User Tag List

Sayfa 1/5 123 ... SonSon
83 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Akaryakıt pahalı, trafikten de bıktım diyenlere çözüm önerisi..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Akaryakıt pahalı, trafikten de bıktım diyenlere çözüm önerisi..

4 kişi binin kaynaşın

Bakan Yıldız ‘25 milyar dolar ulaşıma gidiyor’ deyip yeni model önerdi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarrufu için 21. yüzyılın otostopu olarak bilinen ‘araç paylaşımı’nı önerdi. Yıldız, “Binek araçlarımızla bile toplu taşıma yapabiliriz. 3-4 kişiyle beraber gidebiliriz. Hem bu vatandaşlarımızın kaynaşmasını da sağlar” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji tasarrufu için ABD ve Avrupa’da 1940’lardan bu yana bulunan araç paylaşımı (carpooling) sistemini önerdi. Yıldız, 21. yüzyılın otostopu olarak bilinen sistemin vatandaşların kaynaşmasına da faydalı olacağını söyledi. Yıldız, 2011 yılında 11 aylık rakamlara göre 49 milyar dolar civarında bir petrol ve türevleri ithalatı olduğunu, bu ithalatın yaklaşık 25 milyar dolarlık kısmının araçlarda tüketildiğini belirterek, tasarruf için şu öneriyi getirdi: “Ben aracı kullandığımda, giderken yanıma en az 2-3 kişiyi almak istiyorum. Dört kişilik bir araca yalnız binmek istemiyorum. Ne kadar toplu taşımacılık olursa bu, bir ülkenin gelişmişliğiyle alakalıdır. Binek araçlarımızla bile toplu taşımacılık yapabiliriz. 3-4 kişiyle beraber gidebiliriz. Bunun hem ülkemize hem de vatandaşlarımızla kaynaşmada daha iyi olacağı kanaatindeyim.”

‘Aynı yolun yolcusuyuz’ dedik, tutmadı

Avrupa ve ABD’de 70 yıldan fazla süredir kullanılan araç paylaşımı (carpooling) sistemi, Türkiye’de aynı yolun yolcularını bir türlü biraraya getiremedi. 2 yıl önce birçok girişimcinin ilgi gösterdiği sistemde tam bir fiyasko yaşanmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin trafik yoğunluk haritasını açanlar, ortak otomobil kullanımına dair ‘Paylaş, duyarlı ol’ duyurusuyla karşılaşmıştı. Aynı sayfada 1942 yılında ABD’de hazırlanan bir afiş yer alıyordu.

Afişte ABD askerlerini taşıyan bir konvoy aracı ile sivil araç görünüyor, altında da ‘Onlar yaptı biz de yapabiliriz’ yazıyordu. Ancak 2 gün sonra siteye girenler bu uyarıları göremedi. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), test çalışmasını yanlışlıkla yayına vermişti. Yanlışlıkla yapılan erken uyarıya 100 kadar talep gelmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin 6 aylık çalışması sonucu oluşturulan sistemin 2010 yılı başında tanıtılacağı söylenmişti. Üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Belediye konuyla ilgili açıklama yapmadı.

İBB Başkanı Kadir Topbaş da geçen hafta trafik akışını sağlamak için toplu taşımayı teşvik edecek düzenlemeler yapacaklarını açıkladı. Topbaş, “İstanbul’da araçlarda yolcu oranı 1.2. Bir düzenleme yapmaya çalışıyoruz. Otobüslere ayrılan taranmış yollar üzerinden içinde 3 yolcu olan araçların geçmesi sağlanacak” demişti.

Özel siteler de kapandı

Belediyeden önce 3 internet girişimcisi de sistemi uygulamaya çalışmış ancak beklediği ilgiyi görememişti. Kısa süre sonra Ortakaraba.com, ve arabamdayervar.com isimli siteler kapandı. Halen ortakaraba.com ve ayniyolunyolcusuyuz.com isimli siteler ayakta kalmaya çalışıyor. Ortak araç sistemiyle, aynı güzergâhı paylaşan şoför ve sürücüler internet ortamında tanışıp birlikte yolculuk yapıyor.

