mivec 4g92p;
sene 1993 , 1600 cc hacim 170hp güç.
Özgün bana bunun iddasına yemek ısmarladı:)
Printable View
mivec 4g92p;
sene 1993 , 1600 cc hacim 170hp güç.
Özgün bana bunun iddasına yemek ısmarladı:)
korkuttunuz üyeyi kaçtı :D
Variable Lift ile Variable Timing i karıştırmayın. Konuyu açan arkadaş yanlış yazmış zaten baştan.
Alfanın kullandığı sadece değişken subap zamanlamasıdır. Birçok firma kullanıyor halihazırda bu sistemleri. Vanos, VVTi, TI VCT vs.
Vtec ise egzantrik profilinin değiştirilmesidir. Bunu çok daha az firma kullanıyor. Fiatta var buna benzer bir sistem Multiair, BMW nin valvetronic i var Audinin ve Toyotanın değişken liftli sistemleri var.
Ömer+1
nissan ve mitsubishi vtec bile açıyor:D
şiddetle seyretmenizi öneririm hem 5500 hemde 6100devirde sese dikkat:)
http://www.youtube.com/watch?v=ZnGKlUqRer8
İşte mitsunun toyotanın filan aynı şekilde fırlayan modelleri Türkiye ye hiç girmemiş maalesef.Mesela mirage cyborg 1.6 motor 185 hp dir.Ama Türkiye ye hiç mirage girmemiş.Yani bu konuda honda Türkiye de rakipsizliğin avantajını tutuyor elinde.Ve olayın turboyla çok alakası yok.Hem bu sistemin sadece kullanılışı değişir markalar arasında.Amaç ve sonuç aynıdır.Amaç belirli bir devrin üzerinde, subapların daha çok açılmasını sağlayarak motora daha fazla hava dolayısıyla daha fazla yakıt aldırmaktır.Bir nevi dereceli egzantriğin gerektiğinde devreye girmesi gibi.Honda bunu farklı cam ların devreye girmesiyle sağlar, toyota egzantrik kasnağıyla mitsu bilmem neyle.Sonuç aynıdır.
Değişken subap zamanlamasını kullanmayan marka yok gibi bir şey.Hidrolik subap iticileri sayesinde farklı devirlerde farklı subap aralıkları sağlanıyor.O yüzden bu araçlar hem daha ömürlü hem de daha ekonomik oluyor.Diğer sistemler belirli devrin üzerinde performans amaçlı.
206 RC - VVT
406 coupe ve 607 2.2 motor - VVT
Clio RS - VVT
Bundan tam emin değilim ama Clio V6 da da VVT vardı sanki.
ömer abi vtec ile lift tamamen farklı.çoğu insan vtec'in çakması der ama işin incelemedikleri için.vtec egzantirik açılarını değiştirirken ( 5500 d/d sonrası ) lift'te ise hava giriş ve çıkışları hızlanıyor ( 6000 d/d sonrası ) yani vtec ile lift tamami ile farklı.zaten vvt-i ile aynı anda çalışıyor tek farkı 6000 de lift açması.dual vvti'da ise vvti'e göre hem emme supapları hemde egzoz supapları kontrol altına alınıyor.valvematic toyota'nın yeni sisteminde hem egzoz hem emme + olarak gaz kelebeğinide kontrol ediyor.1.6L 132bg lik yeni corolla motorlarında bu sistem mevcut.avensis dahil
Toyota, akıllı değişken subap zamanlaması ve aralığı motoru VVTL-i ile, VVT-i motorundan bir adım daha öne geçirir. Bu motor, emme ve egzoz supaplarının açılma aralığını otomatik olarak ayarlır. Aslında, VVTL-i teknolojisiyle insan bedeni arasında bir çok benzerlik bulunmaktadır. Sporcular da ciğerlerine giren ve çıkan hava miktarını artırmak için antreman yapar.
Toyota'nın Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU) yüksek devirlerde, daha fazla temiz havanın silindirlere girmesi ve egzoz gazının rahatça çıkması için dört supapın açılma aralık miktarını kontrol eder. Yüksek devirlerde (6000 dev/dak'nın üstünde), silindire hava girişinin artması, daha iyi bir yanma, daha fazla güç ve daha az zararlı emisyon anlamına gelir.
renult un f4r motorlarında cok belirgin ses değişimi var...
yakıt tasarrufu için olan vvt ayrı olay.
yani benim yarisde de vvt-i var ancak yakıt tasarrufu için, suprada da aynı teknoloji mevcut o performans için.
artık neredeyse her araçta kullanılmaya başlandı, silindir başına 4v + değişken zamanlı valf sistemi.
bu arada benim araçda 3500 civarı devirden sonra belli bir güç değişimi yok ancak tıslama şeklinde bariz bir ses artışı oluyor.