ben ılk bu arabayı yaparken v motora turbo takılmaz olmaz yapılmaz lpgde öpücüklesen olmaz dıyen arkadaslara ve kayserıdekı performans ustalarına kapak olsun onlar kendılerını bılıyo hemde karburutorsun enjeksıyonsuz motor
video0018 - YouTube
Printable View
ben ılk bu arabayı yaparken v motora turbo takılmaz olmaz yapılmaz lpgde öpücüklesen olmaz dıyen arkadaslara ve kayserıdekı performans ustalarına kapak olsun onlar kendılerını bılıyo hemde karburutorsun enjeksıyonsuz motor
video0018 - YouTube
Lastikler sıfırmış daha yazık oldu yandı :(
:) içim gitti zaten fazla uzun sardırmadım :D
Güzel olmuşa benziyor maşallah diyelim LPG yi nereden emdirdiniz motora diğer konuda karburatör kullanmadığınızı yazmışsınız kelebek olarak ne kullandınız peki ? Ve kullandığınız turbo nedir ?
lpg dırek turbonun emısıne baglı turboda 2.8 ducato turbosu
sizin turbo olayına bakışınız çok enteresan.. dijital gibi 1-0
patinaj çekebiliyormusun?= turbo olmuştur..
blow off tan ses çıkıyormu?=turbo olmuştur..
bana şunu söylermisin?
araç kaç beygirdi kaç oldu?
birde tam gaz 10dakika gidebiliyormusun?
hayırlı olsun.
not:
lpg veya benzin
adam gibi yapılırsa her iki motorda turbolanır
sonuçta her ikiside bir tür yakıt.Bunda bir anormallik yok.
tam gazda 200 300 metre kadar gıttım 2. viteste ama boruları tam anlamıyla yerlestırmedıgımız ıcın kelepceden patlattı orjınalı 112 beygır suanda 180 200 hp cıvarında tam olcumunu henuz yapmadık
bu arada burdakı mesele turbonun verımlılıgı degıl turbonun lpg ıle verımlı calısmasıydı ve bu vıdeodada lpg ıle ne kadar verımlı calıstıgı gorulebılıyo
bence turbonun verimli olduğu yüksek devirde gazın yetişmesi, AFR nin zenginde kalabiliyor olması, rölantisinin düzgün olması, basıncın istenildiği gibi sağlanabilmesiyle anlaşılır...
Ankara'da LPG li bir çok turbo araç var, kolay gelsin...
kayserıde hangı ustaya sorduysam kımle konustuysam olmaz yapılmaz ımkansız v motora turbo takılmaz lpgde calısmaz hep bu sekılde konustular
Peki kelebek olarak ne kullandınız ? Farzedelim ki araç bir iki gün hiç çalışmadı çalıştırmak istenildiğinde uzun marş gerekiyormu ?
Şu an bow dan dışarıya havayla birlikte lpg gazınıda tahliye ediyor bu durum tehlike teşkil edebilir.
yanlış konuşmuşlar ya da siz yanlış kişilere gitmişsiniz... V motor yapı itibariyle zordur, yer sıkıntısı nedeniyle turbo takmak da bilgi beceri ister, siz tek turbo yapmışsınız ama kaputu şişireceksiniz mutlaka, çift turbo daha mantıklı oluyor V motorlarda...
ewet blow offdan gaz tahlıye edıyo buda bı tehlıke onada bı cozum bulacam cogu seyı bıtırdım sıra ona geldı zaten
ben cıft turbo neden takmadım cunku cıft turbo takıp basıncı dengelemekle ugrasmak ıstemedım ılk sebeb bu asıl sebebde motorun ıcını komple forgedlemedıgım ıcın cok asırı bı basınc almayacaktım o yuzdende 2. bı turbo olmasının bı anlamı yoktu tek taktım buyuk taktım ılerde ıhtıyac olursa basıncı acarım
Normalde karışımın turbo emişinden verilen sistemlerde bow ile intercooler kullanılmaz zaten şu durumda bow her türlü yakıt tüketiminizi arttıracak.Bence çaf çuf sesinden vazgeçin bow u iptal edin yada bow un çıkışını tekrar emiş hattına verin ama bu durumda çuf sesinde azalma yada kaybolma olabilir.
