Benzin deki oktan farkı neyi temsil ediyor ? 95 oktan olunca yada 97 oktan olunca ne oluyor ? Mesela benim aracım eski model olduğu için normal benzinle çalışacak şekilde ayarlanmış ve bu konu ile ilgili tüm ayar değerleri parametreleri de ona göre verilmiştir sanıyorum.Normal benzin artık bulunmuyor ve bu zamana kadar 95 yada 97 oktan olayına hiç dikkat etmedim ancak biraz araştırma yaptım anladığım kadarıyla öyle geçiştirilecek bir mevzu değil.
Mesela benim aracım normal benzine göre ayarlanmışsa ve ben artık 95 oktan kullanacaksam avansı kaç derece ayarlamam gerekiyor ? Üreticisi motorum için ateşleme derecesini 4 derece demiş ama bu normal benzin için geçerlidir herhalde 95 yada 97 oktanda avans derecesi ne olmalıdır bunun hesaplaması nasıl yapılıyor ?
Yurt dışı forumlarında 97 oktan için 12 derece olması gerektiğini belirten bir iki yazı okudum ancak birde buraya konu açıp sizlerinde bilgilerinden istifade edeyim istedim.Bir yandan da nasıl hesaplandığını öğrenmek istiyorum mesela 95 oktan için kaç derece olmalı bunun hesabı neye göre nasıl yapılıyor ?