hic bi zarari olmaz , suan en safe sekilde biniyosun aracini sikistirmiyosun . ama mumkun oldukca sabit hizda surekli gitmekten kacin yada bi mudddet daha bole kalacaksan ki kalacan kargoyu dun verdimbinme arabaya
![]()
hic bi zarari olmaz , suan en safe sekilde biniyosun aracini sikistirmiyosun . ama mumkun oldukca sabit hizda surekli gitmekten kacin yada bi mudddet daha bole kalacaksan ki kalacan kargoyu dun verdimbinme arabaya
![]()
Straights are for fast cars, but turns are for fast drivers!
basınç görmesin ayar yokken ona dikkat et vakumdayken ayarlar düzgünse sorun çıkmaz
bloğa yapılan işlemler sonucu rodaj süresi değişiyor gömlek çakımı vs o yüzden dikkat etmek lazım
bana sorarsan rodaj olurmu(tamamen fabrika toleransları haricinde aftermarket parçalarla uygun şekilde toplanmış motorda) sorun yoksa yoktur bencebi süre binip eğer çapak vs yoksa segmanlar düzgünse basılır bence
körler sağırlar
ustamın söyleyipte yaptığımm rodajımıı söylüyorumm ilk 500km şehir içi 3bin deviri geçmeden turboyu üfletmeden.. dur kalk vs cok detaylı sonraki 500kilometre sürekli yokuş cıktım hafif devirlerde devirini otuturup sonraki 500km uzun yol yaptım devir sabit gitmeden... her 500dede yağını değistirdim...
EJ25,
valla bugune kadar hiç rodaj yapmadım hep gazladım hiç te problem yaşamadım pek ınandırıcı gelmıyo yeni nesil motorlarda
benim parçalar da nihayet geldi 10 güne biter inşallah motor ve o sıkıcı rodaj süresini düşünüyorum....![]()
B18c specR swap eg
Adim adim motor rodaji (kafamdaki rodaj, kime uyar kime uymaz bilemem, mekanik bilen varsa yanlis oldugunu iddia edip laf olsun diye muhalefet yapan arkadaslara izah etsin, dedigim gibi ister uygularsiniz ister uygulamazsiniz, begenmiyorsaniz uygulamayin
1- Mineral yag, motoru rolantide 1 dakika calistirin, kapatip yagi bosaltin.
2- Mineral yag, motoru isitin, isindiktan sonra 100km'lik bir surecte dip gaz hizlanma ve viteste yavaslama yapin. Bu surecte hararetin artmasina sakin izin vermeyin. Yaginizi bosaltin.
3- Sentetik yag, motoru isitin, aracinizi normal olarak kullanin, gerek ara hizlanmali, gerek yavaslamali, gerekse sehir icinde trafikte beklemeli. Boyle diyorum keza rodaj islemi ikinci adimda bitti gibi, geriye pek birsey kalmadi ki zaten sentetik yag ile rodajda olmaz anca rotus olurTavsiyem 500 ila 1000km sonra yagi tekrar degistirin.
4- Sentetik yag, motoru isitin, gonlunuzce binin, zamani gelince motor yaginizi degistirmeyi unutmayin
Niyesini nicinini tartismak icin ne burasi uygun bir yer, ne de kullanici profilleri boyle bir tartismanin icine girebilecek kadar bu konuda egitimli. Internetten ve/veya ustalardan duyulan laflarla bu konulari tartismak, mantikli olanin hangisi olduguna karar vermek imkansiz. Ha varsa burada hesap kitap yapabilen arkadaslar, lafim zaten onlara degil.
Ha bu rakamlar her daim afakidir, 1dk deriz kimi aracta 30sn kiminde 3dk isteyebilir, 100km deriz kimi aracta 10 kimi aracta 300km isteyebilir, bu kullanilan materyallerin, kullanim sirasindaki hararetin hatta ve hatta mevsimin bile icinde oldugu cok fazla degiskene sahip bir denklemdir. Benim yazdigim rakamlar ortalama olarak dusundugum rakamlar, zaten amac optimizasyon yapmak, maksimizasyon isi ne forum ortaminda yapilabilir, ne de insan yapabilir. Makinalarla anca, o yuzden gercekci olun ve elinizden geleni yapin, cokta incelmeyin daha iyi rodaj yapacagim diye, keza belli basli kurallara uyarak yapilmis olan ayni iki aracin rodaj sonucu kazanimi pekte farkli olmayacaktir, o yuzden bu kadar takmayin
Yazim tarzi kimilerine ters gelmis olabilir, esasinda ters birsey yok, insan neyi bilmedigini kabul ettigi zaman birseyler ogrenmeye baslayabilir, herseyi biliyorum diye bilgisi olmadan fikri olursa zerre ilerleme gosteremez, oldugu yerde sayar durur. (saydigi yerde yer degil ya neyse
Peki adam sen kimsin, nasil boyle genis konusabiliyorsun diyenler mutlaka vardir, cokta muhim degil, bir dost der gecerim...
