Hocam keşke imkan olsa da sen bana programa bağlanınca ana ekrandan itibaren ara menülerin, özellikle rölantide "data monitoring" ekranının ve "equipment type" ekranının screenshot'ını alsan ve buraya koysan çok daha iyi fikir yürütürüz.
Hocam keşke imkan olsa da sen bana programa bağlanınca ana ekrandan itibaren ara menülerin, özellikle rölantide "data monitoring" ekranının ve "equipment type" ekranının screenshot'ını alsan ve buraya koysan çok daha iyi fikir yürütürüz.
program internette mevcut peki ben bağlantıyı mümkün kılamak için gerekli kabloyu nereden temin edebilirim? v e kablonun özellikleri kodu vs vs'si nedir?
İnternetten programını indirip akşam müsait olunca bir bakayım ben. Hem bağlantı şemasına bakarak BRC kablonun uyup uymayacağını da söylerim. Hem de yapılacak sensör bağlantılarının pin numaralarını ve renk kodlarını yazarım.
Muhtemelen program aynıdır. Sanmıyorum farklı bir yazılım hazırladıklarını.
Konuşuruz.
Sistemi inceledim. BRC MY-07 yazılımında sadece arka plan resmini değiştirmişlerZaten sistem isimleri de benzer.
BRC Fast'teki gibi her devir/tps tablolu enrichment tablosu yok. Ama burada da openloop leaning(openloopta fakirleştirme) var. Bunun için devir bağlı olması lazım. Lambda bağlantısı ve OBD bağlantısı da yapılırsa sensör değerlerini de görürsünüz. Ama zaten wideband var derseniz lambda ve OBD bağlantılarına gerek yok.
Yani openloopta AFR'yi maalesef tps'den veya map değerinden bağımsız olarak ayarlayabilirsiniz ancak. Olsun. Yine de ayarlanabilir. Yani aracın benzin haritasını bozmadan 15.5 veya istediğiniz herhangi bir AFR'de sabit kalabilirsiniz. TAbi sadece openloop'ta.
Driveability ayarları da BRC Fast ve seq56 kadar olmasa da BRC my07 kadar açık. Yani tip-in, tip-out ayarlarını devirden, tps'den ve map değerinden bağımsız olarak tüm devirler için sabit bir şekilde tek değerle ayarlayabilirsiniz. Bu da hiç yoktan iyidir.
Ateşleme avansı sekmesini hiç göstermemişler. Screenshot'ını görsem ona da yorum yaparım. Ama tesisat bağlantı şemasında krank pozisyon sensörünün nereye bağlanacağı, giriş ve çıkışı belirtilmiş. Yani avans ayarı da yapılabilinir. Ancak sekmeyi açık olarak görmeden her devir için ayrı ayrı avans ayarı yapılabilinir mi, onu bilemiyorum. Programı da kurdum ama araca bağlı olmadığından o menüye girmiyor.
Yani elde var;
- yüzeysel de olsa, tüm devirler için aynı da olsa sürüş konforu, yani tip-in, tip-out ayarı
- her tps veya map değeri ve her devir için ayrı ayrı tablo olmasa da belirli devir aralıkları ve sadece openloop durumu için zenginleştirme veya fakirleştirme imkanı
- avans ayarı imkanı, ama ayrıntısını sekmeyi göremediğimiz için bilmiyoruz. Muhtemelen her devir için vardır diye tahmin ediyorum. Ama diğer özelliklerden kırptıkları gibi bunu da kırpmışlarsa bilemem. Ama her halükarda belirli devir aralıkları için bile olsa avans ayarı yapabiliyor olduğunuz kesin.
Bu durumda tip-in tip-out için TPS'ye bağlı bir tablo olmadığından, zaten tesisatta TPS girişi de olmadığından TPS sensörünü bağlayamazsınız ve bağlamanıza da gerek yok.
Krank pozisyon sensörünü avans ayarı yapabilmek için bağlamanız şart. Onun girişi ve benzin ECU'suna çıkışı tesisatta var. Orada bir sorun yok.
Map sensörü girişi var. Ancak kitinizin içinde harici map sensörü var mı bilmiyorum. Olmayabilir de. Eğer yoksa, aracınızdaki MAP sensörünü bağlayıp kalibre ederek LPG ECU'suna okutabilirsiniz. MAP sensörüne bağlı hiçbir ayar yapmasanız bile ısı ve rakım sebebiyle manifold basıncında oluşabilecek farklılıkları sistemin hesaba katabilmesine ve buna göre sürekli düzeltme yapabilmesine imkan tanımış olursunuz.
Devir kesin bağlanacak. Girişi tesisatta var. Bağlanmamışsa da muhakkak bağlatın. Devir ve MAP bağlantısı düzgün bir harita için önemli.
Az sonra da bendeki sistemi yazarım.
Bendeki sistemde ise ister 5 voltluk wideband sensörü, isterseniz 1 voltluk narrowband sensörü, isterseniz de her ikisini de LPG ECU'suna bağlayıp kalibre edebiliyor ve değerlere göre düzeltme ve ayar yapabiliyorsunuz.
