208 gti by Peugeot Sport; İstanbul Park: 2:36.177 - 07.05.2023
Saxo évo-2 0-402 : 13.821 sn.
Powered By : Piston Garage
Nazmi TOÇAK
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER !!
ben farktan bahsettim dostum. ama orantıya girersen %10 diyelim bu ne demek?
25 derece ısındığında oksijenin molü %10 daha azalacak değil mi? hadi kabaca da havada olması gereken %21 lik oksijen oranı % 19 a düştü. bunun yanmaya etkisi ne olur? çıkan kaloriye etkisi ne olur. aslında biz ideal gazdan bahsediyoruz ama atmosfer farklı ideal gaz farklı o yüzden ideal gaz denklemi ile gitmek pek doğru değil. havanın yoğunlunu ideal gaz yasasıyla açıklayamayız sanırım.
bunun yanında arkadaşlar basınçtan bahsetmişti. size yükseğe çıktıkça basınç ve sıcaklık değişimi ile oksijen azalması nasıl olur onu kabaca bir daha açıklayayım.
mühim olan havanın yoğunluğudur aslında. soğuk havanın yoğunluğu daha fazla olacağından dolayı ihtiva ettiği oksijen miktarı da arkacaktır. o yüzden sıcak havada karşımıza çıkan düşük yoğunluklu hava arabaların performansını azaltır.
örneğin 3500 metre yüksekliğe çıktığınızda basınç %40 oranında azalır ve deniz seviyesine göre siz her nefes alışınızda %40 daha az oksijen almış olusunuz. motora uyarlarsak da resmen fakire kalmış olursunuz. o yüzden sıcak havadan daha önemlisi yüksek basınçtan kaçmak lazım. zaten yanlış bilmiyorsam oksijen sensörü aldığımız havanın içindeki oksijen yoğunluğuna göre yakıtı ayarlıyor ve fakire/zengine kalmamızı engelliyor.
şu sayfanın ortalarında tralles in yazısını inceleyin bence. ctrl+f tralles derseniz daha rahat bulursunuz.
SOĞUK - SICAK HAVA VE YAKIT SARFİYATI
sıcaklık düştükçe moleküller birbirine yaklaşır ve birim hacimdeki molekül sayısı daha sıcak ortamdaki aynı birimdeki molekül sayısından fazla olcaktır.
rakım konusunda da deniz seviyesinden yükseldikçe atmosferdeki oksijen miktarıda seyrekleşir...yükseldikçe havanın soğuması molekülleri birbirine yaklaştırır ancak deniz seviyesindeki miktara(%20-21) denk gelemez bu yüzden dağcılar belirli yüksekliklerde tüp kullanmak zorunda kalırlar
cai ve short ram ve orjinal sistem arasındaki fark ise havanın sürtünme ile basıncının düşmesiyle alakalı olduğunu düşünüyorum(Bu yanlış olabilir)
hava ne kadar dolaşırsa içinde dolaştığı malzemeyle arasındaki sürtünmeden dolayı basıncı düşebilir.
filtre üreten bir firmanın testi vardı bulamadım şimdi
x y z markalar var
x markasının kiti 5kpa
y markasının kiti 8kpa
z markasının kiti 3kpa
kelebekten emiş ise 10kpa değer vermiş(rakamlar atmasyon havanın direk atmosferden hiç bir yerden dolaşmadan ve süzülmeden geçmesinin farkını göstermek için)
yani filtrenin havayı en soğuk şekilde kelebeğe en yakın yerden alması önemli
boru çapının değişimi ise hava hareket ederken geçtiği yer kademeli olarak ufalırsa hızı artar basıncı düşer diye biliyorum....
yanlışlıklar varsa düzeltiniz bende bildiklerimin ne kadar doğru olduğunu öğrenirim![]()
cai ler bir işe yararmı bılmem ama , araçların kışın daha fazla yakıt tükettiğini göz önunde bulundurursak soğuk havadakı oksıjen moleküllerinin daha yoğun olması yanma odasında daha fazla yakıtın yakılabılmesıne olanak sagladıgına göre, cai ile soğuk hava alabılıyorsak motora gidişe ve motorun verımıne katkısının oldugunu düşünüyorum
CNC MACHINE WORKS
CUSTOM TUNE PARTS
Pek gerek yok sormama,
Air / Fuel Ratio'yu zaten oksijen var ama yeterli benzin ve ateşleme yok diye en basit şekilde anlattım. Sabahın bir körü kasıtlı olarak detaya girmedim. 10-11 sene oldu herhalde AFR dendiğinde "hönk, bir bilene sorayım ne menem şeymiş" dediğim zamanları geçeli![]()
ya şimdi bilimsel değilde reel konuşalım reiz cai uygulaması arabaya +değer kazandırıyormu ? kazandırmıyormu ? beyğirin yarısını dahi alamıyomuyuz
yarım beygir
Buranın bi yarışma ortamı oldugunu sanmıyorum,yada konuya yazan herhangi birinin jüri olduğunutam anlaşılması için uğraşırken yazılarım uzadıgı için tamamı artık okunmuyor sanırım yada tam yatmak üzereyken yaptıgım anlatımlar yeterli olmadı,havadaki oksijen %21,bu havayı soguttugumuzda havadaki oksijen miktarı %25 e çıkmıyor,önceki yazdıklarıma bakarsan bunu kastetmedigimi anlarsın.Soğuk havayla ilişkilendirdigim tek parametre yogunluktu,tabi oksijen miktarı daha fazla olan hava da bize bir kazanç oluşturur.Yanma kalitesinden bahsederken konu biraz oraya kaymıştı o da yanlış anlaşılmış.Tekrar yoğunluğa dönersek;
Benim dedigim X santimetreküp hacime 50 derece havayı 10 birim yerleştirebiliyorsan,25 derece havadan 11-12 birim yerleştirebilirsin.10x0.21=2.1 birim oksijen ise 11x0.21=2.31 birim oksijen.
not: Derece ve kazanç kısmını örnek olarak verdim genel mantığı anlatmak için.
