orijinali turbolu olan araca manuel turbo boost controler takıp araç içinden basıncı kontrol edersek zararı- faydası ne olur, beyin sapıtırmı . tabii yazılım sınırları içinde basınç basılacak
Printable View
orijinali turbolu olan araca manuel turbo boost controler takıp araç içinden basıncı kontrol edersek zararı- faydası ne olur, beyin sapıtırmı . tabii yazılım sınırları içinde basınç basılacak
full boost açımlarda dikkat edilirse bence bir şey olmaz
Evc ile daha sağlıklı olur
Havayı arttırdın diyelim, yakıt?
Wideband ile kontrollü açman daha faydalı olur.....
Beyin sapıtmaz ama çok açarsan bu sefer fakire kalıcak araba tehlikeli kontrollü biçimde yapman gerekir
yazılım sınırları içinde demişsiniz, zaten yazılımla basınç arttırılmayacak mı ?
manuel veya dijital boost controllera neden ihtiyaç duydunuz ?
arkadaşlar araç yazılımlı zaten ve boost controlerle yazılım limitinin üstünde basınç basılmayacak, benim öğrenmek istediğim kendi boost controlerinin beyin ilişkisi. ben bunu devreden çıkarınca ne olur ? araç basıncı nasıl okur ? ne algılar? belki yazdıklarım tamamen mantıksız da olabilir, bilenlerden cevap bekliyorum,
ayrıca araç kardeşim kullanırken klima kompresörü patladı, evet resmen blokğu filan patladı, bi yere çarpma yok, klima açıkken gazlanmış ve ustanın demesi yüksek basınç buna neden olmuş, elimdeki boost controlerı kullanayım diyorum cevaplayan herkese teşekkürler
after market boost controller (tabiki kalitesine göre değişir)
aracın oem ecu kontrolünden daha stabil çalışabilir
yani sen 1.45 bar istersin o 1.45 bara çok yakın peak ayarlar.
fakat şöyle bir sıkıntı var
aracın ecusu motorda ters bir durum algılarsa, vuruntu falan gibi
motoru korumak için turbo basıncını kısar
örnek pıt diye 0.6 bara düşürür
sonradan takılan boost controllerda böyle bir kısıtlama olmaz 1.45 e devamm
aracımın yazılımı 1.4 bara kadar açık ve ben üst limit olarak bu basıncı ayarlayacağım, şimdi; eğer sıkıntı halinde beyin devreye girecekse bu iyi olur , bunda sorun olmaz. diğer türlü ben boost controlerden basınç açınca beyin bunu algılama sorunu yapıp sıkıntı yaparmı, sonuçta sonra taktığımızın elektronik bağlantısı yok, kendi boost unu tamamen devre dışımı bırakmam gerekir
ben elektronik boost takılacak sandım
manuel boost daha kolay ama genede araca göre değişir
bazı ecu lar sıkıntı çıkarmaz, bazıları basınç benim ayarladığımdan fazla diyerek arıza verebilir. Zaten problem durumunda basıncı istediği gibi kısamaz artık ecu.
Ben olsam takıp denerdim.
Konuyu görünce aklıma geldi wastegatein somununu 6 diş falan sıktım 2250 de basıorm 3500 e kdr cidden hissediliyo fark ama 3500 de arıza yakıyo gaza bassamda gtmior :) deneme yanılma ile en sıkıntısız yeri yakalamaya çalşcam :)
External wg için konuşacak olursak boost controller'i wg nin alt girişine taktığınızda (üstteki boşta olacak) basıncı kısabilirsiniz fakat wg nin peak değerinin üzerinde açamazsınız. Yani basınç fazla olmasından korkuyorsanız bağlantı şu şekilde olmalı. Sadece basınç kısmak için.
http://www.turbosmart.com.au/wp-cont...1/10/5484.jpeg
Mevcut basinc kontrol valfine paralel olarak basinc hatti olusturmak gerekli boylece valfi bypass edip gerektiginde basinc dusurulebilir.. Ama genede en dusuk basinc wastegate in kendi basinci olacak daha fazla dusurulemez teknik olarak..
Ozetle basinci yazilim basinci ile wastegate basinci arasinda ayarlamak mumkun..