Avrupa’da 5 milyon kişi paylaşıyor

Araç paylaşımı uygulaması ile aynı yöne giden kişilerin birlikte yolculuk etmesi hedefleniyor. Bu sayede trafik yoğunluğu azalırken yakıt tasarrufu da artıyor. Avrupa’da 5 milyon kişi internette araç paylaşım sitelerine kayıtlı ve günde 10 binden fazla bağlantı yapılıyor. Araç paylaşım hacmi en büyük olan ülke ise 3 milyon kişiyle Fransa. Hatta Fransız Hükümeti bu tür sitelere hisse alarak ortak bile oluyor. Almanya ve ABD’de de ‘kombine zeki ulaşım’ yapılıyor. ABD’de araçlarını paylaşanlara özel şerit açılırken şehir içinde sadece araçlarını paylaşanlara özel park alanları bulunuyor.

% 70’İ TRAFİKTE TEK BAŞINA

Türkiye’de 15 milyondan fazla araç bulunuyor. Yani 5 kişiye bir araç düşüyor. Yapılan hesaplamalara göre büyük şehirlerde araç sahiplerinin yüzde 70’inden fazlası tek başına seyahat ediyor.

HEDEF 2023’E KADAR % 20 TASARRUF

3. ULUSAL Enerji Verimliliği Forumu’nun açılışında fuarı gezen Taner Yıldız, 2023’e kadar yüzde 20 tasarruf hedefleri olduğunu söyledi. Rüzgarla ilgili projelerin 2015’e kadar 10 milyar dolara ulaşacağını anlatan Yıldız, “Bunların yerli kaynaklarla yapılması çok önemli. Projenin değeri 2.5 milyon megavatlık. Pazarı hazır lisanslanmış projelerin imalatının yerli kaynaklardan sağlanacağı bir yapı oluşturulacak” dedi.

4 kişi binin kaynaşın - GAZETEVATAN.COM

-----

Buraya konuyla ilgili düşüncelerimi yazdım yazdım geri sildim.. Biraz daha yumuşattım, tekrar yazdım, yok.. Onu da beğenmedim.. Yorum yapmayacağım.. Bazen sessiz kalmak, acı bir gülümseme, en büyük haykırıştır anlayana..

RSBurak - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tasarrufu bu kadar düşünen tek ülke biziz herhalde amerikanlar en düşük 2.5 motor arabaya binecek emisyonu filan takmayacak ben burda aman çevre kirlenmesin aman tasarruf yapayım diye bi yerimi yırtcam yok öyle bi şey. toplu taşımayada binmiyorum yağ yakıp bize zamlı benzin tarifesinden fiyat uygulamasından dolayı.

BRETE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    aynen bende senin gibi yazdım sildim yazdım sildim sinirimden ceza almak istemiyorum çünkü yazsam çok ağır olucak allah bunları nasıl biliyosa öyle yapsın
    Bir araba görürsün arabayı hayal edersin, parayı biriktirirsin, sonra ötv'yi ve benzini hesaplamayı unutursun( her gün zam geliyor ) para yetmez, babayı alırsın hevesin kaçar

Cliosportve - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Milletin isteklerine hükmetmeye çalışıyorlar
    pess
    Alıntı kelalper Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ben 30 a aldım adam 31 dese almayacaktım.

1lker - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Böyle konulara herzaman yaptığım yorumu yineliyorum.

Nice oylara... Cahil toplum!
    NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE!
    http://www.torkgaraj.com/
    Beğenirseniz çok sevinirim teşekkürler.
    Çekimlerim : http://www.facebook.com/pages/Photog...09808212402660

mehmetRS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tek kişi binerim duman ata ata gezerim inatlarına bunların.
    Alıntı tünayK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    yolunda gitmeyen şey var tabi ama araba il ilgili değil sen rölantide neden freni pompalıyorsun?

