büyük ihtimal Z16XE motordur
şimdi sorununuz kısa süreli kullanımlarda ortaya çıktığına göre soğuk çalıştırmalarda oluşmuyor diye düşünmek istiyorum.
yani ilk soğuk çalıştırma rahat gerçekleşiyor , sonraki çalıştırmalarda araç bu sorunu yapıyor.
eğer bu doğru ise direk hararet sensörü derim (coolant sensor) , hatta başıma gelse kaputu bile açmadan direk yenisini almaya giderim opel parçacılarından birine
bu parça basit bir dirençtir soğutma suyunun sıcaklığına göre direnci değişir ECU da bunu gönderdiği referns voltajı ile kontrol eder. kısa devre yapmazsa yada sürekli aynı değeri vermezse sanmıyorum ECU nun hata tespit edeceğini hala normal diyebilir.
TECHII de coolant sensor sinyalini ve okunan direncin derece cinsinden yorumunu sürekli takip etmek lazım. yani serviste motorun soğumasını beklemek sonrasında yine çalıştırmak lazım.
anca ozaman anlaşılır düzgün olup olmadığı.
sorunun sebebide şöyle yorumlanabilir; araç soğuk iken jikle hesabı zengin çalıştırılır.
ısındıkça bu karışım normale döner.
işte bu normale dönüşte coolant sensor ECU ya motor hala soğuk diyorsa zengin karışım devam eder ve ilk çalıştırmada motor boğulur

sizin egzozdan çıkan koyu duman buna işaret bence.
ayrıca o araçta gaz teli olmadığından araç çalışmadan verdiğiniz az yada çok gazın hiç kıymeti yok kelebek sabit duruyor
son olarak hangi servise gidiyorsunuz izmirde bilmiyorum ama "yetkili" olanlara gitmeyin anlamıyorlar...
Opel vectramız var neler çektiğimi ben bilirim. saç baş yolarsınız o olur anca..