Konuya direkt giris yapayim, Valeo almayin aldirmayin!!!
2 ay once debriyaj rumani su koyunca, acmisken baski balata ve volant'i da değiştirelim diyerek Luk volant, Valeo baski balata, Magneti Marelli debriyaj rulmani takmistim. Aslinda bu seti tamamen Luk almak istemistim ama sanayiden parca topladigim gun 19 Mayis oldugu icin pek cok yer kapaliydi. Ozellikle baski balata icin Valeo da "bilindik marka, ne kadar kotu olabilir ki" gibi dusunup almistim. Hata yapmisim.
Daha montaji yaptigim gun, test surusunde baski balata "kaciriyo mu sanki" hissiyati vermişti ama net adini koyamamistim. Net olan sey ise, debriyaj benim gecmis aliskanligima gore fazla yumusak ve fazla yukarida kavrama yapiyordu.
Ama 1 ay olmadan baski balatanin peak tork devrinde kaydirmasi gun gibi ortaya cikmisti. Bu esnada baski balata 1.000 km yi bile doldurmamisti.
İsin tabi su yani da var; Valeo'ya *** atiyorum ama benim arabam oem degerinden yaklasik 100nm kadar daha fazla tork uretiyor. O sebeple tek suclu Valeo degil. Valeo'yu tercih eden/almak zorunda kalan ben de bir o kadar sucluydum.
Yillik izinler, is yogunlu vs derken ancak bu pazartesi ve sali musaitligim oldu ve arabayi Tanir Oto'ya cekip, sanzimani indirdim. Hava 40C idi, ciddi zorladi ama 1 gunden bir tik uzun surede montaji tamamladim.
Parcalari yaklasik 1 ay once almistim. Volanti zaten degistirmedim, actigimda da temiz cikti. Arac ustunden 2 ayda soktugum Valeo baski balata da oyle yanmis gibi durmuyordu ama yuksek ihtimalle baski yapraklari fazla yumusak kalmasinin kurbani oldum.
Luk marka baski balata, garanti olmasi icin de GM oem kutusunda cikan debriyaj rulmanini da montajladim.
Sokerken 2kg zayifladigim sanziman ve diger parcalar:
Bu da sadece 2 ay sonra tekrar gunesi goren volantimiz da asagida. Bir de sol on salincagin kirmizi bushing'i biraz hirpalanmis, onu da yeniledim:
İsin sonunda, daha ilk debriyaja dokundugum andan itibaren Luk farkini bagira bagira gosteriyor. Cok daha hissedilir sertlik, hemen hemen en asagidan itibaren baslayan kavrama noktasi (hatta ayagim valeonun yuksek noktadaki kavramasina alistigimdan, ilk arabayi kaldirirken stop bile ettirdim) ve gazlarken sifir kacirma hissiyati.
Uzun lafin kisasi, Luk Valeo'dan daha bile ucuza gelirken, aralarindaki kalite farki akil almaz seviyede farkli.
Mecbur kalmadikca, Valeo almayin, aldirmayin!!!!