DEJ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ,,,,,,,,,,,,,,

turbo&quattro - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    58 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Buradami varmis bu uygulama, ilk kez duydum .

GokhanRS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    katilin hırsızın dolandırıcının tecavüzcünün bu kadar çok olduğu bi ülkede güvenip kimi arabana alıp gideceği yere bırakıyorsun? başbakan bakanlar v.s bunları saymıyorum bile.

hangi belediye başkanı yada vali kaymakam hatta iski müdürü aracına 2nci birini alıyorda vatandaşa bunu yapın diyolar
    It’s better to walk alone, than with a crowd going in the wrong direction... (Grant)

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı turbo&quattro Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Buradami varmis bu uygulama, ilk kez duydum .
    carpooling sistemini bilmiyor musun.. Çok ayıp..

BaybuRtlu69 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Yakında 'Kucak Kucağa' oturtur bunlar bizi
    Emre Kalkan

turbo&quattro - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    58 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Quantum Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    carpooling sistemini bilmiyor musun.. Çok ayıp..
    Abi hergununum carpoolinle geciyor

redbaron - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    gerizekalı. bakiyim..... valla gerizekalı

Post Thanks / Like
    Mentioned
    28 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bir yerde bu konuyla ilgili birisi kendince internette bir araştırma yapmış ve düşüncelerini yazmış..

Çok yerinde tespitler ve baya belgeler konuşmuş öyle işkembeden sallamamış..

İzninizle onu da paylaşmak istiyorum.. Taktir ettim kimse..

---------------

Araç başına 1.2 kişi düşük bir rakam. Özde doğru bir görüş (vizyon). Ama önce görenler (vizyonerler) olarak bizzat doğru olmamız gerekir.

"Türkiye'de bir otomobilde 1.2 kişi seyahat edermiş ama Avrupa'da kaç milyon kişi arabasını paylaşıyor" değil. Buna "asimetrik data" denir ve dürüstlük fikrine gölge düşürür. Önce bu problemi halledelim.

Avrupa'da bir otomobille kaç kişi seyahat ediliyor:

Avrupa'da toplu taşımayı kim ne kadar kullanıyor (2009 - deniz ve havayolu hariç):

Avrupa'da kişi başına düşen "otomobil" (passenger car) sayısı ve yıllara göre artışı:

Yorumlar çoğalmadan bu verileri kısaca geçmek istedim.

Kaynak: European Environment Agency's home page — EEA (Avrupa Çevre Ajansı)

Onuralp - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    S.... a.... ç......
    19051919-23041920-30081922-01111922-29101923

Detailing Bölüm Başkanı imprezaWRC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    145 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Alıntı GokhanRS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    katilin hırsızın dolandırıcının tecavüzcünün bu kadar çok olduğu bi ülkede güvenip kimi arabana alıp gideceği yere bırakıyorsun? başbakan bakanlar v.s bunları saymıyorum bile.

hangi belediye başkanı yada vali kaymakam hatta iski müdürü aracına 2nci birini alıyorda vatandaşa bunu yapın diyolar
    +1
    Trafikte ben kapılarım kilitli geizyorum birde tanımadığımı aracıma mı alacağım. Oldu, başka sıkıntıları varsa söylesinler...

Alıntı BaybuRtlu69 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yakında 'Kucak Kucağa' oturtur bunlar bizi
    Alınan vergilerden...vs'den zaten kucağa oturmuş durumdayız.

2000HC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Önce milletin parasıyla bindikleri 300 bin liralık ,benzini gazoz gibi içen araçlardan o nazik kıçlarını kaldırsınlar sonra bize tavsiye versinler..
    Wrecked Ford.. Pinto under bonnet

ErenErdem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Tanımadığınız yolcuları aracınıza alırsınız en iyi ihtimal polislerden korsan taksi muamelesi görürsünüz

Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Enerji bakanı başlatsın bu uygulamayı kendi aracıyla örnek olsun
    ...

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)