Enjektör gurubu değiştiği o anda kesilme vs. olmayacakmı ? Bence hissedilir derecede silkeleme şeklinde kesiklik olur.
Enjektör gurubu değiştiği o anda kesilme vs. olmayacakmı ? Bence hissedilir derecede silkeleme şeklinde kesiklik olur.
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
sonuç olarak
1- röle kullanımı sağlıklımı ?
2- röle çekip-bırakırken kesilme olmazmı ?
3- ben ekleyeyim
biz rölenin çekme-bırakma esnasındaki minik kesikliği hissedemeyiz
ama ecu hissederve hata verir
hata algılama sonrasında ecu nasıl davranır ?
işte 3. konuşulması gereken bu
Açıkcası bu denli bilgi paylaşımı olacağını ummuyordum.Herkese teşekkür ederim. Ben anlaşılması açısından durumu ayrıntılarıyla değil, genel hatlarıyla anlatmıştım. Şimdi elimdeki mevcut ve kafamdaki ideal sistemi ayrıntılarıyla anlatayım;
T-jet'imde herşey orjinal. LPG montajını yaptık. Sorunsuz, güzel bir kit ve montaj oldu. LPG ECU'su aracın tüm verilerini OEM sensörlerden okuyor. Üzerindeki LPG ECU'su ikinci destek yakıtı enjeksiyonunu kontrole müsaade ediyor. Devir ve map'a bağlı % ayarlayabiliyorsun. Yani örneğin 2500 devir üzeri, 70 kpa üzeri benzin enjeksiyonunun %15'i kadar seçiyorsun ve sana sequental olarak istediğin durumda ve miktarda enjektör sinyali veriyor. Hatta istersen bu enjeksiyon miktarını LPG enjeksiyonundan da düşüyor ki karışım zengine gitmesin. Tabi bunlar sadece LPG'de iken oluyor ki ben zaten methanol injection'ı zaten LPG sebebiyle düşünüyorum. Hali hazırda ikinci yakıt olarak sinyal araç LPG'de iken benzin enjektörlerine gidecek şekilde bağlı.
Benim düşüncem ise sadece araç LPG'de iken çalışacak(benzinde zaten çok kısa süre çalışıyor araç), LPG'ye geçince de ikinci sıra enjektör olarak LPG ECU'Su belirli bir basınç ve devir üstünde methanol enjeksiyonunu kontrol edecek. Sequental olarak manifolda yerleştireceğim nozzle'ları birer LPG selenoidi ile kontrol edeceğim. Araç LPG'ye geçince kesiciden aldığım akımla ve methanol deposundaki seviye switch'i kapalıysa, yani depoda methanol varsa methanol pompası çalışacak ve map ve devir şartları oluştuğunda LPG ECU'sundan gelen ikinci sıra enjektör sinyalleri methanol enjeksiyonu için olan selenoidlere yönlendirilecek. Methanol bitince de aynı sinyaller benzin enjektörlerine yönlendirilecek. Benzin de LPG'li araçta methanole benzer bir işlev görecek. Bu arada kullandığım LPG ECU'su istersem ikinci sıra enjektörlere gönderdiği sinyaller kadar LPG enjeksiyonunu kısarak karışımın zengine gitmesini önlüyor. Yani sinyal benzin enjektörlerine de gitse, methanol enjektörlerine de gitse karışım bozulmayacak.
Bu şekilde araca ilave bir bağlantı yapmadan, elimdeki LPG ECU'sunun özelliğini kullanarak sequental, selenoidli methanol port enjeksiyonum olmuş olacak.
Bu durum için ben sadece LPG'nin kesicisinden alacağım akımı methanol deposunun seviye switchinden geçireceğim. Switch'den de geçen sinyal roleyi aktive edecek ve artık LPG ECU'sundan gelecek ikinci sıra enjektör sinyalleri methanolü kontrol eden selenoidlere gidecek. Depoda methanol bitince de sinyaller benzin enjektörlerine yönlendirilecek.
Ben bunu neden düşünüyorum? Aracın intercoolerı yetersiz geliyor. Yüksek iat'lar görüyorum. LPG'de IAT'ı düşürebilmek, yanma sıcaklığı ve EGT'yi de düşürebilmek için ekstra önem taşıyor. Yani LPG'de methanol enjeksiyonu turbo araçta bence ekstra ihtiyaç.
