abi evo dediğin 280 hp... 280 hp aracı stock 350 ye çıkarabilirsin mitsubishinin 150 ps arabasını stock 350ps e çıkarabiir misin? hemde uzun yıllar kırmayacak şekilde:soru:
Printable View
süper dandik sayılmaz benzinimiz allaha şükür :) ne kadar dandik olursa olsun 2.0tfsi motor benzine karşı kendini korumaya alabilecek bir motor zira 1.8t de öyle. arıza yapma olasılıgı stock hali ile aynı kısaca.
hiç değilse 100,000 km dir k04 uygulaması ile kullanılan araclar var, türkiyiede. üstelik 100 hp den fazla almış araclar, enjektorleri, turboları değişmiş araclar. aynı benzini kullanıyorlar, hatta benim eskiden yaptıgım kendi aracım yeni sahibinde daha turbo bile degistirmedi... insan gibi kullanılmamasına rağmen o kadar km.
sadece unitronic icin soylemiyorum, kendini kanıtlamış belli başlı firmalar var, bu firmalar 2 gün sonra sorun çıkartacak setuplar hazırlayarak kendilerini riske atmazlar.
havalar düzelince su stage 3 cupra r ile denemk istiyorum istanbulda varsa
stage 3 cupra r ne bu arada ben onu cozemedim hala :)
stage 2-3 farketmez
ben typer hacamat eden cupra ile denemek istiyorum .
2 lt clio yap rs tork gene 220 nm civarı olacak alırsın istegin kadar guc :)
hacim artıkca zaten dogal olarak tork alacan bol bol :)
o dedıgın na yuklu rs fılan ıs yapmaz ama turbo arabalara karşı,
kısada gıderde ust hızda yurumesı ıcın stabıl dusmeyen tork egrısı lazım.. vede az olmucak bu:D
m3 nası öle uzunda kopuo sanıosunuz, alette stabıl 7000lre kdr dusmeyen tork egrısı var, 3000de baslayıp sona kdr goturuyor, sora bıde tork onemsız dıoruz:D kalkıs yapmıozkı:D
OK o zaman en azından simdi yazacaklarımı anlarsın :)
Tork ve devir sayısı gücün bir bileşenedir .. Aracın torku yüksek demek kendinden daha güçlü bir aracı geçecek anlamına gelmez ama böyle bir kanı var . Tork sadece motorun hangi devirde ne kadar güç ürettigini ve tork egiriside güç egrisinin dikliği ve pürüzsüzlüğünü temsil eder .
O yuzden o aracın torku fazla geçer demek cahillik olur .
Eger gercekten incelemek istiyorsan bir aracın gücünü açarsın devir * güç egirisni oturur incelersin nerede peak yapıyor ne kadar güç üretiyor ve herseyden onemlisi rolling icin soyluyorum her vites sonu bir sonraki vitese gecerken guc egrisi nereden baslıyor nerede bitiyor ***** guc egrisi altında kalan yaptıgın iş oldugundan aracın gidiside bununla orantılı oluyor diyorum ben ..
O aracın torku dusuk top speed yapamaz diyen 230 nm tork ile gercek son hız 6. viteste 8400 devirlere gelen ep3 type r lar var onunda vites oranları ve lastik capını oturur hesaplarsan 250+ gercek hızlara denk geliyor peki simdi nasıl bu arac 230 nm max. tork ile bu hızlara cıkıyor :)
hayır aslında güç, tork ve devirin bileşimidir tanım olarak.
yani güç en basit şekilde elinizdeki tork miktarını ne kadar süratli iletebildiğinizdir.
dediğiniz gibi maksimum tork değeri her zaman için gücü ve hızlanmayı garanti etmez.
gerçi bunları forumdaki çoğu arkadaşımız biliyor. M3csl serkan da biliyor bu şekilde yazmanızı gerektirecek bişey yok.
vtes oranları önemli fakat tork yalan falan demek daha farklı anlamlara geliyor.zaten fabrikalar eğer şanzımanlarını motora uygun olarak yapmıyorlarsa zaten işe yaramaz,ama bu tork yalan anlamına gelmez burdan farklı anlamda çıkar
tork beygir gücünden daha fazla şey ifade eder tork eğrisine bakarak kapak işleyişini verimliliğini vs vs anlarsın aynı şeyi beygir gücü için söyleyemezsin,tork motorun iyi iş yapıp yapmadığının en önemli kanıtıdır.
