Selam beyler aracımın aküsünü değiştireceğim , üstünde orjinal fabrikanın taktığı var , yeni aküyü de aldım geldi ancak değişimde dikkat etmem gereken şeyler var mı ? Beyinli araçlarda akünün enerjisini kesmeden mi değiştirmek gerek ? önerilerinizi bekliyorum ..
Selamlar,
Aracım aküsü 60A Bosch marka bir akü. 2 yaşında ve bir problemim yok. Aküyü bagaja aldırdım. Şaseleme koltuk altından yapıldı. + uç orj. yerinden bagaja kadar uzatıldı. Şu an işler tıkırında. Kablo kalınlığı vs. midemi bulandıran en ufak nokta yok.
Gelelim soruma;
Soğuk havada uzayan kablodan dolayı oluşan kayıpların önüne geçmek için 72A aküye geçiş yapayım mı?
Araç dizel
Ben ilk mesajı okudum da benim sorum ile ilgili bir ipucu yok. müzik tesisatı koyup 72A akü koyan arkadaşlardan bahsetmiş.
Akü orj. yerindeyken + kutupla aracın ana terminal arası 30cm iken, şu an 2,3m. Marş anında akımda kayıp olacak. Dizelde bu konu daha hassas zira benzinli gibi rahat çalışan bir motor değil.
İlgin için teşekkürler.
Kablo uzadığında kablo kesiti hesabı yapılması lazım. Eğer yeteri kadar kalın bir kablo kullanıldıysa kayıp yok denecek kadar az olacaktır. Yalnız ilk mesajı okuyup da halâ daha 72A mi alayım diye soruyorsanız bence bir daha okuyun. Zira marş esnasında bu değerin hiç bir önemi yok.
alternator yeterde asıl kablo kalitesi önemli
yani atıyorum çapı 35mm kare olan kablo ama hangi kalitede kablo?
onu önceden tespit etmek bilmek imkansız gibi birşey
o yüzden bu gibi durumlarda osiloskop ile akım probu kullanarak marş sırasında çekilen akımdan sonra düşen voltajın grafiğine bakılması lazım
çok acayip gelebilir bazı insanlara bu ama olması gereken ve doğrusu budur. orada kabak gibi çıkar herşey, kayıplar falanlar.
kısacası uzun iş, en güzeli dediğim gibi para varsa cepte al 72amperlik
ama ben olsam almazdım, gerektiği zaman alırsın
Osiloskop uzun iş. En azından bende halihazırda yok. Bulacağımda eski tip hantallardan olur. Kış geldiğinde duruma göre görelim o zaman en iyisi.Bagaja akü subwoofer ve amp. için yekpare bir mdf yaptıracağımdan erkenden heveslendim.
En iyisi acele etmemek anlaşıldı
Teşekkür ettim abi.
Bu yararlı bilgiler için çok teşekkürler .
verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkürler
İnci akü 540 CCA 60 amp
Optima Yellow Top 75AH 975CCA aldım gene dayanmıyor, gene dayanmıyor arkadaş![]()
O zaman sizin şarj sisteminizde bir sorun var ya da kullanım şeklinizde. Teknelerin 2000W lık kıç pervanesine aynı özellikte bluetop veriyorum çatır çatır çalışıyor. Ya arabada bir kısa devre var ya da müzik sisteminiz inanılmaz akım çekiyor. Ya da aküyü bagaja koydunuz ve kablo kesitiniz yeterli değil.
IN BOOST WE TRUST
Arkadaşlar bir de sadece start için CCA ya değil PHCA değeri daha önemli. CCA değeri -20C de verdiği değerdir. PHCA değeri 5 saniye için verebildiği Amper değeridir Ben de eskide CCA diyordum ancak esasında en önemli değerin PHCA olduğu önemli olduğunu öğrendim akü piyasasına iyice hakim olduktan sonra. PHCA değeri en yüksek akülerde saf kurşun kullanılan Optima ve Odyssey aküler. Odyssey aküler inanılmaz aküler. Hem anlık olarak çok yüksek akım veriyorlar hem de deepcycle özellikleri çok yüksek. Amerikan ordusunun kullandıkları aküler. Ağırlıklarıda inanılmaz. 65A akü bile 22,7 kilo. Akü alırken en önemli konuda ağırlık. Aynı tip ağır akü hafif aküyü her zaman döver. Markasına vs takılmayın. Ağırlığına bakın.
IN BOOST WE TRUST
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)