Tüm bu ayrıntıları düşününce, yani aracın LPG yakıt enjeksiyonunun süreceği, yalnızca ilave enjeksiyona geçileceği için, yani kısa bir kesiklik olsa bile sorun olmayacağı aklıma geliyor. Ayrıca her bir selenoidin arkasındaki role her vuruş için tekrar tekrar açıp kapamayacak. Sadece araç LPG'ye geçince ve depoda yeterli seviyede methanol varsa açılacak. Selenoidlerin akım kontrolünü basınç ve devir şartları oluşunca zaten LPG ECU'su yapacak. İsterse 30 saniye geciksin, sorun olmayacak. Çünkü rolenin açılmadığı zamanlarda da sinyal zaten benzin enjektörlerine gidecek. BU durumda role ile bağlantı yapılabilir gibi.
Bu halde ne dersiniz?
Your car is your story. So don't let someone else write the book...
@Maxi;
Çizdiğin şema inan işimi çok kolaylaştırdı. Dört role yerine tek roleyle iş çözülecek.
Peki aklıma şu soru geliyor; ECU'den gelen negatif enjektör sinyali bir yerine iki enjektöre birden gidince sinyalde zayıflama vs olur mu? Yoksa negatifte böyle birşey olmaz mı?
Teşekkürler tekrardan yardımların, verdiğin bilgiler için.
Your car is your story. So don't let someone else write the book...
Methanolse tetiklenecek enjektor bence roleli cozum ideal ve yeterli![]()
USPerformance by UtkuSelamoğlu
https://www.facebook.com/Thresholdoftimingadvance
100-200 km/h 5.761sec
Bu konu süper oldu. Sıralı met. enj. benimde uğraştığım ama böylesine düşünmeyip, yapamadığım mevzuydu.
@o.b.k merak ettiğim; bu işleri yapacak lpg ecusu fast'mı yoksa yeni bir ecumu kullanıyorsunuz? İkincisi lpg selenoid valfleri normal çalıştıkları basınç olan 1,2 - 1,5 bar civarındamı met. püskürtecek? Yok daha yüksek basınçta çalışacaksa selenoid valflerin çalışması etkilenirmi acaba?
Benim bahsettiğim sistem aslında VSR sistemi. Yani yeni bazı LPG ecu'larında olan benzin desteği. Ama bazı ECU'larda benzin desteği sadece belirli devir üstünde geçiş olarak var. Bendeki sistem map'a ve devire göre dozajı ayarlanabilir bir sistem. Varolma amacı ise LPG'nin yüksek basınç ve devirde yetersiz kalması durumunda subap koruma ve yakıt desteği olarak benzin püskürtmek. Fast'ta yok maalesef. Yeni tip my11 brc ecu'sunde var. Arabama my11 turbo kit taktık.
1,2 - 1,5 bar ortalama LPG rail basıncı. LPG selenoidleri çalışmak için belirli bir basınca ihtiyaç duymuyor. Varolan basınç bu ve bu basınçta sorunsuz çalışıyorlar. Piyasadaki ucuz selenoidler rahatlıkla 3-5 bara hatta belki daha yüksek basınçlara dayanabilirler. Yetersiz kalırsa zaten daha yüksek basınca göre selenoidler de var. Bu sistem için kaliteli LPG enjektörlerini kullanmaya gerek yok. Selenoid tipteki ucuz enjektörler methanolü kontrol etmek için yeterli olur diye düşünüyorum. Tabi ki methanol nozzle'larının hemen arkasına monte edilecek şekilde olursa. Üstelik bu şekilde methanol enjektörleri sürekli işemeyip sequental püskürttüğü için basınç da gayet yüksekte kalır, hem de yakıt enjeksiyonuyla orantılı bir şekilde dozlanmış olur. Hali hazırdaki methanol kitlerinde bu şekilde akışı keserek kontrol eden bir düzenek olmamasına rağmen sorun çıkmıyorken nozzle'ın arkasına selenoid takmak çıkabilecek sorunları tamamen çözer diye düşünüyorum.
Your car is your story. So don't let someone else write the book...
