çin konusunda benim gezilerdede gördüğüm belli modeller zaten artık 6-7 yaşını ve onbinlerce km leri geçmiş motor kendini ispatlamış neticede hala sapasağlam ayakda..
tabi benim dediğim modellerde türkiyedeki yüzlerce çin modelinden toplasan beş altı model..
birde hepsi cruiser tipi motorlar yani zaten fazla grenaj falan yok.. bir etkende avrupa pazarınada satılmak için yapılıyor bazı markalar ve modeller haliyle çinli üst kalite malzeme kullanıyor.. çünkü avrupa standartlarının altında bir üretim kalitesiyle satış yapamaz yasak.. tabii fiyatlarıda o oranda pahalı sıradan bir çin markasının cruiserı 3 bin tl ise pazarda bu regal kewaay tipi markaların 6-7 bin tl..
ktm farklı offroad merakım yoksa ktm almam şahsen bmw dende iyi olduğunu düşünmüyorum teknolojik açıdan..
bmw nin mühendisliği çok iyi motorsiklette.. daha abs nin a sı yokken enduro touring klassmanına abs li motoru ürettiler karter sistemi misal bmw lere özgüdür gene değişken piston sistemi v.b motordaki kullandıkları teknoloji çok iyi.. ben şahsen japonla kıyas bile etmem..
en son r1200 testini izledim özel aynalı bir bixenon sistemi geliştirmişler otomatik uzun kısaları kendi açıyor falan motora eğim sensörü falan filan koymuşlar motorun göstergesi arabadaki yol bilgisayarı gibi adam eksi kaç derece soğukda sürdü motoru dizlerim gram üşümedi diyor adamlar ince tam dize sirküle edicek kanalcıkalr koymuşlar ordan ısı veriyor falan...
bmw nin en büyük farkı diğer markalara oranla araba zihniyetinde motor üretmeleri..
japonda ben eskiciyim biraz eskilerinden bayıldığım tonla model var..
africa twin tek geçerim misal al bir afrika twin yap onu dakar editon zaten bir gidon depo değişimine bir iki çanta eklemesine bakıyor.. temiz bakımlı olsun onla dünya turuna düşünmeden çıkarım.. yada eski tenereler onlarda çok sağlamdır.. eski fazerlar thundecatler kle serisi daha aklıma gelmiyor ama beğendiğim eskilerinden güzel motorları var japonların..
yenilerdende vmax versys ve varadero ları beğeniyorum onlarada para yetişmez..
benim dediğim 2005-2006 f650gs ler 12 bin tl civarlarında alınır yani ama gezi motoru işde gezmeye vakit olucak yoksa almanın bir mantığı yok kapıda yatar şehir içide tadı çıkmaz..
birde bir açıklık getiriyim bahsettiğim klassman enduro ve touring dir.. diğerlerinden bahsetmiyorum..
markalar kendi aralarında pay etmiş durumdalar pazarı kimse diğerinin alanına pek müdahil olupda üretim yapmıyor.. kore,italyan japon olsun..
scooterda kore dünyanın en büyük motor tedarikçisi oldu motor satmadığı marka az var kymchonun aprillia ya satıyor gileraya satıyor pegoutya satıyor herhalde sektörde tek büyük rakibi piaggio dur.. japonlar ellerini çekdiler o olandan ciddi bir üretimleri yok onlar büyük hacimde oynuyor goldwing le silverwing burgman v.b gibi o alandada zaten italyanı koresi yok .
hysoung misal çizgisi zekice büyük hacim görünümlü orta kalite küçük hacimli ve orta siklet motorlar üretiyor bende şu anda gv250 var 250cc olduğunu bilmesen şekline görüntüsüne bakıp 600 lük motor dersin.. hyonun olayıda bu.. bu yollada birde indirimli fiyatları sayesinde iyi satıyor..
italyanların tıpkı arabada olduğu gibi kesimleri motorsektöründede bire bir aynı.. belli bir kesimleri var ve italyandan asla şaşmıyor..
japonlarında sattığı kesim belli super sport sınıfında satışda liderler ekstrem bir iki marka dışında bu alanda olan yok zaten..
Kısaca dikkat edilirse hani sen ne kadar japondan şaşma desende adam 250cc lik yada 150cc lik maksi arıyorum dedimi onu japonda bulamaz ya italyana yönelicek ya koreye.. yada gene 250cc lik şu kadar bütçem var dedimi o bütçe japona yetişmiyorsa el mahkum koreye yönelicek koreyede yetişmiyorsa çine yönelicek..
yani bence pazarı pay etmişler zaten markalar kendi aralarında.. kim ne almak isterse gidebiliceği markalar ihtiyaç ve cebindeki para orantısında belli japon al demeklede alınmaz adamın cebinde 5-6 bin tl varsa japonun iki lastik bir gidonunu alır cbf de almak istemeye bilir yada cbr125 onlarda adama çirkin çelimsiz cılız görünebilir..
son olarakda japonu üst hacimler olmadığı sürece bu kadar gözünde büyütme çünkü japonda parça tedariğini ve bazı modellerinin üretim montajını çinde yapıyor..
japonunda düşük hacimli motorlarında hırla kronik sorunlar var ve kaliteside iyi değildir cbf misal kronik sorunları vardırki en meşhuru hani ufak tefek marş motoru tekleme gibi sorunları geçdim en tanınmışı cümle alemin bildiği meşhur yağ yakma sorunudur.
kısaca japonda öyle amanda aman bir şey değil üst sınıf yüksek hacim olmadıkça..
giriş sınıfı ürünleri çinliden olsa olsa bir tık iyidir..cbr 250 ve ninja250 gibi motorlar bu dediklerimin dışındadır..
konuyada dönersek çok sapdık konudan çinlide cruiser alınmıycaksa bu calibre tarzı suprsport görünümlü motorları tavsiye etmem..
not : bu yazıyı yaklaşık 2 yada 3 saatte ara ara yazdımgittim geldim yemeğe davet edildim yemeğe gittim falan amma uzun yazmışım farkında olmadan
şimdi post edince farkına vardım
![]()