İntercoolerın kullanılmama sebebide intercooler içerisine dolan hava yakıt karışımı motorda oluşan back-fire durumunda emiş hattında patlamalara neden olmasıdır.Hatta forumda taunus turbolayan bir arkadaşımız zamanında bu sorunu çokça kez yaşamış (intercooler patlatmış) hatta bunun için konu bile açmıştı.
bahsettıgın konuyu bende dusundum ama bı bakalım nolacak suanda denıyoruz
ve soyle bı durum var bende lpg sureklı aynı oranda gırmıyo motora rolantıde dusuk gaza bastıkca gıren yakıt mıktarı yukselıyo
keyifli bir araba olmuş güle güle kullanın
Sana olmaz diyen kişilerin iyi niyetli olanları akılları yetmiyor kötü niyetli olanların ise kurdukları düzen bozuluyor işlerine gelmiyor.
Uzun yıllardır turbo lu araç kullanan biri olarak tavsiyelerim:
1- Muhakkak AFR tak böylelikle motora giren hava ve yakıt oranını görüp kontrol edebilirsin.
2- Egzost manifoldlarını elinde yap ve iki küçük turboyu oralara tak.
3- Muhakkak İntercooler tak ve turbolardan intercoolera bağla ve intercoolerdan karbüratöre bağla.
4- Muhakkak piston basıncını düşür ve şimdilik 1 bar üstünde basma.
Motorun bütün teknik bilgilerini bana mesaj atarsan yapman gerekenlerin hesaplarını ve ölçülerini sana bildiririm.
Ne mutlu emeğe saygı gösterenlere..
bencede çok güzel olmuş ...
olmaz dıye hıcbır şey yoktur ..1 senede tc de butun araclara turbo takıp borlada calışabılır bence ..amaaaaaaa işte amasını şiz ler zaten bilıyosunuz.
arka teker yerinden çıkıyomuş nerdeyse allah korusun
Ford Sierra XR4Tİ modelinde kullanılan motorun altı sizinki ile aynı bu motorun içini ve üstünü bu teknik bilgilere bakarak yaparsan standard olarak 250bhp güç 280nm tork ve en az 150.000km yol garantili bir motor elde edersin. Bakım ve parça sorunuda yaşamazsın.
Abi cok guzel diyosunda cossworth v6 yi nerede bulacak motorun kendisi bile tr de bir elin parmaklari kadar varken kapagiydi krankiydi koluydu pistonuydu nerde bulursun ?
hayırlı olsun intercoolerda sabıtlemek ıcın ayak varmı ? basıncta cıkıp gıdebılır
motoru ben kendım sıfır topladım kısmen forgedledı pıtonu falan forged yaptık basıncı olctugumde 4 piston 180 bar 1 pıston 173 bar 1 pıstonda 176 bar cıkıyo 300 400 km yol yapıldıktan sonra turbolu bızım aracta karburutor yok dırek kelebek var gaz kelebegı emme manıfoldu sırasıyla turbonun emısınde blos tıpı lpg mıkserı kulllandım rolantı ve her devırde sabıt hava yakıt karısımını yakalamak ıcın sanzuman dıfransıyel orjınal oynanmadı yag sogutucu falan fılan hıc bısey yok sadece cıtroen c5 radyatoru ve ducato fanı kullandım su sogutması ıcın
bu arada aracın turbo basıncı dusuk sanıyodum ben onu full acık olarak ayarlamısım en basından berı turbo full basıncta calısıyomus turboda 2.8 fıat ducatonun orjınal turbosu
Dediğin gibi olmuş mu olmuş..Alıntı:
sizin turbo olayına bakışınız çok enteresan.. dijital gibi 1-0
patinaj çekebiliyormusun?= turbo olmuştur..
blow off tan ses çıkıyormu?=turbo olmuştur..
Amaç önemli, verim kullanılabilirlik çok önemli değil. Bildiğim kadarı ile o otomobil standart halde iken bile lastik yakabilecek kadar canı olan bir otomobil.
Özelden değil de genelden yazsan bizde senin neler bildiğini bir öğrensek.Alıntı:
shkodra´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Sana olmaz diyen kişilerin iyi niyetli olanları akılları yetmiyor kötü niyetli olanların ise kurdukları düzen bozuluyor işlerine gelmiyor.
Uzun yıllardır turbo lu araç kullanan biri olarak tavsiyelerim:
1- Muhakkak AFR tak böylelikle motora giren hava ve yakıt oranını görüp kontrol edebilirsin.
