Barter Şirketi Kursam Tutar mı?
Arkadaşlar,
Bir süredir burada yazıyoruz çiziyoruz sagolun kahrımızı çekiyorsunuz.
Sizlere bir şey danışmak istiyorum. Amacım reklam vs değil, sadece projemi paylasıyorum.
3 yıldır barter (takas) şirketleri ile ticaret yapıyorum. Şimdilerde ise kendim bir barter firması kurmak istiyorum. Acaba tutar mı? diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?
Kısaca barter ne soyleyeyim. Mesela siz jant ithalatcısısınız ve depoda duran jantları satmak istiyorsunuz, Ali'de jantcı olan olan birisi ve arabasını satmak istiyor. Siz diyelim ki jantı 10 TL'den alıp, 12 TL'ye satıyorsunuz ve Alinin arabayı 12.000 TL'lik jantla takas ediyorsunuz ve 10.000 TL'ye mal ediyorsunuz. Ali alıp satacagı jantlara sermaye bulmakla ugrasmıyor, siz de ucuza aracı mal ediyorsunuz.
Bi de soyle bir yardımı var ki barter denilen seyin. Mesela ben gömlekciyim diyelim ayda 2000 gömlek üretiyorum. 9 TL'den mal edip 12 TL'ye satıyorum. Ama basımda 120.000 TL'lik bir borc var ve isler gucler kesat derken tıkanmısım. Bankada kredi vermiyor. ben de Barter firmasına gidiyorum. 10 ay boyunca faiz falan vermeden ben her ay 12.000 TL'lik gomlek vermeyi taahhut ediyorum. Barter'da benim borcum olan meblagı alacaklıma baska mallarla oduyor. Ben hem burada 120.000 TL'lik borcumu 90.000 TL'lik malla hem de faiz vermeden ödemis oluyorum. Barter firması ise bu ticaretinden ötürü benden %4-%5 komisyon alıyor, faiz maiz almıyor ve bu gomlekleri bir baskasına benim verdiğim fiyattan veriyor.
Son bir örnek daha vereyim. Mesela hepimiz tamirhaneye gidiyoruz. Tamirhane sahibi arkadasda yatırım yapamamaktan yakınıyor. Diyelim 100 TL'lik isin 50 TL'si de iscilik alıyor. Bu tamirci arkadas bu 50 TL iscilikleri, barterdan gelen uyelere barter hesabına karsılık yapıyor. Ayda 20 kisiden 1000 TL barter hesabında para birikiyor ve barter ile bir baska arkadasın mal karsılıgı onceden verdigi 10.000 TL'lik arsayı, 1 senede para pul harcamadan alıyor.
Aşagı yukarı olay bu. Ne dersiniz, gireyim mi girmeyeyim mi? Giris sermayem fena degil bir rakam ama hala suphelerim var.
Mod arkadaşlar, amaç fikir danışmaktır. Daha ortada şirket bile yoktur. Projedir, reklam degildir. Yanlıs anlamayın diye ozelikle not dustum.