Proje Adı : || Araç Boyama
Proje Yapımcısı : || Janberk Kaplan (Janberk_ss) Ersin Alptekin - Abdullah Ünver
Yapılan Araç Ford / Sierra / 2.0 GL Mod : 1990
Projenin Konumu: || Kaporta
Kullanılan Malzemeler: || 2 kg oto boyası - Gerekli miktarda Macun - 2 litre Astar boya- 2 litre Vernik - Tiner - zımpara - Boya tabancası - kompresör - vs vs..
Merhaba Techturkey ailesi. Öncelikle bu forumdaki ilk konum lütfen hatalarım olursa mazur görün..
Uzun zamandır boyatmayı düşündüğüm aracımı Boyacıların yüksek miktarda ücret talep etmeleri ve 1 hafta gibi bir süre istedikleri için kendim boyamaya karar verdim.
Tabi ki bu işi tek başıma yapamazdım bu sebeple facebook grubumuzdan tanıdığım Ersin abiyi ve Abdullah'ı Tatil yapma bahanesi gibi hain bir planla yaşadığım yer olan ayvalığa cağırdım.
Ağustos ayının başlarında , Başlarına geleceklerden bir haber şekilde istanbuldan ayvalık'a doğru yola cıktılar.
3 ağustos günü kendileriyle buluştukResimdeki mavi araç benim aracım yani boyanacak olan . Kırmızı ise Ersin Abimin Canavarı
![]()
[IMG][/IMG]
Öncelikle belirteyim . Bu işe başlamadan önceki düşüncem eskisinden daha iyi bir hale getirmekti. Tabiki profesyonel bir sonuç beklemiyordum.
Ayrıca konuyu okudukça görüceksiniz imkanlarımız ve zamanımız cok kısıtlıydı.
Her neyse öncelikle aracımın birkaç fotoğrafını paylaşıyorumki başımıza aldığımız belayı sizde görün
[IMG][/IMG]
Kaputtaki macun çakları ortada.. malesef aracın belden aşağısı tamamen çatlaklar ve ciziklerle doluydu
[IMG][/IMG]
bu fotoğraflarda çok belli olmasa da ileri deki fotoğraflarda bana hak verirsiniz diye düşünüyorum![]()
Konumuza geri dönelim. Ersin abi ve Abdullah ile hem tatil yapabilceğimiz hemde rahatça dışarıda çalışabileceğimiz bir ev tuttuk.
İlk günlerimiz Resimde gözüken diğer Kırmızı sierrayla uğraşarak geçti .
ilk olarak kırmızı aracın jantını ve dışta kalan plastik aksamlarını boyadık . (tamponlar - aynalar - kapı kolları - arka cam kenarlarındaki rüzgarlıklar ve üst bagaj cıtası )
[IMG][/IMG]
bu fotoğrafın çekildiği yer kırmızı aracı hazırladığımız. hatta benim aracıda tamamen boyaya hazır hale getirdiğimiz ara sokakta kalan boştaki bir elektrik (aydınlatma ) direğinin altı.
Önemli not : Eğer sizde böyle bir işe başlamak istiyorsanız lütfen mümkünse kapalı en azından gölge ve elektriği olan duruma göre (serin/sicak) bir yer bulmanızı öneririm aksi halde ancak bizim gibi geceleri sabaha kadar güneşin yakıcılığına maruz kalmamak için çalışırsınız .( durum mevsime göre farklılık gösterebilir tabiki )
Sanırım tarih 6 ağustos felan olmuştu :
Her neyse kaldığımız yerden devam edelim kırmızı aracın işlerinin bitmesiyle ve havanın kararıp serinlemiyse benim aracın üzerinde çalışmaya başladık..
Öncelikle kaputu kazımaya başladık. Şunu belirtmek isterim. çalıştığımız yerde elektrik alabileceğimiz bir yer yoktu. bu yüzden boyayı ve macunları kazırken ve zımparalarken herhangi bir elektronik alet kullanmadık tek dostumuz 5 liralık düz tornavidamızdıLütfen siz daha özenli olun ve elektrik olan bir yer seçin ..
[IMG][/IMG]
Kazıdıkça kazıdık ve bir o kadarda şaşırdık . Kaputta hiç bir düzeltme işlemi olmamasına rağmen 5-6 mm kalınlığında macun olduğunu farkettik.
işin acı kısmıysa katmanların . 1 kat macun üstüne boya sonra tekrar macun ve tekrar boya olmasıydı. Bunu farkettiğimizde aracın eski sahibini sevgiyle ve saygıyla andık...
[IMG][/IMG]
Kazıma işlemini daha önce bahsettiğim gibi tornavida yardımıyla yaptık . siz siz olun bir spiral mor disk vs gibi kazıma aletlerini kullanın.