2- Egzost manifoldlarını elinde yap ve iki küçük turboyu oralara tak.
3- Muhakkak İntercooler tak ve turbolardan intercoolera bağla ve intercoolerdan karbüratöre bağla.
4- Muhakkak piston basıncını düşür ve şimdilik 1 bar üstünde basma.
Motorun bütün teknik bilgilerini bana mesaj atarsan yapman gerekenlerin hesaplarını ve ölçülerini sana bildiririm.
Ne mutlu emeğe saygı gösterenlere..
Genelden yazıırsa yanlış bir akıl verme durumunda burada düzeltecek doğrusunu söyleyecek yada sakın yapma diyecek bir sürü insan vardır bu konuyuda atlamayalım lütfen.
bu arabanın birebir aynısından da var bızde ama nedense sadece geri viteste sarabiliyo bu arabalar hakkında bıraz daha arastırma yap ıstersen bu arada ben sahıncı degılım bowdan ses gelıyo mu omustur dıyeyım benım arabamda motorumda gayet saglıklı ve sıhhatlı bı sekılde yuruyoda ufuruyoda ben sagda soldakı ınsanlar gıbı paramı ortaya koyupta sunu alıyım takıyım bunu alıyım takıyım yapmadım o motordakı hersey benım elımden gecerek yapıldı gunlerce gecelerce kaynakta yaptım. kafa yordum yaptım ve oldu arkadaslar kımse langur lungur laf konusmasın ben belkı 7 8 ayımı verdım o motora
ben kayserıde yasıyorum arkadaslar ben bu motora basladıgımda bı allahın kulu olur calısır yurur demedı kayserıde usta dıye bı sey yok gorduk bı tane bmwyı turboladılar yurutemedıler radyatoru patlattılar bujılerı yagladılar az cok goruyoruz ustalarıda
Ford Granada 2.8 V6 Engine Technical Data
Engine type : V 6
Engine Code : PYA
Fuel type : Petrol
Fuel System : two barrel carburettor Solex 38 EEIT
Engine capacity : 2792 cm3 ( 170.4 cu-in )
Bore x Stroke : 93 x 68.5 mm ( 3.66 x 2.68 inches)
Number of valves : 12 Valves
Aspiration : N/A
Compression Ratio : 9.2
Maximum power : 135 PS (133 bhp) (99 kW) @ 5200 rpm
Maximum torque : 216 Nm (159 lb.ft) @ 3000 rpm
Drive wheels : RWD
Transmission Gearbox : 5 speed Manual
Merheba bildiğim kadarı ile yukarıda senin motorun teknik bilgileri mevcut. Eğer bir yanlışlık var ise bana bildir. Sana söylediğim piston sıkıştırma oranı :9.2.1 gözüküyor bunu ölçebilecek aletin varsa ölçelim ve bana bildir daha sonra ortalama 1. bar turbo basabilmen için sıkıştırma oranını ne kadar düşürmen gerektiğini hesaplayıp söylerim.
Tekrar ediyorum sıralama bence şöyle olmalı : Egzos manifoldu, turbo, intercooler, gaz kelebeği, yakıt , emme manifoldu. LPG den anlamadığım için bunu yazmadım.
Kerim beyden gelen yazılara aldırma onun derdi sen değilsin, sebebini bilmediğim bir şey yüzünden beni takip ediyor.
Ortada bir emek var tebrikler,ama benzerleri mevcut bu noktadan sonra senin aracı ne denli geliştireceğin önemli.Kolay gelsin.
