abi seviyorum seni cok sagol :)))
Printable View
Bir şey değil..
Turbulansla kafayi kirmak yerine, alcak basinc yuksek basinc ve havanin basinca gore akis yonu ile ilgilenip, buradaki parametreleri nasil avantaja donusturebilecegin uzerine dusunursen, daha hesaplanabilir ve garantili sonuclar alabilirsin.
Sabit boru çapında, boru içindeki bir spiralle havayı bir nevi döndermek, havanın gitmesi gereken mesafeyi uzatır, dolayısıyla havanın hızı artar, pek tabii hızı artan havanında basıncının düşmesiyle teorik olarak sıcaklığı azalır. Ancak bunun uygulamada elle tutulur bir sıcaklık farkı oluşturmayacını, ayrıca spirallerin şeklinin ve yüzey kusurlarının bile verimi azaltabileceği olasıdır. Bizim hidrolik hocası bunlarla ilgileniyor, sorayım bakalım nediyecek.
Mesela gaz kelebeği ile yönetilen motorlarda gaz kelebeği bile silindirlere giren hava miktarını doğrusal olarak azaltmaz(ör: kelebek %100 açıkken,silindirlere 100 birim hava dolarken; %50 açıkken,50 birim hava dolmaz daha az hava dolar.)
burdaki bilgi agcına gore yapacagım sıstemın ıse yaramıyacagı kanısınamı varmam gerekıyo basımdan soyle bı olay gectı bende ınanmamıstım ılk basta erturbulator denılen bı alet aldım ufacık teneke
http://img94.imageshack.us/img94/927/erturbulator.jpg
bunu uyguladım ben .. aracım tipo 1.6sx dı karburatorluydu. arac benzınlıydı hıc tup takılmamıstı
bunu takamadan once rampalarda felan yıgılma oluyodu bı komsumuz taktırmıs banada tavsıye ettı ınanamadım ınanamadım .. adam 15 gun deneme suresı verdı 80 tl karsılıgında aldım o zaman bızım burda nevsehır rampası var %45 sevısınde bı rampa benım arabam 3 kadar duserken o rampada ınanılmaz sekılde 5 vıtes 80 km hızla o arapayı cıktı ınanmadım 5 6 kere o rampada denedım aynı sekıldeydı arabadakı 4 kısıyle 3 viteste arabayı kaldıra bılıyodum hıc gaz vermeden hala sacma gelıyo ama oluyodu yanı ona nazan bu dusunce aklıma yattı .. o yuzden bu soruyu sorma geregı duydum
mümkün olduğunca prüzsüz bir hava akışı senin için daha faydalı olacaktır.
peki hocam silindir kapağının emme portlarının içerisini port polish yaparak genişletip parlatıyoruz ben kendi yaptığım kapaklarda subablara yakın olarak ve enjektörlerin püskürttüğü noktada 1 cm kadar alanı ellemeyip pürüzlü bırakıyorum (benzin ile havanın bu pürüzlere çarparak daha iyi karışması için) bunu komple parlatıp silindir kapağının emme portuna sadece bu şekilde iv yapsak ? yanma odasında sizin bahsettiğiniz durumların oluşması için bir katkı olurmu ?
havayi turbulans ile ne kadar sogutmayi basarabilirsiniz ki?
Bence pek ise yaramayacak bir calisma.
Sabit debide havayi hizlandirmak gibi calismalarin sebep/sonuc iliskisini anlamiyorum.
Bence esas amac debiyi, yani birim zamanda iceri giren havayi arttirmak olmali.
Aşırı besleme dünyasına hoş geldiniz..
hos bulduk .... zaten aklımdakı oydu :D tsk ederım herkezın ılgısıne
Aynen karbüratör denildiğinde iş değişir. Şöyle değişir, karbüratörde kısaca benzin akışı olması için hava basıncının düşmesi gerekir. Üstteki pervane ile havayı döndürüp hızını artırırsınız, dolayısıyla basıncı düşer (ama geçen hava miktarı sabit kalır) ve karbüratöre giren yakıt bir miktar artmış olur. Biraz zengin karışımla yürüdüğü için performans artmış olabilir. @godless commie' nin söylediği gibi hava ile yakıtın daha homojen karışmasıda bu güç artışına neden olmuş olabilir.
Enjeksiyonlu motorda emme manifolt tasarımıyla uğraşmak daha elle tutulur sonuçlar verebilir. Örneğin itb güzel ve köklü bir değişim(n/a besleme için)
Eskiden "Tornado" diye bir aparat vardı oktaykanlar 100 usd ye kitlemişlerdi bana. Ancak bir faydasını görmedim, fakat fikir vermesi açısından nette aratabilirsiniz.
Edit;51. mesajda foto vermişler. Bahsettiğim benzer bir aparat, ama ben öyle ahım şahım bir farkı bırakın çekiş kaybı yaşadım.