Şunu da belirmek gerek macun kazıma her ne kadar zor ve yorucu olsa da eğlenceli bir iş bizde (özellikle ben gaza gelip kazıdıkca kazıdım başımıza açtığım belanın farkında değildim yaptığım bu hatayı macunlama ve zımpara aşamasında fazlasıyla ödedim malesef benim yüzümden arkadaşarımda ödedi.)
ilk gecenin şafağında geldiğimiz durum buydu.
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Havanın aydınlanmasıyla ve güneşin kendini hissettirmeye başlamasıyla işimize burada ara verdik ve birkaç saat uyumaya çekildik...
(Bu kısım keyfidir okumadan geçebilirsiniz)
Uyandıktan sonra Ayvalık'ı arkadaşarıma gezdirmediğimi hatırladım ve almayı unuttuğumuz malzemeleri de alma bahanesiyle gezmeye çıktık.
Bu fotoğrafta gördüğünüz yazıya inanamaya bilirsiniz bende 22 yıllık ayvalıklı olmama rağmen pek inanamıyorum ama yazdığı gibi Türkiye'nin ilk boğaz köprüsünü görmektesiniz. Evet İstanbul ' da kilere hiç benzemiyor.
[IMG][/IMG]
Bu fotoğraftaysa Hem Cunda(Alibey) adasının ve Ayvalık körfezinin benim için harika olan manzarasını görüyorsunuz. (tabi ki diğer aracımızdan bahsetmiyorum)
[IMG][/IMG]
Neyse bu kadar reklam arası yeterli.. İşimize geri dönüyoruz biraz gezip kafa dağıttıktan sonra sanayiye boyamızın rengini seçmeye gittik...
Aracım ruhsatta metalik mavi geçtiği için yine bu tonlarda bir renge boyamaya karar verdik.
aklımızdaki renkler aşağıdaki fotoğrafta mevcut. Şunu belirtiyim kutu olarak aldığımızda kg si 35 lira makineye yaptırırsanız 60-70 tl arası bir rakam.. Tabi bu fiyat benim yaşadığım yerde geçerli. Büyük yerlerde daha uygun olabilir.
[IMG][/IMG]
Rengimize karar veremediğimiz için ve daha vaktimiz olduğunu düşündüğümüz için boyayı almadan sanayiden ayrıldık ve ***** olay yerimize bir katil gibi tekrar döndük.
Bu geceki işimiz macun çekmekti. ben bu işten hiç anlamadığım için işin çoğunu Abdullah ve Ersin abi yaptı. Çoğumuz bilir bu polyester macunu denen illetin kuruması için içine katılan pembe renkli diş macunu şeklinde bir sertleştiricisi var. Biz bu sertleştiriciyi göz kararı ve deneme yanılma yöntemiyle kattık. az koyarsanız kurumaz çok koyarsanız daha macunu süremeden macun donar. buna dikkat ederek karışımınızı ayarlamanızı öneririm
[IMG][/IMG]
Sıradaki fotoğraftaki kişi Abdullah... Projenin aslında fikir babası kendisidir. Bir konuşma sırasında : ''boyarız ya hallederiz '' lafını kullanmış ve beni bu iş için cesaretlendirmiştirmuhtemelen sonradan pişman olmuştur
![]()
[IMG][/IMG]
Fotoğraftada gördüğünüz gibi macun işimizi bitirmiş zımpara atmaya başlamıştık.
Macunu zıparalamak için sırasıyla 80 - 250 - 400 kum zımpara daha sonra 800 kum sulu zımpara kullandık .
macunların zımpara işi bittikten sonra arabanın tamamını matlaştırma amacıyla komple zımparaladık. ( 1200 kum )
malesef bu kısımın fotoğraflarını çekmeyi unutmuşum...
bu gecenin sonunda araç astar boya atılıcak hale gelmişti..
şimdi tek sorunumuz boyayı atabilecek ne yerimiz nede komprasörümüz vardı.
arkadaşlarım yine beni kurtardı ve bir oto yıkamacı bulma fikrini ortaya attılar. Zamanımız kısıtlıydı
Bizde hemen yola koyulduk ve eski bir arkaşımın çalıştığı otoyıkama yerine gittik sahibiyle konuştuk sağolsun kompresörünü ve dükkanını akşam iş sonu kullanmamıza izin verdi .. Akşam 21:00 sularına kadar vaktimiz vardı bizde bu arada gerekli malzemeleri aldık
(2 litre astar boya (40 tl ) - renklendirici (5tl) - tiner(10tl ) - Sertleştirici - Maskeleme işlemleri içi kağıt bant ve naylon ( evlere boya badana yapılırken koltuk vs nin üzerine örülen çarşafımsı plastik ürün) - boya tabancası (45tl )
Eksik malzemeleri tamamladıktan sonra aracımızı yıkamaya çektik. üzerini önce havayla tamamen temizledik . tinerli bezle komple sildik ve maskeleme işlemlerimizi yaptık...
