Arkadaşlar aracın üzerinden ses sistemini sökünce ( ki sadece arabada bulunan cd vs aksesuarlar 5 kilo tarttım, amfi sub vs toplam 80 kilodan fazla) araba bi hafifledi kuşa döndü.
Nokian Hakka Z lastiklerden sonra pirelli p7 ler de yarımşar kilo hafif olunca arabanın şehir içi tüketimi 7 litre civarına düştü.
uzun lafın kısası kafamda enkei rp03 tarzı bir jant takıp 10 12 kilo kadar jantları hafifletmek düşüncesi var. lastikleri yarım kilo bir kilo daha hafifletirsem toplamda 20 kiloya yakın jant lastik kombinasyonundan geliyor. araçta şu an zaten stepne yok ufak tefek hareketlerle aracı hafifletip yakıtı düşürmek istiyorum. tabii bir miktar hızlanma değeri de güzelleşecek
aklında hafif jant konusunda bilgi olan arkadaşlar varsa buraya bişeyler çizittirelim.
Benim kendi tespitlerimde ;
Civic hb orjinal 17" jantlar : 10,5 kg
pirelli p7 225 / 45 / 17 : 9,5 10,5 civarıydı hatırlamıyorum 10 kg ortalama diyelim.
nokian Hakka 225 / 45 / 17 pirelliden 0,5 kilo daha ağır.
Sırf nokian ve pirelli arasında şehir içinde 1 litre civarı yakıt fark ediyor.
kısaca eğer toplamda 20 kiloya ulaşabilirsem bu operasyondan sonra spor helezon ile destekleyip ( onun da yakıtla ince bir ilişkisi var ) en az % 20 gibi bir yakıt tasarrufu sağlamayı planlıyorum.
şu an biraz zihni sinir bir proje olsa bile 1 ay içinde hayata geçirecek gibiyim
bildiğiniz jant ağırlıkları vs varsa eklerseniz memnun olurum.
elimde bir miktar döküman var yine benzer bir konu açmıştım. o günden bugüne çeşitli denemelerim oldu. şimdi biraz daha yol almak istiyorum.
Ağırlık tablosu :
Bizzat kendi tarttıklarım :
Nokian Hakka Z yüksek performans lastiği 225/45/17 10,5 KG
Pirelli P7 cinturato : 225/45/17 9,5 KG
Civic FK2 hb Orjinal 17" Jantları : 10,5 KG
Advan Rs replika 17" : 9 kg ( bunu ben tartmadım satan kişiye rica ettim)
Advan RG replika 17": 8,8 kg
Arceo oz uL replikası 17" 7,9 kg
İnternetten gelen veriler :
enkei RPF1 17" 7 kg civarı ofsetine göre 8 e doğru gidiyor
Enkei Rpo3 7,2 kilo denilmiş ancak ofsetine göre 7,6 olanlar mevcut
lenso s2light 17" 7 kg
kosei k3 silver lar 7kg civarı
kosei k1 ts - 17x7j -6.3kg
kosei k1 ts - 18" -7,9 kg
könig milligram 18" 8,2 veya 8,6 olması lazım.
könig day lite 8 kilo civarı
königler genelde 17 inç ebatlarda 8 kilo ile 9 arası değişiyor. Tarttıklarım o şekilde çıktı.
oz ultraleggera 17 17" 7,5kg
99 forester OEM 16" jantları 8.3 kilo
17" 5zigen 5zigen fnr01-c ler 8 kilonun altında sanırım diye tahminde bulunmuş bir arkadaşımız.