4 kişi binin kaynaşın
Bakan Yıldız ‘25 milyar dolar ulaşıma gidiyor’ deyip yeni model önerdi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarrufu için 21. yüzyılın otostopu olarak bilinen ‘araç paylaşımı’nı önerdi. Yıldız, “Binek araçlarımızla bile toplu taşıma yapabiliriz. 3-4 kişiyle beraber gidebiliriz. Hem bu vatandaşlarımızın kaynaşmasını da sağlar” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarrufu için ABD ve Avrupa’da 1940’lardan bu yana bulunan araç paylaşımı (carpooling) sistemini önerdi. Yıldız, 21. yüzyılın otostopu olarak bilinen sistemin vatandaşların kaynaşmasına da faydalı olacağını söyledi. Yıldız, 2011 yılında 11 aylık rakamlara göre 49 milyar dolar civarında bir petrol ve türevleri ithalatı olduğunu, bu ithalatın yaklaşık 25 milyar dolarlık kısmının araçlarda tüketildiğini belirterek, tasarruf için şu öneriyi getirdi: “Ben aracı kullandığımda, giderken yanıma en az 2-3 kişiyi almak istiyorum. Dört kişilik bir araca yalnız binmek istemiyorum. Ne kadar toplu taşımacılık olursa bu, bir ülkenin gelişmişliğiyle alakalıdır. Binek araçlarımızla bile toplu taşımacılık yapabiliriz. 3-4 kişiyle beraber gidebiliriz. Bunun hem ülkemize hem de vatandaşlarımızla kaynaşmada daha iyi olacağı kanaatindeyim.”
‘Aynı yolun yolcusuyuz’ dedik, tutmadı
Avrupa ve ABD’de 70 yıldan fazla süredir kullanılan araç paylaşımı (carpooling) sistemi, Türkiye’de aynı yolun yolcularını bir türlü biraraya getiremedi. 2 yıl önce birçok girişimcinin ilgi gösterdiği sistemde tam bir fiyasko yaşanmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin trafik yoğunluk haritasını açanlar, ortak otomobil kullanımına dair ‘Paylaş, duyarlı ol’ duyurusuyla karşılaşmıştı. Aynı sayfada 1942 yılında ABD’de hazırlanan bir afiş yer alıyordu.
Afişte ABD askerlerini taşıyan bir konvoy aracı ile sivil araç görünüyor, altında da ‘Onlar yaptı biz de yapabiliriz’ yazıyordu. Ancak 2 gün sonra siteye girenler bu uyarıları göremedi. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), test çalışmasını yanlışlıkla yayına vermişti. Yanlışlıkla yapılan erken uyarıya 100 kadar talep gelmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin 6 aylık çalışması sonucu oluşturulan sistemin 2010 yılı başında tanıtılacağı söylenmişti. Üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Belediye konuyla ilgili açıklama yapmadı.
İBB Başkanı Kadir Topbaş da geçen hafta trafik akışını sağlamak için toplu taşımayı teşvik edecek düzenlemeler yapacaklarını açıkladı. Topbaş, “İstanbul’da araçlarda yolcu oranı 1.2. Bir düzenleme yapmaya çalışıyoruz. Otobüslere ayrılan taranmış yollar üzerinden içinde 3 yolcu olan araçların geçmesi sağlanacak” demişti.
Özel siteler de kapandı
Belediyeden önce 3 internet girişimcisi de sistemi uygulamaya çalışmış ancak beklediği ilgiyi görememişti. Kısa süre sonra Ortakaraba.com, ve arabamdayervar.com isimli siteler kapandı. Halen ortakaraba.com ve ayniyolunyolcusuyuz.com isimli siteler ayakta kalmaya çalışıyor. Ortak araç sistemiyle, aynı güzergâhı paylaşan şoför ve sürücüler internet ortamında tanışıp birlikte yolculuk yapıyor.
Avrupa’da 5 milyon kişi paylaşıyor
Araç paylaşımı uygulaması ile aynı yöne giden kişilerin birlikte yolculuk etmesi hedefleniyor. Bu sayede trafik yoğunluğu azalırken yakıt tasarrufu da artıyor. Avrupa’da 5 milyon kişi internette araç paylaşım sitelerine kayıtlı ve günde 10 binden fazla bağlantı yapılıyor. Araç paylaşım hacmi en büyük olan ülke ise 3 milyon kişiyle Fransa. Hatta Fransız Hükümeti bu tür sitelere hisse alarak ortak bile oluyor. Almanya ve ABD’de de ‘kombine zeki ulaşım’ yapılıyor. ABD’de araçlarını paylaşanlara özel şerit açılırken şehir içinde sadece araçlarını paylaşanlara özel park alanları bulunuyor.
% 70’İ TRAFİKTE TEK BAŞINA
Türkiye’de 15 milyondan fazla araç bulunuyor. Yani 5 kişiye bir araç düşüyor. Yapılan hesaplamalara göre büyük şehirlerde araç sahiplerinin yüzde 70’inden fazlası tek başına seyahat ediyor.
HEDEF 2023’E KADAR % 20 TASARRUF
3. ULUSAL Enerji Verimliliği Forumu’nun açılışında fuarı gezen Taner Yıldız, 2023’e kadar yüzde 20 tasarruf hedefleri olduğunu söyledi. Rüzgarla ilgili projelerin 2015’e kadar 10 milyar dolara ulaşacağını anlatan Yıldız, “Bunların yerli kaynaklarla yapılması çok önemli. Projenin değeri 2.5 milyon megavatlık. Pazarı hazır lisanslanmış projelerin imalatının yerli kaynaklardan sağlanacağı bir yapı oluşturulacak” dedi.
4 kişi binin kaynaşın - GAZETEVATAN.COM
-----
Buraya konuyla ilgili düşüncelerimi yazdım yazdım geri sildim.. Biraz daha yumuşattım, tekrar yazdım, yok.. Onu da beğenmedim.. Yorum yapmayacağım.. Bazen sessiz kalmak, acı bir gülümseme, en büyük haykırıştır anlayana..