Başlıyoruz : ( işin en eğlenceli kısmı bu.. Tabi ben bu kısımda da bilgisiz olduğum için boyayı hazırlama işini ve atma işini Abdullah yaptı. Ellerine sağlık )
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Boyayı attıktan sonraki renk okadar hoşuma boya 1 saat kadar kuruduktan sonra o halde aracı cıkarıp bir akşamlığına biraz gezdik
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Maalesef bu rengi ne kadar sevmiş olsam da bu halde bırakamazdım. Astar boyayı atmaktaki amacımız yaptığımız hataları görebilmek ve geç olmadan düzeltmekti...
Ertesi günün güneşi doğduğunda aracımızın tekrar başına geçtik ve boyamızı inceledik tabi ki hatalarımız vardı ve akşama kadar düzeltmemiz gerekiyordu. Bizde bu yüzden ilk kez gündüz çalışmaya başladık fakat koca ayvalıkta gölge yer bulamıyorduk 1 saatlik arayışın sonunda gölge sayılacak bir yer bulduk... Biraz eğlenerek biraz cıvıtarak biraz da uyuyarak zımpara ve son macun işlerimizi hallettik
Hatalı gördüğünüz yerlerin etrafını siyah veya başka renk bir kalemle çizerseniz işinizi kolaylaştırırsınız fakat biz bu kalemi birazda eğlence için kullandık![]()
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
ÖNEMLİ UYARI !!! : LÜTFEN BÜTÜN BU İŞLEMLER BOYUNCA KORUYUCU OLARAK ELDİVEN-MASKE-GÖZLÜK KULLANIN! AKSİ TAKTİRDE ALTTA FOTOĞRAFI YER ALAN ŞAHSA DÖNEBİLİRSİNİZ.
[IMG][/IMG]
Selam usta Şirin ... Evet yukarıdaki şahıs benim. İşin şakası bir yana mutlaka eldiven ve bu iş için özel kıyafetler kullanın. boya sonrası parmak uçlarımında zımparalanmış olması ve bolca tinere maruz kalmış olduğu için 2 haftada ancak kendine geldi. Dikkat Sigara sağlığa zararlıdır.
Aranızda okumaktan sıkılmış belkide çoktan bırakmış arkadaşlar olabilir. Kalanlarıda daha fazla sıkmak istemiyorum sona yaklaştık. tam bütün dertlerimiz bitti derken. Boya atıcağımız yıkamacı arkadaşın dükkanı gece şikayet almış, ve zabıtalarla sorun yaşanmış...
Bizde doğal olarak bir anda ortada kaldık , aracı sabah babama teslim edecektim fakat biz bu haberi çok geç aldık.
Pazar günü olması ve saatinde 21.00 sularına yaklaşmış olması sebebiyle kendimize boya yapabilicek bir yer bulamıyorduk.
Daha sonra aklıma marangoz bir tanıdığımız geldi. Akşam akşam kendisini arayarak rahatsız ettim durumu anlattım. ve dükkanını kullanmak için izin istedim. kendisi sağolsun gecenin o saati bizi kırmadı ve dükkanını bize açtı bizde atladık arabalara hemen kendimizi dükkana attık.
gerekli maskeleme işlemlerini yaptık. boyayı dükkanın önünde atmaya karar verdik içerisi marangozhane olduğu için çok tozluydu ..
Bu arada aldığımız boya FİAT ın metalik mavisi suan kodunu unuttum hatırlayınca yazarım bu arada tipolardada kullanılan bi renk ..
Bu kısımda 2 kilo boya 2 litre vernik + sertleştirici kullandık ( arkadaşlar boyadan önce arabayı tekrar hava tutarak ve tinerli bezle sildik fakat sonra öğrendik ki son bir kat olarak bulaşık süngeri nin yeşil kısmıyla zımpara yapmalıymışız bi buna yapmadık ama bu bize sorun yaratmadı siz yinede önleminizi alın
[IMG][/IMG]
[IMG][/IMG]
Boya ve vernik atılıkdıktan sonra ortaya çıkan sonuç buydu açıkçası ben çok beğendim bütün o çektiğimiz çileye yorgunluğa deydi. zaten aracı bu halde bırakamadık karşısına geçtik 1 saatten fazla süre boya biraz kurusun başında duralım bahanesiyle izledik...
Ertesi sabah sonucu görmek için resmen koşarak bir çoçuk gibi heycanlı bir şekilde aracın yanına gittim.. Gündüz dahada bir güzeldi.. Elbet hatalarımız vardı ama ufak şeylerdi ve umurumda da değildi..
Bu projede benden yardımlarını esirgemeyen hatta işin çoğunu kendi yapan Abdullah Ünver Ve Ersin Alptekine sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum
Onları çok yordum Haklarını ödeyemem . Ama beraber birşeyler yapmaktan zevk aldığım insanlardı umarım yeni projelerdede beraber oluruz![]()
ARACIN SON HALLERİNİ YORUMA ATICAĞIM 40 adet sınırına ulaşmışım ...
[IMG][/IMG]
Okuduğunuz İçin Teşekkürler. Lütfen yorumlarınızı esirgemeyin . aklınızda kalan takılan birşey varsa sorun..