1.5 barın üzerine istesenizde çıkamaz maf 1.5 u okuduğu anda kelebeği kapatır arıza moduna geçer. O yüzden arabanızın basıncı 1.4 barsa kurcalamayın. Üzerinde yazılım var ve enjektörler açık demektir. Sen basıncı düşürüp içeriye daha az hava daha çok yakıt yollamayı düşünüyorsun. Sekmanlar zarar görebilir ve en önemlisi fazla yakıttan dolayı motor çk ısınacaktır. Su sıcaklığın belki artmaz ama motor kısmı ciddi anlamda ısınır. Kalibrasyonsuz büyük enjektör yüzünden bu sorunu yaşadım ve inan bütün cam silecek hortumları hamur gibi oldu.
Enjeksiyon sistemi neden var? motor ici basinci veya yukunu olcup ongorulen yakiti puskurtmek icin..
Basinci kismanin bu aracta sizin dediginiz gibi bir etkisi olmayacak.. Sistem basinci ne ise uygun yakit hesaplanip puskurtulecek.. Sizin ornekte hesaplanan enjeksiyon suresi degismiyor ama buyuk enjektor takildigi icn tum motor yuklerinde fazladan yakit puskurtulmus oluyor. Bu ornekte basinc dusunce hesaplanan surede dusecek negatif bir durum olmayacak.
1.5 bar konusunda tamamen katiliyorum, tjetlerde veya multijetlerde kullanilan map sensor 1.5 bar kadar olcebiliyor ama ihtiyac basinc acmaktan cok basinci dusurmek burda..
enjeksiyon sistemi sadece belirli aralıkları tolere eder. Onun dışında sizin yaptığınız yazılım doğrultusunda hareket eder. O nedenle yazılım sırasında wideband istenir ki hem fakir kalmasın hem de zenginse kısılsın diye. Dediğim gibi Yoksa yazılım yapılırken kimse wideband kullanmazdı. Sizde de afr direk 10 u çakacak ne kadar zengin olduğunu ölçemeyeceksiniz benden söylemesi.
ben kendi westgate `ini kullanıyorum ve hamann boost controlerde 2 giriş var biri westgate diğeri ise turbo hava çıkışına bağlanıyor,orjinali ise 3 lü , birde hava hortumu üzerinde boost controlere gelen var ,bu hortumu körleyeceğizmi yoksa kendi westgate ine bağlımı bırakacağız
Bilmediğimden soruyorum. Bu arkadaşın aracında boost mapi ayrı değilmi yakıt mapinden?
Yani bu araçla sen 1. viteste 3000 rpm de iken tam gaz verdiğinde 1 bar basınç basarken 4. viteste tam gazda aynı devirde 1.4 bar basacaksın. Bu aradaki değişken basınç durumlarına göre ecu yakıtı nasıl ayarlıyor bu araçta?
Benim ECU'mda yakıt ayrı avans ayrı boost ayrı nos ayrı her biri ayrı map, ecu bunları duruma göre aynı anda yönetiyor. Örneğin basınç her 1 psi arttığında %4 yakıt aç 1 derece avansı retard yap gibi.
Normalde de bu şekilde olması lazım yoksa sürekli değişen basınç, tps ve rpm e göre nasıl yakıt ve avans ayarlıyor ecu?
üzerinde kendi ecusu olduğu için 2. viteste 1bar 3. viteste 1.4 bar bas gibi bir programlama yapabileceğini sanmıyorum.
Arkadaşlar mbc nin görevi nedir yazılım yapmadan ucuz yollu olarak ecu yu yanıltarak motor içine giren havayı arttırmak veya azaltarak güç elde etmek ya da kısmaktır. Burada enjeksiyon map i boğazdan geçen havaya göre çalışmıo maalesef. Örnek veriim S40 T4 de kullandım. 0.2 bar açtığımız halde afr değeri değeşti. 4000 rpm den sonra 10.2 iken mbc sonrası 11 lere geldi. Alfa GTV 2.0 Turbo da aynı şekilde değer 0,4 bar basınç sonucu 12 lere geldi. Megane da mbc kullanmadık. Yazılımla afr yi istediğimiz gibi düzenleyebiliyorduk aynı basınçta. Yani demek istediğim şu enjeksiyon sistemi belli bir yere kadar tolere eder onu da beyin akım yollayarak yapar. Sistemi evc ile karıştırıyorsunuz bence.
