Godless Commie Nickli Üyeden Alıntı
OHA diyorum.
Koca memlekette yay yok.
Elinde olanın da bilgisi yok.
"Şöyle iyiyiz, böyle gaddarız" diye reklam yapan bir imalatçı ile görüştüm, adam bana açık açık "abi, elimizde üç tür yay var, yumuşak, orta ve sert, arabasına göre takıyoruz gidiyor" dedi.
Ne yay sıkışma değerlerinden haberi var, ne salınım frekansından, ne de uzunluk/sarım sayısı vs hesaplarından... Yayların ÇAPINI bile ölçmeye tenezzül etmemişler.
Neden güzel yurdumda her halt en cahil seviyede olmak zorunda?
Bir araca 2Kg/mm ile 12 Kg/mm arasında yay takılabilir. Seçilen değerler aracın kullanım amacına, ön/arka yay oranına, motor gücüne, kullanılan viraj demirlerinin özelliklerine, arzu edilen FRC yüzdesine, bump stop uzunluk ve sertliğine, amortisör hareket mesafesine, toplam araç salınım frekansına, yapılacak camber/toe ayarlarına göre değişir.
Hadi sertlik derecesine karar verildi diyelim, bu noktada yayın serbest (yüksüz) uzunluğu tüm bu veriler doğrultusunda süspansiyon geometrisini baştan değiştirir.
Bu arada, bu yaylar ile birlikte çalışacak amortisörler de bambaşka bir kitap konusu zaten.
Kusura bakmayın, bin tane mail atıp bir o kadar da telefon macerası yaşadıktan sonra yurdum dahilinde adam gibi bir teknik çözüm bulmak konusunda hiç mi hiç hevesim kalmadı.
Bu da, şu demek oluyor:
Pek yakında ilginç bir DIY süspansiyon konusu açacağım.
Şu anda malzeme toplamak için hazırlık yapıyorum.
Hedef ise kompresyon oranlarının rebound oranlarından daha yüksek olduğu, alçaltılmış ama daha uzun hareket mesafesi olan amortisörler üzerinde hem bozuk yolda konfor veren, hem de performans sürüşlerinde tutarlı davranan, %61 FRC değerlerinde bir düzenek...