FIA 2013 kurallarına onay verdi ancak tarihe açık kapı bıraktı
FIA, tartışmalı 1.6 litre turbo şarjlı motorların kullanımı dahil, 2013'de hayata geçirilmesi planan yeni kuralların ertelenmesine açık kapı bıraktı.
Dünya Motor Sporları Konseyi (WMSC) dün Barselona'da yaptığı toplantıda, yakıt sarfiyatının yüzde 35 oranında azaltılmasını amaçlayan değişikliklerle birlikte, aerodinamik düzenlemelerde değişiklikler öngören 2013 kurallarına resmen onay verdi.
Ancak toplantıda, onaylanan bu kuralların hayata geçirilmesine ilişkin zaman konusunda, yapılacak bir oylama ile değişiklik yapılmasına açık kapı bırakıldı.
Böylece Dünya Motor Sporları Konseyi, takımların ve motor üreticilerinni talep etmesi halinde, kuralların 2013'den sonraki bir tarihte uygulanmasına ilişkin yeniden oylama yapabilecek.
WMSC'den yapılan açıklamada, icra kurulunun Formula 1'in önde gelen aktörleri ile yaptığı istişari görüşmelerin ardından, 2013'e dair teknik kuralların uygulanma tarihinin, 30 Haziran'a yeniden gözden geçirilebileceği ifade edildi.
FIA, geçtiğimiz Aralık ayında 2013 motor kurallarını onaylamış olmasına rağmen, Ferrari ve Cosworth gibi üreticiler, yeni motor üretiminin maliyet artışına sebep olmasından duydukları endişeyi dile getirmişlerdi.
FIA Başkanı Jean Todt, Türkiye GP'de yaptığı açıklamada, yeni 1.6 litre motorların V8'lerin yerini alacağından hiçbir şüphe olmadığını ifade etmiş ancak belli bir tarih zikretmemişti.
WMSC dün onayladığı yeni kurallar içinde ayrıca şunlar yer alıyor:
- Motorlar 4 silindir, 1.6 litre, 500 bara kadar gaz enjeksiyon basıncına sahip, maksimum 12 bin rpm devirde olacak. Motorda, WMSC'nin Aralık 2010'da alınan karar kapsamında motorda, ERS olarak bilinen enerji geri dönüşüm sistemi bulunacak.
- Aerodinamik düzenlemelerde 2011 kuralları temel alınarak aerodinamik etkinliği artırmak için iyileştirmeler yapılacak. Bu motor kurallarındaki değişikliklerle birlikte yakıt tüketimini yüzde 35 oranında tasarruf etmeye imkan sağlayacak.
- Aracın burun ağırlığı, T-bone tarzı kazalara güvenlik gerekçesiyle sınırlandırılacak.
- Maliyetleri düşürmek için şanzumanla ilgili (vites dişlisi ve vites kutusu sayısı gibi) sınırlama olacak.
- Aracın toplam ağırlığı 660 kilogramdan daha az olmayacak
...::: Çirkin kadın yoktur , az Votka vardır derler... Geçiniz ! Çirkin kadın vardır, midesiz erkekte çoktur. Votkaya *** atip durmayalim onunda bir suçu yoktur :::...
Renault da Ayrılık Tehdidinde Bulundu
Ferrari ve Mercedes, 2013 motor kurallarının ertelenmesi için baskı yaparken FIA Başkanı Jean Todt'un da itiraf ettiği üzere Renault, kuralların belirlene zamanda yürürlüğe girmemesi halinde spordan ayrılmakla tehdit etti.
Todt: “Renault'ta sorumlularla konuştuğumda, 2013'te yeni motorlar gelmezse Formula 1'den ayrılacaklarını söylüyorlar. Mercedes ve Ferrari ile görüştüğümde ise, bir iki sene bunu ertelememi istiyorlar"
Son dönemde çevreye duyarlı 4 silindirli motorlar hakkında ayrışma olduğu net olarak belirginleşmişti. Son gelen bilgilere göre Renault, daha küçük motorları en çok destekleyen üretici.
Geçen haftaki toplantının ardından FIA, sporun hissedarlarına danışacaklarını ve kurallarla ilgili yeni bir tarihin bu ay sonunda açıklanabileceğini belirtmişti.
