merhaba
elektrikli araca geçme niyetim epeydir vardı, gelecekten gelmiş gibi görünmesini istemedim pek fazla seçeneğim olmadığı için de i4'ü tercih ettim.
aracım i4 eDrive40 160kw 218hp versiyonu, %40 ötv dilimine girebilmesi için yazılım ile gücü düşürülmüş,
gücü düşürülmeyen versiyona göre çok daha az elektrik tüketimi olduğunu düşünüyorum. 20" jantın %30 fazla tüketime sebep olduğu iddia edilmesine rağmen aracım fabrika verilerinin çok altında tüketim değerlerine sahip. 4 kez uzun yola çıktım en ufak bir şarj sorunu yaşamadım, öncesinde elektrikli araçları sürekli şarj ihtiyacı olduğunu düşünüyorum ancak kesinlikle doğru olmadığını gördüm, yoğun geçen bir günde bile en fazla %6 7 civarı bir tüketim oluyor, haftada 1 işyerimin bahçesinde kurduğum wallbox ile şarj ediyorum
otto motor 140 yıldır geliştirilmesine rağmen hala düzenli bakıma muhtaç, araba duruyor olsa da motor sürekli çalışmak durumunda kaldığı için debriyaj gibi ara eklentilere ihtiyacı var, sürekli ısı üretiyor sürekli de soğutulmaya muhtaç, ilk çalıştırıldığı andan itibaren tüm parçaları aşınmaya başlıyor, sürekli vibrasyon koku kurum vs derken bu saatten sonra asla fosil yakıtlı araca bineceğimi düşünmüyorum, sanal motor sesine önceki aracım m4 den alışkın olduğum için elektrikli araca uyum sağlamam daha kolay oldu.
aracın artıları: daha az gürültü, daha az yorgunluk, 218hp den çok daha güçlü hissettiriyor, sessizlik bağımlılık yaratıyor, durduğu yerde çalışmadan klima veya müzik sistemini sürekli çalıştırabiliyorsunuz, diğer araçlardaki gibi 5 dk sonra sistem kendini kapatacak uyarısı gelmiyor.
eksileri: ağırlığını hissettiriyor, panik fren yaptım bir kere tren gibi yoluna devam etti, elektrikli araç baş ağrıtır şehir efsanesi de var, baz istasyonlarına açılan davalara bakmış bir avukat olduğum için o dönem edindiğim bir emr ölçüm cihazım var.. neyse o konulara fazla girmeyelim nihayetinde emr ölçümü konusunda bir eğitimim yok.. 4.000km oldu 1 sefer hayalet fren yaptı, bir belediyenin otoparkında çok yavaş giderken frenlere asıldı, belki kedi geçti onu gördü ben fark etmedim falan o kısmı belirsiz.
işyerine kurduğum wallbox u aracın yanında vermişlerdi, 3 faz bağlantı yapıldı 11kw ile şarj oluyor hiç bir zaman tamamen sıfır olarak şarja takılmadığı için en fazla 3 4 saate %80 e kadar şarj oluyor.
bmw bir de flexibile denen 2. bir şarj aleti de veriyor bu şarj aleti ile 220v dan şarj edilebiliyor, şantiye prizi gibi 3lü bir çıkış varsa yine wallbox gibi 11kw ile ancak bildiğiniz ev prizinden sadece 2kw gücünde şarj edebiiliyor, arabayla Kıbrıs'a gitmiştim burada sadece 2kw ile şarj ederek 2 ay idare ettim pek sorun olmadı.
son gelen zamla beraber 1 kwh maliyeti evden şarj ile 2 TL ye geliyor, son uzun yolculuğumda ortalamam kabaca 100km de 15 kw olsa 30 TL civarına geliyor. Sürekli ekonomiden bahsediyor olmam garip gelebilir EV aracınız 1000 hp dahi olsa 2. gazlamadan sonra olay ekonomi ve konfora bağlanıyor.
![]()