sahseci yusuf mu yapti :D
Printable View
coilover almayın, herkes kestirsin
Honda tarzı araclarda ve ona benzer yay kullanan araclarda yay kesılmesınde hıcbır sıkıntı olmuyor. Ef-ef-civic hb-civic sedan-si hepsinin yayı birbirine benzer bazıları aynıdırda. Geniş yaylı örneğin vtec2 gibi aracların yaylarında kesme işlemi sıkıntı yaratıyor genelde.
Geniş yaylı araclarda; hem yayı kesip hemde amortisor milini kısaltırsanız yay gene sıkısık durur atma gıbı bı sorun olmaz. Ama sadece yayı kesersenız sıkıntı yaratacaktır.
Dar baklalı yay (honda civic ef ex eg si)
http://image5.sahibinden.com/photos/...017178004c.jpg
Geniş baklalı yay:
http://image5.sahibinden.com/photos/...6530212x46.jpg
Birde bunların dısında balon tip yay var onlarda hiçbir şekilde kesme yapılamaz. Renault grubu aracların bazılarında var mesela sembollerde bunların presslerıde zordur dıger yaylara gore. Fotografta sagdakı...
http://image5.sahibinden.com/photos/...10421974ir.jpg
Hahaha. Boyanmis insaat demiri almaya devam diyen arkadas, FK gibi basit markalardan baska yay oldugunun farkina var.Piyasadaki FK marka yay icin boyanmis insaat demiri diyorsan, %100 katiliyorum ve destekliyorum seni.kesinlikle oyle. ancak aksini iddia ediyorsan; Genc adamsin elin ayagi tutuyor, bilgisayar kullanmayi biliyorsun. Ac biraz bak bakalim gercek spor yay ve coilover nasil uretiliyormus. Arkasinda milyonlarca dolar harcanan bir AR-GE sisteminin oldugunun farkina var.
Ben is ogretmiyorum, haddime degil. Bir kere bile yay kesilme veya presleme islemi nasil yapilir izlemedim, gormedim. Yanlis anlasilmasin. Dedigin dogru, ama genelleme yapman yanlis. İnsanlar ucuza kaciyor, ama ben sagliksiz buluyorum. Buna senin yaptigin iste dahil. Tabiki tercih meselesidir, kimseye laf soylemeye hakkimiz yok :)
Müşterimin yayı keselim veya ısıtalım dediği zaman biz yapmıyoruz şurası şurası yapıyor diyoruz. Hiçbir şekilde kesme veya ısıtma yapılmadı ve yapılma gibi bi ihtimalde yok. Soğuk presste makinamız var belirli bi tonaj basan yayı olctukten sonra makınaya koyarak baklaları ıc ıce sokarak olcusunu azaltıyoruz tonaj basmayı bırakınca yay tekrar kendı halıne donuyor fakat baklalar bıraz daha yakın oluyor bırbırıne daha sonrasındada baklalar bırbırıne yakın oldugundan tumsekten gecınce bırbırıne vurup ses yapmaması ıcın hortum gecırılıyor. Orj esneme ve orj konfordan hıcbır sekılde fark olmuyor. Aslında spor yaylarla aynı mantıkta sadece spor yayın demırı sertlestırılmıs oluyor. :icon_tup:
Ya arkadaşlar sosyal mesaj vermeyi, birbirinize iş öğretmeyi bırakın. Herkes neyin zararlı, neyin faydalı, neyin nasıl olduğunu gayet iyi biliyor. Yapan yaptırır, yaptırmayan yaptırmaz. Uyarırsınız gerisi kişiye kalmıştır.
Ömer 1 senede güzel bilgilenmişin aferin len. Geçen sene araba nasıl basarız coil nasıl yapıyoruz diyordun şimdi prof olmuşun yakışır :)
Binlerce lira boşuna dökülüyor tabi yürüyen aksama, aslında en iyisi kes gitsin :D
Milletimiz cahil, imkanlar kısıtlı (yurtdışına göre), gerekli ar-ge yapıldıktan sonra uygun fiyatlı süspansiyon sistemi de üretilip halka sunulsa TR menşeili, kimse ıhh-kaka demez o mala :) Ki nice mekanik/elektronik parça üretiminin merkezi sayılabilecek bir ülkeyiz aslında, sadece endüstriyel alanda biraz daha atılım gerekli..
Aynı işlevi görmüyorlar aslında fakat biz milletçe gösterişi sevdiğimizden dolayı işlev = basık görünüm olarak algılanıyor, esas amaç başka o unutuluyor her zaman.
Sadece sertleştirilme ile spor yay ile aynı mantığa gelemez, kalınlık, elastiklik, baklalar arasındaki mesafe, sertlik vs vs diyerek uzatıp sayılabilecek bir çok etken mevcut bu işte. :icon_tup:
Sonuç olarak herkes amaç/fiyat doğrultusunda kendine uygun olanını kullanıyor, kesik olupta zıpır zıpır gezen bir araç beni tehlikeye atmadığı sürece ne hali varsa görsün derim :D
Ben şu zamana kadar yol tutsun diye yapmadım araba basmayı sadece görsellikti işim. Yayda kestim, custom coilde yaptırdım kullandım. Hiçbir sorun yaşamadım, ben memnundum ama kime göre bu dediklerim kaale alınır? O yüzden tartışmaya kimseye akıl vermeye gerek yok. Benim demek istediğim isteyen istediğini yaptırır, sadece uyarmak bize düşendir.