Konuyu ilgi ile okudum o.b.k üstad. Bir yeri tam anlayamadım ya da kaçırdım methanol püskürtme vazifesini lpg sisteminin ecu mu kontrol edecek?
Ex Automobile Service Advisor - New Truck Service Area Manager
eğer elindeki lpg ünitesini kullanacaksan 1 takım daha enjektöre ihtiyaç yok aynı enjektörleri sürebilirsin yani bi ucundan kopyalayıp diğer unundan yönetip ya da yönetmeyip çıkartmak şeklinde illa takacaksan enjektörün şasi frekansını role falan geçirmez + yı birine ve diğerine vererek kullanabilirsin o gayet mantıklı bundan faydalanarak 8 ini birden de işetebilirsin ve bunu sadece istediğin devirlerde ve basınçlarda yapabilirsin aslında her lpg ünitesi bi piggybacktir içinde genelde 4 tane enjektör transistörü (mosfet v.s.) olur gerisi genel devresi yani o transistörlere sahipsin bu durumda aracın varolan enjektörlerinin arasına girerek sistemi sürekli aktif tutarsan yönetim sende demektir aslında bu orginal ecuyu yavaşlatabilir ama bu fark edilmez bile lpg ecu haritasından (ki çözünürlüğü çok düşüktür 8x8 bi haritayı yazman gerekebilir ) 0 değer verdiğin her noktada zaten enjektörler ne okuyosa onu işer -1 +1-5+5 şeklinde verdiğin her değerle de istediğin noktalarda yakıtı artırıp azaltabilirsin yani çakma piggybackli biçimde yönetirsinayrıca ana milisaniyeyi de haritasından devre ya da basınca göre değiştirebilirsin tıpkı lpg enjektörüne hükmeder gibi bunları pratiğe döküp denemen lazım bu kadar basit
fotolarda gördüğün gibi belli devir ve basınçlara göre yazabildiğin mini bi harita smt6 gibi yani ikinci fotoda da ayar yapabildiğin diğer yerler çıkıyo ama enjektör milisaniyesini de buna göre değiştirebilirsin daha büyük enjektör takıp istediğin yerleri kısabilirsin ya da açabilirsin exrta enjektör role mosfet hiçbir şeye ihtiyacın kalmazniye uğraşasınki ayrıca şu ısıda (normal coolant temp sensorunu dene kalibre edemezsen farklı tak) methanol sürücem dersen bu basit programların şu ısıda gaza geç şu bu devirde benzine geç gibi switchleri var onlardan da faydalanabilirsin 5 ve 6ncı transistöre sahip ünite modellerinde ise direk belli devirde devreye sokabileceğin için methanolü tek sürücüden kolayca sürersin süper değil ama kötü de değil
temelde piggyback ve türevlerine karşıyım stock araçlarda eğlence amaçlı denenebilir kaliteli bişey kullanırsan fuel cut değerini düşüre de bilirsin ve bi sürü fantazi türü
Interfaccia PC USB per ECU Omegas, Omegas Plus ( GPL/CNG ). - YouTube
![]()
ECUTECH İstanbul
Erkut abi, yazdıklarını gayet net anladım. LPG sürer gibi water/methanol sür diyorsun. Lakin bendeki LPG ECU'su hali hazırda arabayı LPG'de sürüyor, yani meşgulBen bu water/meth enjeksiyonunu araç LPG'de çalışırken kullanmak istiyorum. İkinci bir LPG ECU'su ile tarifin gerçekleştirilebilir aslında. Para da değil.
Lakin sequental water/methanol enjeksiyonunun, yani selenoidli, açıp kapanan nozzle'larla water/methanol enjeksiyonunun verimi hakkında şüphelerim oluştu birkaç gündür araştırdıkça. Pulse ile açıp kapanan bir selenoidin önünde çalışan bir nozzle açıp kapandıkça atomizasyonu bozabilir, damlama yapabilir. Bu yüzden sequental pulse'lı çalışan bir water/methanol'dense tek noktadan, veya tek nokta her porta eşit dağıtmayacaksa her bir portun başından kesikli değil sürekli atomize püskürten bir nozzle veya nozzlelar daha iyi sonuç verir diye düşünmeye başladım.
Sen ne dersin?
