Merhaba arkadaşlar... kendi halimizde başladığımız E30 3.18is süpercharger projedemizde sona yaklaşırken bi noktada tıkandık.. yurtduşından getirttiğim kit eaton m90 modeli.. aracın üzerine montajı gayet güzel bişekilde yapıldı kasnaklar giriş boruları çıkış boruları vs halloldu.. ilham kaynağım Downing Atlantanın m42 motor için hazırladığı kit.. buna göre SC setup ı şu şekilde:
hava filtresi / akışmetre / gaz kelebeği / Süpercharger / Emme manifoldu (intercooler kullanmadık
Tabi burda SC giriş ve çıkışını birbirine bağlayan bir de bypass valve var..
biz bu setup ı yaptık güvenli olsun die 13 cm çapında bi kasnakla marşa bastık.. bu arada krank çapı 11 cm bu anlamda maximum devirde SC 6500 devir bile dönmeyecek.. neyse bu boost olayı sonraki iş..
Şimdi burda tek nokta rölanti motoru... bu setup da rolanti motoru emme manifoldu ile akışmetreden hemen sonrasını gaz kelebeğinden öncesini birbirine bağlıyor.. ve sorun da burda başlıyor..
marşa bastık ama aracı gaz vermeden çalıştırmak mümkün olmadı.. araç çalışınca da AFR 22.0 lerde gaz verince anlık 16 lara düşüp çıkıyor ve gaz vermeyince araç stop ediyor.. ve hemen aklınızdaki soruya cevap veriyim evet araç fakirde ve yürütmedik 4-5 kez çalıştırdık baktık olmuyo olduğu gibi bıraktık..
Soru şu: arabanın rölantıda çalışmamasının sebebi olarak rölantı motorunun olması gereken yerlerden bağlanmadığını düşünüyorum.. zira bu bypass kapalı olduğunda araç atmosferik gibi çalışaması gerekir die biliyorum ve bu durumda normal bir şekilde çalışması gerekirdi die düşünüyorum.. biz hatayı nerde yapıyoruz????
ikinci olarak da bu setup deneyiminden yola çıkarak ne derece doğrudur tartışılır ama setup ı şöyle yapsaydık die düşündüm:
hava filtresi / akışmetre /süpercharger / gaz kelebeği / emme manifoldu..
bypass yine SC giriş ve çıkışını birbirine bağlayacak.. gaz kelebeği açık olmadıkça boost emmeye girmeyecek ve rölantı motoru aynı atmosferik de olduğu gibi emme ile akışmetreden hemen sonrayı birbirine bağlayacak rolantıda boost by pass sayesinde SC giriş ve çıkışında sirkülasyon halinde olacak... bu tamamen benim mantık yürüterek bulduğum bi setup.. illaki hesap edemediğim noktalar vardır ve onun için profosyonel yardım için buraya yazıyorum..
bu arada Downing atlanta SC kitinde artan havayı beslemesi için bi ayarlı benzin regülatörü kullanılıyor ve ben de sipariş verdim yolda.. maksimum 0,5 bar bi boost düşünüyorum.. ama asıl meselenin şu an için aracı çalışır vaziyette rölantıda durdurmak olduğunu düşünüyorum boost ve yakıt ayarlama işini ikinci plana bırakıyorum...
konuda uzman arkadaşlar yardımlarını esirgemezlerse sevinirim..