Hiç sorulmamış bende merak ediyorum acaba lpg li araçda cut off sistemi yine çalışır mı sonuçta ekstra enjektörler ve motor beynine bağımsız çalışıyor (yanlış biliyo olabilirim emin değilim)
Printable View
Hiç sorulmamış bende merak ediyorum acaba lpg li araçda cut off sistemi yine çalışır mı sonuçta ekstra enjektörler ve motor beynine bağımsız çalışıyor (yanlış biliyo olabilirim emin değilim)
yok zaten hala anlamayan inanmayan varsa ciddi ciddi bir doktor tavsiye edeceğim kendilerine.
Benim takip ettiğim en az 2 defa sordular LPG de cut - off varmı diye.
Evet var. LPG enjektörleri benzin enjektörleri ile paralel çalışır. Çoğunda yine bir beyin-ecu var. bu yönetiyor. Aracın kendi ecusu cut-off yaptığında LPG enjetörleri de aynı yola gidiyor.
Yahu yılların cahili ben bile anladım şu sistemi :D
Gözümden kaçmış...
Arabayı ilk aldığımda sürekli anlık değerini takip ettiğim için bu özelliğifark etmiştim sonra araştırınca uyanmıştım işi. boşta iken anlık gösterior 0.2 olduguna oluyor 2 3 oldugudaolyor ama viteste kazı bırakınca direk 0 oluyor onun için ışıklı yollarda ışığa kadar tapa gaz gidip tapa gazfrene basmaktansa ışığı görünce gazı bırakıorm yavaşladıkca vites küçültüorum miss :)
bende devamlı ayagımı gazdan cekiyorum gercekten fark ediyor
bu fiatlarda viteste bıraksanda boştada bıraksan anlık 2 lt altına düşmüyor bunlardada cut of sistemi mevcutmudur
BU YAZI GENELEDIR, yanlış anlamayın soru sorabilirsiniz her zaman.
Bu sistem her enjektörlü ve son nesil karbüratörlü her araçta var
inanmak istemeyen ÖNCE KENDİ OTOMOBIL BİLGİSİNİ oturup bir tartsın
sonra yorum yapsın, sizi inandırmak zorunda değiliz "boşa at" keyfine bak.
Zaten dünyada bilmeden yorum yapmaya bayılan tek insan bizleriz heralde.
Ayrıca bu sistem bizim buluşumuz ve uydurmamız değil
önceki sayfalarda bunu kanıtlayan milyon tane yazı, örnek ve döküman verdik git oku.
Tekrar yazayım kısaca:
otomobil motoru nasıl çalışır bilirmisin ?
enjektör nedir? piston, debriyaj, ecu ?
sistemin işleyişi hakkında bilgin varmı ?
yoksa güle güle kardeşim, senin zaten böyle basit birşeyi anlaman 38 yıl sürer
boşa at gitsin, takma kafana.
genede merak ediyorsan ilk sayfayı okuyuver.
ama boş boş yazma ne olur, bilmediğini kabul et.
Bu video dün akşam çekildi
araç honda S2000
malesef araçta coilover süspansiyon olduğu için cep telefonunu doğru düzgün sabitleyemedim, zıp zıp zıplıyoruz içerde.
Videoya 45. saniyeden itibaren bakabilirsiniz.
*Kompresyon yap bakim = gazdan ayağını çek (vitesteyiz)
*Hafif ver = biraz gaza bas (vitesteyiz)
VIDEOYU 720P MODUNDA SEYREDİNİZ, O ZAMAN NET GÖZÜKÜYOR.
Araçta orjinal beyin var
flashpro denen cihaz ile tüm veriler ekranda gösteriliyor
carpc (windows 7) ve ona bağlı 7 inchlik lcd ekran var
carpc ->usb kablo ->flashpro -> beyin
Sistemin yapılışını arkadaş en kısa zamanda forumda DIY bölümüne ekleyecek ayrıca.
Flashpro ile ekranda neler görebiliyoruz ?
rpm,km,su sıcaklığı,vites,hava giriş sıcaklığı,enjektör açık kalma süresi,knock,akü voltajı,gaz kelebeği,ateşleme avansı,
hava yakıt karışımı,map, ve başka birçok bilgi...
