arkadaşlar tamamen merakımdan soruyorum honda dışında başka hangi markaların hangi araçlarında mevcuttur bu sistem?
Printable View
arkadaşlar tamamen merakımdan soruyorum honda dışında başka hangi markaların hangi araçlarında mevcuttur bu sistem?
Toyota VVT-I
BMW Vanos
Mitsubishi - mivec
Düzeltme:Yazılmışlar. ;)
genelde çoğu araçta mevcut
fiat / alfa - varyator sistemi (sistem ismi ne olarak geciyor bilmiyorum)
Fiat Multiair
Alfada kullanıyor sanırım
multiair birazdaha farklı bir sistem... şöyle anlatayım
değişken zamanlı supap sistemi...yani hondadaki v-tech egzos manifolduyla ilgili elektronik devreye giren mekanik bir sistemdir...mekanik gücünü egzantrik kayışından alır...
multiair ise emme manifolduyla ilgili tamamen elektronik bir sistem, gücünü egzantrik kayışından almaz ve motora fazladan bir egzantrik mili yükü binmez...
süpaplar tamamen elektronik olarak kontrol edilir...
keşke bu iki sistemi bir motorda toplasalar:D
Toyota T Sportta VVTL-İ var
Bravo HGT ve Alfa 147'lerde sadece emme de vardı varyatör. Tam emin olmamakla birlikte sanırım 2003 alfa dan itibaren çift kullanılmaya başlandı yani hem emme de hem egzoz da. Ayrıca multiair'in en güzel yanı hali hazırda bulunan standart motora uygulandığında maksimum güç %12, düşük devirlerde tork %15 oranında artarken, yakıt tüketiminde %16 oranında ve zararlı emisyonların salınımında önemli miktarda azalma sağlanıyor. Hem çevreci hem ekonomik hemde performanslı
Ford TiVCT
Hyundai VGT
değişken subab teknolojisi..
Toyota Vti
pek kullanmayan kalmadı artık bu sistemi hemen hemen her marka kullandı...
aslında yeni trend pug un değişken sıkıştırmasıydı...forum da konusu açılmıştı ama bir gelişme olmadı sanırım
Ayrıca değişken zamanlamalı supap sistemini keşfeden ve ilk patentini alan Fiat gruptur.
US Patent 3.641.988
Bu sistemi ilk seri üretim araçlarda kullanan marka ise Alfa Romeo'dur. 1980 Alfa Romeo Spider 2.0 versiyonunda ilk defa mekanik değişken zamanlı supap sistemi kullanılmıştır.
US Patent 4.231.330
su an bu sistemi kullanmayan marka var mı diye sorsaydın daha isabetli olurdu:)
su an icin teknolojik olarak en buyuk ilerlemeyi motor konusunda vw ve renault gerceklestriyor diye dusunuyorum...
1.8T'lerin bazılarında var Golf 4'lerde.
yeni duyduğum bir şeyde toyota'nın çıkardığı vvt-i 20 sene önce bmw kullanmış.. (sadece bir duyumdur).
Nissan da NVCS
subaru impreza ej207 ej257 ve butun atmosferikler avcs
subaru h6 avcs + avls
Clio RS - VVT
ama vtec bambaşka
Türkiye de diğerlerinin fazla bulunmayışı.
Konuyu biraz açalım.Konuya dikkatli baktığımde sizin kastettiğiniz şeyin 1. nesil vtec olduğu görülüyor.Yani dohc vtec.İşte bu konuda Türkiye de hondaya rakip fazla seçenek yok maalesef.Mesela ae86 ların 4age si ya da vvlti motorlusu hemen hiç yok.Mitsubishide bir fto bir cyborg yok.Mitsunun dohc mivec kullandığı sadece evo9 var o da turbolu olduğu için olmaz.Yine mitsu fto yok.Kısacası yanlışım yoksa Türkiye de böyle bir konuda hondaya kafa tutacak sadece clio rs var galiba :)
Ama yurtdışı videolara dikkatli bakarsanız vti la truneo kapışmasına filan rastlarsınız ve çok hoştur.
O yüzden Türkiye de vtec başka.
çok güzel açıklamışsın abi.. sağol
şunuda ekliyim.. mitsubishi colt tada mivec motor var :)
tool açıklama bekliyorum senden :)
hondanın kullandıgı sistemin diğerlerinden farkı bana gore hissiyat olayı nasıl turbo doldugu an araba fırlar hondada bu vtec sistemini ust devirlerde cıldırması icin ozellikle ayarlamıs ama altlardanda feragat ediyor buda ayrı konu...
ona en yakın sistemi ki yakıt sistemine kadar aynı sistemi kullanıylar Clio 3 RS kullanıyor yine farkı alt devirlerde honda motorundan daha iyi olusu ve sistem VVT
yuh 4 mod aynı konuda bitek ben varım uye gume gitmeden kacayım:D