Valla biz ailecenek araç açma felsefesi ile yaşıyoruz yeni aldığımız her araçla illaki bi uzun yol yaparız allah ne verdiyse sıkarızŞu zamana kadarda bir sıkıntı yaşamadık daha
elimize motor aldığımız olmadı![]()
golf6 tsi kullanma kilavuzundan alintidir:
![]()
Experience is what you get when you don't get what you want.
ben daha öncede yazmıştım. onurun verdigi örnege yakın birşekilde araçlarımı rodajlarım. ilk maş 2 kere fan acrtırıp kaparırım. genel kontrol. sonra 500 km tapa gaz yapmadan, düşük devirde gezinti. daha sonra yag degişimi. 1000 km kadar her devir de belli mesafe giderim en az 50 km olmak koşuluyla. yag seçiminde hiç mineralli yag kullanmadım hiç te motor kırmadım.
her zaman tapa gaz turbo olsada atmo. olsada tapa gaz hiçbi sorun olmadı canavar gibi meşelleh
sadece sonradan mod. olarak turbo vs. yapıldıysa arabanın bi sıkıntısı olup olmadığını anlamak için bi deneme süresi olabilir....
bir kere rodaj yaptım hayatımda onda da:
önce soğutup fan açana kadar bekleyip kapattık 2 kez.
600km max %20 throttle max 3000rpm mineral yağ
yağ değişimi max 3500rpm 200km. her 100km de bir 1.vitesten başlayarak 5.vites e kadar 3500rpm %20throttle.
bu şekilde 500er rpm arttırarak 1800 km ve 150 km de bir. 1-2-3-4-5 çıkabildiğim devir.
en sonunda segmanların oturması için 3.vites 4500rpmden kompresyona bindirdik 20kez civarı.
bu yöntemi benden daha iyi bilgili ve tecrübeli arkadaşlarım önerdi, uyguladım.
sonuçta 8 kez Ankarayı çevreyolundan dolaşmış oldum buna artı olarak istanbul yolu Eskişehir yolu ve aşti bulvarında geçti bir kısmı da
kafayı bu konuya kırmışlığım var 3 senede çıkardığım tek sonuç bilen bilir bilmeyen rodaj yoktur desin ilerde nasıl kullanmayı düşünüyorsa öyle kullansın %90 bilinçli rodaj ile paralel sonuç elde ediliyor.
ama iş yüklü motora gelince heleki turboya girince detaylar var ama üstteki yazıya tamamen katılıyorum
belki sentetik yağa geçiş süresi biraz daha ertelenebilir ama duyduğum gördüğüm düşünceme en paralel en nokta atışı yorum olmuş teşekkürler![]()
Çok güzel yazmışsınız kalın siyahla işaretlediğim yerlere sonuna kadar katıyorum.
Pembelere gelince, forumun tümüyle ilginiz olamayacağı için burda tartışılamaz, kullanıcı profilleri zırttır pırttır vs demeniz yanlış olur. Eğer ki bu konu hakkında bahsettiğiniz düzeyde bir bilginiz varsa yukarıda yazdığınız rodaj şeklini o bilgileri kullanarak burda detaylı bir şekilde yazarsanız bir çok kişinin merakını giderebilir ya da yanlış bir yöntemden bahsettiğinizi nedenleriyle karşınızda bulabilirsiniz. Bir bilgi paylaşmışsınız bence detayınıda vermeniz çok daha yararlı olur![]()
rpdajı bu kadar karmaşık yapmanın anlamı yok bence..yok aç yok kapat.yok ısıtma yok yagı hemen degiştir,yok 1 dk çalıştır,yagı degiştir
Arkadaslar Zamaninda iki araci bu sekilde denedik.ayni motor secenegi uzun vadeli rodaj yapan arkadasin araci gercekten 2 sene guzel gitti.(hala sorunsuz biniyor) 1000 KM klasik rodaj adina. Tabiki ardindan allah ne verdi ise son limitlere kadar zorladi ama 1000 km klasik rodaj sitilinden sonra.
Ayni makina baska arac Herseyiyle ayni . Ciktiktan sonra 2 saat araliksiz calisti rolantide durdu yagi degisti. 20 km normal gittim ve araliksiz kesici (Amac bakalim ne olacakti) sene 2003. Konu ile ilgili calismayi bir nascar teknikeri ile sans eseri gelisen bir arkadaslik ardindan yaptim.
Sadece bana guven diyordu herseyi adam gibi topladi isen bu sekilde olacak.
Sonuc:
Yukarida belirttigim ilk araba hala sorunsuz. nerdeyse 40 bini gecti. Ben 15 binden sonra kompresyon kaybettim 20 bine gelirken yag atma basladi 25 binde segman ve piston degisti.
Bizi ilgilendiren ASIL SONUC:
Kg ler ayni Transmisyon degerleri ayni ne bir fazla ne bir eksik:
1000 km Rodaj yapan araba ile cikar cikmaz devir kesicisine giren arabanin farki :
Tam 5 boy....
Ben deneyimimi paylastim arkadaslar Yapip yapmamak size kalmis.
Marka Opel.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)