P 320 ve P400 yapmanız yeterli olacaktı. Makine olmadan kendi yaptığınız gibi elle yapılan uygulamalrda Sulu olarak en son 800 ile bitirmeniz yüzeydeki zımpara çiziklerini boyanın kapatması açısından daha iyi olur.
birde Macun ve Astar zımparası yaparken yüzeyde delik veya başka bir kusur kalıp kalmadığını görmek için toz kontrol boyası sürmeniz çok iyi olur.
Bu toz kontrol boyası yerine sprey siyah boyada skullananlar var ve o oygulamada bir yere kadar iş görür fakat Toz siyah boya kadar iyi sonuç vermez.
Bu tozun uygulamasıda macunlu veya astarlı yüzey kuduruktan sonra bunu yüzeye sürersiniz. Bu aslıdan bir boyadan çok siyah tozdur ve yüzeydeki bütün deliklere girip, siz zımpara yaptıkça gider. en son zımparanızı yaptığınızda eğer yüzeyde ufak ufak deliklerde siyah noktalar kalıyorsa oralara yoklama macunu çekilmesi gerektiğini veya bazı düzeltmeler yapmanız gerektiğini belli eder.
Yazarak ancak bu kadar anlatabildimelbet internette videosu vardır.
toplantı arasında hızlı hızlı yazdım olabildiğince devrik cümleleri şimdi düzeltmeye çalıştımsaygılar
Konu SULTANOGLU tarafından (11-12-2017 Saat 12:27 ) değiştirilmiştir.
74 model sehpa...
bugün zımpara işini bitirdim, enerjim olursa en azından pastasını vuracağım, çok şükür, altta görünmeyen bir dönüş hariç zımparayla açtığın yer olmadı, 1500-2000-3000 sulu uyguladım
bu 2000 gridden sonra
bu da 3000... kurumadığı için izli görünüyor ama kuruyunca bildiğiniz yarı mat bir kaput oldu, bu arada 3M in 3000 inini kullandım
Baslacın verniği gerçekten kaliteli, normalde zımpara işi zulümdür bilirsiniz ama Baslac 40-40 ın sertliği tam ideal, çok yumşak kalmıyor zımparaya dolamıyor kendini o nedenle çok rahat yapabildim zımparayı, bütün tozlar alındı bakalım nasıl parlayacak
fotoğraf makinesini şarj ediyorum diğer fotolar kaliteli makineden gelecek bana küfür etmeyin![]()
Abı elıne saglık muhteşem olmuş bence,gaza geldım bende yapacagım kaputa, 3000 harıc dıger zımparalar normal zımpara kağıdı ile mi yapıldı ?
Bulent abi ellerine sağlık muhteşem olmuş. Hemen dukkan açmalıyız
Bende demin airbrush tabancası aldım![]()
Konu SULTANOGLU tarafından (14-12-2017 Saat 15:58 ) değiştirilmiştir.
74 model sehpa...
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)