Selamlar arkadaşlar,
Golf 7 için ses izolasyonu yapıyorum. 1. kat olarak arabada Dynamat SuperLite uygulaması zaten var. Şimdi 2. kat için kararsız kaldım: markalı sünger/kompozit ürünler mi, yoksa noname/yerli süngerlerle benzer sonuç alınır mı?
Karşılaştırdığım ürünler:
• STP (Sonora/Bromo vb.)
• Dr.Artex (Integra)
• CTK (Elastic/SilenceFix)
• Adetaş tarzı noname/yapışkanlı süngerler
Elimde şu an Adetaş olarak:
• 5 mm kapalı hücre
• 5 mm açık hücre
• ayrıca 6 mm kapalı hücre rulo da var.
Şu an deneme olarak:
• tavana ve arka iç wheel-arch (bagaj içinden erişilen davlumbaz sacı) bölgelerine 5 mm açık hücre Adetaş uyguladım. Mantığım şuydu: bu bölgelerde boşluk var, ezilme olmayacak, açık hücre de özellikle tiz/orta frekansı daha iyi emer diye düşündüm.
Fakat çevremdeki kişiler “bu işe yaramaz, mutlaka STP/CTK/DrArtex gibi markalı ürün kullanman lazım” diyor. Ben de şu sorulara net cevap arıyorum:
1. Sizce markalı ürünlerin (STP/DrArtex/CTK) gerçek farkı nerede ortaya çıkıyor?
• ısı dayanımı, yapışkan kalitesi, koku/VOC, uzun vadede ezilme (compression set), nem/yoğuşma yönetimi, tutarlı yoğunluk/kalınlık vs. gibi konularda mı?
2. Adetaş gibi açık/kapalı hücre sünger kullanan oldu mu? Özellikle tavan ve wheel-arch bölgelerinde uzun vadede sorun (koku, nem tutma, sarkma, yapışkan salma) yaşadınız mı?
3. Benim ana hedefim yol uğultusu (90–140 km/h). Bu hedefte sizce en çok farkı hangi bölge ve hangi malzeme tipi yaratıyor?
• “bariyer/mass layer (Integra gibi) + decoupler” mı, yoksa köpük/absorber yeterli mi?
4. Elinde ölçüm veya karşılaştırma olan var mı? (aynı asfalt aynı hız dB/spektrum gibi)
Amacım marka kötülemek değil; sadece bütçeyi doğru yere harcamak. Tecrübesi olanların yorumlarını bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Alıntı