206 GTI aracımda 195/50/15 Michelin Pilot Exalto PE2 lastik kullanmaktayım.
10000 km ya oldu ya olmadı takılalı. Yanaklarındaki ipmidir nedir ismi neyse onlar dahi duruyordu son baktığımda.
Gelelim konumuza. Yaklaşık lastikler 8000km'deyken lastiğin birini yardım. Değiştirirken de lastikci tek olarak değil çift olarak değiştirilmesi lazım dedi ben önemsemedim tek değiştirdim aşınma görmediğim için.
Bu akşam ise otobanda giderken 200+ hızda arka lastiğim gümledi. Çok acayip sesler geldi. Sanki lastikten parça koptuda davlumbaza çarptı gibi ama lastik soküldüğünde parça kopması görmedim.
Neyse emniyet şeridinde tem kenarında lastik değiştirmeyi tehlikeli bulduğumdan neredeyse 0 hava olan lastikle jant üzerinde ufak ufak emniyet şeridinden gidip 2 km uzaktaki lastikciye girdim. Tabiki lastik son nefesini verdi tamir olabilcekse bile.
Bu patlamanın sebebi de bana göre düşük olan arka lastik havamdı. İndiğini görmüştüm normalde hiç ihmal etmem ama yoğun bir gündü çıkmış aklımdan. İnik olduğundan dolayı basınç çok arttı ve patlattı lastiği.
Gelelim soruma. Arka 2 lastiğin set olarak değişmesi mi lazım. Yoksa tek değiştirsem çok bir sıkıntı olmaz mı? Bana göre olmaz ama sizin fikirlerinizi duymak istedim.
Orjinal olan ebat 185/55/15'e de geçmeyi düşünmüyor değilim ama lastiklere kıyamıyorum. 195 tabanda araç chip komple egzoz cai ile aldığım gücün bir kısmını haybeye kaybetti. Elbette modifiyesiz halinin gerisine düşmedi ama 185 lastikte çok daha seri.