xx
sanırım bı yanlıs anlasılma var benım herhangı bı sorunum yok kısaca bı ozet gecıyım sana hava fıltresı-blos tıpı lpg mıkserı-turbo-ıntercooler-gaz kelebegı-emme manıfoldu seklınde araba gayet verımlı bı sekılde calısıyo sorun sıkıntı yok motora gıren hava yakıt karısımını blos tıpı mıkser sayesınde ayarlıyorum turbo full basıncta calısıyo ve motorun kompresyonu ılk gunde aynıydı 400 500 km yol gıttıkten sonrada aynı sıkıstırarak kullandık
benım cozmem gereken tek sıkıntı lpg havayla bırlıkte doluyo ıntercoolera gerı basınc olursa patlatma rıskı var ve bovdan bosalan havayla bırlıkte lpg bunu cozersem baska sorunum yok su anda sadece bmw nın 5.30 ların armut dıfransıyelı lazım ıstedıgımde kılıtleyıp acabılmek ıcın
Aslında bu gün tr de ford V6 cologne motorla uğraşmak çok ciddi sabır ve emek işi aynı zamanda da maddiyat demek tabi.Bu motorların zaten en büyük dezavantajı silindir kapakları.Öyle hesapsız bi kapak tasarımları var ki daha öncede belirttiğim gibi stok motora flow u yetmiyor yani silindir kapağı motoru sınırlıyor.Avrupada tekil şahıslar tarafından custom silindir kapağı yapılarak (yine 12 subap) 170 - 180 hp alanlar var stok olarak.Hatta çıtırdan egzantriğiydi sıkıştırmasıydı vs. biraz yükleyeyim dersen 250 hp güç üretebiliyorlar tr de bunu yaptırayım dersen paran olsa dahi silindir kapağını yaptıracak adam bulamazsın.
İşin özü saklı güç var bu motorlarda avrupayı baz alırsak bu motorlardan güç almak aslında kolay ama imkan gerektiriyor.Aynı şey taunus motorları içinde geçerli mesela en basitinden emme manifoldu portları ile ile kapaktaki emme portları birbirleri ile örtüşmüyor ve subaplar çok küçük sırf bu iki hata motordan 10 - 15 hp arası güç çalıyor motorun yaşına ve teknolojisine bakmamak lazım bu motoru 8000 devir döndüren var (v6 dan bahsediyorum).
Bende çok detaylı bilgiye sahip değilim bir kaç sene önce bir süre ford v6 larla uğraşmış hatta eski aracıma (vw 1303) swap falan yapmıştım üstelik benim motorumda 2.0 litreydi ;
http://p1307.hizliresim.com/1c/h/q9969.jpg
http://p1307.hizliresim.com/1c/h/q996h.jpg
Benim yaptıklarım sadece elektronik ateşleme distibütör, yüksek gerilimli ateşleme bobini ve 38 mm. çift boğaz weber uygulaması idi bu işlemlerden sonra bile motorun resmen çalışma karakteristiği değişmişti gaz tepkisi vs. inanılmaz değişmişti.
Bu motor ile uğraşacağım bu motordan güç alacağım diyorsan en başta kapakları işlemen gerekiyor bu şart oğlu şart.Subapları büyütürsün emme portlarını genişletir ve eşitlersin poliş yaptırır bulabilirsen birde dereceli koyarsın birde üzerine enjeksiyon+turbo yaparsın minumum 250 hp ayağının altında olur ve çokta keyifli bir araç olur.Granadalar zaten hem cüssesinden hemde süspansiyon sisteminden ötürü yola yatarak süzülmeleriyle meşhurdur (kullanan bilir).
enjeksıyon sıstemıne gıremem artık ama ust kapak ıcın subabları genısletmek emmelerı buyutmek falan mantıklı bunların turboyla bı eksisi olur mu aceba derecelı egzantrıkte mantıklı
Olur tabi neden olmasın neticede içeriye daha fazla havayı daha rahat sokacaksın zaten en büyük etkenler bunlar bir motorda performans aranıyorsa kapak tasarımının inanılmaz önemi var.
Bu mevzunun oldukça basit bir mantığı var aslında motor ne kadar rahat nefes alıp verirse o kadar verimli çalışır.Önce ince bir pipet ile sonrada daha geniş bir pipet ile dışarıya doğru üflemeye çalış yada içine çekmeye çalış hangisiyle daha rahat hareket edersin ? Olay bu.
bu konuyu ben bı arastırayım gelısmelerı burdan yazarım tartısırız konusuruz hepberaber bu arada turbolu kadetı sen mı yapmıstın?
Detaylı bilgi istiyorsan yabancı forumları takip etmelisin özellikle turbosport forumu takip et o forumda bu motorlar ile uğraşan çok kişi var.Yada maddi durumun müsaitse burtonpower dan bahsettiğim kapaklardan getirtebilirsin fakat yanlış hatırlamıyorsam tanesine 3000 küsür euro para istiyorlardı.
Evet kadett bir zamanlar turboydu başarısızlıkla sonuçlanan bir turbo uygulamasıydı benimki.Şimdi 2.0 taunus motor swaplı nasip olursa supercharger olacak yakında.