Diario Sport'a konuşan Todt, durumun sinir bozucu olduğunu ifade etti.
Todt: “Kuralları teklif eden onlar ve kabul eden de FIA. Teklif gökten inmedi. İlgili tarafların bütün temsilcileri ile 11 toplantı yaptık."
“Kuralların karşısında değiller ama ertelemek istiyorlar. Bu yüzden önümüzdeki günlerde nerede olduğumuzu görmek için bizzat temaslar kuracağım"
--
Ferrari ve Mercedes e karşı Renault'un işi zor . F1 de masa oyunları tam gaz devam ediyor.
...::: Çirkin kadın yoktur , az Votka vardır derler... Geçiniz ! Çirkin kadın vardır, midesiz erkekte çoktur. Votkaya *** atip durmayalim onunda bir suçu yoktur :::...
ferrari ne derse o olur ama reno fransız olduğu için bastırabileceğini düşünüyordur.
sözün kısası içinde fia ve bernie olmayan bir f1 serisi seyredebilsek asıl ozaman yarış seyretmiş olacağız
2011 E90 320d & 2006 FJR 1300 & 2006 ZZR 1400
Beklenen oldu .
Turbo motor yalan oldu.Ama 2014 de biraz daha gelişmiş ( v4 yerine v6 ) ya geçiş olabilirmiş.
4 üretici var Mercedes - Ferrari - Renault - Cosworth . Mercedes le Ferrari bu işin başı onlar karşıydı zaten Cosworth kararsızdı bi Renault istiyordu bu şartlarda olması mucize olurdu + Bernie de şiddetle karşıydı.Hayırlısı olsun
...::: Çirkin kadın yoktur , az Votka vardır derler... Geçiniz ! Çirkin kadın vardır, midesiz erkekte çoktur. Votkaya *** atip durmayalim onunda bir suçu yoktur :::...
en iyisi oldu bence
Bugün spiker söyledi, 1.6lt V6 motorlar gelecekmiş 12bin rpm limitli, hatta takımlar kendi içlerinde anlaşmışlar 15bin rpm olsun bari diye öneride bulunmuşlar FIA'ya.
ne olur bu işin sonu bilinmez ama masralı bir proje olur birde caddeye kılavuz olur inş. herkez turbo yapmaz en azından bence süper bütün teknoloji uygulama her şey elimizin altında olur![]()
Formula 1 Komisyonu bugün yapılan toplantı ile yeni motor kurallarını 2014'den önce yürürlüğe koymama kararını aldı.
Londra'da yapılan toplantıda FIA'nın istediği 4 silindirli motorlar yerine 1.6 litre V6 turbo motorlara geçmek için de somut adımlar atıldı.
Dört silindir konsepti motor üreticileri ve takımlar arasında fikir ayrılıklarına sebep olmuştu. Bu zıtlığı ortadan kaldırmak hem de FIA'yı memnun etmek için 2014'den itibaren 'yeşil' hibrid sistemlere de sahip olan V6'ların kullanımı öne sürüldü.
V6 Turbo motor teklifi komisyondan geçerli oyu almayı başardı ve karar onaylanması için FIA'nın Dünya Motor Sporları Konseyine (WMSC) yollandı.
WMSC zaten takımlardan bir itiraz olursa motor değişikliği kuralının 2013'den sonraya ertelenebileceğini açıklamıştı. Bu yüzden kararı zorluk çıkarmadan onaylaması bekleniyor.
Son haftalarda bu motor kuralı değişikliği üzerine yapılan tartışmalar F1 padoğunu iyice germişti.
Ferrari 4 silindirli motorlara karşı çıkarken, Mercedes-Benz ve Cosworth masrafların artmasından endişeliydi.
2013'deki motor değişikliği kuralının tek destekçisi olan Renault spordaki geleceğinin bu karara bağlı olduğunu açıklamıştı.
Fakat sporun geleceğini düşünen Renault, bugünkü komisyonda V6 konseptine destek olarak üreticiler arasında birliği sağladı.
