User Tag List

9 sonuçtan 1 ile 9 arası

Konu: Benzindeki oktan değeri ve avans ayarı ?

0M42 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Benzindeki oktan değeri ve avans ayarı ?

Benzin deki oktan farkı neyi temsil ediyor ? 95 oktan olunca yada 97 oktan olunca ne oluyor ? Mesela benim aracım eski model olduğu için normal benzinle çalışacak şekilde ayarlanmış ve bu konu ile ilgili tüm ayar değerleri parametreleri de ona göre verilmiştir sanıyorum.Normal benzin artık bulunmuyor ve bu zamana kadar 95 yada 97 oktan olayına hiç dikkat etmedim ancak biraz araştırma yaptım anladığım kadarıyla öyle geçiştirilecek bir mevzu değil.

Mesela benim aracım normal benzine göre ayarlanmışsa ve ben artık 95 oktan kullanacaksam avansı kaç derece ayarlamam gerekiyor ? Üreticisi motorum için ateşleme derecesini 4 derece demiş ama bu normal benzin için geçerlidir herhalde 95 yada 97 oktanda avans derecesi ne olmalıdır bunun hesaplaması nasıl yapılıyor ?

Yurt dışı forumlarında 97 oktan için 12 derece olması gerektiğini belirten bir iki yazı okudum ancak birde buraya konu açıp sizlerinde bilgilerinden istifade edeyim istedim.Bir yandan da nasıl hesaplandığını öğrenmek istiyorum mesela 95 oktan için kaç derece olmalı bunun hesabı neye göre nasıl yapılıyor ?
    Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..

delSol_power - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Oktan değeri, yakıtın içindeki benzin (gasoline) yüzdesidir. Petrol sektöründe RON olarak tabir edilir. Örneğin 95 RON yakıtın içinde %95 oranında benzin (gasoline) %5 Pentandır.
    HONDA TECH / / Ankara
    Honda Service & Tuning Garage

Post Thanks / Like
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Peki oktan seçeneği neden var ?

Ayrıca bir şey daha eklemek istiyorum rölantide 15 afr değeri veren bir motorumuz var farzedelim bu motorun sadece avans ayarı ile oynayıldığında afr de bir değişim söz konusu olurmu ?

KA®ANLIK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı 0M42 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Peki oktan seçeneği neden var ?

Ayrıca bir şey daha eklemek istiyorum rölantide 15 afr değeri veren bir motorumuz var farzedelim bu motorun sadece avans ayarı ile oynayıldığında afr de bir değişim söz konusu olurmu ?
    rolatide avansla oynadığınızda afr de değişim olacaktır (standalone ecu'lu araçlar veya O2 sensörsüz ya da ECU suz araçlar için geçerli tabiki )

eğer araç "Lambdadan ayarlama yapıyorsa" belki rolantideki avansı tolare edebilir ve AFR değeri değişmeyebilir tabiki ama standalone bir ecu da veya lambda yoksa alenen görebilirsiniz afr nin değiştiğini...

motorun o avansına göre AFR sini ayarlamanız gerekiyor sonuç olarak...
    Loading...

Y.Emre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı delSol_power Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Oktan değeri, yakıtın içindeki benzin (gasoline) yüzdesidir. Petrol sektöründe RON olarak tabir edilir. Örneğin 95 RON yakıtın içinde %95 oranında benzin (gasoline) %5 Pentandır.

95 oktan olunca yada 97 oktan olunca ne oluyor ?

Geçen yıl eylül ayında Yüz oktan benzin bulabilir miyiz diye bir konuda bir konuda yazdığım mesajı aynen ekliyorum.

Alıntı enginetune Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    yanlış anlamazsan birşey sorucam ? 100 oktanı niye istiyorsun yani yarışlara falan gireceksen tmm da günlük kullanım için pek uygun değildir 100 oktan. Şöle bir bilgi vereyim benzinli araçlar için ( aracın benzinlimi bilmiyorum ) yüksek oktan istenmez. Sebebide oktan sayısı arttıkça yakıtın kendi kendine parlama özelliği artar buda ateşleme ve sıkıştırma aksamına büyük zararlar verir. Yani silindirler sıkıştırma işlemi yaparken yüksek oktanlı yakıt buji ateşlemeden patlar ve krank milinde vuruntuya neden olur tabi buda deformasyona . Ama dizelse sorun yok tabi dizelde yakıtında oktan ne kadar fazla o kadar iyi
    Yanlış bilgilendirmeyelim lütfen. Yüksek oktan herzaman istenir. oktan sayısı arttıkça benzinin parlaması azalır. sıkıştırma esnasında basınç kaynaklı ısıdan yanması zorlaşır. Hatta bu yüzden yarışa girecek araçlarda (yüksek oktanlı benzin kullanılıyorsa) avans açarak ateşleme geciktirilir. 100 oktan yakıtı(daha doğrusu %100 oktan(8 karbonlu alkan)) üretmesi, haliyle satışıda pahalı olduğu için çok satılmaz..

burada bir dipnot: oktan namı diğer octane 8 karbonlu alkan demektir. 90 oktan 95 oktan 100 oktan vs yakıtların tamamı alınan yakıtın içindeki 8 karbonlu alkanı ifade etmektedir.. ama günümüzde aldığımız yakıtların hiçbiri isminde geçen oktan rakamını saglayamamaktadır.. 95 oktan yakıtın içindeki oktan yüzdesi %50ler civarında.. gerisi yanmayı geciktirici katalizörler..

