Proje Adı : bagaj kabin anfi montaj görsel çalışma
Proje Yapımcısı :Rıdvan TOPAL (ruudvan)
Yapılan Araç Marka / model / yıl : honda civic sedan 2001
Projenin Konumu: muzik sistemleri
Kullanılan Malzemeler:
1adet 18mm 210.170cm mdf
1adet marin yapıştırıcı
dekopaj
sarjlı yada elektrikli matkap 2 adet matkap ucu 1 adet vidalama ucu
amatör daire testere yatarlı.
kumaş
kumaş yapıştırıcı
zımba
2 ve 4 cm lik adetli vida.
mukavva
maket bıçağı
neşter
makas
izolasyon için ziftli bant
artı olarak anfi , sub kablo vs
projenin yapılış amacı bagajda yer açmak bagaj kullanılmak istenildiğinde kabini çıkartıp takmakla uğraşmamak.
aracımdaki görüntü bu şekildeydi ve takdir edersınız ki bagaj kullanımı pek musait olmuyordu.
özellikle arka pandizot altındaki bar kabinin koltugun arkasına gitmesine izin vermiyor.
aslında projenin startı yaklaşık 4-5 ay önce verildi ama bi kısım olarak.
bagaj taban kartonu kaldırıldı yerine 8mm mdf den aslına sadık kalınarak yer yapıldı .anfi koltuk arkasından alındı ki yeni anfinin pek koltuk arkasına sıgacak boyutları yoktu bı nevı mecburiyetten diyelim biz ona.
ışıklandırma ve pleksılerle hoş görüntü saglandı ve bu yapılacak olanların ilk hareketi oldu .
ilk once eski subumuzdan kurtulmamız lazımdı söküldü satılığa çıkartıldı.ardından yeni ama küçük bir sub almak gerekıyordu hem yerden kazanmak hemde çok fazla bass sesi istememem den dolayı 25 cmlık subwooferımı sipariş ettim.bi sabah ansızın kapı çaldı küçük bi kutuda geldi ama birazcık ağır kendileri.eski sub 90 litre kabinleydi bu arkadaş 20 litrede güle oynaya çalarım diye iddaada bulunuyor
şimdi subumuz geldi ufaktan bi genel görüntü için bagaja elimle tutarak denemek ıstedım nerde durucagını lımıtlerının nereler olabılıcegı için çünkü öncelikli hedefimiz minimum alan kullanmak.
ölçüyorum biçiyorum ya stepne zin vermiyor yada arka pandizotun altı tamamen keşmekeş .birazcık bilgisayar ortamında görüntüyü gormek ıcın aldım olculerımı oturdum bilgisayarın başına.anfimin yerini değiştirmeden subu ustune koyarsam nerdeyse bu şekilde görüntü çıkıyor subu 90 derece koyarsam mıknatıs demire denk geliyor mecburen bıraz ön tarafa açı vermek zorunda kaldım.
eski halinin son fotografı.
öncelikle taban mdf sini dışarı alıp üstündeki keçe denilen kaplamayı söküyoruz. anfi ve sub için yer bıraktıktan sonra neredeyse ortadan düz bi şekilde kesiyoruz ve 3 adet menteşe ekliyoruzmenteşelerimiz subu kaldırmadan bagaj havuzundaki stepneyı çıkarmamız için günün birinde bize lazım olacak.
bundan sonraki stepte subu bir mdf ye montajlayıp duruş açısını ayarlamak için yıne kesme aletıyle ölçümüzü alıp dikdörtgen şeklinde mdf mızı kesiyoruz ortasını dekopaj ile kestikten sonra subu montajlıyoruz.
anfimizin üstünde duran hem gorntu hemde koruma amaçlı mdf mızden (eski resimlerde üstü pleksili olan )bır adet daha yapıyoruz yanlız tek farkı onu ver arkası açık şekilde.
bu parçamızla subu sabıtledıgımız parçamızı bırbırıne vİdalıyoruz.
aynı sırada takrıbı olarak kabinin arka parçalarınıda keserek birbirine vidalıyoruz.
ve yan duvarlar açık olacak şekilde tüm parçalarımızı birbirine vidalıyoruz.
sonra bagajda deneme amaçlı yerine koyuyoruz.
ama tabiki istediğimiz gibi mukemmel olmuyor ya açısı tutmuyor yada ıstenılen derinliğe gitmiyor.
bu sorunları gidermek için biraz yoğun çalışmışım o arada pek foto yok ama kısaca soyle anlatıyım .parçaların bırbırıne oturması ıcın oturacak yüzeylerin aynı açıda kesilmiş olması gerekıyor hem goruntu hemde saglamlık açısından.
bu uygulamada şu makineyi kullandık ön ve arkasındakı vidaları gevşetip açısını ayarladıktan sonra düz bi şekilde kesmek için mastar dan yardım alıp girişiyorsunuz 35 derecelik açıya 32 de yapsanız yeterli oluyor burda maksat en yakın şekilde kesebilmek.
