Uzun bir aradan sonra yine kaldığımız yerden devam edelim.
Külbütör kapağının rengi hoşuma gitti. Headers üstündeki koruma kapağınıda aynı renge boyadım. Yüzeyi biraz paslanmıştı. Onuda dışarda çekmemişim.
Ufak tefek boya vs işleri hiç gözüme gelmiyor ama ilk defa lpg li bir arabaya sahiptim ve saolsun lpg yi takan ustalar
kabloları ağ atar gibi fırlatıp sonrada bez bantla sarıp cırt kelepçeyle sıkmışlar.
Hadi ucunda fiş olan kabloyu kısaltmadın onu anlıyorum ama 2 telli kabloda 3 metre fazlalığı uzatıp bağlamak hangi akla hizmettir.
Bi anlık sinirle önce lpg beynini söktüm. Sonra kabloları sırayla tık tık ayıkladım. Beyinden 2 ana çıkış var. Birisi enjektörlere giden diğeride araçtaki diğer bölgelere ve beslemeye giden kablolar. Allahtan önce enjektörlere gidenleri sökmemişim.
İlk gurubu ayıkladıktan sonra ikinciye başladım. Bez bantı söktüm güzelce sonra bir baktımki kabloların birer ucu bizim benzin enjektörlerine gidiyor! Hemde enj. çıkışları kesilmiş ve direk bu hatta bağlı. Tabi bende işaret - etiketleme hak getire. Sökecem ya komple.![]()
Biraz araştırdıktan sonra bunları sökersem arabayı benzindede çalıştıramayacağımı anladım. Paşa paşa geri toparladım. Ama iş işten geçmişti tabi. Lpg beynine giden kabloların yarısını sökmüş bulundum.
Kablolama şu şekildeydi
Hayırlısı allahtan deyip toparlayıp temizlemeye devam ettim.
Kaan başkanın uyarısıyla vss sensörünün girişini kontrol ettim. Tabiki yanılmamıştı.
Tek bir tel kalmış oda koptu kopacak. Arabada belli hızlarda saçma bir gaz kesme ve gaz yememe sorunu vardı. Tahminim bundan ötürüydü.
Sensörün sıfırı 1300₺ civarındaymış. Tabi önce kurtarma yoluna gittik.
Mengeneye sıkıştırıp üst tarafını güzelce kesip sıyırdım.
Uçlarını tekrar sırasıyla lehimleyip silikon - makaron ikilisiyle sabitledim.
Sonuç şöyle oldu.
Tabi bu fişin bu halde olduğunu görünce diğer tüm fişleri tek tek kontrol etmek şart oldu.
Klima giriş fişimizde bu haldeydi. Onada aynı tarifeyi uyguladım.
Buda alt taraftaki başka bir fiş. Şimdi hatırlayamadım ne olduğunu
Oda temizlenip toparlandı güzelce.
Fren merkezinin hemen arkasında bu arkadaş gözüme çarptı. Ne işe yaradığını biraz araştırdım. Buna girecek hiçbir hortum vs görememiştim.
Sonrasında çözdüm ne olduğunu.
Kendisi şanzıman havalandırma valfiymiş. Onada şanzımanın ordan bir hortum almam gerekecek. 70-80cm kadar yeterli olur sanırım.
Lpg beyninin tek hattını bağladım ve son durum bu şekle geldi.
Heyecanlı bekleyiş sonrası çok şükür tek marşta çalıştı. Şimdi sırada diğer parçaların temizliği kaldı.
Hava filtresi kazanıda temizlenip yerini aldı.
Hava filtresinin alt kısmı oil catch tankın depo görevini gördüğü için filtre kitinden şöyle bir sünger çıkıyor. Her filtre değişiminde bu süngerinde değişmesi gerekiyor.
Ve kısmen mutlu son![]()
Lpg sistemi devredışı. Şimdi anadolu yakasında düzgün lpg montajı yapacak bir yer araştırıyorum.
Eski sistemde hiçbir ek yerinde lehim yok malesef. Tekrar elden geçmesi gerektiği için bende lehim yapmadım.
Montaj yapacak yer yada kişi önerisi olan arkadaş varsa önerilerinizide bekliyorum.
Saolsun Kaan montaj şemasınıda bulup iletti ama lpg işi baraz hassas olduğu için bilen birisinin yapması taraftarıyım.