Turbo benzinli ile turbo dizel arasindaki farki bi aciklamak gerekir once
Deniz seviyesinde turbo olan az bir farkla önde gider. 1000 metre rakıma doğru çıkıldığı zaman aradaki fark 3-4 boy daha artar.![]()
Vw Cc & Mk 5 Gti
Turbo herturlu avantajli esit kiloda
-34 BF 5098 06 S2000 (New)EKN GARAGE
-07 DDL 55 08 CZT(Old)
-35 CZT 03 06 CZT(Old)
Görkem YERLİ
hipotetik olmuş biraz bu. Turbo araçla atmo aracın benzer güç/tork eğrileri vermesi imkansıza yakın olması lazım zira turbo araçlarda devir arttıkça motorun turbonun bastığı havadan daha fazla havaya ihtiyaç duyacağını okumuştum bir yerde, yıllar önce. Detayları benden çok çok daha iyi bilenler var burada, boşuna uzatmıyorum. Eğer iki aracın her şeyi aynıysa, beygir güçleri de ha gayret aynı değerdeyse, tekerini daha hızlı çeviren araç daha uzağa gidecektir, bu da torku daha yüksek olan aracın daha uzağa gideceği anlamına gelir.
öyle işte.
beygiri yuksek araç demek ust devirlerde daha fazla tork uretebilen araç demek zaten. devir çevirmeni sağlayan şey tork ama dediğim gibi maks torka bakarsan yanılırsın üst devirlerde kimin daha çok tork urettiğine bakman lazım.
beygiri fazla olan araç kadranı daha çabuk bitirir ama zaten hızlanmalarda alt devirler kullanılmaz. bi ust vitese geçsen bile devir çok düşmez.
dezavantaj yerine "işe yaramayabilir" daha uygun bir ifade . onun dışında tamamen katılıyorum.
aynı oranlarda olmasa gecer ama aynı oranlarda olsalar daha da rahat gecer.
ve ayrıca ilk hızlanmaya etki eder.![]()
Birde atmosferik araçla aynı ağırlık denmiş, turbonun doğasına aykırı bu. Daha ağır olmak zorunda daha fazla bileşen var![]()
.
Özgürcüm 380nm torka sahip bir araç ile 223nm torka sahip araçların aynı şanzımanı kullanması ne kadar olasıdır bana izah eder misin
500ps üreten bir kamyonun şanzıman oranları ve son dişlisini bir F430 a yerleştirsek ne olur? ya da tam tersi F430 un şanzımanını 1500nm üreten bir kamyona...?
peki sana bir soru bu iki araç kaç devir dönüyor ve bunların bana dönebildikleri max devirdeki torklarını söyler misin?
araçların ne kadar devir dondugunu özellikle belirtmiyoruz.
ama 380 nm lik aracın 223 nm den daha az güç üretebilmesi nerdeyse otekinin yarısı kadar devir çevirebildiğini işaret ediyor zaten.
ayrıca daha once de dediğim gibi benim örneğime bağlı kalırsanız sevinirim.
kendi orneklerinizle benim orneğimi kritiğe tabi tutup kendi kendinizi yazıltmayın
bizim orneğimizin kamyon ve ferrari ile alakası yok. bitanesi 223 nm. torka sahip diğeri ise 380nm. sen diyorsunki 223 nm lik araç 380 nm lik başka bir aracın çevirebildiği şanzımanı çeviremez. buna gerçekten emin misin_?
o zaman şu araclara bak.bu araçlardan biri 380 nm ve 184 ps.
diğeri 223 nm ve 190 ps.
şanzımanlar ne kadar da yakın değil mi?
bunlar 1. vitesler
bunlar da 2. vitesler:
![]()
#125 in yazılarını okumadım ama şanzumanları aynı değil çünkü benzinli max devrine gelmemiş daha (dizelin max devrş genelde 4.5bin civarlarında olur)
edit1: 100km de 20 litre yakan dizeli neymiş merak ettim
edit2: fiziksel anlamda tork=güç/devir dir, o nedenle araba max torkunu düşük devirlerde verir yani beygir gücüyle tork birbiriyle ciddi anlamda orantılıdır.
kardeş kendi elinle kendini yaktın. En başından beri zaten örneklendirdiğin araçlar 2.4 Auto Accord ve e90 facelift 320d'ydi.Öncelikle bu araçlar aynı devri dönemiyor. biri 7000rpm dönerken diğeri 5000rpm dönebiliyor. Doğal olarak accord daha kısa oranlı şanzımanı daha çok devir çevirme marifeti ile düşük torkla çevirebilirken 320d daha uzun bir şanzıman oranını daha yüksek tork marifetiyle çeviriyor. Birinci vitesleri yakın gibi gözüküyor diyorsun. Accord 1. yada 2. vitesi bitirsin bakalım arada ne kadar fark oluşacak??? Resimlerde aynı gibi gözüküyor da birinin devir bitirmesine sadece 500 rpm kalmışken diğerininkine daha 2500rpm var.
