Davlumbazlar ve Taban Sacı
Tekerlek ve davlumbazı söktükten sonra tekerlek yuvasını güzelce temizlemek gerekiyor.
![]()
![]()
Çamurluk yuvasına 2kat erkurt uyguladım.
Tekerlek yuvasını Erkurt izolasyon malzemesi ile klips deliklerine dikkat ederek kapladıktan sonra üzerine birkaç kat Motip Pütür attım.
Pütür kururken davlumbazların önünü ve arkasını bitüself ile kapladım
Davlumbazın oturduğu yerlerin müsade ettiği kadarıyla Firex Akustik Sünger kullandım. Resimdeki 20mm .
Burası Çamurlukların iç kısmı, kapı menteşeleri görünüyor. Bu noktadaki izolasyon çok önemli kesinlikle atlanmamalı.
Bu parça polietilen köpük aracın orijinalide var. Ancak zamanla yerinden çıkıyor ve işlevini yitiriyor. Bu parçayı yerine güzelce taktıktan sonra üzerine Erkurt yapıştırarak hem izolasyon hem sabitlenmesini sağladım.
Çamurluk kaportasının iç kısmına Erkurt kapladım.
Çamurluk boşluklarını, 200 dns bondeks sünger ile doldurdum. Süngeri nem almaması için kalın etli bir poşete koydum.
Marşpiyel boşluklarını rezonans yapmaması ve sesi iletmemesi için Poliüretan köpük ile doldurdum.
Poşet içindeki bondekslerin üzerine uzun ömürlü olması için pütür attım.
Bitüself ile kaplanmış davlumbazları yerine taktıktan sonra üzerine bir kat adapen oto izolasyon kapladım. Adepan yaklaşık 7mm kalığında 180dns sünger ve 1700dns Pvc bariyerden oluşuyor. Çamurluğun eğimli yapısından dolayı bel vermemesi için bu malzemeyi parça parça uyguladım.
Adepanın üzerine hem su hem ses izolasyonu yapması için bir kat bitüself kapladım.
Kapladığım bitüselfin üzerine birkaç kat pütür attım.
Amortisör kulelerini Erkurt, Adepan ve Bitüself ile kapladım. Burası aynı zamanda polen filtresi hava girişi olduğun için önemli. Bu noktadaki ses ne kadar az olursa o kadar iyi çünkü aracın kabinine açıldığından motor sesi ve yol sesi buradan aracın içine rahatça giriyor.
Firex sünger, bu malzemenin yüksek ses yutum kapasitesinin yanında yanmaz ve nem tutmaz olması önemli bir avantaj.
Araç alt kısmında gerekli gördüğüm yerlere PU köpük Erkurt ve Motip pütür uyguladım.
![]()
Tabanda ve yürüyen aksamda paslanan bölgeleri fırça yardımı ile temizledikten sonra pas sökücü uyguladım ve üzerine bol şekilde birkaç kat pütür uyguladım.
Pütürün su tutmayan bir yapısı var.
El değmişken pasli yüzey kalmasın. Karter koruma
Tekerlek bijonlarını sökmekte oldukça zorlandım. Tamirhanede kurallarına uygun sıkılmayan bijonlar neredeyse kaynamış. Sökerken aracın bijon anahtarı kırıldı. Bijonları söktükten sonra lastiği de sökmek bir o kadar zor oldu jant resmen diske kaynamış çekiçle vura çeke söktüm. Yapışmayı önlemek için bijon ve yuvalarını yağlıyorum.
Sökmüşken lastik ve jantlarıda tartayım dedim.
215/40/17 RC jant 28 ET -19,61kg
175/65/14 Sac jant- 13,21kg