Okumak isteyene:Octane rating - Wikipedia, the free encyclopedia

ingilizce malesef Türkçesini bulamadım
    [/QUOTE]
    Birisi makalenin Türkçesini de eklemişti sonradanOktan sayısı

@delSol_power, abi eline sağlık doğru yazmışsın ancak 'gasoline' kelimesi dışında. Gasoline, ingilizce olarak petrol yada benzin demektir.

Oysa xy oktan derken farkında olmadan söylediğimiz oktan kelimesi hidrokarbonun türünü ifade eder ki Türkçe olarak oktan, İngilizce olarak Octane olmalıdır.

Araştıran arkadaşların daha kolay sonuca ulaşabilmeleri açısından ekledim. Kızmaz, darılmazsın umarım.

@0M42 aynen @KA®ANLIK'ın dediğine bende katılıyorum. Motor kontrol ünitesi (varsa), lambda vs ile değer okuyup sonradan düzeltme yapmıyorsa afr değişir abi.

Avans olarak ta kaç derece olabilir bilmesem de, bence bir miktar avans hem güç olarak hem verimlilik olarak faydalı olur.

emrekuzdere - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Oktan anlamını kaba taslak "kendiliğinden yanmaya karşı gösterilen direnç" olarak tanımlayabiliriz. Daha bu gün derste konusu geçti
    Araçlar sıkıştırma oranlarına göre 95 veya 97 oktan kullanmaları gerekir. 12, 12.5 sıkıştırmalı motora 95 oktan koyulursa daha piston tam anlamıyla üst ölü noktasına gelmeden karışım kendiliğinden yanmaya ve kayıplara sebep oluyor. Bildiğim kadarıylada 10-11 sıkıştırmalı araca 97 oktan koymanın hiç bir anlamı yok
    98'ies - 05'vtec2 - 93'Accord - 08'Accord - 05'Jazz - 98'Twingo - FD6 - E39 - G5Prelude - 99'Crv - 08'Auris - W204 - W176 - W164 - F20
    Alıntı RR-V8 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Arabayı biz mi getirelim yoksa siz gelip bağlar mısınız?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    8 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bu bilgiler yeterli oldu arkadaşlar herkese çok teşekkür ederim Avans derecesinide 8 derece olarak ayarlıyacağım sanırım.

delSol_power - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı empo Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

@delSol_power, abi eline sağlık doğru yazmışsın ancak 'gasoline' kelimesi dışında. Gasoline, ingilizce olarak petrol yada benzin demektir.

Oysa xy oktan derken farkında olmadan söylediğimiz oktan kelimesi hidrokarbonun türünü ifade eder ki Türkçe olarak oktan, İngilizce olarak Octane olmalıdır.

Araştıran arkadaşların daha kolay sonuca ulaşabilmeleri açısından ekledim. Kızmaz, darılmazsın umarım.
    Neden kızıp darılalım güzel kardeşim
    Ben petrol sektöründe (upstream) çalışıyorum. Yani, arama ve üretim yapıyoruz. Dediklerin doğru. Gasoline, Amerika'da benzine deniyor. Biraz daha halk ağzıyla, herkes kolay anlasın diye öyle yazmıştım. Octane, sekiz karbonlu hidrokarbon molekülüdür. Latince sayıları bilince, organik kimya da kolay oluyor Benzinin içinde de octane ve isomerleri bulunur.
    Downstream'de yakıt için oktan veya octane çok kullanılan terimler değil. Rafinerilerin tasarımı esnasında da üretilecek benzin yakıtı RON ile ifade edilir.
    HONDA TECH / / Ankara
    Honda Service & Tuning Garage

Y.Emre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı delSol_power Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Neden kızıp darılalım güzel kardeşim
    Ben petrol sektöründe (upstream) çalışıyorum. Yani, arama ve üretim yapıyoruz. Dediklerin doğru. Gasoline, Amerika'da benzine deniyor. Biraz daha halk ağzıyla, herkes kolay anlasın diye öyle yazmıştım. Octane, sekiz karbonlu hidrokarbon molekülüdür. Latince sayıları bilince, organik kimya da kolay oluyor Benzinin içinde de octane ve isomerleri bulunur.
    Downstream'de yakıt için oktan veya octane çok kullanılan terimler değil. Rafinerilerin tasarımı esnasında da üretilecek benzin yakıtı RON ile ifade edilir.
    Aynen abi. bende karışıklık olmasın, sonradan birisi konuyu okursa gasoline ne oktan ne farkı ne gibi şeylere takılmasın diye söylemiştim iyi çalışmalar

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)