Your car is your story. So don't let someone else write the book...
en sağlıklısı gaz kelebeği öncesi tek portdan sürmek olur aslında kasınca şu an meşgul olan sistemden de sürebilirsin onu içinde exrta transistör varsa oradan pulse alıp şu devirde şunu yap görevi verip çıkışlarından da süreceğin devri ısıyı falan belirleyebilirsin bi üniteye exrta 2 ünite eklemek msec lerin içine eder öyle bişeye kalkışma sakın shift light la bile tek nozzle sürebilirsin aslında pulse aldıktan sonra doğru orantıda çalışır çok kasacak bişey değil ama ihtiyaç önemli burada atomize ve soğutma amaçlı katkıları geriden sürmek tehlikeyi azaltacaktır daha az hata daha rahat karışım gibi![]()
ECUTECH İstanbul
Abi bizim t-jet'lerin IC'dan kelebeğe şöyle bir borusu var;
(sağdan gelen siyah metal boru)
Bu boru sonrasında fotoda da görüldüğü üzre kısa bir kauçuk dirsek var. Ben diyorum ki bu borunun en sonuna yakın, kauçuk dirseğin hemen öncesinde borunun alt tarafından kırmızı okla işaretlediğim yerden flow yönüne doğru delmeli. Öncesinde verirsem by-pass'a giden yol var, orası sıkıntı. Sonrasında versem kelebekten önce kauçuk dirsek var. Manifolda versem tek nozzle her porta eşit vermez. Sence bu yer uygun mudur?
İkinci mesele ise referans basınç. Manifold basıncını, yani MAP'ı baz almak mı doğru olur? Yoksa IC-kelebek arasındaki bu boru üzerindeki basınç sensörünü mü? Bu sensörü baz alsam gazdan çekince buradaki basınç artar by-pass'a veririz suyu. MAP daha mı mantıklı?
Your car is your story. So don't let someone else write the book...
Heh işte o.b.k hocam aklıma takılanda buydu selenoidden, tahmini 3barda çıkacak meth. nozzledan geçerken gereken atomizasyon sağlanacakmı?(İat ile hala damlacık şeklinde kalacağını zannetmiyorum ama bir ihtimal işte)
Yeni birşey düşünüyorum ama mantıklımı sizinde fikrinizi almak istiyorum; low empedans benzin enjektörlerini yarı sıralı şekilde lpg ecusu çalıştırırmı acaba? Şöyleki, 4 adet low emp. benzin enjektörü yarı sıralı (ikişerli grup olarak) şekilde bağlasak. Böylelikle empedans 6 ohm dan 3 ohm a düşecek. Valteklerin bazıları yanlış hatırlamıyorsam 3 ohmda çalışıyordu. Ecu valtek çalıştırıyorum zannedecek fakat benzin enjektörü sürmüş olacak.
Ben çift enjektörü sürme konusunu Maxi(Hakan) abiye sormuştum ve ECU'yu yakarsın cevabını almıştım. O yüzden çok cesaret edemedim. Zaten yavaştan pulse'lu yani aç kapalı water/methanol püskürtme işinden soğuduğum için çok da irdelemedim. Ama en doğru bilgiyi ondan alabilirsin. Ben iyi değilim elektronik konusunda.
Ama bu başlıktan bize bir water/methanol enjeksiyonu çıkacak, dur bakalım![]()
Your car is your story. So don't let someone else write the book...
Açtığım benzer konuda ciddi uyarmıştı maxi hocam, ama kaşıntı işte ya tutarsa diye
Bakalım bende uğraşıyorum inşallah çözeriz.
bence işaretlli yer gayet mantıklı map bazalırsam da çok daha iyi olur
alihan enjektörü sadece kopyala (bir üniteyle) gerisi hoş sonuçlar yatarmaz![]()
ECUTECH İstanbul
eğer 3 ohm değerini yakalayabilirsen ecunun ne sürdüğü çokda önemli değil en fazla çıkış bacağındaki mosfeti kızartırsın![]()
microsquirtin iki adet enjektör çıkışı war bunlardada iki adet küçük mosfetler bağlı bu mosfetler iki adet low empedans enjektör yada 4 adet high empedans 2 şerli guruplar halinde enjektör sürebiliyo düşündüğün sisteme örnek olarak alabilirsin
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)