bagajdaki yerine alıştırma işlemi bittikten sonra yan duvarların yapımına başlamak gerekıyor kalıbı aldıgımız parçamızı yıne aynı makıneyle kesıyoruz.
goruntude köşeler kırık olmasının sebebı yıne yukarıdakı makınedir ilk anda kesmeye başlarken mdf biraz dağılıyor güzel bi malzemede kusursuz kesebilir ama bnm için sorun yok çünkü yan duvarlar 10 ar cm kadar içeri montajlanıcak hacim hesaplamasında.
kabin yan duvarlarını iki tarafınıda kesip yerine koyduktan sonra vidalıyoruz ve iç dış olmak üzere yapıştırıcımızı sürüyoruz.
he bu arada yapıştırıcıyı yada tutkalda kullanılabılınır.
her parça birleştirmede kullandık fotosu yok ama birbirine vidalıyacagımız yerlerde yapıştırıcı mevcut kullanmaz isek vidayı her cm den atmamız gerekır sıkamadıgı alandan hava kaçağı olabilir.yapıştırıcı onemli.
bu işlemide bitirdiğimize göre kabinin ön panelini kapatmak için ıkı adet mukavvadan kalıp hazırlıyoruz .mdf nin üzerine koyarak dekopaj yardımıyla kesiyoruz.
adından bagaja yerleştırıp eksik yerleri varsa elden geçiriyoruz.
stepneye ulaşıp ulaşamadığımızı kontrol ediyoruz.
tüm kestiğimiz parçaları dışarı alıp üst üste koyuyoruz çünkü sub wooferın onunu açmamız gerekıyor referans cızgılerımızle bırlıkte yerıne oturttugumuz parçalardan sub için ölçü alıyoruz.
dekopaj yardımıyla pleksi ve sub boşlugumuzu açtıktan sonra bagaja tekrar yerleştırıyoruz.
işimiz bittiğine göre döşemeciye gidebiliriz.
hacı amcamızı evinden alıp dudulludaki atolyeye doğru yola çıkıyoruz.önce 4 metre kumaş alıyoruz ve atolyeye gelip kumaşa ilk makas darbesini vuruyoruz.
kumaşın üstüne bnm isteğim üzere baklava desen çalışıcaz bu yüzden mastar yardımıyla çizgilerimizi ciziyoruz.
bu arada hacıamcamız ilk parçanın dikimine başlıyor.dikerken kumaşın altına sünger koyuyoruz ki hissiyat ve görüntü albenili olsun.
kabinin yüzeylerinede sünger yapıştırıp başlıyoruz kaplamaya.
bu arada yan taraflara gelen kumaşların yüzeyi bozmaması adına mukavvadan kalıp alıyoruz ve üstüne yine sünger ve kumaş kaplıyoruz sag taraftaki ufak parça görebilirsiniz.
açıkta kalan kısımlar için tekrar aynı işlemleri uyguluyoruz.sungerı yapıştırmak için sprey yapıştırıcı kumaşı sabitlemek için zımba kullanıyoruz.
bittiğinde kumaş okadar gergin oluyorki sub boşlugundaki kumaşa vurdugumuzda bass sesi duyabiliyoruz.
diğer baklava desenli parçalarımızıda yine sünger ve kumaşla kaplayıp zımbalıyoruz.
zımbalar altta kalıcagı için görüntü açısından şuan sorun teşkil etmiyor.
neşter yardımıyla subwoofer için açtığımız kısmın ve arka terminal kısmını kesiyoruz.
baklava dikişlerde fena durmadı hani .beyaz mı mavimi derken mavi iplik iyi oldu sanırım.
sıra yerleştirmeye gelmeden önce sarsıntıyı engellemek için bagaj saclarına izolasyon yapmamız gerekli.
Isı tabancasıyla yapıştırdığımız ziftli bantlardan sonraki durum budur.
bu işlemlerden sonra kabin terminal ve sub montajını yapabiliriz.
Önce kabin içinden terminal boşluguna bi delik açıp kabloları dışarı çıkartıyoruz ve terminal bağlantısını yapıp kapatıyoruz.
sonra kablonun dier ucunu subumuzu 2 ohm a düşürecek şekilde güzelce montajlıyoruz.
subun etrafında sungerımsi bir malzeme var ama ben garanti iş için birde sub etrafını yapışkanlı süngerle dönüyorum.
vidalama işlemimiz bittiğinde artık kabinimiz hazır durumda.
anfimizi taban mdf sine montajlayıp önceden açılmış olan deliklerden kablolarımızı bağlayıp üzerine kabinimizi koyuyoruz ve bitiriyoruz.
Subun önüne gelicek olan parçayı desenlı kısmını ters kapladığımız için şuanlık gorntu bu şekilde .onuda haftaya hallederim umarım![]()