Bende eski aracım da kesik yay, kesik amortisör mili ile kullanmıştım. 3-4 sene sorunsuz gezdim. Çok sertti araba ama memnundum. Şimdi bidaha yapar mısın deseler yapmam. Aldım yeni arabaya 3.5 cm HR yetti de arttı. Görüntü yapıcam diye eziyet çekmenin anlamı yok.
Bugune kadar hep yay amortisor kestim,hep memnundum yol tutusu olsun sekmesi olsun hosuma gidiyordu oem yay da kestim eibach da kestim alayina vurdum tasi :) 306 da once 5 cm apex yaylarim vardi onlari presledim oem amortisorlerle araba dustu istedigim gibi ama amortisorlere mudahale etmedigimiz icin sekme cok oldu.Artik konfor da istedigim icin gittim js suspansion coilover aldim arabama gayet memnunum kiz arkadasimla istedigim yere gidiyorum annemle pazara alisverise gidiyor kimse sikayetci degil bir citir da sekse yemin ediyorum tadindan yenmez.Annem alismis kadincagiz dusuk araba rahatsiz araba diye ilk binmek istemedi binincede ne guzel olmus bu dedi hem yerde hem rahat :)
Bu arada ben yay kesmeye karsi degilim isin b.konu cikarmayi sevdigimden konfor yok oluyor o yuzden istemiyorum
hadi ya o kadar kötü mü oluyor durum :/ başka alternatifim yok düşmesi için, bakalım bizde sonuç ne olacak, viyadüklerde falan sıkıntı sebebi esnememe oluyor o zaman, yüksek süratlara sık sık kullanıyoruz aracı çünkü sakata gelmeyelim..
Hem görüntü güzel olsun hem yolda sıkıntı yaşamayalım istiyoruz da bi çözemedik durumu :D
Sivas'dan anıl'ın leon . Eibach 50mm yayları taktı düşmedi araç . Şeytan dürttü sanayide güvendiğimiz ustamız beyin oldu araca. Önleri pres yapmadan ,kesmeden ısıtmadan bastı nasıl bastığını söylemiyor :) .Arkalara audi yayları taktı . Orjinal haliyle bile sert olan leon eibach'lardan sonra yine sertti ama şu an gayet yumuşak 2009 model konforlu bir aracın hakkını veriyor,hafif çukurlarda sekme olayları da yok gayet memnun . Birkaç fotoğraf .
http://i44.tinypic.com/35nd7rm.jpg
http://i44.tinypic.com/6e3ujk.jpg
http://i41.tinypic.com/2yuhmb9.jpg
Ustanız bilgiliymiş aslında. Keza Jetta6 lara ABD de arka azıcık daha düşsün veya yükselsin diye Audi takozlarını / yaylarını kullanıyorlar :)
Ama önü nasıl basmış acaba? Onu öğrenmek lazım, takoz değiştirerek belki..
dostum, yay gibi basit bir üründe milyonlarca dolar arge olmaz, eibach dahil tüm büyük markalar, mutlaka ama mutlaka oem olarak otomotiv üreticilerine çalışıyorlardır. Yayın parametreleri ( şekli, yay çeliği, kalınlığı, sarım çapı, sarım sayısı) oem üretici tarafından veriliyor.. bu tarz bir iş yapan firmada milyonlarca dolar arge olmaz, mutlaka olur ürün geliştirme ama çok devasa birşey olmasını bekleme. olmaz. Araba üretmiyor binlerce ayrı parça tasarlansın, sadece yay.. farklı parametrelerde olabilir ama sistem aynı :)
Senin hatan şurda oluyor, yayı gözünde çok büyütüyorsun, ben önceki işimde makina üreten bir firmada idim, onlarca farklı yay yaptırıyorduk muhtelif ürünler için, biz bu yayları eibach dan KW den almıyorduk, kartal sanayi de uzmanlığı yay üretimi olan bir firmadan alıyorduk, parametreleri de biz veriyorduk (makina mühendisliği eğitimi almış kişiler için çok basit bir konudur)
varmak istediğim nokta, yaya uzay mekiği muamelesi yapmayın :)
Ya tabi canim oyle zaten. Bende aksini iddia etmiyorum :) ama bu NChog. ' da Almanyadaki uretim fabrikasini gosterdi. Cidden inanilmaz buyuk bir yatirim var. Yay coil spacer amortisor vs. Cok buyuk bi zincire sahip alanda uretim yapiyorlar. Yoksa sadece bir yay icin tabiki cok buyuk bi arge yapmiyorlar :)
Soğuk pres e sağlıksız diyenler coillerini sonuna kadar indirdiklerinde ne yapmış oluyorlar?
Güzel açıklama olmuş tam yerinde :)
Konu canlansın arka komple amortisör lerim yeni ama soğuk presli yaylarım
Arkayı 2 3 cm kaldırmak istiyorum takoz koymak mantıklı gibi geldi ankara da kim yapar yaptıran memnun kalan var mı