Aynı şekilde aracın kendi TPS sensörünü bağlayıp, kalibre edip, TPS değerlerini görüp haritayı ve tip-in ve tip-out ayarlarını TPS'ye göre yapabiliyorsunuz.
Aracın kendi MAP sensörünü veya kitin harici MAP sensörünü bağlayıp MAP'a ve devire göre harita oluşturabiliyorsunuz;
Lambda'yı bağlayınca isterseniz self-learning prosedürü ile LPG ECU'sunun aracın open-loop bölgesini kendisinin teşhis etmesini ve atamasını, ayrıca aracın belirlediği kendi düzeltme değerlerini görebiliyorsunuz;
İsterseniz kendiniz ayrıca müdahale edip openloop bölgesini genişletebiliyor veya daraltabiliyorsunuz. İstediğiniz her bölgeyi openloop tayin edip müdahale etme imkanınız var.
Enrichment Table'dan aracın normal LPG haritasına dokunmadan TPS'ye ve devire bağlı nokta atışı düzeltmeler yapabiliyorsunuz.
Her devir ve sizin belirlediğiniz manifold basıncı değerleri için ayrı ayrı flow correction yaparak özellikle ani gaza yüklenme ve gazdan çekmelerdeki akışı düzenleyebiliyorsunuz;
Vee en güzel kısmı, krank pozisyon sensörünü LPG ECU'su üzerinden geçirip aracın ateşlemesini sadece LPG'de ve sadece sizin belirlediğiniz, istediğiniz noktalarda ve istediğiniz miktarlarda geciktirebiliyor veya öne alabiliyorsunuz, üstelik MAP ve devir tablosu üzerinden;
Benim aracımdaki LPG ECU'su bildiğiniz standalone benzin ECU'su. Eskiden LPG için ayrı ECU yokken ilk çıkan bazı kaliteli sıralı sistem kitlerde böyle standalone ECU'ler vardı. Ama artık satılmıyor. Çünkü çok daha ucuza sadece piggy-back çalışan basit ama hızlı LPG ECU'ları piyasayı sardı.
Şimdi tüm bunları görüp hala bilinçli bir LPG kullanımına karşı olan varsa beri gelsin. O kişi ya bu işten anlamıyordur, ya da kendini kandırıyordur. Tabi ki Türkiye'de ben kendi aracım haricinde hiçbir araç üzerinde bu şekilde bir sistemin kurulduğunu ve bu şekilde işletildiğini görmedim. Bunu yapabilecek LPG'ci veya makine mühendisi olduğunu da sanmıyorum. Ama aracının mappingini yapan herkes biraz araştırma ve tesisat şemalarını kurcalamayla bu ayarları yapabilir ve aracı istediği gibi yürütebilir. Hatta aracın benzindeki orjinal haritasıyla verdiği güçten daha fazlasını elde edebilir. Yani aracına hem daha ucuza binebilir, hem de bir nevi chip tuning yapabilir(atmosferik araçlarda). Tabi ki gerekli tesisat, ECU, software, sensör bağlantıları ve bilgi olduktan sonra.
.
AC Schnitzer GP3.10 gas powered V10 coupe
Hartge builds 300+km/h LPG BMW 1-series
2007 yılıydı galiba2011e geldik bizimkilerde halen tık yok nerdeyse
![]()
“Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır.”
şimdi son bi toparlama yaparsak, aracın sadece normal bi şekilde yürümesi için lpg'ustalarının bağladığı sensörler dışında bağlanması gereken sensörler tam olarak nelerdir?
Önce genel konuşalım, örneğin kendi aracımda olabilecek her sensör bağlıSensör bağlamaktaki sınır LPG ECU'sunun tesisatı ve program. Motor üzerindeki her sensörü ECU'da girişi varsa bağlamakta fayda var. Tabi ki kullanılacaksa... Bende IAT, MAP, TDC, CPS, RPM, VSS, ECT, Lambda... ne varsa bağlı.
Senin aracın için konuşalım.
MAP harici olarak bağlı zaten. OEM MAP bağlamana gerek yok.
Düzgün haritalama ve müdahaleler için devir bağlamak şart. Şu anda bağlı değilse bağlat.
Ateşlemeye müdahale için krank pozisyon sensörü bağlamak şart.
Lambda ve OBD bağlanabilir ama wideband olduğu için gerek yok.
Diğer sensörleri bağlamana program ve ECU tesisatın müsaade etmiyor.
Bu işin asgarisi enjektör sinyalidir. LPG ECU'su enjektör sinyalinden deviri tahmin eder. Ama tabi cut-off'dan enjeksiyona geçince bocalar. TR'deki sıralı sistem kurulu araçların çoğunda enjektörler haricinde hiçbir sensör bağlı değildir veya ECU'nun böyle bir özelliği yoktur. Bazılarında sadece MAP bağlıdır. Tüm haritalama MAP'a göre yapılır.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)