birde şunu söylemek istiyorum kimse mühendis olsun olmasın mühendis olmakla ne çok bilgili oluyorsun nede az bilgili, bu tamamen kendini geliştirmekle alakalı, bu işleri yapanların %70-80i mühendis değil, fakat çoğu mühendisten çok çok daha iyi arge yapıp motor dinamiklerini bilen, müdahele edebilen insanlar o yüzdne yukarıdaki lafını biraz garip buldum
Son olarak Wrc lerde sabit neredeyse 500-550 nm tork var guc egiris dehset otesidir sanzımanlarını zaten saymıyorum arabanın yarı parası sanzıman baş aşşagı etaplarda F2 lere zamanında boyun egiyordu :)
F1 araclarıda nasıl oluyor 2,4 lt hacimden aldıkları 325-350 nm taş çatlasın maksimum tork ile o hızlara cıkıyorlar zaten anlamak mumkun degil :)
peki bir wrc aracı 1200+ kg iken bir f2 aracının 900 küsür kilo olduğunu söylememe gerek var mı. ki toprakta, yokuş yukarı etaplarda u virajlarda turbonun avanatjı belli.
zaten sadece panizzi geçti wrc leri bikaç kez. panizzinin yeteneği o büyük oranda.
benım daha oncede devamlı bahsettıgım gıbı, tabıkı guc en buyuk etken aracın yurumesınde, ama tork olmadan ıse yaramaz hee yarar yaparsan max 1000kg bı arabayı o zmn ıse yarar,agırlıgı attım bu arada..
sanzıman oranına baglı olarak egrının altında kalan alan aracn yurumesını belırlıyor ama o sıradakı tork egrısıde önemli en cok nerlerde onemli, orta devırlerın kullanıldıgı aracın agırlıgının daha onemlı oldugu alt hızlar ve yuksek hızlarda top speede doru gıderken ruzgar dırencıne karsı koymak gerektıgı yerlerde onemlıdır..
dızellerde o kdr onemlı deıldır kagıt ustundekı rakam ıse yaramaz o kdr neden cunku kullanılır deıldır anlık peak yapar sora keskın duser, dedıgım tarz araclarda stabıl sekılde uretılır ve buda baya onemlıdır ve gozden kaça durumdur..
na ıle turbo aracları karsılastırmak,elma ıle armut karsılastırmak gıbı bence..turbo aracta cok dusuk malıyetlere cok buyuk gucler alınıyor bu na araclarda ole deıl;)
passat sofor destegı demıssınde,bız ona mısafır dıyoruz benım aracımı baskasına kullandırmama gerek olmadıgını herkes bılır sende ogrenmek ıstıyorsa teklıfım gecerlı..100le gıderken 4 te basarım 5 kesıcıne kdr;) ne dersın? tabı cok hızlı araclarınız son vıteslerınde kesıcı yapamıyosa gunlerce basarız;) stock olarak emıssınde stock ınternal mı? stock ctrnın turbo ıle verdıgı gucler ortada;) bole muhabbetler donunce sınırlerım kalkıyo:D beyaz cupra ıle her zmn dnerım her zmnda denıcem..araclarımıza yaptıgımız eklemelerın sonucu goruyoz..benı son gectıgınde mesela kat ıptalı ıle egzosunu test etmıstık;) yenı headersım ve egzosumdan sonra rıca edıcem tekrar denıcez;)
ama mustafacım alman japon fln dersen komık olursun..yuronun aracı bıtınce bı rıca ederım yurodan denemesını 2.0 turbo oda yanlıs olmasın;) var mı ole bı dunyan? yada o kdr yurutebılecek bı cıp?
stock olarak cupra ctrden hızlı..turbo yapmadan cıplı egzoslu yenı cuprayı gecmekte cok zor..pıstonsuz olmaz dıe dusunuyorum;) honda turbo bı ctr cıkarısa o zmn yandı mıllet:D:D
bu arada ctrde tork yok hp yok ama stock ctr 6da kesıcı yapıyo aklınızda bulunsun;)