(Flashpro s2000 için üretilmiş bir cihaz)
tadelle ile piston arasındaki farkı bilmeden
bu sisteme itiraz eden tipler için açıklamalar:
Throttle:
gaz kelebeği açısına denir (TPS)
ne kadar gaz pedalına basarsan yüzde değeri o kadar çıkar
hiç basma %0
yarım bas %50
tam gazda %100
Enjektör ms değeri:
enjektörlerin açık kalma süresidir (INJ)
ms bir zaman birimidir (milisaniye okunur)
saniyenin bir küçüğüdür
milisaniye/saniye/dakika/ saat diye gider
(gram/kilo/ton gibi)
100ms = 0.1 saniye demek oluyor
genelde araçların enjektörleri rölantide 2,5 ile 3,5ms arasında açık kalır.
bu değer 0 ise enjektör kapalı demektir (yani motora yakıt gitmiyor)
Enjektör duty değeri:
% olarak gösterilir (DUTY)
%0 enjektörlerin tam kapalı, %100 enjektörlerin tam açık olması demektir.
şimdi videoda başka değerlere özellikle kafa karıştırmasın diye girmiyorum
aslında orada birde hava-yakıt karışımı var(AFR), o da bu sistemin çalıştığını net biçimde kanıtlıyor zaten.
son olarak sistemi ekonomik araçlara özel birşeymiş gibi düşünmeyin
bu bmw m3 te de var, honda s2000 de var, audi A6 da var, palio 1.2 de var
her araçta var.
Honda S2000 Flashpro Lcd Display - YouTube
Bu adam daha ne yapsın..? :)
Ben geçmişte-(1930larda fln) chevrolet ayağını gazdan çektiğinde yakıtı kesip aynı zamanda kelebeği açan bir sistem yaptı diye hatırlıyorum.Heralde frenlere fazla yük getirdiğinden uygulamadan kaldırdılar, aslında sürücünün istediği zaman açıp kapatabildiği hatta kelebeğin açısını ayarlayabildği şekilde yapsalar ben isterdim açıkçası.
Abi en basit sekilde anlatilmis zaten dahada itiraz ediliyorsa niye aciklamaya calisiyosunuzki onun arabasi vitestede bostada 2lt yakiyo birakin oyle yaksin yarin bi gun gider baska bi marka alir onunkide 0 yakar!
Hayir bazi seyleri biliyor olabilirsin (bazi seyleri biliyordan kastim 3-5 terimin kelime anlamini ogrenip mantigindan, calisma prensibinden bihaber olmak) fakat biraz forumu incelersen anlarsin bu ve bunun gibi konulari ispatlamaya calisan insanlardaki bilgi yogunlugunu, cogu yetkili servisin servis mudurunden, usta basindan ogrenemeyecegin seyleri anlatiyorlar
Ben de bu durumu 3 yıl önce kendi arabamda çözmüştüm.
Anlık yakıt tüketimine baktıgımda boşa alınca 1 lt/100km , viteste gazdan ayagımı cektigimde
ise --/100km yi görünce o an anlamıştım :)
Ama anlattığımda herkes gibi aynı tepkileri aldım ; 'boşa sallarım ben aga' 'boş iyidir boş boşa al daha az yakar valla bak ' gibisinden :)
bir de soruldu mu bilemiyorum yorumların hepsini okuyamadım ama arac viteste giderken
frene basıldıgında yine yakıt 0 olarak görünüyor ama boşta iken frene basıldıgında anlık yakıt
tüketiminde artma görüyorum arac 20 li 30 lu km lerden 0 a düşene kadar bunun sebebi nedir ?
seyir halindeyken bosta da olsa ortalama yine litre/kilometre olarak gosterilir, rolanti devrinde arac ayni yakiti tuketir hep, bu yuzden o anki hiziniza gore 100 km'de tuketecegi yakit ortalamasi degisecektir, rolantide 10kmh'la gittigini varsayalim, bir de 60'la gittigini varsayalim, yavas gittiginde daha uzun sure motorun calismis olur boylece 100 km'lik mesafede daha fazla yakit tuketmis olursun, ortalaman yuksek cikar :icon_tup:
aslında bu başlıkta anlatılan yapı başka biliyorsunuz
yani, boşta giderken xxx olması buraya ait bir soru değil
sizin sorduğunuz gibi sorular hep kafa karıştırıyor malesef.
ama genede cevap vereyim
boşta giderken demek, aracın motorunun rölantide çalışıyor olması demek
bunun o yüzden km ile alakası yok
biz frene basınca westhinghouse denen düzeneği harekete geçiriyoruz
detaya girmeyelim, fren desteği sağlayan motorun vakum sistemi ile çalışan bir yapı
dolayısı ile motorun hava emişinde değişiklik oluyor
aslında rölanti valfi olmasa bunu çok daha fazla hissederdik, o bunu düzeltiyor
ve tabiki aracın beynide motora giren havayı ölçtüğü için enjeksiyon süreleriyle oynamak zorunda kalıyor.
O yüzden "anlık yakıt tüketimi" bir miktar değişiyordur.
Resimde vacuum booster denen dalgametre
http://www.bdcarsa2z.com/images/brake_system.jpg