Haftaiçi çaya bekliyorum. Vites oranlarını kap gel abi.![]()
diger yandan 320d nin max torku kac devirde verdigi de önemli. (ort. 2bin diyelim)
max tork alinan deviri gecip devir bandini bitirmeye calismak zaman kaybi olur düsüncesindeyim.
ama sen boyle yaparsan ben senden çay değil yemek yerim
araçların biri 5000 diğeri 7000 dönebilir, ben zaten buna bir limit koymadım ki. aynı devirleri dönerler diye de bişey soylemedim.
en baştan beri soyluyorum. "araçların kaç döndüğünü belirtmiyorum" diye.
abi 1 ve 2 . vitesler çok yakın dikkatli bakarsan neden?
çünkü 2 araçta aynı devirde aynı süratlerde, bu şanzıman oranlarının çok yakın oldugunu gösteriyor. ha accord daha çok devir çevirebildiği için o viteste daha çok kalıyor ama bu vites oranının farklı oldugu anlamına gelmiyor.
zaten ben daha once de soyledim. o 380 lik araç zaten devir çevirebilse 223 nm liken daha güçlü olması gerekirdi ama biz ne diyoruz 223 luk daha guçlu (yani 190 hp)
. zaten güçlü aracın avantajıda burda ortaya çıkıyor . küçük ve çevrilmesi kolay dişliyle o 7000 devire kadar devam edebilirken diğer araç 4500 devir çevirip üst vitese yani çevrilmesi daha zor olan üst dişliye geçiyor. bu da üst dişliye gecen aracın diğer araca göre hızlanmasının daha kötü olmasına neden oluyor.
olay bu kadar basit.
bu arada sordugum soruya karşı yapılan her turlu tacavuz girişimini şiddetle kınıyorum
soruyu kendi istediği hale getirip oradan hareketle bana tekrar soru soranları reddediyorum
aslında istediğim cvp çok ama çok basitti.
" arkadaş ağırlık vs. eşit şartlar varsa motor torku fazla olan değil motor gucu fazla olan araç gecer".
Abi işte bir şey kaçırıyorsun. 320d bir üst vitese geçerken hızlanmasında kayıp var gibi düşünemezsin. Motor yapısı gereği yüksek devir çeviremiyor ve doğal olarak şanzımanı ona göre seçiyorsun. Aynı oranları (gear ratioxfinal ratio) kullanmıyorlar abicim. 320d nin oranlarını Accord 7000rpm dönebilse var ya... 4.vites Accord'u keser sonraki 2 vitese gerek kalmaz. Gücü çevirmeye yetmez zaten...
Neyse gel bi yemek yiyelim. Mevlana favorim![]()
ilk iki vites aynı. sonrakiler aynı değil zaten
ama sen çeviremez dediğin için ben de koydum yani çevirebildiğini göstermek için.
ama dediğin gibi bmw nın 3 ve 4 unu cevirse yeter zaten. diğerlerine gerek de kalmaz gücü de yetmez doğru diyosun ama şu da varki 4 viteste 7000 donse bmw nin 6.viteste 4500 donmesinden daha süratli olur belki. dolayısıyla yine accord onde olur. orda bir nuans var. ha sen desenki ikiside 4500 de vites atarak aynı oranlı bir şanzımanla top speede çıkmaya çalışacak o zaman bmw araya tır sokar
ama durum boyle değil işte. accordun torku az olsa dahi o torku 7000 lere kadar iyi kotu götürebildiği için alt viteste kalabiliyor. ama bmw nin torku 5000 den sonra anormal bir derecede düştüğü için mecburen bir ust vitese geçiyor vs vs vs .
aslında ben araçlar uzerinden gitmek istemıyordum. çunku o zaman insanlar diğer faktorler aynıymış gibi muamele yapıyor. biz sadece motorlar uzerinden konuşuyoruz.
neyse aynı şeyleri tekrarlar oldum.
bu arada gecen gittim 4 tane yedim, garson " abi helal olsun ben bitiremezsin sandım alayını süpürdün" dedi.
ona göre hazırlıklı gel, bonus monus kredi kartın olsun, benim oturdugum masanın hesabı tek seferde ödenmez, taksitle ancak odenir
![]()
oncelıkle bir aracın hızlı olması ıcın torkunun yuksek olması yada pık hp nın yuksek olması hıc bır seyı ıfade etmez..
bır aracın hızlı olması ıcın o aracın ortalama hp degerının dıgerınden yuksek olması gerekır..
2 arac var elımızde bırısı turbo 380nm tork dıgerı na 190 nm tork uretmıs ve pık hp lerı aynı ıse bu aracların aynı devırı donmelerıne ımkan yok.. donuyorlarsa ıse turbo olan arac cok buyuk bır peak atıp 380nm tork gorup sonra 190nmlere kdr dusmus demektır.. cunku hp tamamen tork ve devır ıle alakalıdır..
bır aracın yarıs kazanması ıcın ortalama hp degerı onemlıdır.. yanı dynoda aldımız verıyı onumuze koyuyoruz ve hesaplıyoruz kullandıgımız devırın altında kalan hpye aıt egrının alanı daha fazla ıse yarısı kesınlıkle ve kesınlıkle o kazanacaktır..(sanzıman oranları,agırlık,aero vb.. optımum kabul edersek)
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)