Örnek; kasttettiğim genleşmeyi balon örneğiyle de düşünebilirsin,aynı ortamda balonları şişirdikten sonra ölçüsü belli bir kutuya 50 derecede daha az balon sıgdırırsın,25 derecede balon hacmi daha az olacagından daha fazla balon koyabilirsin.Her balondaki havanın da %21i oksijense,oksijen sayısı artan balon sayısıyla beraber artmaz mı?evde odanda bir balon şişirip çevresini ölçtükten sonra balkona aynı balonu koyup sabah çevresini ölçebilirsin,sogutmak X hacme aynı maddeyi daha çok yerleştirmenin bir yolu sadece![]()
ula ceto ne adamsın![]()
merak edenler için gerçek gaz denklemi pv=nrt formülü sadece sınavlarda geçerlidir
P=RT/(V-b)-a/(V^2)
P:basınç
V:hacim
T:sıcaklik
R: gaz sabiti
Tc: kritik sıcaklık
Pc: kritik basınç
a: 0.421875*(R^2)*(Tc^2)/Pc
b: 0.125*R*(Tc)/Pc
hatırlarsanız konunun başında olaya atmosferik ve aşırı beslemeli motorlar olarak 2 farklı noktadan bakalım dedik.
şimdi atmosferik araçlarda ne dedik; soğuk hava daha yoğun(kaç derece fark ile kaç lt fark ediyor veya ) ve dışarıda hava ne kadar soğuksa o kadar yoğun ve o kadar oksijen oranı yüksek. tabii şu var yanma odasına kadar atarken 10 derece ile kaputtan giren hava oldu 40 derece yani 30 derece ısında acaba flow u çok düşer mi ve yanma odasına giden hava içeriye gidena kadar genleşip normalde yanma odasına girmesi gerekenden çok daha genleşmiş bir hava girer mi ve ne kadar genleşip ne kadar oksijence fakir olur? bunu flowmetre debimetre falan ölçüyor olması lazım. şu sensörler falan var o kadar bi işe yarasınlar bi zahmet.
turbo veya aşırı beslemeli araçlar diyelim onlarda zaten aşırı bir besleme olacağı için intercooler dan hava ne kadar soğuyarak geçerse yanma odasına o kadar fazla hava yani o kadar fazla oksijen ve hali ile o kadar fazla benzin girecektir. onlarda iş kolay intercooler ı daya olay bitsin![]()
ama bu gariban atmosferikçiler için acaba cai sadece bir para tuzağı mı? dyno ya sokup veri alan olmamış mı acaba hiç?
Şimdi orijinal filtre kitinden herhangi bi aftermarket kite geçince mantıklı olanları söylüyorum, sadece o ses çıkmasın, iyi filtre olsun zart zurt diye kaputun altına çin seddi gibi döşenen orijinal filtre kitine göre, güç alındığına eminim.. Fiesta ST'lerde sadece K&N 57i mi ne öyle bir filtre var, onunla OmeRS yanlış hatırlamıyorsam 7hp civarı dynoda almıştı..
Adana'da yazın çatır çatır avans vuran arabalar kışın pamuk gibi oluyorDemek ki farkediyor
![]()
ben zamanlardan bir zaman arabama hiçbirşey yapmadığım halde aynı dynoda iki ayrı denemede 7 küsür beygir güç farkı çıkmıştı.. sonra meraklanıp hatta firma sahibini krize sokup birer gün arayla denemiştik.. bu sefer bu fark 5 hp olarak yansıdı.. değişen hiçbirşey yok, sadece dakikalar, ve ikinci denemede de arada bir gün var.. ilk denemede değişen tek şey ikinci dynoda yüksek olan motor ısısı ve buna bağlı değerlerdir herhalde " tam olarak detayını bilemeyeceğim". İkinci olayda da aynı trafikte katedilen yol ve hemen hemen aynı hava şartlarında bir gün arayla yapılan denemedir..
o zaman hiperventilasyon var sanırım. yani havadaki oksijen oranı değişmiyor hep %21 veya 20 ama basınç azaldığı için motor yeterli hava çekemiyor. yani yanma odasına -atıyorum- 16 birim hava girmesi gerekirken 13 birim hatta 10 birim hava giriyor. böylelikle yanmaya giren oksijenin molaritesi düşüyor. doğru mu? sanırım bu sefer oldu
o zaman bu sensörler falan basınç azaldıkça yakıtı da kısıyor o da doğru mu? bu sanırım eskiken ecusu olmayan veya ecumsu şeylere sahip araçlarda avans açma dedikleri şey oluyor. yani emme supapları daha fazla açık kalıyor yukarıda bahsettiğimiz 16 birim hava girebilsin diye. bu da doğru mu örtmenim?![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)