2014 Motorları Resmen Onaylandı
Geçen hafta sonu Avrupa GP sırasında teklif edilen ve 2014'ten itibaren kullanılacak 1.6 litrelik V6 motor planları, Çarşamba günü FIA Dünya Motor Sporları Konseyi tarafından onaylanarak resmiyet kazandı.
FIA'nın yayımladığı bildiri ile Konsey üyeleri, enerji geri dönüşüm sistemini de içerecek olan yeni turbo motorları faks oylaması ile resmen onayladı.
FIA bildirisi: "Üyelerinin faks yolu ile oylaması ardından Dünya Motor Sporları Konseyi, Formula 1'in ana hissedarlarına danışılarak ortaya konan motor kurallarını tasdik etmiştir."
"Yeni motor üniteleri, enerji geri dönüşüm sistemli V6 1.6 turbo motorlar olacaktır. Bu yeni düzen, 2014 FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası sezonu başı itibari ile geçerli olacaktır."
Formula 1 takımları ve FIA, uzun haftalar boyunca bu motor kuralları konusunda gitgeller yaşadı ve sonunda 20142ten itibaren 1.6 litrelik V6 motorlarda karar kılındı.
FIA'nın yapmış olduğu açıklamada sadece bu sözlere yer verilirken anlaşılan o ki motor devirleri konusunda 12.000 değeri dikkate alındı. Bilindiği gibi takımlar, bu değerin 15.000-16.000 devirlere çıkmasını istiyor.
Ayrıca 2013 için yapılan şasi kurallarında da bir erteleme olup olmadığı da netlik kazanmadı.
Hadi hayırlısı bakalım
...::: Çirkin kadın yoktur , az Votka vardır derler... Geçiniz ! Çirkin kadın vardır, midesiz erkekte çoktur. Votkaya *** atip durmayalim onunda bir suçu yoktur :::...
ortalık Fena karışçak Ferrari neler yapıcak çok merak ediyorum
...::: Çirkin kadın yoktur , az Votka vardır derler... Geçiniz ! Çirkin kadın vardır, midesiz erkekte çoktur. Votkaya *** atip durmayalim onunda bir suçu yoktur :::...
şimdi hepsi 2014 ü düşünmeye başlar bizde yarışlardan hiç bişey anlamayız red bull gene götürür malı en iyisi ferrari ayrılıp kendi bi org. yapsın o zaman fia neler yapar merak ediyorum.
Ferrari, Turbo V6 Çözümünden Memnun
Ferrari, Formula 1'de 2014'ten itibaren kullanılacak olan turbo V6 motorlardan memnun olduğunu açıkladı.
FIA'nın daha önce 2013 için planladığı turbo V4 motorların destek görmemesi farklı bir çözüm yoluna gidilmesine neden oldu ve FIA bugün 2014'te turbo V6'ların olacağını doğruladı.
Büyük motorlar ve daha fazla beygir gücü prensibine sahip olan Ferrari, silindirlik motorlara karşıydı ancak 6 silindirlik motor planından memnun görünüyor.
Takım Patronu Stefano Domenicali "Spor için iyi bir karar oldu. Artık yeni projeyi hazırlamak için gerekli zamana sahibiz." dedi.
Renault ve Cosworth'ün de bu çözümden memnun olduğu tahmin ediliyor.
Mercedes'ten Norbert Haug "Varılan anlaşmanın Dünya Motor Sporları Konseyi tarafından da doğrulanması güzel." dedi.
-
daha önceki konuşmalarından kıyametleri koparıcaklarını sanıyordum , ilginç oldu bu
...::: Çirkin kadın yoktur , az Votka vardır derler... Geçiniz ! Çirkin kadın vardır, midesiz erkekte çoktur. Votkaya *** atip durmayalim onunda bir suçu yoktur :::...
Turbo V6'lar ile bir de devir çevirirlerse eğer, nası bi motor sesi dinlicez , hayal edemiyorum güzel haberler bunlar![]()
motor sporları güdelik hayatda kullanılan araçlarımızın gelişimde önemli bir rol oynuyor 1.6 v6 turbo motorların artılarıda olucak eksilerideben olsam sıralı 4 silindir yapardım
1.6 turbo
Seat IBIZA FR
C U P R A L E O N
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)