Harika faydali bir konu.Peki bir soruda benden boost controllerlarda vuruntu algilayip elektronik olarak basinc kisabilme yetenegi var mi?Bilmiyorum elektronik olanlarin ismi evc mi oluyor biraz anlatabilirmisiniz?
beynin daha doğrusu yazılımın durumu önemli değil mi bu durumda? yani beyin atıyorum 1 bara kadar ateşleme ve yakıt düzeltebiliyordur siz 1,5 açınca sorun olmayacak mı? ben mesela yazılımı yaptırdım Vtanju Volkan abi dedi ki 1,6 bara sorun olmaz ama safe olarak 1,4 e ayarla, bende EVC-S var onunla 1,6 ya peak 1,4 cont olacak şekilde ayarlıyorum, ama dediğim gibi yazılım buna izin veriyor... zaten manuel boost controller tanımlamasına katılıyorum, ben de taktım zamanında, sadece boost açıyor ya da kapatıyor bildiğiniz vana, kontrol kısmı yok... kaliteli bir boost controller çoğu işinizi yapar, peak atar geri çeker, basıncın hangi devirlerde gelebileceğini ayarlar, peak üzerine anlık yüzde kaç artış olacağını ayarlar vs vs...
Basinc 0 dan 1.4 e atlamiyor sonucta, belli bir hizda artarak maksimum basinca cikar (tam gaz), tam gaz yapilmazsa basinc maksimuma cikmayabilir. bu durumda arabalarin sacmalamasi lazim ama sacmalamaz.
Cunku maf yada map sensor ile motora giren hava olculur, beyinde tanimli tabloya girede yakit puskurtulur..
Basinc acinca afr dusmesi olabilir tamamen beyindeki tablonun tanimlamasina bagli.. basinc 0.8 bardir normalde, 1.2 ye cikmamasi gerekiyordur, zorla basinc acilirsa beyinde uygun afr li bir karsiligi olmayabilir.
Basinc acarken biseyler ters gidebilir ama normal calisan bir sistemde basinc kismanin negatif bir etkisi olmaz
Her zaman tam gaz basincla kullanmiyirsunuz arabayi.. Motor ici basinc degisken.. Bu durumu ya map ya maf sensor motor ici basinci/giren havayi olcer ve yakiti + atesleme derecesini belirler..
tablonun bir tarafi devir diger tarafi motor yuku (map veya maf), hangi devirde hangi motor yukunde isen tablodaki degere gire enejktor calisiyor veya ateslemenin ne zaman yapilacagi belirleniyor..
Turbo veya atmosferik her aracta sistem bu..
Yaniltmak diye birsey yok..
Sadece beynin basinc kontrolune mudahale etmis olunuyor, sistem hala normal fonksiyonunda calisarak motor ici yuku olcerek gerekli yakiti puskurtuyor
Basinc kontrolu yapan valfin hortumlarini sokup valfi bypass edelim basinc duser (wastegate basincina) ama araba normal olarak calisir..
Normalde yapmak gereken basinci kontrol eden valfin hortumlarini sokup bu iki hortumu t ile baglamak.. T nin bosta kalan ucunu hortum ile mbc ye baglanacak
Mbc de de bir giris bir cikis var, giris T den gelen hortum, cikisi da orjinal valfin ucuncu hortumuna baglanmali
cevaplar için teşekkür ederim ama çözemedim işi; şimdi orijinal boost controlerde 3 bağlantı var,hamann boost ta ise 2 tane. biz turbo dan geleni ve westgatinkini manuel boost a bağladık, hava borusundan kendi boost controlere gelen ne olacak, westgate turbonun kendi westgati
ayrıca kendi boost controlerinin elektronik bağlantısı var, biz manuel takınca bu iptal oluyormu, yani beyin ile bağlantı kopması olurmu,
Hicbirsey olmaz. Istedigin basinc kisabilirsin arabani yaziliminin boost upper ve lower limitlerini ayarlayarak. Aracin hicbirsekilde fakire yada zengine dusmez. Uzerindeki ecu gayet basarili ve istenilene izin verebilen bir ecu
2013 polo gti a manuel boost contrler takip basnc actgmda sizce sorun olurmu yazlm yok dp dv cooler ve filtrem var